Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 28 februari 2009

Knastertorrt (Om Jordelementet)




Astrologin är som en dold textremsa som löper parallellt med världens gång. Få har emellertid tv-mottagare som visar "källkoden" samtidigt som filmen rullar.


Ta som exempel långkörarnas okrönte kung James Arness från tv-serien Gunsmoke (i dagarna på väg att bräckas av Simpsons). Arness återkom sedan i Lilla huset på prärien som den väderbitne Zeb Macahan. Något dammigare och jordbrunare har man väl aldrig skådat på tv-rutan!

Och som det ser ut, så är det också enligt astrologin.



Den indiska, "kvadratiska" horoskopformen och
den astronomiskt korrekta sideriska zodiaken.


Arness föddes under ett bestickande överdimensionerat Jordelement. Och med det menas att astrologins två viktiga poler, SOL och MÅNE, båda faller i tecken av samma element.

"Zeb" föddes till Oxens tecken - det mest okomplicerade jordtecknet: landbacken som solid realitet. Men han hade sinnelaget (Månen) i Jungfrun, det läge då människan börjar dyrka jorden / materien. Människan jordbrukaren, människan odlaren! Att kultivera det jordiska. Materiell kultur.

Som om inte det här räckte är materiens själva kvintessens bland planeterna, Saturnus (det tredje jordtecknet Stenbockens härskare) också den placerad i Jungfrun vid Arness födelse.

Här förstelnar sinnelagets (Månen) rörlighet till följd av konjunktionen med Saturnus. Saturnus är Jordelementets rationalitet och mineralens rigida strukturer. Psykets kvalitet blir en robust och jordnära praktikalitet, ordna och hierarkisera.

Jungfrun är i sig zodiakens i särklass mesta praktiker, den har inget till övers för t.ex. Luftelementets högre intellektuella flygturer och den är heller inte inspirerad likt Elden att "skåda" nya ting. Jordmänniskan, och Jungfrun i synnerhet, noterar livets materiella sida och sätter åstad med att ordna och strukturera den. En fantastisk fallenhet för planritning och administration!

Jungfrun är associerad med händerna, och är därför en praktisk och fingerfärdig varelse i jämförelse med Zebs Oxe som egentligen bara kan "ge hals" och ryta eller sjunga. Oxen kopplas till ansikte, mun och svalg i den indiska astrologin och är ett typiskt musikertecken, behärskad av konstens Venus som den är.

Är det därför att undra över att James Arness andra stora rollfigur, Zeb Macahan, "råkade" få namnet på den i Egypten maskulint uppfattade jordguden Zeb (eller Geb)? Skulle inte tro det.

(Egyptierna vände intressant nog på steken och himmelen var för dem kvinnlig.)


*****

Som nästan övertydligt exempel på jordnära Oxens koppling till musikalitet, se svenska countrysångerskan Jill Johnsons exempellöst Jorddominerade horoskop. Ta bort den grovfysiska "båda fötterna på jorden"-genre hon verkar inom, vad återstår då? En vanlig tjej med båda fötterna på jorden.

Såväl Sol som Måne i Jord och ingen som helst aktivitet i Eldelementet. (Den röda infärgningen är "bara" en månnod som i det här horoskopet tycks helt passiv.) Inte undra på att Jill känner dragningen till Nashville, där man kan förmoda att många fler horoskop av Zeb-typen samlats!

Jord-typen känner av liv via vibrationer i materien: musik. Det i särklass mest "somatiska" elementet. På Jills himmel finns inte en anstymmelse till Vatten, så här existerar troligen inte ens några föreställningar om psyko-somatiska realiteter. Musik som ett rent hantverk. En så avundsvärt enkel himmel!







*****

Där nutida forskning som ett litet barn gjort sig kvitt forna auktoriteter och insisterar på att lära sig allt från början i gen, fast på SITT vis, där hade antikens folk redan hittat en enkel men fungerande modell för att förstå tillvaron i termer av inneboende kvaliteter och dispositioner. Och att modellen fortfarande fungerar. Det ser man varje gång man lyfter fram den dolda "källkoden" som löper parallellt med tilldragelserna i vår fenomenvärld, och jämför de två.

Det kommer att ta tid innan modern vetenskap kommit så långt att de når det eleganta grepp om relationen mellan mikro- och makrokosmiska fenomen som antikens folk ägde. Just nu tycks vi som vara på barnlik upptäcktsresa genom en närmast oöverblickbar gröt av nya data kring generna, vilka som gör vad, för att inte tala om hur hela systemet kan tänkas se ut som samverkande reglersystem (för ingen tror väl ännu att allt detta är slumpmässiga mutationer helt utan avsikt...?).

Men när, eller om, så sker, kommer mänskligheten att ha tagit ännu ett steg genom att nu bli sin egen lyckas smed på ett sätt astrologerna aldrig var. De kommer att förverkliga sin odödlighetslängtan i den evigt förnybara kroppsmänniskan. (Hör någon vilken total mardröm extrapoleringen av de fysiska vetenskaperna i förlängningen utgör?)

I senantiken tjänade astrologin (under en kort period, det medges) som ett verktyg för att realisera eller förbättra människans psykiska eller andliga kropp. Det här finns knappt ens kvar i västerlandets allmänna medvetande annat än som psykoterapi för sjukliga sinnen efter att 1800-talets positivism ("godtar bara den verklighet som de yttre sinnena kan registrera") i sin tur följdes av löpandebandtillverkning av prylar tillverkade av Jord. Nu hade gemene man helt däckat under ett alltigenom inomvärldsligt konsumtionsideal.

Livet är komplext och oväntat, och som dess spegel är också astrologin det. När man tittar på skådespelare som blivit kända för sin exceptionella dramatiska talang, då börjar man plötsligt hitta födslar i Eldelementet, ett livfullt och utagerande element. Särskilt Lejonet, zodiakens stora dramatiker, tjänar som bra kontrast till denna knastertorre aktör som tydligen hittade sin livsuppgift i rollen där han fick gestalta hur européerna lade ny mark under sig! Var människa har sin rätta plats i


THE GREAT CHAIN OF BEING.

Men märk, Arness var nu inte bonde, han bara gestaltade rollen. Och det är här aktörens remarkabla triangel mellan de tre lufttecknen Tvillingarna, Vågen och Vattumannen kommer in. Luftbubbleskapande! För det var bara idén om en jordens pionjär som visades på tv-rutan, inte en äkta jordbrukare!

Jag har genom åren samlat ett flertal horoskop över icke-celebriteter som ENBART består av Jord och Vatten. De två negativt polariserade, känslo- och materieorienterade tecknen tycks sakna drivet att bli celebriteter, åtminstone för en karriär på vita duken.

Dessa helt fysikalistiska horoskop brukar typiskt vara "kuggar i samhällsmaskineret", och privat människor som lever för att vårda sin egen kropp (eller andras), gå på gym, välja bland markadens en miljon schampos och hudvårdsprodukter och liknande.


De tror på "känslor" och är prylmänniskor i största allmänhet. De lever sina liv i vad som i antiken kallades "den sublunära verkligheten", under månen, i de fem sinnes våld. De är inte intresserade av abstraktioner utan är, som särskilt Jordelementet indikerar, helt för pragmatism i ordets vulgära mening: strunt i teorin, funkar det så kör på!

Det är de här människorna som ibland blir åthutade, "read the fucking manual" för att de rusar direkt på. "Learning by doing" visade sig nu vara ett problem när datorn kom till hemmet och under tio års tid har programtillverkarna arbetat med att lära sig själva att deras luftbubbla var oändligt mycket mer "yrkesskadad" än gemene mans. Datornernas gränssnitt måste ner till grottmänniskans nivå för att bli allmänt förstådda. Jord implicerar ett skifte från abstraktion till konkretism.

Lyckligtvis har den övervägande majoriteten av dem som domineras av Jord och Vatten ändå någon hållhake på Eld eller Luft via enstaka planetära placeringar. Och om inte annat kanske det finns en partner som kan förse dem med nya visioner och tankar.

Jag tror den kraftiga betoningen av Jord i "Zeb Macahans" horoskop förklarar just den loja pragmatism jag skisserat - Gunsmoke rullade på tv-rutorna i 20 år. Jordelementet representerar minsta motståndets lag i bemärkelsen att VILJAN här är helt underkastad de verkligheter det trögaste av elementen tycks måla upp för sinnena. "Zeb" tänkte säkert, "Varför ändra ett vinnande koncept" och hängde med tv-serien tills den gick i graven.

Jordmänniskor kommer aldrig ens på tanken att allt detta kanske är en dröm eller verklighet i en lägre ordning. De
vill faktiskt inte vakna upp till filosofisk inspektion av sina kulissväggar, för de är ju födda att vara konsumister av prylar eller sinnesupplevelser till sin döddag. Hur födelsehoroskopet sedan ser ut vid nästa återkomst till jorden, det är en helt annan historia och en följd av beslut utanför den verklighet de fem sinnena befattar sig med.

Antecknat av en som föddes helt utan planetär aktivitet i Jordelementet, och inte oväntat också står utan nämnvärda framgångar med världens mått mätt. Avundsjuk? Egentligen inte. "Been there, done that."
:-)



Inga kommentarer: