Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 2 maj 2009

Har mördare en astrologisk profil?

Rubriken är en farlig och synnerligen politisk inkorrekt fråga - om du vänder dig till någon med en politisk filtrering av verkligheten genom flummiga slogans om människors jämställdhet och lika värde.

Evolutionsbiologin (Steven Pinker) har tydligt visat att "det oskrivna bladet" inte existerar och att den franska Upplysningens svärmeri för den "naturliga, goda vilden" inte utan kraftfulla modifikationer stämmer.

Det var samma Upplysning - upptakten till vår moderna eurocentrism - som placerade astrologin i strykklass efter att den via män som Tycho Brahe och särskilt Johannes Kepler introducerat människan för den mer exakta matematiken bakom planeternas omloppsbanor.

Astronomin, detta arroganta och otacksamma barn till 4.000 år av stjärnskådares mätningar och funderingar, stängde omgående dörren till "det gamla" - med hänvisning till att några gudomliga aspekter på livet inte längre var behövliga, nu när människan blivit myndig.



Kanadensiskt minnesmärke över stupade vid
Vimy-åsen under Första Världskriget.


Människan myndig? Det var en fyraåring som släpptes fri över världen i och med Upplysningen! Några hundra år senare ser vi vilken Förödelse den vite mannen skapat med jordklotet. 1900-talet, då materialismen kulminerade, lyckades förnuftsgenerationen skapa två världskrig inklusive ett systematiskt försök att eliminera "underlägsna" människoraser från jordens yta. Frågan är berättigad om vissa typer av civilsation som sådana är kriminella - behäftade med inbyggda systemfel...

Förnuftet i den moderna världen saknade nu fullständigt förankring i en transcendental plattform av "metavärden", och blev till arrogant övertro till människan själv. Bortom det mänskliga förnuftet finns dock något som heter Vishet, men om detta kan man inte tala med naturvetenskapens tillskyndare. Knappt ens religionens förvaltare vet längre vad slags medvetandenivå ordet denoterar.

Likväl förvaltar astrologin gamla insikter om människan, psykologisk mognad, och en del varnande fingrar mot vissa TIDPUNKTER då "Världssjälen" ur ett rent astrologiskt perspektiv tenderar att mörkna och producera sådant som mänskligheten håller för ont eller icke önskvärt.

Zodiaken, som vi har den sedan antiken eller senantiken, är en mer sofistikerad konstruktion än en simplistisk, linjär evolutionstanke. Vägen från elementära eller enkla motiv till mer sammansatta finns onekligen inbyggd i det sätt varpå de 12 zodiaktecknen avlöser varandra - jämför t.ex. den inledande Vädurens betydelse av "ego" och notera hur temat balanseras ut genom dess naturliga motsats Vågen (180° längre fram i zodiaken), vars innebörd är mycket mer komplex: "Jag och Du", relationskonceptet.


Men zodiaken rymmer också dimensionerna "de fyra elementen" och "de tre tillstånden (kvaliteterna)", vilka indikerar "evolution inom evolutionen" eller små epicykler inom ramen för vart och ett av de fyra elementen och de tre kvaliteterna.

Sammantaget skulle zodiaken kunna liknas vid en tajt konstruktion där man teoretiskt skulle kunna tappa bort några pusselbitar under historiens gång, och ändå kunna återställa helheten tack vare systemets interna logik. Likt fraktala former kan man titta på de delar som faktiskt överlevt historiens umbäranden och ifrån dessa rekonstruera den ursprungliga tanken!

Vilken gåva våra förfäder lämnade efter sig. De var inga idioter, vilka vi till mans är hjärntvättade att tro så länge vi lever i den mänskliga inskränkthet som alltid tror att det egna jaget och dess samtid representerar ett bättre tillstånd än det som rådde för 100 år sedan eller bara i nästa kvarter eller hos grannarna.


Har då mördare en astrologisk profil?

Ja, men man kanske bör vidga synfältet något och hellre tala om en allmän kriminell profil. För det har visat sig att det är zodiakens inledande tredjedel som härbärgerar en uppseendeväckande mängd brottslingar.

Fenomenet är för markant för att förklaras med att det föds lite mer barn under våren än t.ex. höstkvartalet. Astrologin tycks dölja någon slags evolutionslära i det att zodiaken via Väduren, Oxen, Tvillingarna och Kräftan demonstrerar de fyra elementen i deras första och mest elementära manifestation.

Aldrig var Eldelementet så egocentriskt som i barnpsykologins tecken Väduren, vars härskare är den våldsamme och utagerande krigaren Mars. Aldrig Vattenelementet så irrationellt och känslosvallande som i moderskapets tecken Kräftan, vars härskare Månen representerar psykets föreställningsförmåga (vilken kan löpa amok under fullmånen...).

Eller däremellan Oxens skamlösa dragning mot ren och skär materialism (Jordelementet) eller Tvillingarnas amoraliska handlag med kommunikationen (Luftelementet). Den ohederlige (ljugande) försäljaren har f.ö. en urgammal relation till Tvillingarnas tecken via dess härskare Merkurius, som ju är handelsmännens skyddspatron. Och Oxens härskare Venus står förstås för pengar och koppleri - sexuell kärlek som världens äldsta handels- eller bytesvara.

När de fyra elementen, efter att ha presenterat sig i sina enkla elementära skepnader, sedan går in på andra och tredje varvet, är det som om en del tidiga omdömesfel har slipats bort. Kriminalitet fortsätter förstås att förekomma genom hela zodiaken, men den ledande brittiske 1900-talsastrologen Charles Carter tabulerade planetära positioner för en grupp av Englands tyngsta brottslingar tidigt på 1900-talet och fann t.ex. att det ökända tecknet Skorpionen inte alls var kriminellt belastat på samma sätt som zodiakens inledande tecken.



http://www.truecrimereport.com


Sexbrottslingen och misstänkte massmördaren John Floyd Thomas Jr illustrerar den nedslående statistiken för Kräftan, symbol för moderskap, känsloliv och psyket överhuvud. Kräftan symboliserar naturens sårbarhets- och därmed revirinstinkt, tecknet är nära associerat med den neurotiska kycklingmamman i ständigt beredskapsläge på nästa katastrof som kan drabba skyddslingarna.

Expressen: "Han har valt offer för att göra det svårare att hitta information. Han valde de mest sårbara offren, säger polischef Charlie Beck." (Se även SvD och AB)




I detta tecken hopar sig mördarna och det är inte utan att tankarna går tillbaka den urgamla föreställningen om känslolivet som människans LÄGRE, irrationella själ. Likväl har, som sagt, människans HÖGRE, rationella själ, inte gjort mänskligheten något gott den heller, vilket västerlandets 300-år av "upplysning" indikerar.

Uppenbarligen saknas ett led. Kropp/sinnen/psyke samt förnuft eller logik är inte hela berättelsen, och tills dess att återigen ande introduceras kommer nämnda "visdom" aldrig att tillhöra människosläktet.

Visdomen är en högre medvetandeinstans än känslans grumliga förnimmelser och det drivna beteende den framkallar och också högre än förnuftets polisiära vakande över "känslomässig irrationalitet".

En sekulär, dvs gudsförnekande, kultur accepterar emellertid inte att det finns ytterligare ett väsensled i människans kompletta psykologi (och i tillvaron).

Därför utvecklas medlemmarna i dessa kulturer - typiskt västeuropeiska - inte under sin levnad. För det finns inte längre något moment av visdom att aspirera på och integrera sitt väsen med i dessa konsumtionsinriktade samhällen! "Shop 'till you drop!"

Kräftan är ett av de fyra tecknen av den kardinala kvaliteten men kardinalitet, dvs korrelationen med något av de fyra väderstrecken (Cardinal Signs), är ett nytänk i väst som fått oss att glömma den ursprungliga indiska tanken. Tecknens tredelning i den kardinala, fixerande och rörliga kvaliteten, var ursprungligen tre gunas, "rep" eller "fibrer", av vilken den materiella naturen (inklusive psyket och dess kvalitet) tänktes vara vävd. Tonvikten på en eller annan fiber i ett horoskop sade mycket om människan.

Hos misstänkte massmördaren Johnson ser vi t.ex. Solen i Kräftan sorterar under guna rajas, lidelsens och lidandets kvalitet. Och det gör brottslingens Måne (psyke) också, placerad ett kvarts varv framom Solen, i Vågens tecken.

Nu tillstöter det extra problemet att Kräftan tillhör Vattenelementet (primitiv känslomässig instinkt) medan Vågen tillhör Luftelemenet (i dess andra manifestation efter Tvillingarna, den ljugande bilhandlaren). Vågen indikerar harmoni mellan jaget och en partner (i kontrast till opposita Väduren vars tendens är att bara intressera sig för sig själv).

Men Vatten och Luft står i direkt konflikt i astrologin, de signifierar ju irrationalitet och rationalitet! I alla de fall när så viktiga planeter som Solen och Månen är inblandade måste man misstänka ett sinnelag (Månen) på kant med den "rationella" vilje- och handlingsmänniskan (Solen). Ja, här har ju symboliken kommit på avvägar redan från början, genom att Solen (intelligens, vilja) verkar genom Vattenelementet, dvs intelligensen är underordnat känslolivets instinkter!

Det är ganska lätt att se hur Johnsons horoskop bryter mot alla upptänkliga astrologiska spelregler. Från den lätt neurotiska eller vurpade mentalitet (ibland så pass lindrig som att begränsa sig till harmlösa fobier), som signaleras då Luft söker rationalisera Vattnets instinkt och båda förvränger varandra, kan vi sluta oss till en individ med klart ohälsosamma mentala föreställningar - och troligen då kanaliserade mot en pervers vilja gentemot den arketypiska Kräftan, där "modersgestalter" toppar listan av tänkbara psykiska manifestationer.

Visst, polisen har hittat sin gäckande massmördare i den här olyckliga mannen som uppenbarligen haft något hatiskt mot motivet Kräftan/modersgestalten. Sålunda gav han sig på äldre, värnlösa kvinnor.

En annan, svensk, mördar-Kräfta är Anders Eklund, dömd för två mord på kvinnor. Där kombinerades Solen i Kräftan med Månen (sinnet) i dess s.k. "debila" läge: dödens tecken Skorpionen. Mycket olyckligt, eftersom Månen är Kräftans planetära härskare.



Ett sista ord till den som upptäcker en vän eller kollega med födelsedatum och -år identiskt med en brottsling. Vad göra? Proaktivt anmäla dem till polisen?

Nej, teorin är den att t.ex. Anders Eklund föddes under några kritiska dygn medan Månen passerade genom det zodiaktecknen där den i allmänhet presterar sämst. Just vid detta tillfälle var detta högst olyckligt eftersom Månen även disponerar över Solen (som härskaren till soltecknet).

Men härutöver finns det ännu en faktor om vilken astrologin inte kan uttala sig: själen som tar kropp under detta horoskop. Själar återvänder till jorden med olika öde och alla kommer inte att att "agera ut" på det sätt Eklund gjorde.

Det finns några ord i Nya Testamentet som troligen inte en enda kristen i världen i dag känner innebörden av: Johannesevangliets Jesus som kryptiskt säger att "Gud delar inte ut anden efter mått." Det är astrologin som åsyftas.

Fyndet av de judisk-sekteristiska Dödahavsrullarna har visat att astrologi vid denna tid användes på ett strikt deterministiskt sätt. Jesus halakha (rekommendation om praxis) säger alltså att astrologin inte fångar in den sista tredjedelen av det som utgör en människa - anden - på samma sätt som senantikens nyplatoniker menade att bara Jord- och Vattenelementet styrdes direkt av heimarmene, ödet.

Kanhända föddes detta Anders Eklunds dygn några andra människor i världen som valde slakteriyrket för att få legitimt utlopp för en inre mörk impuls! Kanhända kanske någon t.o.m. valde att bli psykolog och den vägen hantera den förvisso kritiska symboliken. Som psykolog kommer man därmed att möta och guida ANDRA som som står i riskzonen för irrationellt feltänk.


Inga kommentarer: