Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 27 december 2009

Bing Crosby - hustyrannen




Ögnar genom några kommentarer till en Newsmill-artikel om "horeriet" inom elitidrotten, och ser en alltför ovanlig kommentatör som inte ironiserar eller på annat sätt förvränger ämnet, utan istället tillför något. Efter de här raderna blev jag nyfiken på amerikanske familjeunderhållaren Bing "White Christmas" Crosbys horoskop:
På julaftonen eller juldagen hörde jag ett rätt devot hyllningsprogram till Bing Crosby på svensk public service-radio. Bland annat fick vi höra att Bing Crosby var "en riktig familjefar". Jag bestämde mig för att googla Crosby, och jag fann att sångaren i sitt första äktenskap fick fyra söner.

En av dessa söner, Gary, skrev en bitter bok hur den folkkäre smörsångaren hade varit en familjetyrann som närmast misshandlade sina söner. Två av de andra sönerna, Dennis och Lindsay, intygade att Garys beskrivning av deras far var korrekt. Både Lindsay och Dennis tog så småningom livet av sig.

Men Sveriges Radio sänder ett program som hyllar Bing Crosby som familjefar, trots att två av hans söner alltså tog livet av sig, och trots att en tredje son alltså skrev en "hatbok" om sin far.

Ann
Kommentatörens poäng är sedan av feministisk sort, men låt oss bara stanna vid det hon redan här forskat fram! Jag utgår från att uppgifterna är med sanningen överensstämmande. Bing Crosbys horoskop, tack vare ett känt födelseklockslag knyter direkt tillbaka till den boven-i-dramat jag tyckte mig se i skådespelaren Charlie Sheens våldsbenägna natur häromdagen!




Till att börja med var Crosby vansinnigt framgångsrik i karriären. Det kan inte hjälpas, men med övergången till siderisk zodiak tappade jag en förnämlig serie av tre planeter i härskarlägen och fick bara behålla min debila Sol i Vågen från den tropiska zodiaken. Men hur mycket bättre stämmer inte detta! Jag har aldrig varit i närheten av framgång för egen del och har det inte "i mig".

Vår svenska sångerska Robyn däremot, är ett prima exempel på en födelse som prickar in planet efter planet i starka härskarlägen och är en självklar "stjärna". Detsamma med Bing Crosby som har Månen i härskarläge i Kräftan och i opposition till Saturnus i härskarläge i Stenbocken (mina gamla tropiska placeringar, för övrigt.

Den här oppositionen mellan officiell yta (Stenbocken) och hemlivet och det privata (Kräftan) blir genast intressant, givet vad Ann här ovan grävt fram! Men notera att oppositionen, fastän rödfärgad här, egentligen bara är ett rätt neutralt uttalande: här är en extrem "hemmaprincip" i tydlig spänning med en lika extremt gestaltat princip för det offentliga livet, "spelet för gallerierna". Polariteten berättar naturligtvis ingenting om fysiskt eller mentalt våld mot dem därhemma.

Däremot kan man misstänka en väldigt tydligt markerad hackordning eftersom det onekligen är den patriarkala Saturnus-i-Stenbocken som dominerar en traditionellt undersätsig Månen-i-Kräftan - sinnebilden för kvinnor, underlydande, folk, och det privata.

*****

Den historia som skymtar i Crosbys horoskop finns säkert att läsa i flera horoskop på bloggen och jag ska bara kort peka ut punkterna där jag tror det spricker:

Mars stigande i öster i Jungfrun ger inte en öppet aggressiv natur, men en småelak jävel! Likt våldtäktsdömde sångaren Tito Beltrans identiska teckenplacering för Mars, tycks Jordelementet vara bra för dem som har till uppgift att modulera sina röstvibrationer - jag har en tydlig upplevelse att särskilt Oxar men även Jungfrun verkar förekomma i samband med bra eller åtminstone intressanta sångröster. Ljud är naturligtvis vibrationer på lägsta tänkbara nivå och därmed nära förknippade med Jordelementet och vår sinnesvärld.

Men att till denna viga och fysiskt rörliga Mars-i-Jungfrunascendent (en mycket rörlig och dansant kropp) därtill lägga den hungrande och smått obalanserade demonen Rahu, det måste bli ett kryddmått för mycket! Charlie Sheen hade också han Rahu i ett sinnligt Jordtecken - Oxen - vid ascendenten, och resultaten var tydliga i hans dragning till droger och "livets goda".

Även Crosby har en betoning på Oxens tecken, tyvärr belastat av mycken brutal brottslighet, och hans soltecken är det absolut mest kriminella av dem alla (enligt min lilla studie): Väduren. Denna i sig starka Sol i Väduren ("upphöjt" läge för extremt effektiv självhävdelse - jämför Anna Anka) PERVERTERAS nu genom att den angrips av sin egen disponent, Vädurens härskare Mars som, som vi just sett, intar horoskopets allra viktigaste och starkaste position vid den östra horisonten!

Detta tyder på en elak och aggressiv personlighet och därmed - och trots att Solen är upphöjd i Väduren och Saturnus i härskarläge i Stenbocken - går det inte sällan obehagliga egenmäktighetssyndromet igång här, precis som i Anna Ankas horoskop!

Märk att precis samma tre planeter - Solen, Mars, Saturnus - är inblandade i båda fallen, här dock bara genom "syndromet" eller yogan - Anna hade tecknen bundna i maktkrig via "ömsesidig reception", via Mars och Saturnus - en besynnerlig reception vars baksidor tidningarna på sistone visat mer och mer av.

Denna elakhet hos Crosby är givetvis inget jag någonsin sett i något filmklipp från hans karriär! De elaka utfallen sparade han uppenbarligen till situationer som inte inbegrep hans officiella "trivselroll".

Denna trivselroll kan vi nu tydligt se i axeln mellan Mån-Kräftan, den mjuka och känslomässiga manstypen, fast tydligt "stiliserad" (stajlad med nutidens slarvsvenska) via den formskapande Saturnus i Stenbocken för människan sett som "yta", som publik figur.

"Västastrologen" Charles Carter sade mycket som jag kunnat ta med mig till den psykologiskt exaktare sideriska zodiaken. Bland annat fann han att planeter i åttonde huset kan ge dåligt humör, precis som planeter i 6e huset för hälsa (och, enligt vedisk astrologi, "fiender"). Lägg nu den iakttagelsen till Solen attackerad av sin egen disponent från egohuset, och bilden av en formidabel jäkel är i princip komplett.

Jupiter, den jovialiska, står besynnerligt klent här (trots Crosbys stora framgångar): rätt kylslagen i det saturniska tänkartecknet Vattumannen, utan några planeter att "välsigna" (via konjunktion, opposition, 120- eller 240-gradersvinkeln). Jupiter i sjätte huset för hälsa och fiender är egentligen bara bra för att besegra sina fiender (och det stöd för kroppshälsan den ger). Men återigen: Jupiter som är en så fin planet för en positiv utblick tappar charmen i sjätte huset, tro mig, jag har den där själv! :-)

Av Jupiters vilja att ta chanser (ett korrelat till en skojfrisk natur) blir det inte mycket kvar pga sjättehusplaceringen, och här ska alltså detta vägas mot Jupiters naturliga motpol, Saturnus. Herregud, vilken dysterkvist Crosby måste ha varit som så totalt insisterade på Jordelementets och Saturnus kravfulla regelmässighet (inom familjen)!

*****

Med en så i grunden skadad Sol är det ett gott betyg till underhållningsbranschen stylister att de lyckades sopa hans verkliga handlingsnatur (Solen) under mattan och bara presentera den saturniska - "formgivna" bilden av hans "mjuka Kräft-själ" som en produkt för allmän konsumtion!

Det är mycket intressant att Mån-Kräftan och Saturnus-Stenbocken står och spänner sig mot varandra: de väcker mellan sig frågan om form och innehåll, om ytan och vad som egentligen finns på insidan!

Med så här tydliga indikationer om en illasinnad natur - fastän något dämpad av att Månen i Kräftan egentligen inte är stoff för en kallhamrad mördare eller våldsverkare - låt oss istället gissa på att Crosby var en fördömande pennalist - faller resten av pusselbitarna lätt på plats. Saturnus sträva sida riktar sig i direkt mot 7e huset för äktenskapslyckan och sveper in hela det huset/livsområdet i en kall och fordrande patriarkal ton à la Stenbocken i hennes värsta översittarstunder.

I sjunde huset hittar vi södra månnoden som kan symbolisera avmätthet. Denna draksvans står naturligtvis alltid i naturlig opposition mot norra månnoden eller drakhuvudet, men det är rätt uppenbart att drakhuvudet Rahu i kombination med Mars som uttryck för Bing Crosbys personliga framtoning drabbar sjundehuset hårt, i formen av "avmätthet" om inte rent av den kalla och illvilliga aggressivitet som Jungfrun är så känd för (när det tecknet hamnat i problem på himlen).

I vedisk (indisk) astrologi går studiet av släkt och nära anhöriga ännu djupare än i västastrologin, men jag tänker inte gå in och titta på de FLERA hus som är tillägnade avkomman här. (Precis som indisk astrologi studerar ekonomi utifrån såväl det bekanta andra huset som det elfte - det andra räknat från tionde karriärhuset - så kan släkt och anhöriga räknas på flera olika sätt.)

Det kan räcka med att pröva den här läsarten mot barnen under Bing Crosbys "beskydd": två tog livet av sig, en kom att hata sin far. Bings Sol i åttonde dödshuset är en uppenbar "fara" för hans egen avkomma (Väduren = barnet, barnen), särskilt som hans ego (ascendenten/1a huset) ATTACKERAR den egna avkomman - intill åttondehusets döende!

Obs! Detta är ett extremt horoskop. Åttondehusplaceringar är långtifrån alltid så här dystra! Men "nybörjaren" Väduren i åttonde är förstås ingen lysande start i livet. Kanhända skulle en granskning av Bing Crosbys egen barndom avslöja missförhållanden, så att övergrepp så att säga går i arv, som en släktförbannelse. Det får bli en annan gång.


Inga kommentarer: