Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)måndag 7 december 2009

Not om de solära horoskopen

I den övervägande delen av alla inlägg, där födelsetiden på offentliga personer saknas, beräknas horoskopet för midnatt utan hänsyn till några koordinater.

Lite löst kan man säga att det är ett horoskop för hela världen det dygnet som avbildas, och då via "naturlig zodiak" med Väduren (i den cirkulära typen av karta) associerad med hus 1 - huset som tangerar den östra horisonten (klockan 9 på den zodiakala urtavlan).

Men eftersom tid saknas (och inga koordinater används) gäller inte de numrerade husen i dessa "solära horoskop" som de kallas i väst.

Jag gör dock ett undantag när jag ser att Månens placering är osäker. Då slår jag upp födelseortens koordinater för att förvissa mig om att Månen vid midnatt påbörjat sin färd genom ett zodiaktecken.

Om denna viktiga sinnelagsindikator bara har, säg, några få timmar kvar i ett tecken ur det faktiska lokala perspektivet (baserat på födelseortens koordinater), då flyttar jag uniformt fram det solära horoskopet till lunchtid (12.00) eftersom sannolikheten är mycket större för en födelse längre in på dygnet än bara, säg 1-4 timmar.

Vid någon godtyckligt vald punkt låter jag Månen förbli i slutet av ett tecken om den placeringen uppenbart stämmer in med individens personlighet!

Biologen Stuart Hameroff är ett exempel på dessa extra överväganden. Enligt UT (GMT) befann sig hans Måne precis i slutet av Oxens tecken så jag räknade ut midnattsplaceringen för hans födelsestad Buffalo, New York. Då visade det sig att Månen förvisso redan hunnit in i Tvillingarna (med knapp marginal) vid midnatt.

Internationella webbplatser matar slappt in data och redovisar mängder med kändishoroskop där en manuell betraktelse kunnat eliminera många uppenbart missvisande fall där Månen byter tecken under dygnet.

Visserligen brukar dessa sajter ofta nämna det solära horoskopets osäkerhet, men vad hjälper det när de till att börja med använder den västerländska (tropiska) zodiaken istället för den sideriska, med dess tajta resultat.

*****

OBS! Indisk astrologi har den intressanta metoden att använda Månen som ascendenttecken och förstahus när tiden saknas, just därför att måntecknet är mer personligt än soltecknet (det senare är ju samma för alla under 30 dagar).

Från att ha tagit stickprov på metoden med Chandra lagna, månascendent, gick bloggen under april 2011 över horoskopkartor med Månen som förstahusindikator när födelsetid saknas. 
 
Ibland är Månens placering ytterst osäker och då gäller alltjämt solära horoskop med den naturliga zodiaken (Väduren motsvarande 1a huset). Med solära horoskop kan inga slutsatser från de tolv husen dras.

2 kommentarer:

 1. Siderisk solar return
  av Thomas Pedersen Apath
  http://www.adlibris.com/se/bok/siderisk-solar-return-9788799418107

  En dansk konstnär och siderisk astrolog som ska ha gjort 42 års studier av astrologi. Hans bok handar om just hur man ska tolka sitt solära horoskop. Användandet av elementen visas också genom exempel i boken.
  http://marvasplace.com/product/thomas-pedersen-apath-1951

  Har inte boken själv och den finns även på Amazon då den var slut hos Adlibris. https://www.amazon.co.uk/Siderisk-return-Danish-Thomas-Pedersen/dp/879941810X

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för lästipset. Man ska dock akta sig för att röra ihop begreppen. Den danska boktiteln tyder på att han använder en gammal teknik känd (jag googlade här) redan genom Julius Firmicus Maternus på 300-talet.

   En solär retur betecknar en prognosmetod och är något helt annat än det här korta inläggets ärende: att använda en solkarta i de många (nöd)fall när man inte känner till födelseklockslaget....

   Hittade den här "djupa" artikeln i ämnet solära returer i samband med förutsägelser av individens kommande år:

   www.kepler.edu/home/index.php/articles/using-astrology/item/330-solar-returns-part-i

   Radera