Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 25 juni 2009

Horoskopets form


Nordindisk zodiak på vilken en svastika (en solsymbol)
dubbelexponerats som påminnelse om solens ständiga rörelse
genom zodiaken och samtidigt om att Solen liknas vid
ATTRAKTIONEN i det indiska gunas-tänkandet (motsvarande
Sattva guna, dvs. Tvillingarna, Jungfrun, Skytten, Fiskarna).

På den här bloggen är vissa horoskop fyrkantiga (eller rektangulära) och andra är runda.

Det här är en bra påminnelse att inte "snöa in" och glömma att det faktiskt bara är modeller eller kartor vi använder för att söka information i. Det går att bli fundamentalist med astrologin precis som den sämre sortens vetenskapsmän tror att bara deras verklighet är den enda eller giltiga! Varje gång jag växlar mellan horoskoptyperna påminns jag om att detta inte är verkligheten utan bara en förenklad bild av den.


*****

Skillnaden mellan typerna är som följer. Den sydindiska kvadraten låter de tolv husen (livsområdena) löpa medsols tillsammans med de 12 stjärntecknen. Och stjärnbilderna ligger alltid fast på samma ställen: zodiakens sista tecken Fiskarna är t.ex. alltid högst uppe till vänster och zodiakens inledande tecken Väduren ligger just till höger.

När födelsetiden är känd blir ascendenttecknets markör "asc" beteckningen för födelseortens östra horisont. Den indiska stjärnkartan låter oss kliva ut från jorden och se ner på den lilla punkt i den gigantiska zodiaken (solekliptikan) där planeten jorden befinner sig. Markören påminner om den magiska plats på jorden där man lokalt ser ett av zodiaktecknen höja sig - den symboliska representationen för det ögonblickets händelse (barnets födelse).

För att göra det extra krångligt visar illustrationen här ovan den nordindiska diamantformade horoskopformen. Den används inte på den här bloggen, men är bra att känna till. Inte minst för att västerlänningen känner igen arrangemanget med zodiaktecken som löper motsols!

I den nordindiska zodiaken, som förr också användes i västerlandet, innan vår runda karta uppfanns, ligger alltid ascendenttecknet på topp. I illustrationen här ovan skildras den "naturliga zodiaken" i vilken Väduren är matchad med det första huset, med vilket den har många överlappande betydelser.


*****Det moderna västerländska horoskopet låter zodiaken löpa motsols som en yttre ring. Inuti denna himmelska ring (motsvarande solekliptikan) avbildas husen som 12 tårtbitar. Ascendenten har här placerats vid klockan 9 på urtavlan.

Märk att man bara ser de sex tecken som är på väg att stiga över ortens östra horisont (hus 1) eller just har stigit upp i 12e huset och vidare över himlavalvet till tecknet som just sjunker i väster (hus 7). Halva zodiaken ligger i "underjorden" och är inte synlig vid tidpunkten i fråga.

I det runda horoskopet är det bara de 12 husen som löper medsols (som i den gamla indiska diamantformen). När jag upptäckte den indiska astrologin tyckte jag genast att den var mindre schizofren eftersom den inte, till skillnad från den moderna västerländska, packar in två olika mentala visualiseringar i samma bild: planeternas rörelse framåt genom zodiaken men illustrerat som en motsols rörelse, samtidigt med känslan av planeternas medsols rörelse över himmelen och genom husen under ett jordiskt dygn. Oavsett vilken indisk modell som används går alltid tecken och hus i samma riktning.


Notera också att "helhusmetoden" används även i det västerländska cirkelhoroskopet på den här bloggen. Så såg horoskopen ut förr, och detta är alltså samma tanke som i de indiska utförandena. Ascendenten läggs bara in vid rätt gradtal och 1a huset motsvarar som helhet tecknet som stiger i öster. Jag tror västerlandet bara fantiserat att de varit mer exakta genom att peta med smådetaljer och skapa system med hus och tecken i otakt...

*****

När födelsetiden saknas i en karta av västerländsk typ, är det vanligt att man ritar en "naturlig zodiak", där Väduren som nämnt alltid kopplats till 1a huset - bara som en påminnelse att Väduren "naturligen" symboliserar jaget. Ascendenthusets innebörd är just jaget och den kropp som krävs för att ha en punkt att utgå från som individ.

Dessa "solar charts" eller solära horoskop kan inte ge någon vägledning om var planeterna i själva verket befinner sig i för hus. Många kändishoroskop saknar födelsetid och blir därför bara allmänna funderingar över vad hela dygnet hade för motiv på himlen.

Vilka av dessa motiv som dominerar personens öde, blir en efterhandskonstruktion - individ A gör sig känd för det eller det, och titta! - stjärnhimmelen den dagen innehåller faktiskt ett snarlikt motiv. Gissningsvis låg därför det motivet i något av horoskopets fyra hörn (väderstrecken) då kändisen föddes.

De andra barn som föddes samma dygn föddes troligen de timmar då inte det här typiska motivet låg i något av de fyra hörnhusen (1a, 4e, 7e, 10e). Men även om så var, är horoskopet inte hela människan. "Kändisen" kanske bara var en ovanligt framgångshungrig själ, och födelsetiden gynnade den som verkligen ville bevisa något i omvärldens ögon.

Filosofen Platon hävdade att gamla och kloka själar, sådana som redan varit på jorden många gånger, gärna hoppade över de här "linslus-rollen". Det skulle betyda att nästan alla själar på jorden i den narcissistiska och självcentrerade västerländska kulturen är omogna själar, nybörjare på planeten jorden!


*****

För att avrunda den rent formella frågan om de flera typerna av horoskop kan nämnas att indierna också kan använda Månen som ersättare för ascendenten om inte födelsetiden är känd. Detta är logiskt tänkt eftersom Solen i hela trettio dagar producerar samma grundtecken, medan Månen med cirka 2½ dygn per tecken tecknar en finkornigare bild. Men att räkna husen från Månen är naturligtvis ändå bara en torftig ersättning i avsaknad av den faktiska födelsetiden.


*****  

Husens/livsområdenas innebörder. Jag går igenom dessa lika lite som zodiaktecknen eller planeterna, vilka jag också förutsätter att de flesta kan något om. Men den vediska astrologin har intressanta varianter på de tolv husen, och här är en "lågprofilsajt" på engelska (indisk) som innehåller mycket trevligt material. Bland annat den klickbara länken överst på den här sidan, som leder till beskrivningar av de tolv husen.

Vad som inte finns i västastrologin är en analys av husens egen karaktär. Denna är avgörande för bedömningen av en planets verksamma natur.

Hörnhusen är generellt goda, men inte lika goda som de triangulära husen 5 och 9. Hus 1 är både ett hörnhus och ett triangulärt. Husen 6, 8 och 12 är onda och hus 3 milt illvilligt. Vissa hus kan också förbättras genom att man fokuserar dem, men här rekommenderar jag en introduktionsbok i indisk astrologi. De flesta inläggen håller det ganska enkelt.

I indisk astrologi anses också vissa planeter mer besläktade med vissa hus. Här är en lista över dessa förhållanden.5 kommentarer:

 1. hallå där
  att du orkar lägga ner så mycket tid på dina bloggar är imponerande men ta försiktigt så att du inte imploderar

  lite här o där hittar jag lite intressanta
  ämnen du kommer in på

  hälsningar 560313 13:18

  SvaraRadera
 2. Det som är implosion för en person är bara normal kreativitet för en annan. Det är just förmågan att differentiera och bättre förstå människonaturen utifrån ett antikt symbolspråk som är bloggens ärende.

  SvaraRadera
 3. Är inte så värst litterär av mej men det lilla jag läst har gett desto mera t.ex "boken om tao"
  och Stig Dagerman Kafka ,Aldous huxley o George Orwell
  BL.a

  Tror att du skulle tycka att
  Mikhail Bulgakov (född den 15 maj 1891 i Kiev) skulle kunna berika dej så jag bif. en youtubelänk till en underbar rysk filmatisering tyvär inte i bästa upplösning
  men du lär nog bli fångad framför skärmen i tio timmar iallafall

  Då han anses vara en av dom stora kanske det kan va nåt att ställa horoskop på  The Master and Margarita (English subtitles

  http://www.youtube.com/watch?v=H61s7jRmT6M&feature=results_main&playnext=1&list=PLE46621C6BE790253


  hälsningar 560313 13:18

  SvaraRadera
 4. Glömde bifoga dom här länkarna

  http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4staren_och_Margarita

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Michail_Bulgakov

  hälsningar 560313 13:18 larsstrom@telia.com

  SvaraRadera
 5. Efter knappa 5.000 beräknade horoskop (kanske 1.500 nämnda på bloggen) är det inte längre så mycket enskilda individer som berikar, utan snarare upplevelsen att bloggens ämne - astrologins symbolspråk - fått en ökad pregnans. Det är inte de tusen och en uttrycken i konsten, vardagen eller politiken som står i fokus på bloggen utan det faktum att livet kan koncentreras till en handfull symboliska uttryck som människan sedan sysselsätter sig med genom evigheten. Tack för tips ändå!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.