Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 18 juni 2009

Länktips - astrologisk programvara

En besökare kommenterade med rätta att bloggen saknar information om hur att beräkna ett sideriskt horoskop.

Naturligtvis duger inte tumregeln att bara subtrahera (knappa) 24 grader från den i väst kända tropiska zodiaken. Ju längre tillbaka i tiden ju mindre är avvikelsen orsakad av jordaxelns wobblande. Så visst ska man ha en mjukvara som gör jobbet.

Läs mer på Wikipedia om den årliga korrektionen på en knapp bågminut (60 bågsekunder), kallad "ayanams[h]a". Den indiska staten har valt en "offset" som går under egennamnet Lahiri, och tar fasta på stjärnan Spica i Jungfruns 30e och sista grad. Eller ska man betrakta detta som starten på Vågens tecken?

Nu spekulerar jag bara, men kanske kan denna hållhake på var tecknen börjar och slutar på himlen förklara varför den sydindiska diamant-formade horoskopkartan placerar Vågen i botten som bas, och låter Väduren kröna hela härligheten.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ayanamsa 

(Jag har också läst att vedisk astrologi har en stjärna i Fiskarna som referensstjärna, oklart vilket som stämmer.) 

För att beräkna horoskop finns det hur mycket problemvara som helst. Men en läsarkommentar rymde ett bra tips om www.astro.com. Jag har alltid trott sajten enbart sysslade med den västerländska (tropiska) zodiaken, men det finns en metod att se en gratis beräknad karta även som den äldre sideriska zodiak som den här bloggen efter tester av båda kommit fram till är den rätta. Läsaren säger:


Själv brukar jag gå in på astro.com och göra horoskop. Du börjar med att skriva in all vanlig data under "free horoscopes" i "Horoscope Drawings & Calculations". När sedan får upp det (felaktiga) västerländska horoskopet så går du in under "Horoscope Drawings & Calculations" igen och väljer "Extended Chart Selection", där du ändrar "house system" till "whole signs" och Zodiak till "Hindu/Lahiri geocentric (siderial)" (vilket ska vara vad den här bloggen använder).


På nätet hittade jag en indisk-amerikansk dataprogrammerare som gratis bjöd på ett så späckat program (för PC) att jag blir alldeles matt varje gång jag öppnar det (men det finns också i en mindre lite-version).

Man kan använda det enbart för att få korrektionen av de tropiska positionerna exakt utförd, men ger man sig in i vedisk astrologi ger programmet också färdiga beräkningar av dasas (eller dashas). Dvs, de planetära cykler varje individ går igenom under livet, men där vi alla "kuggar in" olika beroende på när vi föds.


Jag har bara flyktigt nämnt dem en gång hittills, i inslaget om Ted Gärdestads svåra dasa och sub-dasa då han begick självmord.

 • Jagannatha Hora är programvarans namn, men mitt gamla bokmärke leder numera till en sida som kräver registrering av något slag. Nedanstående länk fungerade dock (augusti 2009), även om browsern meddelar att ett typsnitt (från en extern url) inte var nåbart. Wingdings.ttf bör dock redan finnas på en pc-dator.
  http://www.vedicastrologer.org/jh/

 • ZET Lite är ett annat kompetent program som fenomenalt nog också är gratis. Skapat av en eller flera skickliga programmerare i Ukraina, vars styrka dock inte är engelska. Man får ägna några timmar åt att se igenom en del oklara beskrivningar och själv lista ut hur man konfigurerar det här programmet som redan i lite-versionen är väldigt laddat med finesser.
  http://zaytsev.com/
I det senare kan man välja siderisk zodiak och ett antal olika ayanamsas (bl.a. Lahiri), men det är i övrigt inte optimerat för den vediska astrologin. Detta märks bl.a. på att det inte visuellt kan återge det speciella indiska aspektschemat.

Den senaste versionen (9) har inkluderat fyrkantiga vediska horoskop, men kan ännu inte visa indiska aspekter (eller söka horoskop med det kriteriet), så den uppgraderingen var mest kosmetisk.


Tillägg 100329 - tips! En kort korrespondens (på haltande engelska) med programmets skickliga konstruktör löste problemet med att de indiska aspekterna är så annorlunda. Här är den nyckel denne fåordige man gav:
Instead e.g.:
ma.300.mo
you may use:
ma.60.mo & ma.<.mo

(or mo.<.ma, just check it)

(Det här gäller systematiska sökningar i databasen via sökverktyget; programmet kan inte visa vediska aspekter på skärmen.)

Här är en skärmdump på min konfiguration av programytan i 1024x768 där jag simulerar vediskt hustänkande i kombination med den välkända västerländska cirkelzodiaken så gott det går.


Ful bild men programmet kan skräddarsys
in absurdum vad gäller färger och information på skärmen.

För MAC-användare är det fara värt att ingenting alls finns på freeware-sidan. Jag vet faktiskt inte.
 • På nätet finns denna behändiga lilla kalkylator av både rashi (födelsehoroskopet) och navamsa-kartan (för djupare inblick i "den inre människan" såväl som ett horoskop som används vid partnermatchning). Obs. Java måste vara installerad i webbläsaren. Kalkylatorn beräknar också planetära cykler och subcykler (dasas och antardasas)!
 • Stora sajten www.astro.com har också den faciliteter för att koppla över till siderisk zodiak! En läsare sände in detta:
  Under "Options", sedan på "Zodiac" klicka ner från Western geocentric (tropical) till Hindu/Lahiri geocentric (siderial), så vips har du allting enligt den äkta zodiaken!
 • Här är en sida där man kan generera slumpmässiga födelsedatum enligt ett egendefinierat datumformat. Jag "tillverkade" 300 stycken i ett format jag via Excel sedan kunde importera i en Accessdatabas och (via en enkel formateringsfunktion skriven i Access) exportera vidare i ett datumformat Zet accepterar. Bra att ha en neutral referensgrupp vid statistiska granskningar av astrologins teser!

 • Hittad senare: kalenderdatumgeneratorn på random.org är bättre, fast saknar tim & minut-angivelse. Den är inte så hårt begränsad i tidsintervallet. (Den första generatorn stoppade vid 1970-2038, vilket gav mindre än tre fulla Saturnusvarv - dvs, skev referensdata om man studerar Saturnus.)


2 kommentarer:

 1. Hej, jag undrar hur sol och månförmörkelser ses på i siderisk astrologi? Läste detta på en sida jag fann i kväll :This is because an eclipse is essentially a rip in the fabric of time. At the December 21st South Node lunar eclipse, the Moon is at 29º21’ Gemini, conjunct the World Axis (0º Cancer), suggesting both a personal and collective loss.
  Tack och God afton Cec

  SvaraRadera
 2. Se inlägg om Rahu och Ketu, norra och södra månnoden.

  Jag kan inte säga så mycket med bara 3 år med indisk och åtskilliga år dessförinnan med västastrologin men då jag inte alls brydde mig om förmörkelsepunkterna. Jag håller f.n. på att få in en känsla för dessa punkter med egna observationer.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.