Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 13 december 2009

Kameleonten Cameron! (Stjärnor i rörelse)



Vem är James Cameron? Frågan är berättigad efter hans monstruösa framgång med tårdryparen Titanic och nu hans sagoäventyr Avatar (sanskrit för en gudomlig varelses nedstigande i en lägre verklighetsordning). (AB recenserar)

Jag uppsökte hans födelsedata på nätet men fick nöja mig med år, månad och dag. De flesta kändisar har vett att inte släppa ut även födelsetiden, troligen vagt medvetna om att detta betyder att lämna över sin djupaste själ till massornas begrundanden - jag talar inte om den korkade massan som ogrundat betraktar astrologi som vidskepelse de själva står över, utan till den intuitivt bildade massan som alltid förstått att inget som baserar sig på ett system kan vara helt utan värde.

Men faktum är att de som ser till att bevara sina födelseklockslag hemliga drar sig själva vid näsan, eftersom de överskattar sin egen unikhet. Världssjälen har flera reserver i rockärmen om en utvald skulle stupa...

Sant är att många dygn skiljer sig åt från timma till timma men än oftare står historien i princip skriven hela dygnet eller till och med över flera dygn. Celebriteten råkar bara vara den som råkat födas en timma när en allmän gynnsamhet kommer i extra fokus (planet/er med hög "mundan styrka").

Det kan finns tusentals lika begåvade människor födda samma dag, utspridda över världen i de mest skiftande livsomständigheter. Några kanske föds som talangfulla skådespelare men i en kultur eller i en socialgrupp som inte uppmuntrar "teaterapor" överhuvudtaget!

Alla dessa finjusteringar är de individuella själarnas karma. Det finns därför faktorer som astrologin inte kan avgöra. De här personerna hittar, istället för teaterapande, någon annan syssla i sina liv som principiellt liknar skådespelarkonsten.

Jag noterade t.ex. med vilken lätthet dansösen Michelle Yeoh lärde in en koreografi som lät henne passera för en skicklig kampsportare. Men man kan ta transponeringarna än längre, och Nobelpristagaren Hermann Hesses Glaspärlespelet hade en underberättelse om mästare som excellerade i att t.ex. förvandla en oljemålning till en symfoni efter Glaspärlespelets regler. Reglerna i astrologin är zodiaktecknen och planeterna betraktade som arketyper vilka kan anta multivalenta yttre skepnader.

Men så finns också dagar som den då James Cameron föddes - när "hela havet stormar" och det psykiska kosmos astrologen studerar just genomgår en djup förvandling. I det här fallet byter båda de "Stora Ljusen" hemvist under loppet av bara några timmar.

Just före 11.00 lokal tid lämnar Solen Kräftans tecken och pånyttföds i Lejonets första grad. Bara två timmar senare lämnar Månen Vattumannen och gör entré i Fiskarnas tecken. I första fallet en rörelse från känslomässigt och affekterat Vatten och in i visuell och gestaltande Eld, i det andra fallet en rörelse från konceptualiserande Luft och in i känslomässigt Vatten.

Hur ska man kunna beskriva dagens personlighet under dessa omständigheter? Det går knappast.



Så jag lämnar läsaren med de få bergfasta indikationer av transpersonell typ som i vissa fall stod skrivna månader före och efter James Camerons födelse, de grova huvuddrag på vilka Ödet sedan kunde lägga till de finare penseldragen.

Den goda och framgångsbringande Jupiter välsignar den formsäkra konturdragaren Saturnus i Luftens element, i Tvillingarnas mentalt alerta och positionsvakna tecken. Jupiter själv är ytterligt vital på grund av Mars stimulation från det filosofiska och utforskande Eldtecknet Skytten mittöver.

Trots Mars rykte som illasinnad kan vi i det här fallet bara peka på Camerons faktiska livsverk och säga att futurismen och fantasiaspekten av Skytten kommer till fullt uttryck i filmen Avatar, och att Cameron, som sagt sig tycka om färgen blått (apropå det blåa folket), med rätta föddes under astrologins två verkliga tungviktare, Jupiter och Saturnus båda i den mentala verkligheten.

Saturnus i luftblå Vågen finner här sin enda "upphöjda" (sin mest nobla) placering. Den sträva rationalismen hos Gränsdragningens Herre upphöjs till den himmelska Venus (Vågens härskare) nivåer. Venus i Luft är "högre konstarter" där Venus härskarskap över Oxen (Jord) är kroppslig sinnlighet och de konster som tillhör den världen.

Vilka utmärkta grunddrag för de övriga planeterna att komplettera - de planeter som dramatiskt stuvar om sig själva den dag Cameron föddes!

Därtill råkar Mars "turboaktivering" av den redan så rörliga Jupiter sammanfalla med de båda månnodernas långsamma, drygt 18 år långa rotation genom zodiaken. Dessa kallas "onda" indisk astrologi, och det är uppenbart att de är transpersonella krafter som kan ta hela folk i besittning - se bara hur via filmen Titanic Cameron blev kanal för något som väldigt många människor kände.

Jag tror inte på de astrologer som säger att månnoderna Rahu och Ketu är transpersonella - de kan defintivt gripa tag i en enskild människa och styra denne mot stordåd av både god och ond art. Jag pekar ännu en gång på hur massmördaren Ted Bundy med demonerna Rahu och Ketu bäst förklaras av den ena demonens koppling till hans nymåne i dödens tecken Skorpionen. (Det var Bundy som fick mig att verkligen inse att noderna spelade en roll, jag hade dessförinnan i 25 år ignorerat dem helt i mina horoskopstudier.)

Det vore verkligen intressant att hitta andra människor födda just den fatala nymånen och se vad som hände med dem? Vad om de med det "bästa karmat" - valde de kanske roller som begravningsentreprenör? Blev något obduktionsläkare för att på så sätt få vara nära det skorpioniska dödsmotivet?

Vad James Camerons födelse beträffar, lutar jag svagt åt en födelse före 11 på förmiddagen, så att vi dels har Solen kvar i oceanens tecken Kräftan, också ett tecken om livets början och slut. Hur väl tangerar inte detta den vidunderliga filmen Titanic?

En tidig födelse skulle också göra Cameron till en mentalt ytterst kapabel människa eftersom det relativt individuella Psyket (Månen) därmed skulle ligga i den konceptuellt säkra Vattumannen och där vara dubbelt välsignat. Först av lyckoplaneten Jupiter som bringar Saturnus att skapa formsäkerhet på MAKRONIVÅ (Jupiter expanderar allt den vidrör), och sekundärt av att Saturnus faktiskt är Vattumannens härskare och därmed den som fritt kan disponera över Månen, dvs Camerons psyke och personlighet.

Dessutom skulle de "transpersonella" Rahu och Ketu dra in "massorna" i hans grepp och vi ponerar Jupiters direkta kontakt med Månen! Vi har med andra ord genast fem av planeterna som riktar kraft in i Camerons hypotetiska sinne (själ) och där det är nästsista instansen Saturnus som ur sin konstnärliga exaltation snör ihop all den massiva kraft den mottar. Detta är en makalös konfiguration!

Vad gäller Titanic som en studie i storskalig drunkningsdöd illustreras detta av mer än Solen i havets tecken Kräftan. Märk hur en tidig födelse med en Sol i Vatten skulle ådra sig det onda ögat från både de naturligt prövosamma Mars och Saturnus! Ingen kan väl kalla Titanic en snyftare där alla undkom med blotta förskräckelsen!

Nej, en födelse före elvasnåret på förmiddagen innehåller betydligt mer drama än en födelse senare på dygnet, fast då Solen hunnit in i dramats tecken Lejonet. Det är kanske väl att Camerons illa anfäktade Sol står i den inre fantasins element Vatten - vad vet vad en mer "literalistisk" Sol hade kunnat ställa till med i formen av galet utagerande. (Det är inte lätt att skilja dårarna från genierna med astrologin...)

Men... hörs en sista kovändning i undertecknads ständigt balanserade Våg-natur - under eftermiddagens Sol-Lejon har vi ju i gengäld Psyket i Fiskarna, som ju är ett annat tecken som är för evigt LOST AT SEA!

Som sagt, det går nästan inte att lösa frågan om James Camerons horoskop och person. Båda grundtyperna det här dygnet kommer gäckande nära det vi kan gissa om honom själv via hans storfilmer.

Min gissning faller likväl på en Sol i Kräftans döende timmar, av anledningar jag berört tidigare på bloggen. Detta Vattentecken har liknats vid "The Eternal Feminine", den osynliga naturen - Livgiverskan - bakom vår fysiska verklighet.

Därmed skulle också "rädda miljö"-motivet i senaste Avatar förankras i Camerons egen andesjäl (Solen = jiva-atman).

En del kallar henne Gaia, men jag får för mycket jordbruna känslor av den beteckningen. Det evigt feminina är för mig en dimma, fuktig och bara anad när den först sveper in... Det är precis den fuktiga atmosfären vi skulle få om vi antoge en Sol i Kräftan så att disponenten blir Månen i Luft! De fyra elementen är nycklar till förståelse.


En sylfid hittad på nätet.


Tillägg

Här är en ingående analys av filmen Avatar som dessutom för på tal temat marinbiologi, vilket återkallar funderingarna kring statusen för Kräftans - havets - tecken i detta horoskop!

Inga kommentarer: