Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 13 juni 2009

Vem sågar vem?



"Ingen synergi."

I en simpel formel beskriver astrologin den sociala utstötningsmekanismen. Social friktion i någon form vidhäftar den som föds då Vattumannen och Skorpionen bekrigar varandra på himlen!


För som alla idealistiska filosofer vet, är det inifrån vår egen själ hela föreställningen som kallas livet och vår omgivande sociala miljö ytterst springer. Och betrakta världsrymden därutöver som bara en fortsättning av samma teaterfond mot vilken själen söker lösa de frågor den förde med sig in i tid och rum då den blev människa.

Aldrig har jag sett "utstötningssyndromet" så tydligt som i musikjournalisten Håkan Steens nästintill villkorslösa sågning av folkkäre Thomas Ledins senaste album. Ett plus i Aftonbladet motiveras med omdömen som giftigt trivialiserar artistens alster.

"Monumentalt banalt."

"Hoppet får aldrig bara anas som en strimma ljus i fjärran utan ska stråla som en fet semestersol i Marbella."

"I Tomas Ledins värld är både toppar och dalar kapade."

Det tillhör astrologins elementa att aldrig ge sig i lag med en annan person innan man tagit reda på om man som duo kommer att utveckla synergi eller gå i clinch med varandra. Metoden är enkel: man tar vad man vet om astrologisk doktrin, överblickar båda födelsehimlarna samtidigt och noterar om några bestickande "syndrom" som inte finns på någonderas himmel enskilt uppstår i mötet mellan individerna. Relationen som en tredje, autonom part! Ett spöke, en överton!

Håll i minnet vad jag just sade om Vattumannen (Aquarius) och Skorpionen (Scorpio) och inspektera folkets man Ledin och proffstyckaren Steen. Himlarna är uppritade på indiskt vis och jag har pedagogiskt färgat de fyra elementen:





Hade vi inte kunnat säga på förhand att Thomas Ledin var dömd i Håkan Steens ögon? Den socio- eller psykopatologi som Vattumannen och Skorpionen tillsammans bildar, kan avkodat beskrivas som att den giftiga och aversiva Skorpionen gör sig omöjlig i förhållande till den folkgrupp eller det folkmedvetande som Lufttecknet Vattumannen symboliserar.

Skorpionen är ett Vattentecken, men dess vätskor är inte sunda. Skorpionen är dödskallmärkt - det strömmar gift i det stycke "objektifierat psyke" vi granskar här.


*****

En helt annan sak är att Steen korrekt noterar att "toppar och dalar" kapats i Ledins vision av världen. Det är just det svensken i gemen sysslar med, komprimering och förminskning av verkligheten, anpassning av den till något slags nordiskt jämnmod som kanske är förklaringen till att svensken utomlands anses snäll men lite tråkig.

Allt detta ligger inbäddat i den utomordentligt genomsnittliga Vattuman Ledin föddes under där både vilja (Solen) och sinnelaget (Månen) under nymånen understryker att han är av samma sort som hela svenska folket. För vi är nämligen Vattumän, upptäckte jag då jag beräknade nationalhoroskopet (nytt fönster) baserat på vår Regeringsform av 1974!

Likt Ledin har undertecknad Mars (krigaren) i "avstämningens" tecken Vågen och jag satte mig hellre i fängelse än göra värnplikten på den tid det begav sig. Som bäst står alltså Mars i harmonis zodiaktecken för "stridbar i frågan om fred", men den kan lika gärna bli till en konfliktskygghet som andra tolkar som att man "kapat toppar och dalar".

Kombinera Mars mojnade position i Vågen med Vattumannen, vars planetära härskare Saturnus står för stelbent gränsdragning, sval rationalitet och systemetik. Landet av ingenjörer möter en närapå bisexuell placering för Mars. Ingen stake alls men en väldig massa funderingar kring jämlikhet och folksjäl. Thomas Ledin är närapå en perfekt inkarnation av den svenska folksjälen!

Men så har vi Håkan Steen som inte står ut med att påminnas vilken iso-certifierat trist medelklassare (genomsnittsvarelse) också han är, utan gräver i sitt förbittrade djup efter ett sätt att vara någon annan. Men han sitter fast i symbios med alla de svenskar på vars bekostnad han söker markera sin individualitet.

En synastri - som den vi gjorde mellan Ledins och Steens himmel men mellan svenska nationalhoroskopets och journalistens av avsky och förbittring dominerade födelse - skulle visa att poptyckaren sällan verkar må riktigt bra på hemmaplan...

Astrologin har nu en lösning för individer som fötts till en kronisk känsla av social missanpassning: flytta utomlands! Men kolla först upp så att inte det tilltänkta nya värdlandets horoskop reaktiverar samma tillkortakommanden du släpade runt på även härhemma!

*****

Det paradoxala är att Steen själv föddes under en himmel som själv gör sitt yttersta för att såga "toppar och dalar". Bortsett det lågvattenmärke Skorpionen själv utgör i zodiaken, föddes han med sitt sinnelag (Månen) stiffi-fierat av formalismens planet Saturnus i dess absolut klenaste läge: egocentriska Väduren.

Dock förenklade jag resonemanget något, för Steen är helt på egen hand bärare av det sociala utstötningssyndromet. Hans illvilliga olycksplanet Mars i Skorpionen kastar det "onda ögat" 90° framåt i zodiaken och träffar...ja, vilket tecken? Vattumannen förstås, där den ena månnoden huserar (vars innebörd vi lämnar därhän för tillfället).

Det kan bara bli en gnällig antisocial journalist av en sån himmel! Så vem sågade egentligen vem eller vad?


____

Efterord.

Intressant nog har också populärjournalisten Fredrik Virtanen den sociala utstötningsmekanism som - i bästa fall - tycks driva individen att profilera sig gentemot den "anonyma folkmassan", i kraft av avvikande känslor (Vatten) och tankar (Luft). De här personerna domineras av oviljan att tillhöra massan!

Se även (i nya fönster) det första inlägget om utstötningssyndromet i samband med svininfluensan (här finns ett viktigt citat av en av världens bästa astrologer som förklarar hur bra syndromet stämmer med en typig recensent), samt min dagsfärska upptäckt att samma sociala missanpassning intrapsykiskt utmärker båda skaparna av den anonymiseringstjänst som ska tillåta samhällets (Vattumannen) olycksbarn att fortsätta bedriva sin mörklagda (skorpioniska) verksamhet framför datorn. Här behövde inte de två komma samman, som i fallet Ledin/Steen, för att bilda negativa vibbar - de bär dem redan från början i sina egna psyken.

Inga kommentarer: