Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 15 februari 2022

Subjektivt talat. "Antingen-eller".

En Anna Björklund (mig okänd) presenteras som Aftonbluddrets senaste kolumnist. Hon beskriver sig som en "tjejfilosof" och menar sig vara porträttlik Jan Guillou. Det är möjligt, men vad säger himlarna?

 

"Originalet" Guillou i inre kretsen och "kopian" Björklund i yttre


Det kanske ligger något i självskattningen. Båda har samma typ av enkla och sensualistiska Mars-energi (samma som i Sverigehoroskopet), och samma Sol och Måne fast i omkastade tecken. 

Givet att första krönikan handlar om svenskarnas nationalreligion Pengar (energi-Mars i Oxen, pengarnas tecken), tycks redan himmelen pekat ut vägen. 

JORD är det mest materialistiska och markbundna elementet. Guillou är känd för massor av faktadetaljer om vapnens minsta beståndsdelar (den analytiska Jungfrun) och detta indikerar förstås JORD-elementet ända in i kaklet. 

Givet Björklunds första krönika är det bara att hoppas inte allt segnar ner till den vardagsmaterialism Aftonbladet har en lång historia av att förgifta sina läsare med. Överheten behöver ju konsumenter till sin produktion så tidningen avhandlar i princip bara lågt hängande frukt. 

Även  om man inser det börjar Björklund verkligen på botten och tillskriver det breda segment svenskar som inte har något konceptuellt grepp alls, brukar enkla formuleringar för en förslaget maskerad civilisationskritik. Tjejfilosof var ordet. 

Säkert bra för svenskar som groomats i den vinstdrivna svenska skolan till något av alla nya underklassjobb som det här landet måste skapa åt en befolkning som sedan länge slutat mäta sig med länder i Väst med jämförbar ekonomi. Vi mäter oss definitivt inte med ett enda land österut. 

Vem i Sverige skulle t.ex. ge bort ett astrologiprogram gratis som den ukrainsk-ryske programmerare som för sitt "Zet" hyllats av gamla ringrävar till programmerare i USA? Eller den hedervärde hinduiske matematiker som skapat - återigen gratis för de som vill träna sina intellekt - det barockt avancerade astrologiprogrammet Jagannatha Hora. 

Indiern har börjat bli lite märkvärdig tror jag bestämt, nämner numera vilken avancerad matematik hans på utsidan primitiva men på insidan avancerade program inkorporerar (tvärtom Sverige som döljer sina fuskbyggen genom en oklanderlig yta - Sveriges "dåliga" Jupiter blir fuskbyggaren som kapar kostnader intill det bisarra):

Drik Siddhanta (based on the latest NASA models)
Sri Surya Siddhanta - generalized Makaranda version

Rena grekiskan (indisk astrologi tar en livstid eller tre att lära sig väl), men poängen är alltså att den som HAR mycket också vet att universums grundlag är: DELA MED DIG. Är inte så säker på att Schibsteds Aftonbladet fattat den mest grundläggande poängen, även om deras ankare Guillou gärna nämner att han betalar skatt till det svenska systemet, dvs i praktiken accepterar landets allt tydligare tudelning i Fattiga och Rika som nu också Björklund tar upp med en premiärspaning om SITT EGET boende (så svenskt).

Det ska bli intressant att se om Björklund höjer ribban. Även ekonomiskribenten Andreas Cervenkas debut i AB började med 2-3 närmast banala texter och "säkra" (men uttjatade) ämnen innan han lyfte och inte minst stramade åt flödet av billiga liknelser han blev känd för (i Schibsteds öppet borgerliga SvD). Senare Cervenka -texter i AB har nått upp till den bitskhet hans tidiga alster i SvD uppvisade och organet har än så längre inte bestämt låsa Sverige alla låginkomsttagare ute - likt Guillous kolumner har med något undantag Cervenka hedervärt varit fri läsning och skolning för alla. En annan sak är att inget av landet orättfärd förändras genom ord...

*****

Björklund debuterar genom att nämna att stockholmslägenheten är värd miljoner men sticker snabbt in en vädjan till tjuvar som vädrar morgonluft: Hoppa över lägenheten. Därinne finns inga märkvärdigheter.

Jämför detta med den naturliga zodiaken ovan, den som inte tar hänsyn till födelsetid utan bara klargör zodiakens temata. På topp i 10e  status- och prestigehuset hittas Månen (Hemmet) i materialistiska Stenbocken. Den skrytigheten som själva kosmos aviserar underbyggs av 4e huset för Hem, fasta tillgångar (som bil eller ägd bostad). Där finns Jupiter, överklassen och de rikas planet (men också filosofsymbol, apropå "tjejfilosofin").

Men just invid Jupiter står Drakhuvudet (Ketu), som halshugger allt den vidrör till följd av högmod här är moget att övergå i fall. Symboliken är identisk med hur Björklund debuterar som skribent i Nordens största tidning: "jag är rik men ändå inte". Hon talar "kosmiskt" om status längsmed zodiakens vertikala streberaxel. (Se Ebba Busch-horoskopet med karriärismens fullmåne längs klättraraxeln. Tänk sedan: "husskandalen".)

Astrologin - eller universum - är ett märkligt ting när t.o.m. den naturliga zodiaken producerar resultat. Kanske finns all anledning att ifrågasätta västerlandets pseudo-invidualism. Är vi alla bara utfyllnadssjälar eller omedvetna statister som fyller en av ett fåtal funktioner i allt mer förenklat drama? Det kanske i vår tid räcker att konstatera att scenen bara har två aktörer, den Rike mannen och den Andre och att historien därför i det närmaste tagit slut för världen som vi kände den.


Inga kommentarer: