Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 14 juni 2009

Stinkande rik...på vardagen




Spelutvecklaren Will Wright kom på idén att flytta in vanlig stadsutveckling i spelvärlden (SimCity) och har på sistone repriserat samma idé om att steg för steg bygga ett imperium - fast nu på prosaisk vardagsnivå. I denna uppföljare, The Sims, har han skapat det bästsäljande dataspelet någonsin.


Aftonbladet skriver:

Faktum är att ”The Sims” är så verklighetstroget att det ryms mer gråmulen diskbänksrealism här än i Roy Anderssons samlade verk.

Och naturligtvis. Will Wright har det perfekta horoskopet för att flytta vardagens trögtrampade lera in i datorvärlden. Jag inkluderar honom härmed i bloggens katalog över paradigmatiska materialister, dvs de som fötts med både Sol och Måne (vilja & sinne) i materialistiska "hands-on" elementet Jord.




Att hans första projekt var SimCity - "bygga en stad" - är fullständigt begriplig då Solen står i Stenbockens tecken. Stengeten vill verkligen bygga ett imperium och själva sitta på toppen.

När i dagarna Humanisterna kör en annonskampanj för att få in pengar till sin antireligiösa verksamhet passar det att påminna om att deras mest öppet anti-religiösa röst, en biolog som är aktuell med en bok som vill övertyga ungdomen om att Gud är en historisk relik, är född just i Stenbockens, den krassa realismens och realvärdenas tecken.

Stenbocken vill alltid vara huvudet högre än andra och kontrollera "imperiet"! "Ingen Gud över mig." Dataprogrammerare har ofta tydligt inflytande av Stenbocken i horoskopen - psudoGudarna som ger konsumenterna den värld de har att rätta sig inom.

Bortsett från Stenbocksaspekten - hierarkiskt tänkande - hänger förstås Jordelementet som sådant, biologi och socialrealism, naturligt samman i astrologins universum.

Will Wright och pengarna:

Jordelementet är i sig totalt dött. De talar "objektiva" fakta till döddagar och är knastertorra, men Wright föddes som en med turen att veta hur man vattnar den döda jorden så att något rör sig.

Att han var destinerad till rikedom syns på de två lyckobringarna Venus och Jupiter. Här minglar de otvunget som "planetära vänner" gör i Skorpionen, tecknet för andra människors pengar. Dessa flödar till Wrights konto i enorma mängder. Det kan han vara värd, som var först med en så enkel idé.

PS. Priset för vara så orienterad mot animation av vanlig lergegga syns i att inte en enda planet blev kvar att stimulera Luftelementet, det som brukar borga för originella tänkare. Men jag tror inte Will Wright behöver bry sig. Han behöver bara reprisera sitt vinnande koncept. Med den lyckliga superstjärna (Venus + Jupiter) han föddes under, lär folk köpa sina liv i datorversion en gång till!

PS till PS:et. Naturligtvis är "stimulera Luftelementet" en vansinnig formulering. Astrologin bygger inte på kausalitet och dess siste store, riktigt store, utövare, Johannes Kepler, underströk speciellt detta. För den som undrar varför astrologin upplevs som så "riktigt", är en hänvisning till psykologen Carl Jung och hans arketyplära och vågade teori om det "objektiva psyket" på sin plats.

Men varför inte kapa omskrivningarna: Jung, precis som alla vassa tänkare i västerlandet, var filosofisk idealist. Allt som händer, händer i medvetandet. "Världen" är en fantasi vi kollektivt är överens om, och den kollektiva föreställningen äger sådan kraft att "onda ögat" faktiskt fungerar för dem som omfattar den föreställningen! Vi har ingen chans. Så många tror på gravitationen att vi faller till marken själva.

Därmed är astrologin en precis lika fungerande modell - inom sina egna ramar - som naturvetenskapen är inom de gränser och regler den har satt sig. Mot slutet av sitt liv insåg Ludwig Wittgenstein att han haft fel i yngre år, och började förorda "språkspelsteorin". Radikalisera denna 1000 gånger, och ge den status av ontologi (en lära om vari varat består). Då har du filosofisk idealism! Nu talar vi ur det rena Luftelementets horisont, dvs inte The Sims!

Inga kommentarer: