Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 18 juni 2009

Zodiaktecknen

Någon enstaka besökare kanske hittat den här bloggen utan att ha riktigt grepp om stjärnbilderna och hur de är grupperade under några grundläggande tolkningskategorier.

Här är en lathund för att råda bot på den saken. I blogginläggen används ömsom de runda horoskop som är standard i väst, och ömsom en fyrkantig eller kvadratisk typ (om horoskopets form - nytt fönster). I den senare typen används trebokstavsförkortningar av tecknens latinska namn (t.ex. Väduren = Aries > ARI).

Stjärnbilder är vad det låter som. Bloggen använder den sideriska zodiaken (av latinets sidereus, "stjärnaktig", "astral") och inte den västerländska tropiska där stjärnhimmelen kopplats loss från rymden och knutits till jordåret och dess kalender.

Från etiketten länktips upprepar jag här de kanske trevligaste introduktionsartiklarna för att råda bot på förvirringen av "tropisk" och "siderisk" Vädur, Oxe, osv: läs definitivt del 1 och 2.

Stjärnbild
(+ latin)
Sanskrit

Indiska
namnet
Element

Kvalitet/
Guna
*
Härskare


Väduren
(Aries)
Mesha Baggen eller
Väduren
Eld Kardinal/
Rajas
Mars

Oxen
(Taurus)
Vrishaba Tjuren JordFixerad/
Tamas
Venus

Tvillingarna
(Gemini)
Mithuna Paret eller
Omfamnandet
Luft Rörlig/
Sattva
Merkurius

Kräftan
(Cancer)
Karkata Krabban
eller Cirkeln
Vatten Kardinal/
Rajas
Månen

Lejonet
(Leo)
Simha Lejonet EldFixerad/
Tamas
Solen

Jungfrun
(Virgo)
Kanya Jungfrun
eller Dottern
Jord Rörlig/
Sattva
Merkurius

Vågen
(Libra)
Thula Vågen
eller Vikten
Luft Kardinal/
Rajas
Venus

Skorpionen
(Scorpius)
Vrishchika Skorpionen VattenFixerad/
Tamas
Mars

Skytten
(Sagittarius)
Dhanus Pilbågen EldRörlig/
Sattva
Jupiter

Stenbocken
(Capricornus)
Makara Krokodilen
och Hajen
Jord Kardinal/
Rajas
Saturnus

Vattumannen
(Aquarius)
Kumbha Kannan
eller Krukan
Luft Fixerad/
Tamas
Saturnus

Fiskarna
(Pisces)
Meena Fiskarna VattenRörlig/
Sattva
Jupiter

* Gunas (plural) betyder "rep". I antik indisk filosofi ansågs den materiella verkligheten vara sammanflätad av dessa tre rep, vilka gåtfullt nog ändå är ett och samma. Smaka även på engelska "mode" - modalitet, läge eller tillstånd, som ger en lite annan infallsvinkel på, ja, vad guna eller kvalitet nu söker ringa in.

Den västerländska astrologin trasslade snart nog till det för sig och trodde att de tre kvaliteterna hade något med årstiderna att göra (sedan man knutit zodiaken till vårdagjämningen).

Astrologi är metafysik (och inte en vetenskap), och den använder flera nivåer av symboler (som syns av zodiaktecknens sammansättning). Dessa lager måste man smaka ordentligt på och bli vän med - levandegöra för sitt inre så man kan arbeta (mentalt) med dem.

Tabellen lånad från den här sajten (och översatt):

http://netowne.com/astrology/vedic/vedic-astro-goravani-02.html

Här finns mer information om indisk astrologi - den fungerande sorten!

Ännu mer komplett är Wikipedias lista som också ger de gamla babyloniska och sumeriska namnen.

OBS! Ovanstående beteckningar känner vi igen som de västerlandet övertog i sin astrologi. Men professorn i assyriologi, Franscesa Rochberg, och artikeln Signs of the Zodiac - what are they?, återger äldre namn på de 12 tecknen. Här heter t.ex. Vattumannen "Den Stora" medan några av de andra akkadiska orden f.n. inte är förstådda.

Zodiaktecknens grekiska namn är förstås inte ointressanta eftersom ordet zodiak självt är från grekiskan. Här är en liten artikel om dem.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.