Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 19 februari 2022

Baudin vs. Hamilton om profitjägarna som förött svenska skolan

Tobias Baudin förekommer de profithungrande friskolornas lobbyist Ulla Hamilton (moderat så klart) med att ta upp några av hennes standardargument i Aftonbladet samma dag hon kommer att delta i Lördagsintervjun P1.

Föregående inlägg om den personliga daimonen i astrologin är massivt och planerades därför som enda inlägget helgen för dess publicering. Men vem kan låta bli att åtminstone kort notera skillnaderna mellan svenska folkets och Baudins aversion mot att profitera på skolbarnens framtid? (Baudins födelsedag kommenterad 2014)

Som Baudin noterar, representerar Hamilton en egoistisk typ som sätter lätta pengar för egen del före omsorgen om ett samhälle med  välutbildade medborgare. 

Tro mig eller ej, men  en jämförelse mellan de bådas himlar visar direkt vem som står för vilket ideal. Här måste den vanliga reservationen ges, att känd födelsetid kan ändra historien åtskilligt. Här används bara den "naturliga zodiaken" som fördelar lycka och olycka mellan de olika tecknen. 

Jag begränsar mig till att granska välfärdens Jupiter (en planet som står för nobel filosofi i dess bästa version och som sämst en simpel lycksökare som försöker ta genvägar till snabb rikedom - typ spel & dobbel eller likt en blodsugare använda barn för att berika sig själv).

INRE KRETSEN: HAMILTON
YTTRE: BAUDIN

Det är naturligtvis Baudin - eller snarare hans himmel - som representerar det goda i den här jämförelsen, och hans horoskop sprudlar av positiv och smittsam energi - ELD och LUFT - en eldsjäl med tankarna. Det är en ideologs horoskop och bättre än välfärden Jupiter i samhällstecknet Vattenbäraren blir det knappast.

Detta är god Jupiter eftersom den dels tillhör zodiakens tredje och sista akt där perspektiven vidgas till det universella (allestädes förekommande) så att Jupiter exakt representerar det gamla svenska välfärdsbygget som högern senare rev ner till följd av sin släktskap med demoner och lågt utvecklade själar.

Ulla Hamiltons Jupiter är, tagen för sig, inte heller något stolpskott. Men den är "bara" i andra akten, vilken tillhör individualisterna. I Luft-tecknet (människans element) Vågen sägs Jupiter "förlusta sig". Detta gamla talesätt beror på att Vågens härskare Venus är lustans tecken så att Jupiter som alltid förstärker och expanderar det tema värdtecknet anger. 

Det handlar här inte om en allmän välfärd, utan Vågen representerar reciprocitet, de två som ingår en allians gör per definition detta i äktenskapstecknet Vågen. (Fler parter kan vara involverade i avtal mellan juridiska personer.) Uttryckt på moderat språk: "du kliar min rygg så kliar jag din". Vågen kan lätt låna sig till vänskapskorruption och detta är vad som händer i Hamiltons fall eftersom budskapet i Vågen inte är "rent".

Jupiter söker nämligen välstånd för EGEN DEL, exakt som Baudin varnar om Hamiltons illa dolda agenda. Jupiter (och alla andra planeter i Vågen) disponeras  av Venus i självtjänande fienden Jungfrun. Zodiakens sjätte tecken var i äldre tid en symbol för Olyckan och Fienden. Jungfrun i denna betydelse kan ses som att den är så självständig och individualistisk ute på sina åkerfält (en agrar JORD-symbol) att den inte har tid med allianser (Vågens allianser) utan arbetar enbart för sin egen skörd. (Se Jungfruns funktion i USA-horoskopet och myten om att var och en är sin egen lyckas smed. "The Lone Ranger") 

I den meningen påminner Jungfrun om alla egenföretagare som knotar bittert att det ens existerar en uppfordrande Stenbock i zodiaken (i tredje universella akten) som i rollen av makthavaren, feodalherren eller staten kräver in del bonden/Jungfruns skörd som tionde/skatt. Jungfrun tycker den är värd att få behålla allt eftersom tecknet saknar intresse av allianser och fogar sig under sin andra granne, Lejonet, bara för att ingen vill jiddra med zodiakens Kung !!!

Hamiltons själviskhet går ännu djupare än den dåliga sidan av Jungfrun, för här uppstår en ömsesidig reception mellan Jungfruns och Vågens härskare. Jungfruns Merkurius (Räknenissen som kalkylerar på profitens storlek) befinner sig i Vågen och Venus i Jungfrun. Det knyts ett stenhård band mellan två tecken som på ytan liknar varandra en smula (båda är i allmänhet höviska och civiliserade) men som drivs av helt olika motiv. 

Välfärdsaspekten i Hamiltons horoskop är helt individualistiskt (akt II) och har inte ens Lejonkungens välvilja att låta solen lysa över både rik och fattig. Längre kommer man inte med den naturliga zodiaken (ett klockslag kan frikänna horoskopets Jungfru men knappast förvärra bilden mer än den naturliga zodiaken avslöjar): Hamilton tillhör här synbarligen en liten klick av gruppkorrupta  människor som håller varandra om ryggen fast de egentligen bara håller ihop i sitt själviska intresse för privat rikedom och välfärd. De saknar allt intresse för den större samhällsfrågan (akt III) om att säkra välfärd för hela befolkningen.

Nu har visserligen Hamilton Månen (känslolivet) i Skytten och zodiakens tredje akt, men detta tyder inte på någon djupare förankring i det universella tänkandet. Känslolivet är vad det är, irrationellt och flyktigt och bollar egentligen bara tillbaka till Skytthärskaren Jupiter som befinner sig i djup och självisk vänskapskorruption med andra anhängare av skolor som sätter vinstmotivet högre än medborgarnas framtid.

 I en mer sund tid är den nyliberala parentes  västvärlden genomgår hade "pöbeln" tagit denna klick av fullblodsegoister och tjärat och fjädrat dem!


PS. Notera Baudins perfekta koppling mellan välfärdens Jupiter och organisationens  Saturnus i skolbarnens tecken Tvillingarna, ett Merkuriustecken  som anknyter till intellektet fostran. Detta är LUFT-elementet när det är som bäst och åtminstone förefaller den f.d. LO-ledaren att vara en helt genuin MÄNNISKA till skillnad från den undermänniska Hamiltons horoskop indikerar, fortfarande alltså enligt naturlig zodiak och inte sista ordet om det personliga livsödet och karaktären.

Men så ser jag den enda anteckning jag gjorde i marginalen när Baudins födelsedatum först noterades. Han förordade en välfärdspolitisk utredning redan 2012! Och se hur lite som hänt på tio år. Här är han återigen med samma budskap. Politik i Sverige tycks inte fungera om det handlar om att återta godheten som de Rika snott och fördelat mellan sig själva. Medborgarnas revolt verkar vara enda återstående utväg, och det kommer naturligtvis inte att hända givet massornas små anspråk och att högerns skattesänkningar gynnat dem som tidigare möjligen kunna sälla sig till den numera maktlösa arbetarklassen. 

Jag förstår att Daniel Suhonen kokar av ilska i en annan text i AB samma dag! Ett bra exempel på kriget mellan ELD & VATTEN som är ett utmärkande drag vid Suhonens födelse. En sann agitator och inte alltid bara en "sensationalist" som jag kallat mixen. 

https://siderisk.blogspot.com/2014/01/eldsjalen-suhonen-mot-vardkapitalismens.html

Hamilton skaffade sig före lobbyarbetet för skolprofitörerna fula rubriker för sin USA-resa som kostade skattebetalarna 100.000 kronor. Hamilton var en sådan prinsessa på ärten att hon måste resa onödigt dyrt för få god nattsömn på väg till New York!

Vilket degenererat land vi lever i...


3 kommentarer:

Susanne sa...

Nu börjar det äntligen mullra i leden, och friskolorna börjar skakas om... Engelska skolan ska granskas, efter larm från lärarfacket: https://sverigesradio.se/artikel/15-av-internationella-engelska-skolans-enheter-ska-granskas
Redan i somras stod om Skolinspektionens svårigheter att få tag på de nya ägarna, efter paret Bergströms försäljning till nåt riskkapitalbolag: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/86ewz2/myndigheten-har-letat-efter-engelska-skolans-agare--i-atta-manader
Något som sällan kommer fram i debatten men som är nog så allvarligt är det gigantiska språkbytesexperiment som pågår i den och flera andra "internationella" skolkoncerner i Sverige. Och som om den amerikanska språk- och livsstilsindoktrineringen inte redan var nog så finns det numera "high schools" i Sverige, där man har amerikanskt skolsystem, med tre terminer istället för två. Hur kan detta ens vara tillåtet, kan man fråga sig!

Seaward sa...

Flera nya rörelser där, som var mig obekanta.

"Språkexperimentet" ju tyckas som ett naturligt nästa steg mot att bli inlemmad som ytterligare en delstat i USA (därav Natos närvaro i vår världsdel, att underblåsa inte minst svenskarnas rysskräck).

Horribelt inte desto mindre att inplantera det amerikanska skolsystemet som en gökunge mitt i det svenska fågelboet!

Måtte svenskarna resa sig ur sin sömn (Reinfeldts dessvärre inte helt felaktiga uttryck).

Susanne sa...

Ja det har sovits djupt under införandet av detta världsunika extrema skolsystem, medan skattepengar överförts till vinstdrivande koncerner och kundtänkandet gjort att betygsinflationen skjutit i höjden medan kunskaperna sjunker. Och sent ska syndarna vakna som det heter. Men nu börjar visst björnen att ruska på sig i idet...