Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 30 april 2009

Kampsport på vita duken


Legendernas legend: Bruce Lee


Nyfiken på om något mönster skulle visa sig på temat kampsport, ställde jag tre giganter på rad: Bruce Lee, Jackie Chan och Michelle Yeoh - den sistnämnda korad till den största kvinnliga äventyrshjältinnan någonsin på film av
sajten Rotten Tomatoes.

Nej, ingen röd tråd fanns här. Men en sak är tankvärd i fråga om kvinnans totala avvikelse från de båda manliga kampsportarna. Men undantag från en Jupiter placerad i Luft är hon född helt och hållet under de två "feminina", negativt polariserade Vatten- och Jordelementen. Det kan vara signifikativt att hon är den enda av de tre som INTE koreograferat sina egna stunts.

Hon är faktiskt överhuvudtaget inte kampsportare i botten utan balettdansös! Jupiter i Vattumannen (ett Luftecken och inget annat) indikerar dock stor förmåga att mentalisera data, men horoskopets somatiska tendens dominerar dock.

Kontemplera denna inoffensiva traditionellt feminina grundton jämfört med t.ex. Bruce Lees födelse (här finns ett äkta konfirmerat födelseklockslag) just som SOLEN stiger i martial arts-tecknet Skorpionen (härskare: Mars)!

Visserligen agerar krigaren Mars via Skorpionen i sin "feminina polarisering", men se i övrigt hur Lees och Jackie Chans himmel har en formidabelt tung betoning av det mentaliserande, "blå" Luftelementet.

Det är i luft de stora mästarna skriver sina partitur, skriver sin roman eller formulerar sin koreografi, i synnerhet om Luften "hettas" upp till "högre inspiration" av det likaledes positivt polariserade Eldelementet. I de båda manliga kampsportshoroskopet finns således kreativitetens signatur.

När allt kommer omkring, blev detta en rätt intressant studie av det s.k. "feminina temperamentet" (Jord, Vatten), perfekta ordertagare och gestaltare av det som utgår från det "maskulina temperamantet" (Eld, Luft).










Tre martial arts-horoskop: tre Solar i Vatten. Kanhända mer än en slump att det taoistiska "flexibel som vatten" konkret blir till födslar i Vattentecken...


Mer om legenden.

Bruce Lees tidiga död kan ses i det att Mars - härskaren till hans kropp och personliga roll, dvs ascendenttecknet Skorpionen - befinner sig i 12e huset för försakelser. Horoskopets förstahusherre i det 12e, ett hus som "naturligen" korreponderar till ett moksha-tecken (Fiskarna) sägs vara kritiskt, då detta antyder "befrielse från denna världen"...

Horoskop av denna typ måste dock noga undersökas innan man uttalar sig om ett eventuellt kort livslopp. Här är dock även liemannen Saturnus involverad - inte bara tar den strypgrepp om välmågans Jupiter via "kombination", utan den tunga och restriktiva Saturnus ifrågasätter också Mars via "opposition".

Minns inte minst hur Bruce Lees "blandade teknik" ifrågasattes av de mer konservativa inom kampsporten! Saturnus som "traditionalisten" är en klassiker i astrologin! Men det var uppenbarligen inte bara som opposition från traditionalister denna Saturnus kom att visa sig i Bruce Lees öde. Synnerligen snåriga, dessa planetära förvecklingar!

*****

Beräkningen av Bruce Lees kinesiska horoskop enligt metoden HO LO LI SHU (Floderna Ho och Lo:s Rationella Tal) ger den högintressanta kombinationen av DEN RESPONSIVA (i grunden en yin-baserad stridsteknik!) och DEN KONFLIKTFYLLDE (aggressiv yang-teknik om något!).

Det senare temat varnar för en kort tid av ära för den som via konflikt - i opposition till Traditionen - vinner sina segrar! Skrämmande likt Bruce Lee:s plågade öde.

2 kommentarer:

Anonym sa...

nice..bruce lee var något extra han!

Anonym sa...

"I have never said that I`m number one, but I`ll never admit being number two"

Bruce Lee