Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 25 februari 2022

Dold daimon i horoskopet (2)

[Följande text skrevs i januari. Under tiden har Ryssland blivit av allmänt intresse. Denna del om Daimonen som i tolkar Sverigehoroskopet ur andligt perspektiv hamnade i pipeline. Det publiceras - helt oavsiktligt men märkligt synkroniserat - helgen före Sveriges 48-årsdag.]

 

"Tro inte på varje ande (daimon) utan pröva dem för att se om de är av Gud."
/1a Johannesbrevet 4

Den här förmaningen kan härröra från en anonym kristen som alltjämt under det 1a århundradet hade kontakt med metoder att utrannsaka andligheten hos medlemsaspiranter via metoder det dolda men inflytelserika judiska samfundet esséerna praktiserade. Bland annat ställdes horoskop och analyserades födelsemärken. I den hellenistiska omvärlden var det väl känt att vissa människor vid födelsen kopplades till rena gudaväsen, andra leddes av föga mer än en dubiös demon med låg insikt och verkshöjd.

Den här Sverigekartans särskilda markeringar kommer
att förklaras vartefter i detta långa inlägg

Del 2 är ännu en "långläsning", hela 27 A4-sidor. Som nämnt i första delen om den personliga daimonen plöjde jag under några veckor en diger lunta på nästan 600 sidor om den grekisk-romerska daimon-föreställningen. Det akademiska bokförlaget begär över 2000 kronor för den, ett hån mot vetgiriga människor med låg inkomst när förlaget inte ens följer bruket att något senare ge ut en förenklad pocketversion, utan enbart betjänar universitetsinstitutioner och höginkomsttagare som kan tänkas köpa boken.

Bäst med studien av den hellenistiska uppfattningen om daimoner som speglad av den tidens texter är källreferenserna - det som sparar tid att själv lokalisera. Inte minst ett antal senantika astrologiska texter. Bland de summariska utblickarna mot tankegods österifrån är det emellertid märkligt att författaren helt missar den hinduiska astrologins betoning av att en planets disponent ses som dess disponent eller, i överförd mening, som planetens själ. Och detta trots solens uppenbara koppling till själen i både hinduisk och västlig astrologitradition.

Denna dolda gestalt (planetens dolda gud) skulle ha kunnat förklara ett av de många frågetecken som den här forskartexten lämnar obesvarade, varför t.ex. en person som var intresserad av romerske filosofen Plotinos klärvoajans, vilken tillskrevs hans kraftfulla daimon, beviljas en "seans" med tänkaren. Plotinos biograf nämner hans förmåga att gå in i ett högre medvetandetillstånd. Personen åser tydligen Plotinos försätta sig i förändrat medvetandetillstånd (tänk: spiritismens medier på 1800-talet och in i vår tid), och plötsligt uppenbarar sig Plotinos "stilla inre röst". Men det är inte alls en daimon som träder fram, det är en gud! Chock och bävan för de närvarande. 

Men knappt ett luntans närmare 600 sidor innehåller inte ett ord om den inte helt triviala frågan hur man astrologiskt avgör om personen har en gud eller en god daimon med sig som sin personliga "översjäl". Författarens förflutna som astrolog skadar, och allt för mycket plats ägnas åt att rent praktiskt redovisa alla de irriterande divergenser som de tidiga västerländska astrologerna sinsemellan uppvisar i sina tekniker. 

Alexandrinske Ptolemaios, ofta representant för den äldsta västastrologin på den här bloggen (och hans texter hade en större betydelse för västerlandet än någon annan författare), har t.o.m. missat att Lyckans Lott och Daimonens Lott beräknas olika beroende på om personen är född när solen gått upp eller gått ned. För reglerna kring dag- och natthoroskop, se del 1. 

Mången västerländsk astrologibok har helt sonika fimpat Daimonens punkt eller lott eftersom dess betoning av att den som Ledsagare lämnar av människosjälen till denna värld vid barnets födelse och sedan står där väntande när själen lämnar kroppen efter fullgjort liv, den aspekten av astrologin har passat så illa med ett sekulärt och förmodat "upplyst" västerland. 

Västastrologer har istället lagt allt fokus på den korrelerade Lyckopunkten, som naturligtvis smeker läsaren medhårs. Lycka är bra! Död mindre så (med mindre man redan gjort ansträngningar att gå upp i sin personliga daimon - ett tillstånd som frigör märkliga ting, varav minnen av vad daimonen sugit i sig genom så kallade "tidigare liv" - en del daimoner är kollektiva och ger tillgång till större perspektiv än individualismens).

[Tillägg. Några veckor efter fullbordat inlägg letade jag igenom den nyplatoniske Iamblikos få kvarvarande fragment eller citat från hans De Anima, "Om själen". Han föddes på 200-talet och representerar flera hundra år av vitaliserad platonism som kastade ut de irrvägar Aristoteles halvmaterialistiska intressen hade introducerat i Akademin. Som syrier var Iamblikos lika religiös som Platon men hans egen syn på den personliga daimonen kan bara skönjas vagt i det som överlevt av den här boken.

Daimonen är en högre existensform än människosjälen men lägre än änglarna. Det är daimonen som binder själen till återfödelse på Jorden om och om, men syftet är att människosjälen till sist ska anamma en reningsprocess som till sist lyfter även "låga själar" ur deras mer djurliknande livsstil (mat och dryck och sex - allt tillhörigt den Själ som är Jordens inre intelligens och som aldrig skulle handhaft annat än djurlivet, men blev de "syndafallna" människosjälarnas värd). Iamblikos tankar understryker många forskares misstankar att redan Platon var väl insatt i läror som liknade eller var hinduism.]

Populära astrologiböcker i det moderna väst vilka nämner Lyckopunkten har ofta byggt på Ptolemaios missförstånd, och hans instruktioner gäller som sagt inte för natthoroskop. Så illa har det varit ställt med västastrologin på senare tid, och detta trots att merparten av de senantika västastrologerna är medvetna om skillnaden mellan dag- och natthoroskop.

Den sista nyplatonisten värd att nämnas var 400-talstänkaren Proklos och unikt har uppgifter bevarade som hjälper att rekonstruera hans exakta horoskop. Det visar sig att platonismen eller västerlandet vid denna tid tappat förståelsen av zodiakens sideriska natur. Han beskriver sitt horoskop som det skulle se ut enligt den tropiska eller "årstidsbaserade" västzodiaken. 

Det är också möjligt att väst aldrig på bred front nåddes av insikten om vårdagjämningens precession (zodiaktecknens långsamma baklängesparad) - den kunskapen kan ha burats in som exklusiv kunskap för de invigda i den hemlighetsfulla Mithras-kulten som en tid var en hård konkurrent till kristendomen i Romarriket. När kristendomen blev Roms statsreligion på 300-talet tynade helt enkelt medvetenheten om den korrekta zodiaken bort i Västerlandet.

*****

Varför inte använda Sverigehoroskopet och frågan om hur många daimoner det egentligen finns. Bilden överst har säkert satt myror i huvudet eftersom den antyder inte mindre än tre möjliga personliga daimoner! (Se del 1.) En del kommer att klarna under det här långa inlägget om Sveriges dolda "andliga ledning"...

Som tidigare antytt i flera inlägg rädde viss förvirring i den grekisk-romerska världen, och bilden av astrologernas (och filosofernas, märk väl) praxis skilde sig ibland åt till den grad att deras metoder gav helt oförenliga resultat. 

Den mest djuplodande bok som publicerats i förhållandet mellan daimonläran och astrologin under den hellenistiska eran lämnar som sagt en hel del frågetecken för att vara akademisk litteratur. En fråga som inte finner något riktigt svar är hur man ska uppfatta det hinduisk astrologi kallar "det bästa huset"; det 9e för samvete och ämnet religion (filosofi i senantiken skulle i praktiken kallas religion idag, och det innefattar stora delar av Platons författarskap).

De hellenistiska husen (enligt Ptolemaios m. flera) kallar passande nog 9e livserfarenheten för "Gudens hus", vilket visar hur Öst och Väst måste ha delat samma traditioner en gång. Här hade den akademiska luntans författare gärna kunnat knyta an till berättelsen om hur Plotinos visade sig ha en gud snarare än en daimon.

Sverigehoroskopet befinner sig just nu, hinduiskt perspektiv, i en cykel där Jupiters fundamentala natur kommer att uppenbaras för detta land, men inte den goda Jupiter - guden som förknippas med 9e huset. Det är Sveriges sekulära orientering som gör att man direkt kan stryka 9e husets högre signifikationer - det här landet består av ett lågt och hatiskt sentiment: religion ska vara en privatsak och får inte förekomma i samhällslivet dånade sektledaren Christer Sturmark förra årtiondet (Ateistsekten Humanisterna som numera tycks ha lämnat offentligheten). Sverige låter också filosofi dryftas i något obskyrt veckoprogram i public service radioutsändningar, trots att det är mänsklighetens viktigaste studieämne. Dvs. om vi någonsin ska bli mer än djur som med nöd och näppe lärt oss spela människospelet. 

Sveriges 9e-husägare är handelsmannen Merkurius som själv befinner sig i 5e "lyckosamma" huset, och understryker hur oändligt viktig export till utlandet är för Sverige som har sin aktiva motor (Solen) just invid Merkurius, så "handel" verkar vara den ersättningsgud Sverige skaffat sig efter att ha skyfflat under den förra statsreligionen Kristendom. Att stora rikedomars Jupiter flankar handelsmannen Merkurius på andra sidan i lyckans hus understryker och förstärker Sveriges "högsta goda". 

Att turistresor för folket samman faller med symboliken (femte är lek och rekreation) och naturligtvis intressant och t.o.m. viktigt turistindustrin har säkert en viss betydelse för krämarreligionen som dominerar det moderna Sverige. Här spelar återigen "stora rikedomars" Jupiter in eftersom planeten stor för vidsträckt expansion eller långväga (charter-) resande, till skillnad från Merkurius "dagresor". Sverige har av allt att döma kvar lite av sitt gamla vikingablod och gör alltjämt utfärder för att plundra sin omvärld (Merkurius är inte nöjd med en liten vinst, invid Jupiter är det stora fördelar landet vill ha - man skulle nästan kunna kalla nationalhoroskopet en smula girigt - en girig statsapparat!).

Det hette för några år sedan att svensken lämnar ett större klimatavtryck än något annat västland i förhållande till befolkningsmängden och det är naturligtvis också en följd av länkningen av de båda resenärerna och i synnerhet femtehuseliten som okynnesflyger utomlands (5/9) så fort andan faller på. 

Det går att hopa exempel som alla illustrerar den hinduiska astrologins bedömning av Sveriges ledande och välmående skikt som "verksamma illgörare" och den neutrala Merkurius dras här in i de stora grabbarnas lek och blir bland annat en oärlig handelsman som mutar sig till tillträde på avlägsna marknader. Vikingen stjäl inte längre, tar inte längre slavar att sälja i österled, utan har hittat mer raffinerade sätt att berika sig. Allt med landets ledares (Solen) tysta samförstånd. Till och med Solen som kungasymbol stämmer: kungen själv är med i komplotten och följer med som utsmyckning när viktiga handelsmän och regeringsrepresentanter försöker smickra in sig hos tänkbara köpare till ... krigsvapen eller bara stålet.

Överheten har för övrigt ingen medveten agenda, bloggaren är INTE foliehatt eller konspirationsteoretiker! Men det är lätt att se hur foliehattar kan se en avsikt i ett vanartigt system som den globala Kapitalismen. I själva verket är ett deltagarlands korruption en naturlig process som beror på att "lika barn leka bäst" och söker sig till varandra. Dessa barn har inte hela bilden om sig själva och allt mer fördummade samhällstjänare utför sin lilla del.  Helheten organiseras inte av någon enskild utan likt en anda eller nationell själ driver helheten helt naturligt allt längre ned i oförståndets helvete. 

Naturligtvis finns milstolpar att peka på i en sådan här degenerativ process, men det är inte så överdramatiserat som "Illuminati-teoretiker" har det i sin överhettade fantasi.

Jämför hinduismens vacklande mellankvalitet Passion och hur den saknar fast grund för sitt teoribyggande - Passionen saknar fast grund eftersom den slits mellan Ignorans/Mörker och Sann Kunskap/Ljus. Följden av draksådden i det som blev det moderna Sverige har i vilket fall blivit ett folk som tidigt får lära sig att slaviskt underordna sig Arbetslinjen, annars tar den demoniska samhällstypen  sin hand från medborgaren och låter henne dö (se svensk socialtjänst som den urartat till den demoni under den nyliberala eran). 

Det är Sveriges hjärta eller Sol som via Vattenbäraren påminner om Mörkrets kvalitet just för att det är en kollektivistisk symbol där perfekt socialiserade medlemmar håller varandra i schack så att samhället tycks stabilt och oföränderligt. Ett perfekt  samhälle som gjort för den nya polisstat som håller på att växa fram! Men social kontroll är en annan sida av Mörkrets kvalitet som många skulle bejaka. Alltför många Ljushuvuden i ett samhälle skulle bidra till dess upplösning och en värld av oinskränkt intelligens och en ständig ström av nya aha!-upplevelser är (tills vidare) förbehållen rena själar på "andra sidan".

Men Sverige domineras av Mörkrets kvalitet in på 2000-talet. Det är alltjämt 1800-talets rasbiologi och socialdarwinism om den starke och anpassbares företräde som styr Sveriges mentalitet och politiska ramverk. Konkurrensläran som ställer samhällets individer mot varandra kommer att bli Sveriges död, med mindre ett nytt Paradigm ersätter 1800-talsmodellen som byggde på att Överhetens pengar måste bevaras privata och oberörbara.

*****

Ja, detta är fortfarande ett inlägg om den personliga daimonen! Eller, på kollektiv nivå, om den antika stadsstatens skyddsande eller gud. Tanken fungerar även för den modernare nationalstaten som också har en personlig daimon. 

Men det är bra att få förnyad känsla för Sveriges horoskop och den ärelöshet som glimtar till så fort man lägger tv-nyheter och andra vinklade informationskällor åt sidan och lyssnar till astrologins varning för att Elitens 5e hus, kopplad till utlandets 9e hus, inte är någon särskilt uppbygglig historia. Den förefaller dessutom stämma med verkligheten, som bloggen ofta noterat: Telias mutaffärer, Ericssons problem med korruption, Boforsskandaler och allt annat som passerat revy under några årtionden sedan Regeringsformen 1974 blev Sveriges moderna  horoskop. 

Kan det verkligen stämma, som man i senantiken trodde, att den personliga daimonen eller stadens skyddsgud alltid är en god kraft? Redan daimonläran motsäger det, eftersom denna i västastrologins  äldsta skikt först och främst och gruvligt och med nästan gammal fattigsvensk pragmatism avgjorde varelsens livslängd. Hellenisten Ptolemaios sade ju i sin i Väst enormt inflytelserika Tetrabiblos ("de fyra böckerna") ungefär: "Vilken är meningen med att ställa ett djupare horoskop för ett barn om det ändå inte kommer att leva länge nog för att prestera något av värde?" 

Horoskopets daimon granskades således preliminärt för att se om en djupare horoskopanalys var motiverad! Ptolemaios var inte astrolog utan naturvetare, och illustrerar den krassa syn man hade i en era med hög barnadödlighet. En fullständig astrologisk analys var på den tiden dyr med dess tidskrävande manuella beräkningar. 

För den som likt de gamla kineserna uppfattade ett långt liv och visdom (båda representerade av Saturnus) som det högsta goda, kan väl knappast en daimon som lämnar av själen till jordelivet och snart kräver själen tillbaka, knappast vara en god hjälpare? Och det är sant, hellenistisk astrologi innehåll en uppsjö regler för att bedöma horoskopinnehavarens (människa, stad eller nation) personliga daimon.

I vissa fall visar sig horoskopen så svaga att individen i princip ingen ledning har alls från sin personliga daimon, medan alla känner till Platons beskrivning av sin lärare Sokrates kraftfulla daimon som tycks ha verkat som en varnande röst inom honom. Den i Sverige numera döda kristendomen talade om den "stilla inre rösten" som människans del i "anden" eller kanske "samvetet" och det är nog så man skulle kunna uppfatta "daimonen".

Ska man pröva samvete som daimonen, är Sveriges 9e hus är i grunden inte dumt. Med Sveriges Vågascendent tillfaller gudens hus (enligt hellenisterna eller Lärarens/Gurus hus enligt hinduerna) den mentalt viga Merkurius som ägare till 9e. Merkurius, gudarnas budbärare eller kommunikatören är en potentiellt vältalig brygga till högre realiteter, och som når även medborgare utan någon egen relation till Samvetet. 

Men givet problemen i Sverigehoroskopet, med allt högre vetande kirurgiskt bortopererat och "naturalism" som ersättning för gamla tiders religion och filosofi, återstår bara låga och prosaiska läsningar: 9e huset blir svenska charterturister som vräker sig ut över playorna och "kommunikatören" dras ner från "den stilla inre rösten" eller Sokrates högljudda inre daimon och blir svenska statens och samhällets propagandistiska kommunikéer och störning av medborgarnas tankemönster. 

Merkurius som landets högsta goda blir också en avgudadyrkan av yrkesgruppen informationstekniker. Här kommer vederstyggligheter som Spotify in, vi har nyrik överklass "gudar" bestående av sunkiga dataprogrammerare som uppfinner banala appar eller funktioner och blir oanständigt rika på det (minns hur Merkurius står invid Stora Pengars Jupiter). Svenskarna ville tills för inte så länge sedan helst jobba på kreddiga Google eller någon annan av Merkurius varumärken i Silicone Valley.

"Socialrealismen" i Sverige är total och har helt slagit ut alla högre änglar eller budbärare! Jag talar förstås om daimonerna även om kristendomen bannlyste hednatron, sopade daimonerna under mattan och erbjöd judiska änglar istället, fånigt nog mer eller mindre samma väsen fast under annat namn.

Dessutom är detta samvetets och religionens världsliga substitut inte ens primärt statens (även om staten applåderar marknadens ansträngningar inom IT). Som tidigare utrett är Merkurius del i en intressesfär, belägrad som den är från båda håll, av verksamt onda Jupiter och Solen. I femte lyckohuset är detta den verkliga överheten i landet, (näringsliv och andra direkta oligarker som väger tungt i de beslut som Sverige tar över huvudet på folk). Sveriges Elit har således tagit på sig att vara "samvetets röst" åt nationen och ge svenskarna vad som i detta land anses vara det "högsta goda".

Detta är helt enkelt inte ett jämlikt och harmoniskt land. Merkurius är känd som kvicksilvret som anpassar sig till omgivningen och i ett Mörklagt tecken kommer Merkurius som mediearbetaren genast att sälla sig till de rika och de makthavande så att Merkurius journalistik i Sverige faktisk gör skäl för namnet desinformation eller Överhetens hjärntvätt av medborgarna att tänka på ett visst sätt i varje fråga. Dreven avslöjas i Sverigehoroskopet som direkta följder av Överhetens vilja. 

Astrologin själv är tydligen en foliehatt! Eller astrologin kanske är som pojken som pekade på den struntviktiga och grundlurade kejsaren och ropade ut att hans bluffmakare till exklusiv skräddare sytt honom en illusion. Kungen är naken! 

Minns att repetitionen av Sverigehoroskopet här bara talat om 9e husets tillfälliga ägare. Merkurius minglande med ledarskap och förmögenhet korrumperar planeten och vi ska återkomma till "effekten" som faktiskt ses i 9e huset i formen av planeter.

*****

För den som mot förmodan följt bloggen i många år, kanske minns att bloggaren i början inte såg hur illa det var ställt med Sverigehoroskopet. Regeringsformens eget datum producerade en Vågascendent  och dess Venus såg ju fin ut i Hushållens 4e hus, Venus är visserligen inte stora pengar som Jupiters, men landet föreföll må bra. Med åren började dock symboliken djupna och sist tvingades jag inse att det finns en Elit i 5e huset som uppenbarligen lever sitt eget goda liv och det på den breda massans bekostnad. Den är inte ens intresserad av den demokratiska tågordningen.

Så dominant är präglingen i detta land att först nätet och alternativmedierna började lösa upp envägskommunikationen från en Merkurius/pressen som minglar med de rika och mäktiga. Här måste landets socialdemokrati stå till svars för att det enbart var den materiella välfärden man satsade på. Bildningen (delvis under Merkurius) försköts helt och hållet även när fattigdomen var besegrad och det beror förstås på att arbetarklassen - likt undertecknad - reagerar negativt på en akademisk värld som prissätter sitt arbete så högt att socialdemokratins fula överenskommelse med Överheten undanhåller viktig och intressant kunskap från massorna. 

Med Solen och Jupiter tolkade som sociologiska markörer som kringränner och korrumperar medie- och handelsplaneten Merkurius har 5e husets välbeställda som synes redan förstört 9e husets fundament (Merkurius). Det som sedan FAKTISKT händer i 9e huset är därför ren logik: här befinner sig Saturnus, som är Disponent över Sveriges identitetsskapande Sol i saturniska Vattenbäraren. Även utan Elitens korruption av Merkurius klartänkthet ("den svenska självlögnen och hyckleriet") skulle Saturnus i 9e skadad av halshuggna demonen Ketu (Draksvansen) mystiskt illustrera effekter på 9e huset som Samvete, religion eller filosofi. Ämnena sitter löst i landet och verkar inte tillhöra dess identitetskärna alls, just som Ketu är en löst hängande draksvans utan någon kontroll alls. 

Tillägg: Lite av det här inlägget röjdes före publicering i:

https://siderisk.blogspot.com/2022/02/magdas-presstraff-om-var-rysskrack.html

Ett parti därifrån förtjänar repetition:

Närmast nykter (själv-)insikt kommer landet då man hör mantrat "Sverige är litet och klarar sig inte utan sina handelsförbindelser". Detta är exakt vad handelsmannen Merkurius och gränsdragaren Saturnus (försvagad av Draksvansen) indikerar. Landets gränser är inte territoriala utan sammanhänger med krämarnas (Merkurius) rörelser och handelsvägar- alltid, som noterat, för att gynna den inhemska Eliten (krämaren Merkurius invid den defekta rikemansplaneten Jupiter - och påhejad av den likaledes defekta Solen - landets ledare).

Astrologins avslöjande, även om de kryptiska koderna måste tydas och förklaras, är skrämmande tydligt. Sveriges Elit presenteras som ett hoppfullt men naivt pack vars gärningars frukt avslöjar dess låga demoniska inflytande. Svenskarna förstår uppenbarligen inte vilka historiska krafter de valt att stötta och betjäna, politiskt och på det individuella planet. 

Nionde huset, ägt av handelsmannen med långvariga karmans Saturnus i sig minner om de gamla vikingarnas rövartåg ut i världen: stjäl och sno åt dig där du kan, kör falskspel och idka regelrätt handel där situationen så kräver. Saturnus konventionella moral är utsuddad av Ketu men måste ha gamla anor för att landet modell 1974 ska återuppstå med denna symbolik aktiverad. Rövarna från äldre tid kanske återföds i stor mängd i dagens Sverige?

Det är därför bloggen tidigt deklarerade att 9e husets mest primitiva uttryckssätt (när allt 9e som Samvetet på nationell nivå är som bortblåst) är den enda nivå som fungerar: Utlandet (som mål för äventyrs- eller rekreationsresor) samt kanske forskning. (Men Sverige verkar bättre att sätta sig till doms över andras prestationer - Nobelpriset - än åtstadkomma under för världen själv.)

Nationalhoroskopet står tydligt förankrat i Jordelementets realism och klentrogenhet. Nationalpsyket (Månen) har sin disponent (Mars) i ett Jordtecken medan landets Våg-personlighet (ascendenten) tecknas tydligare av att Våghärskaren Venus står ett annat Jordtecken. Men Eliten som anger tankemönstren är alltså Luftelementet och tillsammans blir detta ett "rationellt" tänkande som hela tiden sneglar nedåt, mot det enda själlösa av elementen, mot materiella hänsyn och väver tankar (Luft) därefter. 

Luft som "tittar ner" mot Jord ger visserligen "falsk rationalitet" (ur den idealistiska filosofins perspektiv - bloggen använder inget annat). Problemet, om man så vill, är astrologins symboler kan ha olika verkshöjd och vad gäller de fyra elementen bildar de mixturer eller hybridformer. Den Luft som blickar ned mot Jord tappar därmed perspektiv på det högre. Den gamla definitionen går tillbaka på Platon och den Rationella Själen ("ren" Luft), och denna själsnivå sneglade sannerligen inte mot de materiella effekterna. Vad som blivit av Sverige om dess hjärta (Solen) klappat i Vattenbäraren samtidigt som Vattenbärarens Saturnus var hemma i sitt eget element kan man bara drömma om.

T.o.m. Platons myt om Världsskaparen (demiurgen) låter denne vända sig inåt och kontemplera Formerna eller förlagorna för att sedan vända sig utåt och projicera avbilderna av Formerna i den värld som i denna akt resulterar). Atomfysikern och filosofen David Bohm (atombomben) lånade säkert denna dualitet hos Skaparen själv när han talade om tillvarons implikata och explikata aspekt (de ovanliga ordens ändelse -at indikerar att Bohm talar ontologi, talar om existerande ting eller aspekter och inte bara mänskliga konceptioner utan giltighet utanför hjärnan).

Den Rationella Själen är den enda del i en människosjäl som har tillgång till de formlösa Former Platon tänkte sig utanför tid och rum. Den är en gnutta av det gudomliga Intellektet innesluten i själen. Den eviga världen av Former är förlagor till matematikens objekt enligt en exceptionell och tvärvetenskaplig klassicist jag just bekantat mig med (Kouremenos, se del 1). Formerna återspeglas svagt och imperfekt i vår egen verklighet, brukar det heta. Trädet som Form är inte krökt och knotigt som i vår värld, sade min gymnasiebok i filosofi - horribelt överförenklat men kör i vind... Kouremenos har tänkt längre och noterar att Platons Former helt saknar dimensionalitet och därför överhuvudtaget inte är tillgängliga för den som bara lever på sina sinnens nivå (konsumerar synintryck). Inte ens Merkurius-intellektet kan komma åt Formerna eftersom de bara indirekt låter sig skönjas genom matematik.

De fyra elementen är således senkomlingar i den serie stadier som som föregår "världen som vi känner den". Minst av de verkliga Principerna ser de själar som valt mycket enkla liv, som t.ex. den "sensationalistiska typ" som i värsta fall är hjälplösa  offer för Eld och Vatten (en kokande emotionalitet) och ingen Luft eller en obskyr Merkurius har i sina horoskop. De här typerna har inte mycket val än att göra vågen på fotbollsläktare eller heja högljutt på sitt lag från tv-fåtöljen. Sinnenas sensationer har dem i sitt våld (och dagjobben är troligen av det mekaniska slaget med repetitiva arbetsmoment helt dikterade och utan ett uns individuell kreativitet). Den typen av själ läser garanterat inte den här texten.

Sveriges Jord- och Luftdominerade horoskop är alltså lobotomerat i sin inomvärldslighet och brist på engagemang för det metafysiska. Lobotomeringen är kanske en karmisk rekyl till det äldre rasbiologiska Sverige som "naziexperimenterade" på avvikande medborgare - tänk sockerexperimenten på förståndshandikappade för att undersöka karies natur. Saknar en nation samvete förfaller nationen till oetiskt beteende och för sig som ett svin eller till och med en ond demon.

Men allt 1900-talets allt mer sekulära Sverige ville var att bli en nation av från "Guds förtryck" befriade, dvs. sekulära och skamligt välmående jet-settare. De goda åren efter krigsslutet, 1950- och  1960-talet är  den historiska förklaringen till dagens svenska horoskop och förklarar mycket av varför Sol-hjärtat klappar så för frihetens Jupiter. Men förmögenhetsskaparen som "ond välgörare" och de onda frön för framtiden den producerar inifrån Elitens hus, är en varning i kartan. Nyliberalismen förstärkte de efterkrigstidens medvind i Väst och det är därför Sveriges Jupitercykel (2021-36) nu visar hur fuskbygget utan verklig förankring i det Kosmiska Samvetet spricker efter en mycket kort storhetstid.

*****

Mätt på förberedande resonemang och Sveriges rimliga del i det daimonska? Här följer nu försöken att förstå om landet ens har någon andlig ledning, någon personlig daimon, eller om landet är en skuta på drift, helt lämnad vind för våg av de högre makterna. Liknade en gång Sveriges 9e hus vid huset som valde bort Gud och därmed blev "Huset som Gud glömde" (titel på en gammal skräckfilm).

Till följd av att Solen/själen/atman i Sverige ägs av Saturnus anför jag nu - utanför hellenistisk daimonlära men i linje med den klassiska astrologins noggranna analys av horoskopets karaktär (eller brist på sådan) - vad som kan vara till hjälp för att förstå det Osynligas hand i Sverige.

Mitt argument i detta inlägg är att soldisponenten Saturnus, "den svarta solen" eller den osynliga själen bakom själen skulle kunna vara Sveriges personliga daimon. Detta för att Sveriges soltecken är ett av två som just har 11e husets naturliga ägare som sin "sols sol" eller disponenten bakom Solen.

Men verkshöjden på denna daimon är låg till följd av de föregående resonemangen om koncentrationen på Elitens femte rikedomshungrande karaktär. Basen för Saturnus är uppluckrad och ofta oklar (Ketu). Det förefaller alltså som att Sverige inte har någon personlig daimon och än mindre likt den mäktiga tänkaren Plotinos en gud till skyddsande/skyddsängel. Men är inte Saturnus en gud?

Jo, men den är satt ur spel och allt Sverige har (och här byter jag stavning på väsendet) är en låg sublunär demon som sin hemliga viskande röst!

Det är Saturnus oupplösliga (kroniska) bindningen till Ketu/Draksvansen som låter den senare få sista ordet. Eftersom Draksvansen (halshuggen och utan Drakhuvudet) representerar en repression eller ett undertryckande försämras Saturnus egenskaper så att nationens sol slavar under t.ex. en defekt historisk självförståelse (Saturnus = historikern). 

Se bara de katastrofer till politiska ledare vi har nu med Ebba Buschs okunskap om i princip allt, Nyamko Sabunis märkliga virrvarr eller avgångne Stefan Löfvens än mer harvande och diffusa mentalitet (han försågs snabbt med manus av högersossarna) - många fler bottennoteringar kunde nämnas! 

I samband med Ukraina-krisen säger Sveriges utrikesminister: "Sverige står upp för varje lands rätt att välja egen väg" ("Nato eller ej"-frågan). Är detta landets korkade lågt sublunära demon som talar genom utrikesministern? Man måste utgå från att vemhelst ställer sig till Statens förfogande i någon mån bli "besatt" av dess ande (Avatar-liknelsen om totemdjuret i del 1). 

Besättandet börjar tidigt med barnets anpassning till livet, det anammar bruk och beteenden - socialiseras. Få i socialrealistiska Sverige tänker på att det faktiskt är en ande eller anda som inympas i barnen. I än högre grad bör en regeringsmedlem vara "besatt", vara en röst i den "kollektiva själ" den sittande regeringen utgör och som också uttrycker landets daimon eller i olyckliga fall bara demon.

Utrikesministerns uttalande är en ren truism som bara påminner om hur en nationalstat definieras! En sådan plattityd som Sverige levererar här tyder på en mycket låg demon, en mycket låg tankehöjd i landet. Som vi från del 1 nu vet är individens eller statens potentiellt Rationella Själ. Del 1 innehöll inte ordet "potentiell" men det var en självklarhet för de gamla grekerna det krävs träning för att aktivera den högsta nivån i själen (undantaget, som den kinesiska politiska filosofen Konfucius sade, "dem födda visa"). 

"Gemene man", enligt de aningen snobbistiska grekerna, är bara en "människosjäl", dvs ett instinktsdrivet och irrationellt djur med en aning förnuft tack vare fåtalets högre utvecklade rationalister. (Laggivare förstår mer och skapar regler som de lägre instinktsvarelserna följer vid vite av straff.) 

Grekernas syn på genomsnittsmänniskan är påfallande lik den hinduiska läran om de tre kvaliteterna. Människan tillhör den raglande Passionen som än väcks i sin vilja till kunskap av Ljusets kvalitet, men strax dras ner i gamla instinkter och vanor: Mörkrets kvalitet. Struktur är mörker och slentrian, men å så bekvämt att ha trygga och igenkännbara tankar. Ljuset är en skrämmande värld eftersom så ohyggligt mycket Sanning överlastar ett otränat intellekt. Kritiken mot Sverige är ibland att landet är Överstrukturerat, vilket stämmer bra med dess tre planeter i Vattenbäraren/Mörkrets kvalitet (och ytterligare en mörk placering i nationalpsykets/Månens disponent).

Under ett halvår på ett statligt verk direkt efter gymnasieåren var bloggaren idéfylld och delade gärna med sig att teorier om ditt och datt. På den tiden var inte Sverige uttalat åldersdiskriminerande och statliga verk (numera hårt nedbantade) tjänade som avstjälpningsplats för medborgare över fyrtio. En överordnad äldre kvinna fick väl nog av tänkande, och levererade godmodigt en typisk svensk sanning (som jag redan hört från någon annan): "den som tänker för mycket blir galen". Kort sagt, i Sverige florerar en efterrationalisering som ursäktar medborgarna för deras okunnighet eller ointresse av ny kunskap. 

Detta måste vara ett avtryck från landets osynliga demon, en elak rackare som håller landet och därmed dess folk nedtryckta allt under att här odlas självlögnen att "en annan är väl lika god som någon". 

Hellenismens 12e hus, den Onda Demonen, skulle mycket väl kunna ha en idéhistorisk koppling till den rörelse hinduerna såg i månens bana, ömsom högre än den kursfasta solbanan, och ömsom ett halvvarv på sydliga latituder. De båda noder där månen korsar ekliptikan (Drakhuvudet och Draksvansen) blev märken som synliggjorde den sublunära Demonen men synliggjorda som brott och straff: norra, stigande halvcirkeln (huvudet) är girigheten som väller fram ur den Irrationella Själen (synliggjort på Jorden och dess natur). 

Södra eller sjunkande halvcirkeln är högmodets eller brottets straff: huvudet huggs av och kvar blir bara en håglöst ringlande draksvans. Svensken kan i horoskop ofta uttrycka sig som likgiltighet, för tillfället (i detta liv) har den demoniska driften mästrats och tappat intresse av vad saken än gällde (horoskopets hus där Svensken befinner sig kan vara det området där individen är som mest likgiltig för, särskilt om Svansen inte tillförs aspekter från någon planet)

Nu har jag (så långt) inte hittat några rön som knutit samman den indiska synen på månnoderna med den hellenistiska astrologins 12e hus, men det finns en klar släktskap här, särskilt som 12e huset beskrevs av Ptolemaios som den dimmiga och orena luften närmast jordytan - kort sagt det perfekta tillhållet för osaliga andar, spöken eller "jordbundna andar" som modern nyandlighet kallar dem. 

*****

Jag läser just den skarpsynte britten och filosofen Alfred North Whitehead från tidigt 1930-tal. Hans analys i Adventures of Ideas av Europas bärande idéer ända tillbaka till Platon är ett mästerverk, ett överblickande destillat. Med perfekt formulerade undertexter levererar han bl.a. kritiken mot ett Europa där för inte så länge sedan kyrkans män var långt högre utbildade än politikerna. I Sverige tycks det fortfarande vara 1800-tal, har det här landet någonsin haft ytligare och mer okunniga politiker? 

Även politikernas låga nivå är förstås en "effekt" av det sänkta tanketak 9e huset indikerar tillsammans med den verksamt onda Jupiter som skapar tomma tunnor och politiker som egentligen bara är karriärister. Sveriges forna fattigdom märks in i denna dag i en feghet som inte vågar investera med mindre Pengar snart kommer åter som belöning för våghalsigheten. Detta är verkligen inte 9e huset ens i bemärkelsen "förutsättningslös grundforskning" eftersom Staten är en materialist som söker säkra inkomster. Som noterat ämnar sittande regering begränsa valmöjligheterna vid högre studier för kommande generationer. Staten vill ha medborgare som drar in pengar åt landet. Så går det när 9e samvetshuset ägs av en disponent (Räknenissen Merkurius) som givit sig i lag med en Jupiter.

Sveriges inre röst är alltså definitivt ingen gud och inte ens en daimon. Istället påminns man av nationalhoroskopets olyckligt placerade Draksvans. Saturnus borde ha varit de svarta solen (dold daimon) bakom själsindikatorn Solen men Draksvansen kollrar bort Saturnus och eliminerar den. Detta är ett kontroversiellt val av "personlig daimon", men tänk hur väl det stämmer att Sverige enbart drivs av låga och sublunära motiv! Och skadan mot Saturnus är påfallande: Sveriges trasslande med gränser (vem som släpps in och ut) och överhuvudtaget byggnads- eller it-projekt som slutar i skandal eller misslyckanden - mycket talar för vem vår osynliga andeledare är! Det är inte Saturnus.

Ibland drabbar halshuggningen som lämnar en sprattlande svans utan förmåga att ta ut sin kurs därför att individen varit så framgångshungrig att förväntningarna spricker. Tänk nu att Draksvansen som en huvudlös demonn återverkar på andra horoskopfaktorer, t.ex. hela den ömsesidiga receptionen mellan Merkurius och Jupiter. Spruckna bubblor ligger under Jupiter som i dåligt skick blir en chanstagare och lycksökare. Sveriges problem med nätcasinon och spelmissbruk visar en Jupiter avgrundslåg i sin verkshöjd (och svensk korruption i höga platser avslöjar att även näringslivet lider av samma skadade Jupiter). 

Nationalhoroskopet har som bekant just en illa styrd Jupiter, och i 5e spekulationshuset dessutom. Här saknar inte misslyckade IT-projekt och dödfödda Start-Ups i landet - fiaskon till följd av svenskens närighet och jakt på stora och snabba pengar och fusk med grundningen. Just ovanför den skokartong som är svensk socialrekalism verkar demonen Draksvansen och Merkurius och Jupiter är nedtryckta i kartongen - en omöjligt låg verkshöjd givet vad planeterna kunnat åstadkomma om den inte fångats in i en låg demons diskreta påverkan.

Jupiters sannare sidor - Gud, filosofi eller ens inspirerad (andeförstärkt) spekulation - är således nte av intresse för Sverige. De svaga grunden för vår Jupiter i Vattenbäraren är således tecknets härskare Saturnus som råkat i klorna på Draksvansen. Detta visar att Sverige från första dag efter att ha tagit kål på Kungahuset (genom att beröva det på all makt), bevisar sig styrd av en den sublunära demonen i den lägre atmosfären.

Blandning av Luft och Vatten går på bloggen under namnet "dissociation" och den onda demonens habitat i en sådan mix tyder på att Sverige saknar Saturnus kvaliteter (stelbenta regelverk och institutioner någon?). När den fuktiga och orena luften - via Draksvansen - fått Saturnus att segla in i dimman blir hela landets Elit (Jupiter och Solen i spekulerande femte huset) helt oansvariga klippare och lycksökare, drivna av låga djuriska drifter och omotiverad hoppfullhet - en verksamt ond Jupiter hade om någon behövt Saturnus som ett stadigt fundament. Här tar Ketu bort Saturnus ur ekvationen, eller nästintill. För det råder dock inte totalt organisationskaos i landet, även om SJ:s privatisering och många andra exempel tyder på att landet går den vägen under kapitalismen.

Sverige är bara civiliserat på ytan (men så estetiskt orienterat Våg/Venusascendenten) gör landet. Se hur lätt ett nyord som "bostadskarriär" satte sig bland de mer välbeställda svenskar, som haft insats nog att hoppa in i denna Drakhuvudets besatta karriärklättring. Men landet är märkt i sin karta: den avhuggna Draksvansen invid ankaret Saturnus visar att de övre klassernas patologiska gränslöshet. En defekt Saturnus ger som sagt "gränslöshet" - eller kanske "frihandel och en stat som inte bryr sig när arbetsslavar tas in från låglöneländer"- det är nästan övertydligt att Sveriges trasiga fundament (sedan 1974!) befinner sig i 9e huset, en dörr från utlandet in i och ut från Sverige.

I den naturliga zodiaken ÄGER som bekant Jupiter 12e huset och blir därför ytterligare en indikation om spruckna planer/förluster. En dålig Jupiter för med sig något av förlustens 12e var den nu befinner sig i kartan. Den sublunära demonen kan inte bättre eftersom den är skild från den högre gudomliga världens insikter och förmågor. 

Den dåliga demonen kan med rätta kallas en satanisk falsk röst som inifrån förleder individen/staten/landet att fatta dåliga beslut som kanske på kort sikt gynnar men i själva verket är frön som sås för en ond framtid (därav hinduismens tekniska term Jupiter som "verksam illgörare" - den startar i sus och dus men driver fram olycka till följd av sin låga natur och dåliga planer via hämningen av Saturnus).

Sådan är Sveriges inre röst. Vi satsar på fel häst så fort tillfälle bjuds, se inte minst nyligen uppkomna klämläge mellan Nato och Ryssen. [Detta skrevs i januari 2022]. Se utrikesministerns uttalande här ovan. Här har Sverige ingen hjälp av en gudomlig inre röst utan förleds av sin egen fåfängliga jakt på individualismens goda (nationell egoism alternativ parodiskt omogna val av "bästisen" och "fienden"). Nå, Sverige är knappast ensam om att vara ett litet barn bland de kollektiva (nationella) entiteterna.

*****

Eftersom axeln Drakhuvudet/Rahu och Draksvansen/Ketu, till vilken senare den svenska solens dolda disponent Saturnus är så hårt bunden begränsar således landets dolda drivkraft mot ett gott slut (Saturnus är sjunde himmelen och sinnebild för en väl förvaltad livscykel på Jorden).

Sverige drivs på grund av sin osynliga demon mot naturen (med gemen begynnelsebokstav) och den typiska demonins sätt att förkasta en annan och högre Natur (med stor begynnelsebokstav). Detta kommer att terminera Sverige runt 2036 enligt min (spekulativa) bedömning av landets planetära dasha-cykler.

När Saturnus egen cykel anländer kommer i fokus kommer landet att få känna på inte minst sin bristfälliga historiska medvetenhet (Saturnus = historieplaneten), och sin slippriga förankring i 9e husets högre (och viktiga) betydelser. Något i världen kommer att hända och Sverige kommer att framstå som ett förskolebarn som inte tillägnat sig samma tankenivå som de andra. 

Flera tidigare blogginlägg har lekt med den kittlade tanken att de av amerikanska myndigheter slutligen erkända UFO:na (eventuellt mer intelligens än farkoster) beslutar att ta över när nu mänskligheten inte klarar rollen som husbonde för den här planeten.

En sådan händelseutveckling involverar i högsta grad 9e huset som "guden" eller förtrogenhet med den osvikliga Lag som befinner sig bortom tid och rum och som kan sammanfattas som summan av alla Platons Former - det Goda. Om verklig godhet känner den människa eller nation inget, som vandrat med en demon en längre tid. 

I så fall ligger Sverige pyrt till, vars demon helt klart kommer att vara UFO-intelligensernas direkta fiende. Bevis: svenskarna bidrar oproportionerligt i förhållande till befolkningsmängden till skadorna mot planeten. Det kan bli som med Sodom och Gomorra (homoparadisen) att ett UFO bara zappar bort Sverige (och liknande lågpresterande länder) från Jordens yta. 

Dessa farkoster / intelligenser har uppenbarligen stor förmåga till distanspåverkan som amerikanska arméanställda på senare år omvittnad. UFO:s som leker och trixar el-systemen i silos för kärnvapenbestyckade missiler och mellan raderna säger: "lägg ner människor, era kärnvapen är ingenting mot våra förmågor - se hur lätt vi kan knäppa av era system". Det är inte alls omöjligt att dess UFO:s är vad som har kallats änglar eller daimoner. 

För har en individ, en stad, en nation sin personliga daimon har naturligtvis Jorden också en Herre! Och denna Herre spelar på en nivå som naturligtvis innefattar andra Herrar av samma dignitet. I det här perspektivet måste lilla Sverige vara ett av universums mest hybrisdrabbade och okloka provinser som enbart fixerar sig på sin ekonom (och medborgarna är helt torsk på pengar, som de värsta narkomaner).

Men för närvarande tänker ingen på den påfallande demonin i Sveriges många viktiga vägval eftersom vi är så vana vid statens propaganda med bl.a. påbudet att "medborgaren ska bära sin egen ekonomiska börda". Det övergripande kapitalistiska systemet är också så normaliserat att t.o.m. Vänsterpartiet numera har anammat det. Åtminstone klär ingen kritiken i den klassiska filosofins tankar eftersom denna sublima tankehöjd rensats bort från svenska skolan sedan länge.

Denna normalisering av svensk "realism" och Jord-nära pragmatism är inget annat än ett Djävulens påfund - i Sveriges fall delegerat till den nationella demonen med dess begränsade förmåga. Ett samhälle kunde mycket väl ha konstruerats utifrån hela andra grundvärderingar och med individens bästa och inte Pengarnas förmerande som statens högsta goda. Istället blev Sverige ett slavläger för okloka själar som inte hade vett eller insamlad karmisk merit att födas någon annanstans.

*****

Sveriges Våg-ascendent, som lovar rättvisa och balans, är således bara en chimär eller en snygg men tunn fernissa på landets yttre. Ascendenthärskare Venus är en faktor i flugviktsklassen jämfört med det som framtonar om Saturnus, men ytterst sett hänger rollspelets Venus ihop med landets solära identitet: den problematiska och demonanfäktade Saturnus disponerar över dem båda, vilket förklarar mycket om lögnerna om vårt jämlika land!

Precis som den mänskliga själen runt sig hade ett högre hölje - den personliga daimonen eller Solens disponent, har nationer likt antikens stadsstater en personlig skyddsande eller gudom eller i värsta fall en ond demon. Det är förmågan att  problematisera den glidande skalan som är den akademiska bokens tillkortakommanden.

I Sveriges fall visar vi oss dessvärre alltjämt vara en obsolet slavägare bland nationerna, trots att vårt horoskop från 1974 gör oss till ett ungt land. Faktiskt, än yngre eftersom historikerns Saturnus kört in i den sublunära dimman och klippt kontinuiteten bakåt - som om "slit- och slängmentalitet" någonsin framfött storhet. Landets personliga skyddsande är således så långt det går att komma från Plotinos personliga gud. Sveriges borttappade ramverk (Saturnus) har lämnat Eliten fri att drömma den nyrika drömmen. Det är därför jag "profeterat" om att Sverige blir det sista land i den "civiliserade" västvärlden som anammar den annalkande världsbild som ger Kapitalismen på båten.

*****

Faktum är att författaren till den akademiska avhandlingen om astrologin och daimonen kommit så långt i plöjandet av gamla texter att hon ser ett sammanhang mellan daimonen och astrologins Sol, vilket förstås är grundkurs för den som studerat astrologin ur dess högre nivå, som en andlig vägkarta. Hinduismen säger det rakt ut - det är atmans symbol i horoskopet och Solens naturliga 5e hus (via den naturliga zodiaken där Solens speciella koppling med Lejonet pekar mot det 5e tecknet). 

Grekernas eudaimoni, den goda lyckan, tolkas därmed enkelt och logiskt som den återfödda själens goda karma (mogen att utkvittera i detta liv, såvida inte 5e huset är gräsligt, då talar hinduismen istället om "brusten god karma" och frågor om lek, kreativitet eller tursamhet lyser med sin frånvaro i det livsödet).

Brusten karma drabbar Solen i Sveriges horoskop från 1974 och lättast är det väl att tyda det som att Kungahuset förlorar all reell makt. Men landets "verksamt onda Sol" blir istället de nya herrarna, krämare och chefsgestalter som stort berikar sig på medborgarnas bekostnad. Tänk bara bankerna! (Ond Sol nära stora pengars Jupiter i 5e Elithuset = bankirerna.)

Hinduerna har ett sådan uppsjö av gudar att deras astrologi saknar specifika tankar om den de närmast stiliserade goda och onda daimonerna. Trots det ses tydliga likheter i tankarna kring 11e och 12 huset. Jyotish innehåller inte alls Lyckans och Daimonens lotter, vilket uppenbart är en helt separat tanke om den goda (men inte den onda) daimonen. 

Här kan man tänka sig att hinduisk astrologi hade sin tradition, påverkades av Babylon och skapade sin hybrid. Senare nåddes Indien av Alexander den Store och återigen mixades den hinduiska traditionen med visst nytt stoff (babyloniskt men filtrerat genom grekerna). Det är helt klart att Platon stod i beroende till vissa äldre grekiska kretsars intresse för själen och dess inkarnationer (orfiker, pytagoréer). 

Men Platon tycks vara den första att ha betonat läran om föreningen av människan med ett högre väsensled, den Rationella Själen eller den (potentiellt personliga) Daimonen. (Se tidigare citat från Platons "myten om Er") Eventuellt tidigare tankar åt det hållet kan ha funnits men varit hemligheter inom esoteriska sällskap (Orfikerna som tycks ha påverkat Pytagoras, själavandringsanhängaren.)

*****

Här är den olösliga situationen för den klassiska västastrologin, så vitt jag kan förstå den (antydd även i del 1). Ett antal senantika västförfattare har sinsemellan oförenliga metoder för att hitta två "punkter", båda härledda ur Lyckans och Daimonens punkter: individens lott i Eros och Ananke (Nödvändigheten). Lyckligtvis är Eros och materialitetens tvingande Nödvändighet underordnade punkter och ointressanta för den som finner gåtan om själen och dess överrock, Översjäl eller Personliga Daimon det centrala.

Författaren till "luntan" begår ett misstag i försöket att tvinga samman två oförenliga traditioner, att till varje pris harmoniera läran om lotterna med den hellenistiska beskrivningen av 11e och 12e huset. I del 1 kunde jag inte bestämma mig, men förslog att prova båda metoderna på många horoskop tills man ser om mer talar för någon av traditionerna i fråga om den personliga daimonen. Samma förfarande med Lyckopunkten som ju är en ren konkurrent till det lyckosamma 5e huset i hinduisk astrologi.

Efterrationaliseringar skapar ibland pinsamt krystade sammanhang där det egentligen handlar om två hela olika metoder att identifiera individens del i det tursamma livet och den personliga daimonen. Jag köper inte spekulationen att "punkterna" eller lotterna är mer individspecifika än 11e och 12e husets tillfälliga ägare som den goda resp. den onda daimonen, bara för att punkterna är mer precisa och vars beräkning innehåller Solens och Månens och den högst personliga Ascendentens gradtal. Precision utöver ändå alltid en lockelse - den egna ascendentens gradtal är ju den egna kroppens exakta markör och får Lotterna att framstå som mer personliga!

På en punkt kan det stämma att 11e och 12e är mer generella och det är om man omfattar tanken på KOLLEKTIVA SJÄLAR och KOLLEKTIV KARMA. Dit går emellertid inte astrolog-omvänd-till-akademikern i sin lunta. Men det är den enda logiska skälet till att arbeta med två indikationer i horoskopet om den goda eller personliga daimonen. Elfte husets tillfälliga ägare är det samhälleliga Överjaget eller vilket gruppkollektiv sfär nu den enskilde uppfattar sig tillhöra. Daimonens Lott blir då den egentliga personliga daimonen. Senantiken hade, likt hinduisk astrologi, en mängd synsätt för att bedöma digniteten hos var och en av horoskopets planeter, vilka som spelade en roll (på gott och ont) och vilka som var relativt oviktiga i just det livsödet. 

Samma komplicerade bedömningar gäller vid utrannsakandet av förhållandet mellan stadsstatens eller nationens skyddsgud och den strikt individuella själens "överrock". Här måste uttydarens hermeneutiskt inkännande förståelse till. Människor med svaga andar blir genast och närmast permanent socialiserade av sitt samhälle och kommer sedan att sakna förmågan att se självständigt på händelser bortom den personliga sfären. Dessa har då i teorin en mycket svag individuell personlig daimon och faller in med den generella daimon som styr kollektivet, 11e husets tillfälliga ägare. 

Detta stämmer med klassisk västastrologi, som från första början har en klubb- eller sällskapsbetydelse förlagd hit. Samhällsandan är helt enkelt den daimon som råder över samhället. Individen som inte har någon annan skala än den politiska väljer då att engagera sig eller kanske bara läsa den dagstidning som motsvarar den egna mer specifika daimonens karaktär (Daimonens Lott). 

Notera att den personliga daimonen i grekisk-romersk tid alltid ansågs god. 12e husets onda demon blir så persiske Zarathustras Fula Tanke, den var i Begynnelsen tvåa på bollen medan den Goda Tanken motsvarar den Goda Daimonen som alltid är segraren. Människan, detta säsongsblomster, kan dock satsa på fel häst, det är människans fria val säger en del. 

Andra menar att födelsehoroskopet redan avslöjar valet - det gjordes "i himmelen" och själen anländer till jordelivet med sitt öde redan skrivet. Det här livet blir därför bara en serie predestinerande händelser som erbjuder egot att växa i insikt och inse att  detta inte ens är människornas  spelplan utan helt andra väsen som använder oss som schackpjäser på den jordiska spelplanen. De djupt fatalistiska grekiska stoikerna hade denna lamslagna inställning till vad  astrologin tycktes ha att säga.

*****

Hinduerna är intressantare: människan, som i deras astrologi speciellt utmärks av den vacklande Passionen (mellan Ljusets och Mörkrets kvaliteter), blir då människans ofrånkomliga öde: att under inflytande av den alltid lika instabila Passionen tvingas söka välja mellan Förvirring eller Intelligent Klarhet, mellan det judarna (lika influerade österifrån som någon) kallade människosjälens goda och onda rötter. 

Ett fåtal äldre blogginlägg som spekulerade om den senare rabbinismens yetzer ha-tov och yetzer ha-tov var således inne på rätt spår, det kan jag säga nu efter lite ytterligare läsning. Denna inre mänskliga tudelning har sitt ursprung i vad som under klassicismen benämndes den goda och onda daimonen. Ägarna till husen 11 och 12 blir då den enda indikationen om den individuella böjelsen mot gott eller ont och givet judendomens extrema gruppfokus ("Guds utvalda folk") förvånar det inte att det jag just kallade det kollektiva 11e huset gäller även för individens interna "goda rot". Att aspirera på det kollektivet anser vara gott blir då individens egen bästa tendens. 

Naturligtvis var judarna inte ensamma om tanken, mycket i Platons skriftställeri handlar om individens förhållande till staten. Idag skulle frågan inte längre röra staden/hemorten och inte ens den egna nationen. Den globala kapitalismen - det Onda - har framtvingat en God Fråga - hur ska den numera globala Människan välja sin framtid? Som alltid står Gud och Satan där som de två ytterligheterna, även om man måste avkoda dagens frågor och förstå vad som tillhör vad...

Men även om man lyckas nå en personligen tillfredsställande lösning på dubbleringen i den astrologiska västtraditionen av såväl lyckans som daimonens markörer, återstår den tredje modell som ser den personliga Daimonen eller Översjälen i disponenten till atmans/själens Sol. Här finns ingen möjlighet att harmoniera genom att tala om den kollektiva samhällsdaimonen kontra den förmodat personliga Daimonens lott - försåvitt man inte tar ett tankesteg ytterligare. Följande tankar är extremt spekulativa.

*****

Skälet till att Daimonens lott smugglats bort från västastrologin medan "Lyckopunkten" överlevt är, som nämnt, att Daimonen råder över människans livslängd. Daimonen står där när barnets föds och kommer att välkomna själen när den lämnat den döda kroppen. På många sätt verkar den personliga Daimonen, ett transpersonellt väsen, vara lik den där figuren en del nära döden-patienter rapporterar och som de kristna tror är Jesus som står och välkomnar dem men som tolkas olika beroende på person som haft en långtgående upplevelse. Bloggaren mötte sin daimon redan runt tjugo i en dröm som tidigare beskrivits flera gånger. Att jag drar historien igen, är ett tecken på vilket intryck den gjorde på mig då och har följt med hela livet, trots att drömmen är juvenil.

Likt nära döden-upplevarna färgades den här figuren som står före och efter den mänskliga livslinjen av varjehanda föreställningar hos människan. Jag arbetade då som enkelt vårdbiträde och möjligen färgade detta av sig som att den Sankte Per-liknande figuren med vitt gud fader-skägg var klädd i bruna scoutkläder (en görare av goda gärningar i det Jordbrunt fysiska). 

Men på sin khakibruna uniform såg jag flera rader av militärgrader, som om det var både en scout och en general. Det tog flera år att förstå den här detaljen i drömmen påverkats av några års studier av den gamla kinesiska furstespegeln och kosmologin I-Ching (två böcker i en och samma text säger något om asiaternas geni) - jag hade vid den tiden upptäckt I-Chings modifikation under Ming-dynastin till ett deterministiskt kalendersystem som etiketterade min födelsetimma med tecknet SHIH. Det kan betyda organiserad här eller just general (styrmekanismen i stridsstyrkan).


Denna dekonstruktion av den personliga daimon som själen sedan födelsen är förenad med och som kommer att stå där vid slutet på tunneln (precis som i min dröm) tyder alltså på att själen inte är den yttersta komponenten i en människa. Vårt verkliga Själv är i själva verket Översjälen (hinduismens Paramatman) som är transpersonell. Det är vi som personaliserar den, kallar den vår personliga daimon eller "skyddsängel". Men platonismen menar att det är den Rationella Själen som är den eviga komponent som reinkarnerar. 

Det är denna själens högsta nivå som i viss hinduism är identisk med Brahman men där romaren Plotinos på 200-talet tycks ha känt till österns läror så väl att han direkt argumenterade för den individuella själen som jämbördig med Världssjälen (Brahman?) med den enda skillnaden att den stora Atman / Brahman gjort sitt val av värld före människosjälarna. (Plotinos talar inte om tid här, utan om en logisk följdordning, som där den Goda Tanken/Ahura Mazda i zoroastrianismen gjorde sitt val före den Fula Tanken/Djävulen.) 

Enligt Plotinos finner vi oss bortom den låga och oklara svenska samhällsandan, inuti en "större" själ, dock utan att vara en oskiljaktig del av den. Här är det uppenbart att mänskligheten skapat flera och delvis överlappande traditioner eftersom t.ex. atman/själen ofta anses vara den eviga beståndsdelen i en människa. Men jag har på den här bloggen luddigt sökt hålla isär den svårgripbara "ande-själen" (som måhända är Paramatman) och jiva-atman, den "levande själen". 

Jämför man dessa tankar med frågan om kollektivsjälar - som att en individ kan bli en perfekt socialiserad samhällsmedlem och därmed inte uttrycka någon individualitet alls - blir det snart svindlande att föreställa sig alla dess ryska gummor inuti varandra! Ändå lutar det åt att verkligheten förhåller sig sådan, och "ryska gumme"-analogin kan förklara individer med "tidigare liv-minnen". Det finns själar som fungerar som containers för många andra själar - kollektiv- eller gruppsjälar som inte definieras som låga socialrealistiska anda (dessa andor skingras väl för vinden när ett land eller en stad dör).

Själen är då en del som halkat in i vårt universum och kanske blivit så berusad av olika typer av fysikalitet att den t.o.m. krympt sin verklighet till att gälla planeten Jorden eller t.o.m. en plats på Jorden. Min mor i sitt yrande slutstadium av Alzheimer befann sig mer i sin barndoms hembygd och minnena därifrån än här och nu. Hennes stoltecken (atman) var för övrigt Stenbocken, definierar man solen som en levande "engångssjäl" som uppstår och försvinner med den fysiska kroppen (eller kanske överlever den med några hundra år, som gengångare eller spöke) så tyder soltecknets Jordelementet på ett liv som syftade till maximal kontakt med jordiskt och pragmatiskt tänkande. Varför själen väljer som den gör är möjligen en fåfäng fråga: att soltecknet och husposition blir vad det blir är bara hur människor i tiden och på Jorden ser på saken via detta prognostiska instrument.

Ändå stämmer horoskopet perfekt för min mor, uppslukad av design, konstruktion, sömnad och landskapsmodellering i anspråkslös skala - Jord som det praktiska elementet med starkast dragning till det fysiska eller tingliga. Huruvida den själens högre komponenter återvänder till ännu ett Liv, ännu en födelse med Solen sänkt i Jord, går förstås inte att sia om. 

Det är den högsta själskomponenten - den Rationella Själen - gör valen av de jordeliv vi från vårt håll uppfattar som ett soltecken si och då. I Platons myt om Er ser det ut som om människosjälarna väljer sin daimon/Översjäl men det är Översjälen eller Den Rationella Själen som bär de tidigare liven och sin karma som sedan överförs till människosjälen. Platons myt är just bara en myt, en förenkling av gåtfulla processer mänskligheten ingenting vet om.

*****

Följer man ändå Platons myt om Er finns ett, ursäkta uttrycket, människosjälarnas bottenskrap och deras val av personliga ledsagare eller Rationella Själar är nu inte det bästa. 

Ingen går dock helt "lottlös" tröstar Platon, något gott finns i även det mest miserabla livsöde - om inte annat för att karmiskt / självförvållat lidande visserligen ger ett skitliv för ego-kroppen men att "retursignalerna" från lidandet kan styra om den högre själen så att den långsiktiga trenden blir en annan.

Människosjälens val av personlig daimon konflikterar skenbart med tanken om att daimonen / den Rationella Själen är bäraren av förfluten karma. Men eftersom själarna placerats i viss ordning för att dra sina livslotter kan man tänka sig att de redan i valet av daimonen "laddat ner" karma från daimonen vilket motsvarar de skenbart slumpmässiga valet av en lott som ligger dem närmast på marken. 

Platons myt är dunkel men på något sätt beskriver han hur Himmel och Jord pusslar ihop det resulterande människolivets öde. Karma är programinstruktionen och lagras i Daimonen / Den Rationella Själen och "lyckans lott" (och övriga lotter som vissa astrologier studerar) är uttryck för denna karma i det materiella, psykiska eller andliga livet. (Inte all karma är somatisk eller fysisk, den kan vara rent psykisk eller t.o.m. andlig.) Enligt Platons myt mådde Sverige inför sin återfödelse 1974 inget vidare i de andliga världen!

För att summera lämnar "den akademiska luntan" läsaren i viss förvirring, trots att många sidor används till att försöka skilda klassiska astrologers metoder (vissa helt oförenliga med andra). En liten rekapitulation:

  • Solen (Lejonet) kan tjäna som emblem för den personliga daimonen, men kan i filosofisk astrologi också stå för Nous, det gudomliga intellekt som kontemplerar sitt eller rymdens fulla innehåll (Vattenbäraren). Den akademiska luntan  släpper frågan om Solen som personlig daimon väl lättvindigt, men jag återkommer i en fristående del 3 till ett exempel som nästan uppfyller den definitionen.

    I detta inlägg har jag gått djupare än luntan som glömde "Solens sol" dvs. Solens disponent som en klockren antydan om ett väsen bakom solen: rimligen den dolda personliga daimonen. Detta är en obegriplig uraktlåtenhet eftersom Solen representerar den egna själen och tillika den levande varelsens kognitiva kapacitet. Och "den inre rösten", som många kallar "samvetets röst" kan mycket väl vara den kognitiva Solen i dess nära förankring med sin disponent. Själen och daimonen skapar en legering och blir ett dubbelsystem före själens födelse till Jorden, allt enligt Platons myt.
  • Som markör för den goda, personliga daimonen kan 11e husets tillfälliga härskare tjäna. Elfte huset är ett socialt eller grupphus och använder man astrologiska regler för att söka den starkaste av två kandidater kan det säkert finnas horoskop där 11e tydligare representerar den personliga daimonen.
  • Daimonens punkt kan övertyga en del, trots att den troligen är en konkurrent till tanken om 11e. Detta eftersom beräkningen sannerligen är den mest "personliga" och beräkning av såväl Daimonens punkt som Lyckans punkt bygger på individens personliga ascendentgrad, solens och månens gradtal - med minimal skillnad mellan de två formlerna - se del 1.

Men naturligtvis kan inte det här långa inlägget avslutas utan några kommentarer om punkt 2 och 3, även om jag här valde punkt 1 för frågan om vilken andemakt Sverige "valt" inför sitt pågående öde. Den som absorberat alla resonemang behöver egentligen inget mer

Punkt 2 ger i det svenska fallet 11e hushärskaren Solen som dess dolda goda daimon. Men inlägget har redan avslöjat att Solen saknar rot - Saturnus har involverat sig med den sublunära demonen så att Solen inte fungerar i rollen som den goda daimonen. Solens "rot" är avskuren genom Saturnus närhet till Draksvansen. Vid tolkningen måste man vara redo på återvändsgränder som inte funkar.

Punkt 3 har det inte bättre! För Daimonens Lott faller i Sveriges tredje intellektuella huset, teknikerns och den läs- och skrivkunniges sektor. Men detta hus ägs av Jupiter som i lös  konjunktion med med Solen utgör landets makthavare och perverterar intellektets klämda Merkurius.

Båda dessa kandidater till "personlig daimon" kan återigen återföras på Saturnus avsevärda problem med den sublunära demonen Ketu, som i själva verket är den destruktivt drabbade Draksvansen (sedan någon av de hinduiska gudarna huggit huvudet av demonen för att få stopp på dess äregirighet och hunger).

Båda kandidaterna till rollen som nationens personliga daimon utgår därför på grund av problemen Sverige skaffat sig genom att bryta med sitt förflutna varje gång Apple lanserar en ny iPhone. (Ketu skapar brotten.) Solen/Jupiter gör Sverige till ett hetsätande land som rännskiter avlagd elektronik och annat halvkonsumerat. Det är bara en låg demon i smutsig luft som kan vilseleda ett land och dess befolkning på detta sätt.

Den begärsfulla sublunära demonen dominerar Sverige och gör oss till ett av världens mer korttänkta nationer, alltid redo att halshugga det som försökt etablera sig som saturnisk klippa till följd av det försåtliga begäret efter senaste årsmodellen.. Detta är typiskt den sublunära demonen som har med naturens skiftningar att göra. Landet är en vindflöjel och det är sannerligen inte Luft i den högre bemärkelsen som fyller nationens tankerum.

Nu är t.ex. intresset för årets modell och mode starkt i många länder utan att de troligtvis alla har den sublunära demonen som ersättning för en Rationell Själ. Men hur det är ställt med en nation kan man avgöra bara genom att se hur det är ställt med religion och filosofi i landet. Finns dessa faktorer i nationens överväganden finns ingen chans att de har förenat sig med en låg demon. Frågan då är snarast om landet leds av en god daimon eller t.o.m. en gud. 

Detta är förklaringen till varför Sverige inte kan hantera utrikespolitik. Vår enkla demon klarar bara klyschor och plakatpolitik och är helt ställt inför ett fenomen som t.ex. martyriet, som här kallas "terrorism" till följd av vår avsaknad av tro på det vi sysslar med.

Visst ger (den goda) Daimonens Lott åtminstone Eliten rik utdelning, det kan vem som helst se att Sverige officiellt är välmående. Men det är Elitens skyddsande vi talar om här, och egentligen borde man studera den ansiktslösa svenska folkmassan (Månen) för att se om de sämre lottade utgör en egen gruppering med en annan kollektiv daimon!

Om man söndrar nationalhoroskopet till den milda grad, kan man fortsätta ner till var enskild medborgares personliga daimon! I sådan hysterisk individualism negligeras förstås hela den kollektiva karman, och det får inte ske. De Fattiga har hamnat i Sverige av en anledning och de Rika har mycket själssökande att göra på frågan varför de vidmakthåller klasskillnaderna. 

Ett ideal från Jesus: "förlåt era fiender" är faktiskt ett sätt att ingripa i karma och i ett nafs lyfta en nation skyhögt. I antikens främreorientaliska samhälle brukade t.ex. skatteskulder periodiskt avskrivas - inte som i det demoniska Sverige med skuldsaneringar som tar halva livet! Demonen har berövat svenska staten på allt vad humanitet vill säga. I antiken startade såväl bonde som härskare periodiskt om och en ny Guldålder resulterade, innan livets tendens att lyfta en del och sänka andra åter började verka på samhället och vissa hamnade på obestånd och andra berikade sig på dessa samhällets förlorare. 

Sveriges onda personliga demon har uppenbarligen inga sådana tankar på periodiska Paradigmskiften och det kan sammanhänga med att både 1809 års och 1974 års nationalhoroskop har en Sol i ett Mörkertecken, den av hinduismens kvaliteter som motsätter sig all förändring och förnyelse så att landet/samhället till sist blir en fiende till medborgarna. När Mörkrets tecken spricker, då går de sönder rejält. Precis vad som håller på att hända med Sverige.

Frågan huruvida Sveriges anonyma folk har en annan "andevägledare" än eliten - kanske något bättre än en demon - är för intressant att bara lämna! 

Väljer man den metod som finns i både hellenistisk och hinduisk astrologi, att "räkna hus" för ytterligare information, kan man ta den ansiktslösa folkmassan  - Månen i Väduren i 7e huset - och räkna till 11e positionen. DÄR hittar man folkets kollektiva daimon. Elfte steget från 7e huset blir det 5e "lyckligt lottade huset". 

Folkets "daimon" är landets Överhet !!! 

Så det är därför enkel medelklass förr sparade till ett piano för att kunna sätta något av barnen att spela för gäster. Man IMITERADE 5e husets elit, där givetvis inte bara ett piano stod utan förmodligen en fin flygel.

Detta är ett tragiskt utfall av experimentet: det svenska folket som helhet delar samma onda rikedomsdrömmar som Eliten. Även folket får alltså den rotlösa och defekta Saturnus som sin kollektiva daimon eller anda! Kreti och pleti vill lika mycket som Överheten slippa tänka på sitt fattiga och analfabetiska förflutna, fortfarande så nära i tiden. Draksvansen, den Huvudlösa, regeringar över hög som låg i detta rike.

Det är därför jag nyligen konstaterade att Vänsterpartiets nya horoskop inte lovar någon större framgång. Materialismen har som en cancer redan fyllt samhällskroppen. Sublunära strävanden är allt som finns kvar när nationens ledsagare i det Osynliga bara är en simpel demon med låg verkshöjd.

Sub Luna = blind för allt utom naturens lägre manifestationer. Ateister och Frossare dras naturligt till landets "aura" och Tänkare distanserar sig från folk som bara kalkylerar kring lönsamhet för sig själva eller företaget. Där någonstans vid vägskälet dör landet lite i taget och försvinner till sist ur världshistorien.


Tillägg

Hur väl tanken att Sveriges leds av en sublunär och självisk demon som släpper Elitens själviskhet fri för pöbeln att apa efter eller åtminstone åtrå, publicerades veckor efter att denna text skrevs. 

Det är alltid  djupt insatte och läsvärde Petter Larsson i AB som summerar landets tillstånd och skrämmande självlögn, tyvärr vitt utbredd i befolkningen (exakt som min daimon-analys funnit). 

Läs på egen risk, kanske biter hårda siffror mer än allmänna resonemang om en osynlig anda majoriteten inte ens märker eftersom det är det egna akvariet eller luften de andas...

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/PoLEVb/petter-larsson-om-klassklyftor-och-meritokrati

En sista tanke är att Sveriges i egna ögon så fina modernitet och folklagrens shoppingmani troligen har med den försvagade Saturnus att göra. Saturnus är underklass och fattigdom och Ketus utsuddande av inte minst dessa historiska sidor av Saturnus ger ett historielöst ("modernt") och köpgalet folk som inte vill minnas tider av frugal Saturnus, planeten som lär länder och individer att finna kvalitet i djupet snarare än den nyrika Jupiters myller av ytliga förströelser.

Detta kan sammanfattas som att Sverige saknar Saturnus kvalitet eller moraliska ryggrad och sannerligen lider under den låga sublunära demonen. Denna har i kopplingen till Månens snabba vandring och ständiga behov konsumtion sänkt det moderna Sveriges nivå till en frossande konsumtionsorganism.

*****


Dold daimon - tre fristående delar

https://siderisk.blogspot.com/2022/02/dold-daimon-i-horoskopet-1.html

https://siderisk.blogspot.com/2022/02/dold-daimon-i-horoskopet-2.html

https://siderisk.blogspot.com/2022/03/dold-daimon-i-horoskopet-3.html


Inga kommentarer: