Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 8 februari 2022

Vänsterpartiets nya horoskop

Svenskarna av modern konsumtionsfixerad modell är så ofattbart ointresserade av historia att det inte ens går att googla fram datumet för VPK:s partistämma 1990 då kommunism ströks som målsättning och partinamnet blev nuvarande Vänsterpartiet. Detta är ingen liten kursändring och likväl uppges alltjämt partiets grundande till 1917 i svenska Wikipedias artikel.

Den svenska indifferensen till ett historiskt perspektiv (som ger insikt och förmåga att förstå!) illustreras perfekt av Tomas Ledins gamla öroninfektion "JUST NU vill jag leva, JUST NU..." 

Ledin föddes typiskt med NYMÅNEN i Vattenbäraren, soltecknet i landets gällande nationalhoroskop. Han föddes 1952, 22 år före "moderna" Sverige och tycks destinerad att perfekt illustrera den framtonande nya "svenskheten" (klämmig men pinsamt ytlig) - en gestalt som massorna reservationslöst tar till sina hjärtan, inklusive svenskens galet usla fundament för sin identitet, som i Sverigehoroskopet tecknas av Vattenbärarens härskare Saturnus, halshuggen via konjunktionen med (huvudlösa) Draksvansen!

Eftersom Ketu är känd som en psykos-framkallare slår det mig att Ledin en psykisk kris som han talat ut om, så till och med i identitetsfrågan föregriper han vad det här landet skulle komma att bli. Inte minst gifte han slugt ihop sig med ABBA-managerns dotter, för en verkligt tajt koppling till det här landets moderna och nyrika Elit: uppkomlingar från det gamla Fattigsveriges misär. 

Ledin som "typ" blir ett lika perfekt exempel på "svenskhet" som en annan musiksvensk med betydligt större publik: Max Martin _kan_ ha nymåne i Vattenbäraren även han (men den bryts redan tidigt på eftermiddagen) och även där handlar det om skickligt men i grund rejält banal musik, vilket soltecknets härskare Saturnus indikerar i det barnalika sinnets Vädur. Klatschiga refränger som till och med förskolebarn kan förstå sig på. 

Man kan förstås också anföra ständige tv-personligheten David Hellenius, född samma dygn "nya" Sverige föds och marginellt mognare än Max Martins produktioner men ändå med svenskhetens tydliga kännetecken: att skämta bort, förytliga och undvika "djupa" ämnen. Landets obefintliga bildningstradition är troligen förklaringen.

(Med identitetsfråga, måste jag inflika, avses inte dagens regredierade vansinnesdiskussioner i olika fringekulturer utan filosofins stora frågor om vem jag är, vad detta "jag" (eller "Själv") är för något, om det fortlever efter döden, och liknande frågor.)

Sverige

Som ofta noterat står den nationella identitetsstörningen kopplad till 9e huset för utlandet - svenskens chartersemestrar och önskan att identifiera sig med en internationellt flärdfull människotyp (läs: amerikansk) - den kommer naturligtvis att kosta landet dyrt. 

Men nu gällde saken inte Sveriges öde när Saturnus långa cykel går igång 2036 utan Vänsterpartiets horoskop!

Det är knappast värt att argumentera för att dagens V ska ha ett nytt födelsehoroskop, skälet är lika uppenbart som när Sverige fick en ny födelse 1974 då maktgalna socialdemokrater berövade Kungahuset allt utom en symbolisk funktion.

Efter visst sökande visar sig VPK ha haft sin partikongress i februari 1990...

 **** OCH HÄR KOM EN LÄSARE TILL UNDSÄTTNING ****

Inte bara missade jag Googlesökningens tre små prickar som indikerade en sammandragning: "10:de partikongress, som hölls i februari ... 1990", därtill bistår läsaren med extra information. Partistämman hölls inte första veckan i februari som jag antog.

Eftersom det korrekta datumet inte längre faller i Stenbockens tecken utgår den tidigare jämförelsen med Magdalena Andersson, hur intressant det än var att granska likheter och skillnader mellan två skilda exempel på makttecknet.

För korrekt horoskop använder jag på samma sätt vid riksdagsval dygnets öppning för en ascendent. Valet och partistämmans diskussion äger så att säga rum inom det öde som anges av dygnets start, inte likna precist som att ha ett "klubbslag" men astrologin är pragmatisk!

(För SAP-horoskopet användes t.ex. timman när kongressen öppnade, som ledde till partiets bildande som den mest exakta tid som fanns till hands. Här blir då resonemanget att allt som ägde rum under den kongressen låg som ett frö timman då den startade. För Vänsterpartiet skulle man kunna använda kongressens start dygnet innan diskussionen/beslutet, men jag följer läsartipset.)

Ny karta:


Beslutet att släppa den kommunistiska målsättningen inträffar med rätt datum under en nymåne i arbetsoxens tecken. Det är signifikativt eftersom nymånen står för en nystart.

Kommunismen med dess globala anspråk stiger intressant nog i öster vid detta dygn men ascendenthärskaren "ges på båten" genom att Jupiter (expansion, globalism) sjunker i väster (och för övrigt befinner sig i sitt världsligt svagaste läge i väster). Svårt att se något annat än som att kommunismen ryker ur partiprogrammet denna dag, och lämnar det nya Vänsterpartiet med bara en nystart för Arbetaren (6e huset är en träldomens sektor). 

Arbetsoxens disponent är viktig! Venus ligger "upphöjd" i Fiskarnas tecken, en bra placering för medkänsla och solidaritet (detta ord svenskarna inte längre använder), men Venus i sin tur disponeras av den beklämmande svaga Jupiter som just går att dö i väster.

Det indikerar ett Vänsterparti där den nya inriktningen sammanfaller med dålig vitalitet. Vänstern, vad jag minns, tappade också i popularitet efter nyordningen.

Å andra sidan motverkas Jupiters svagaste världsliga läge av att den dock är hörnplacerad och därmed viktigare, centralt och starkt placerad i mitten av sitt tecken. Definitivt starkare än Venus som i negativt polariserade tecken som Fiskarna räknas som just bara nyfödd i mot tecknets slut (som alltså blir planetens barndom i i omvända/negativa tecken) Det kan bara bli bättre med tiden än denna skrala början. 

Jupiter måste bli horoskopets totalhärskare och som välviljans symbol kunde det vara värre. Jämför med SAP-horoskopet som indikerar en barnslig vilja till makt och en deprimerade uppsyn med Saturnus i sitt världsligt svagaste läge i öster - egocentriskt makthavande! En baby-diktator som likväl skrämde skiten ur Sveriges gamla godsägare och industrialister. SAP:s väg mot korruption till följd av maktinnehav är en historia i sig, och andra har säkert skrivit den bättre än man kan göra utifrån bara ett horoskop.

Men någon storhet för nya Vänsterpartiet är inte förutspådd utifrån detta förslag till dess nya horoskop. Därtill är Sverige ett alltför dekadent land med en klättrande medelklass som helt förlorat känslan för att hela manskapet på båten måste arbeta för det gemensamma bästa och inte bara var och en för sig själv.  Ja, t.o.m. arbetarklassen degraderar sig för varje pinnhål de lyckats höja sina löner och kommer allt närmare den fattiga målsättning landet satt för alla sina arbetsoxar: slita hårt och bidra till Överhetens välstånd. 

Det finns helt enkelt inte någon partipolitisk lösning på dilemmat Sverige. Undertecknad spekulerar att Naturen måste ingripa med en lösning, och det kommer att smärta en  sekulär nation hårt, helt orienterad mot produktion och konsumtion av det allra grövsta slag som den är.



4 kommentarer:

Susanne sa...

V:s kongress 1990 ägde rum 23-26 maj 1990, det framgår här: https://snd.gu.se/en/vivill/party/v/p/1990
Och namnbytet beslutades om den 24 maj, har jag fått fram, genom att jag har tillgång till ett digitalt arkiv från en dagstidning.

Jag kollade först i februari 1990, och där stod inget om någon partikongress, så jag googlade och fick upp länken här ovan. Och i tidningsarkivet hittade jag en artikel som visar att det är datumet 24 maj som gäller. Det står att bytet skedde efter en 3 timmars maratondebatt, med rösterna 136-133. Jag hade själv bilden av att det var mer eller mindre en formsak... men där ser man.

Jag överlåter åt dig att kolla horoskopet för 24 maj 1990!

Seaward sa...

Det blir att göra om och göra rätt! Tack för att du delade dina bättra resurser. Samtidigt var den stridbara Vädurs/Stenbocken en bra illustration för partiets kamp att komma in från kylan utanför det svenska kollektivmedvetandet, t.o.m. en illustration av den intensiva debatt (maktkamp inom partiets grenar) du nämner!

Susanne sa...

Det var något annat viktigt som hände i svensk politik i februari 1990: Feldt la fram ett kraftfullt åtstramningspaket med bl a lönestopp, vilket föll i riksdagsomröstningen och ledde till att Feldt avgick, och strax därefter avgick hela regeringen Carlsson, för att kort efteråt återuppstå, med ny finansminister: Allan Larsson. Hela förloppet står om i Wikipedia under "1990".

Seaward sa...

Hade passat med det felaktiga stridbara horoskopet dagarna innan, men detta var 8 februari och friktionen Vädur/Stenbock ger istälet... intressant nog en fullmåne, känd för "bära eller brista". Antingen spricker en situation eller lyfter till nästa spelnivå. Stämmer i stora drag förträffligt med dramatiken du pekar på. Som transit lägger sig fullmånen i Sverigekartans lodräta "makt- eller klättraraxel". Med lite god vilja kanske denna fullmåne kan tas som en motsättning mellan regeringen (10e) och hushållen (4e) - även om det är svårt att få till Lönestoppet som påverkar hushållens välmående. Stenbocken är visserlgen känd som en snål och försiktig husbonde (jfr Stenbocks-Magdas hundår som återhållsam finansminister - innan covid krävde nödhjälp till de kvidande företagen).