Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 23 februari 2022

Tänk att en Therborn måste till (Ukraina-krisen)

Tänk att Sveriges mest insiktsfulla geopolitiska observatör måste till för att hitta något annat än hökars hetsande varandra till krig mot "den onde Putin". Göran Therborn har författat den första publicerande reflektion jag ser som ens påminner om den här bloggens många häpna inlägg över hur föga svenskarna ser vem de givit sig i lag med (Nato-USA).

Therborn finner det märkligt att ingen noterat "ombytta världen" med när amerikanerna hade invändningar mot Sovjets insmygande av missiler på Kuba (Kubakrisen, oktober 1962) precis som de själva nu under många år byggt upp krigsberedskap i närheten av Ryssland.

Nu såg jag bara häromdagen en repris av en gammal rulle från år 2000 om just Kubakrisens politiska spel. Kevin Costners gjorde en av sina många utmärkta roller som amerikansk politiker eller militär. Costners sträva uppsyn och inte minst födelse i Skorpionens tecken gör honom perfekt för dessa roller. USA har nu dödens Skorpionascendent och sekundära faktorer förklarar varför landet hellre dödar först än löper risken att i sin abnorma fantasi bli ett offer.

Costner är så helyllepatriot någon kan vara men tycks alltid lyckas skaffa sig roller som tillför sensibilitet till ämnet, t.ex. i den här filmen där amerikanska militärens  hökar presenteras som de skitstövlar de är. Här spelar Costner JFK:s sekreterare och delar i filmens slut presidentens kloka insikt att det var lika mycket sovjeternas förtjänst som amerikanernas att kärnvapenkrig kunde undvikas.

Jag tog särskild notis om scenen i den välgjorda filmens där JFK i nyinsatt nationell tv-sändning förklarade för det amerikanska folket att landet var i kris. Jag betvivlar inte för ett ögonblick att en sådan här intelligent högbudgetfilm hade korrekt uppgift. 

Horoskopet för 22 oktober 1962 kl 19.00 Washington DC (händelsevis bloggarens födelsedag och klockslag men inte år) ger en särdeles intressant karta. Men jag kom inte på något bra sätt att knyta kartan  till pågående Ukraina-kris, så beräkningen fick vila.

Igår läste jag i The Guardian om läckan med skattesmitarnas konton i schweiziska banker och i dataprogrammet ligger detta inmatat direkt efter Kennedys tv-tal, långfilmen sändes på kabel-tv i förrgår. 

"Bevis" bifogas härmed till Therborn och andra att åtminstone en till i Sverige började tänka i termer av USA:s Kubakris apropå just den inklämda position Ryssland och Putin nu upplever. En Kubakris uppenbarligen svenska journalister och politiska bedömare INTE VILL påminnas om eftersom hela deras egen kulissvägg då rasar samman...


(I programmet skymtar några av ett otal tester eller småstudier varav de flesta aldrig blivit till blogginlägg.)

Med bara fåordig kommentar, här är president Kennedys tv-tal till det amerikanska folket, då Kubakrisen blir "verklig" (även om  folket bakom ridåerna hade begrundat foton från amerikanska spionplan i flera dagar redan):


Jag tittade visserligen på den markanta och makthungrande demonen Rahu som också syns prominent i Ukrainas horoskop och i USA:s samt i Putins som symbol för "den Andre" (!) och jag förstår inte nu har jag bara för ett par dagar sedan underkände den kopplingen. Kanske för att gradtalen avviker från Rahus nuvarande transit över himlen...

Redan de tre kvaliteterna visar att Ljuset och godheten är satt på undantag. Merkurius är välplacerad  i Jungfrun men huset ser härsket fulgult ut eftersom det är Olyckans och Fiendens hus. Intellektet har ett svårt läge eller är kanske tvingat att adressera svåra frågor.

I övrigt domineras kartan av Passion för Mörkret och i synnerhet Sovjets smygupprustning är tydlig i denna karta över vad JFK hade att säga amerikanska folket: krigaren Mars byggs upp av äregiriga demonen Rahu i fjärde huset eller på Amerikas bakgård (som de säkert betraktade Kuba trots Castros revolution). 

Månnoderna (den världsliga demonen) toppas i 10e makthuset av Saturnus - makthavaren - som döljer sina förehavanden bakom Ketu precis som Sovjets företrädare ljög om förehavanden tills USA offentliggjorde foton på missilerna. Det är oerhört aktivitet längsmed denna maktfixerade axel. Missa heller inte tidens kärnvapenångest: härskaren Saturnus tar ett långt stryptag om en sjunkande (döende) Sol i väster, dessutom en tekniskt sett försvagad Sol i Vågen. 

I filmen löste JFK i princip själv krisen, men det kanske är en förenkling (amerikanerna älskar korkade storylines som t.o.m. retarderade kan följa), men helt klart såg hökarna ned på den katolska och välbeställda Kennedyklanen. I mångt och mycket är det JFK själv som är denna Sol - nationens president - som har att hantera sin, landets, och inte minst världens hotande undergång i ett Tredje världskrig med atomvapen.


Bloggen har för övrigt redan avhandlat en svensk hök, moderaten Gunnar Hökmark (f.n. 3 kommentarer). Han har redan varit framme och hackat på statsministern för att hon är klok nog att vara försiktig med sina omdömen om Ukraina-krisen. Moderaterna kommer att brinna i den lägre värld de stakat ut åt sig själva genom sina värderingar i detta liv.


Inga kommentarer: