Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 7 december 2009

Biologin har sin plats, sen följer den Stora berättelsen.



Här ett citat som visar hur ett horoskops allmänna "tonläge" och symboliska nycklar kan skönjas genom allmän orientering och livsgärningen. Wikipedia om en känd biologiskt orienterad medvetandeteoretiker vars försök att introducera kvantfysiska betraktelser på hjärnan som alstrare av medvetande mött hårt motstånd från mer konventionella materialister:
The operations of microtubules are remarkably complex and their role pervasive in cellular operations; these facts led to the speculation that computation sufficient for consciousness might somehow be occurring there. These ideas are discussed in Hameroff's first book Ultimate Computing (1987). The main substance of this book dealt with the scope for information processing in biological tissue and especially in microtubules and other parts of the cytoskeleton.



Stuart Hameroff är namnet och det helt dominerande på hans himmel är Tvillingarna, var härskare Merkurius är just kommunikatören, ledningsdragaren, förbindelserna! Givet några sekundära astrologiska indikationer inser man hur typiskt detta vetgiriga, mentala och teoretiskt orienterade tecken matchar just en biologistisk syn på medvetandet. Enligt den här synen slocknar du i samma ögonblick du - en fysisk kropp - dör. Ditt jag var bara ett sprakande tomtebloss som hölls lysande av den biokemiska soppan i kroppen. Nu är du bara en hög död materia som strax bryts samman.

Men dragningen mot Naturen och rent biologiska förklaringar ligger Kräftans tecken nära (härskare: Månen, herre över den sublunära sfären, dvs jordklotet inklusive dess fuktiga atmosfär). Mycket riktigt står Hameroffs Sol totalt och vacklar mellan Tvillingarnas och Kräftans tecken och är redan vid lunchtid inne i det senare. Luft och Vatten - medvetande och biologi.

Det som definitivt förbinder honom vid ett biologistiskt synsätt snarare än ett filosofiskt-idealistiskt ("medvetandet fanns innan världen uppstod, innan evolutionen rullade igång") är krigaren Mars. Den här planeten representerar "kickar" och den inledande entusiasmen, initiativet. Här "tänder" Mars inom Oxens tecken, den mest naivt realistiska synen på livet: "Så, här finns en fysiska kropp med identifierade kemiska egenskaper?

Nå, enligt Occams åsikt om att man av två modeller bör föredra den enklaste, måste det innebära att det är inifrån denna biokemiska organism medvetandet kommer. "Att postulera medvetandet som ett andra (eller snarare det första) verkar onödigt!" Oxen går inte en mil extra, likt Disneys tjuren Ferdinand sitter den lojt under sin korkek och doftar på blommorna och upplever sinnesintrycken som det enda verkliga, det enda av betydelse.

Att Hameroff ovanpå denna första inriktning lägger en ytterligare nivå av kritisk och utforskande Tvilling kan inte rädda honom. Den enda gång hans passionerade blod svallar är - som i det svenska nationalhoroskopet - då det fysiska substratet förs på tal. Jag vill härmed provisoriskt utkora Mars i Oxen, en ganska klen placering jämfört med vad Mars faktiskt är kapabel till, som en synnerligen illustrativ ingrediens i en inbiten materialists horoskop. Det är här hans ilska tänds, det är här hans passioner svallar. Här, i det "verkliga underlaget" har han motiveringen att via Tvillingarna vidare analysera fenomenet medvetandet.

Värt att notera att Hameroff föddes ett år då girighetens demon Rahu sakta gled genom Oxens tecken, vilket redan i sig skapar en lätt bakgrundsfond av den typ jag kallat "Satans axel" - den totalt inomvärldsliga orienteringen. Denna behöver inte nödvändigtvis betydda omoraliskt frossande och hedonism som i Tiger Woods fall, hos anständiga människor kan den naturligtvis läsas som ren och skär biologism som den invidivdens intellektuella världsåskådning.

Här kombineras den giriga halvan av månnodsaxeln med Mars så att vi får en extrem "tändning" på allt som har med fysiken att göra. Det är inte förvånande att med kombinationen av den "medvetna" Tvillingarna hitta en känd person som söker reducera medvetandet till kroppsliga processer!

Hameroff är naturligtvis en mycket intelligent människa, Jupiter i Luft kastar en välsignande 240-gradersvinkel framåt mot Tvillingarna där vi hittar det "normala" intellektets Merkurius hemma i det ena av sina två härskartecken. Venus är klen i Tvillingarna eftersom den här tecknar "kärlek till separation och urskillning" - vilket är ett väldigt lustigt sätt för Venus att visa kärlek eftersom dess korrekta sätt är att läka samman till ett. (Det är därför Solen och Venus är planetära "fiender": Solen behöver inte Venus tjänster, för Solen är redan unifierad, hel, komplett, och Venus för sin del blir "bränd" i närheten av Solen.)

Spekulerar vi istället över en födelse där Solen just gjort entré i Kräftans första grad (faktiskt mer än troligt!) då har vi ytterligare ett tydligt omen på en biologisk grundsyn, för nu kombineras Solen olyckligt med materialismens herre Saturnus. Dessa två är uttryckliga fiender eftersom Solens mest sublima denotation är människans inneboende andesjäl, jiva-atman, den levande varelsen! ("Jive Talking"!)

Kortaste strået i den hypotetiska kombinationen av Sol och Saturnus är den andliga klarsynen. Saturnus konfiskerar den andliga friheten och kanaliserar den mot dess egen domän, mot inomvärldsliga betraktelser, sådana som handlar om naturen i termer av mätbarhet och exakthet och förklarlighet.

Saturnus är naturvetenskapens och biologins älsklingsplanet och är det något man ska tillskriva Solen i kombination med Saturnus är det tålamod och beundran inför förnuft och metodik! Saturnus går aldrig utanför det rådande paradigmet för den anser sig vara herre på den kosmiska täppan. Och anden är impotent i denna världen, lär Goethe ha sagt. Varför Solen inte vinner i den här envigen beror på att Saturnus klassas som ett yttre hölje, "Den Långsamme" dirigerar hela den inomvärldsliga showen. Saturnus är ödesplaneten över alla andra.

Kombinera allt det sagda med att horoskopet helt saknar aktivitet i Andens eget element Elden, och vi har hittat ännu en illustration på att ateister och materialister är en speciell sort av människor här på jorden. Vi kan säga att i dessa typer av horoskop domineras av Mater Materia, Jordmodern. Dessa människor är ännu inte andligt väckta utan de återföds om och om på jorden tills vid något tillfälle något händer som får dem att börja tvivla på sina sinnens vittnesbörd.

Då har de upptäckt Månen inom sig själva - sitt inre sinne. Detta kan tydligen inte Stuart Hameroff göra, för hans intellektuella verksamhet har inget perspektiv på det inre sinnet eftersom de står kombinerade i samma zodiaktecken. Han gör därför misstaget att tro att kommunikationssystemet hjärnan är samma sak som medvetandet (sinnet).

Han är i själva verket två steg avlägsnad från insikten, att inte bara är hans intellektuella processer skilda från sinnet (den psykiska teater som tycks belägen inom oss själva), utan att även detta sinne - själen! - är en process som är skild från vår innersta väsenskärna, Solen eller andevarelsen!

Och det är Solen som är kopplad till den indiska filosofins talesätt, "sat - chit - ananda", vilket är en beskrivning på tillvarons grundtillstånd: Medvetandet!
Sat, cit, ananda = "existens, glasklart medvetande, lycksalighet
Från det ögonblick Stuart Hameroffs biologiska kropp dör och hans biokemi inte längre brinner, slocknar inte livet. Tvärtom inser "sat-chit-ananda"-varelsen att hon inte alls var den värdkropp hon nu släppt. Däremot fattar den nu frigjorda varelsen ännu inte vem hon är, för det psykiska eller själsliga skiktet (Månen) är alltjämt en okunnig hinna omkring Centrum. Därav patetiska scener där den avlidna försöker kontakta sina närstående invid dödsbädden utan att de kan höra eller märka av att man fortfarande finns i rummet med dem - fast fritt svävande.

Högt utvecklade andar (de som gjort självkännedomsjobbet redan medan de var i livet på jorden), har förutsättningar att skippa en utdragen avklädningsprocess där det psykiska höljet - egopersonligheten - tonar bort och identiteten som andevarelse tonar in. Den här typen av själar är "de gamla själarna", de som gjort resan till och från jorden många, många gånger.

Men Sverige som nation, som karmisk belägenhet, som "monstermagnet" i tid och rum, lockar mycket få gamla själar. Det finns inget här för dem att lära sig. I bästa fall väljer några av de högsta, bodhisattvas, att inkarnera i Sverige just för att landet är så käpprätt kolsvart i fråga om insikt i livet. Här dominerar biologin oinskränkt.

Men mitt antagande är, att mörkret är så totalt i den här nationen att en bodhisattva inte kan föra en intelligent diskussion med landets rådande makter utan måste degradera sig till en gycklare för att via skrattet smussla in några visdomsord. Se Peter Wahlstedt. Se Thomas Di Leva! Ett fåtal individer i Sverige legitimerar den här nationens existensberättigande. Läs i Bibeln om Lot och träsken Sodom och Gomorra. När den sista rättrådiga människan vänt platsen ryggen, då kommer ljusskenet och explosionen!

Finns det en värdeordning inbyggd i naturen (vilket dagens materialister förnekat - alltsedan Upplysningen påstår de genom att mörka att mycket skilda åsikter faktiskt fanns även bland de franska Encyklopedisterna), då är detta en naturlag som snart kommer att vingklippa Sverige på något sätt.

_____

Not. "Värdeordning inbyggd i naturen" - med "naturen" avses här inte det segment av verkligheten som Jordelementet eller Jord och Vatten i kombination gestaltar, utan samtliga fyra element betraktade som metaforer för en skiktad, flerdimensionell tillvaro. Det finns realiteter som inte kan återges i fysiskt men likväl tillhör naturen i vidare bemärkelse. Ur andevarelsens perspektiv är dess för oss ogripbara existens det mest givna och naturliga i världen.

Men jag ska inte försöka beskriva hur en sådan existensform upplever "saker och ting" - vårt språk fungerar inte längre, för anden upplever inte "saker och ting" överhuvudtaget. Swedenborg informerades i sina kontakter med änglar om hur märklig varseblivningen är på högre medvetandenivåer än den jordiska...

Inga kommentarer: