Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 4 februari 2022

En av Sveriges okloka pragmatiker

 

Lewi Pethrus, grundare av
Kristdemokraternas föregångare


Strax efter sågningen av "säkerhetsexperten" Oksanens lämplighet att bedöma landets tillstånd, hittar bloggaren flera kändisar från skilda perioder som alla hade Saturnus i Oxen för en begränsad och provinsiell utblick! För tio år sedan hade jag snabbt laddat om och skrivit en uppföljning med tre ytterligare exempel, men nu sov jag på saken istället.

Nästa dag faller första blicken på den alltid lika oärliga Ebba Busch senaste haveri om det tidiga KD:s position visavi nazismen:

https://www.expressen.se/kultur/anna-hellgren/varfor-ljuger-busch-om-kds-forflutna/

Anna Hellgren i Expressen bistår med en upplysning om Lutheranen och de tidiga kristdemokraternas förgrundsfigur Lewi Pethrus. Han beundrades hämningslöst av f.d. partiledaren Alf Svensson i en nylig SVT-dokumentär, men säg den lycka som varar. Likt den Lutheranismen söderöver i Europa var Pethrus enligt Hellgren alls inte antinazist utan tvärtom beundrare av nazismens hårda nypor mot tysk omoral (vem minns inte Hitlers kamp mot "degenererad" konst?) 

Och vad finner man vid kontroll av den svenska predikantens horoskop om inte samma Mörkertyp som rådde dagen då "säkerhetsexperten" föddes?!

Solen i ideologiska Vattenbäraren tappar i tankehöjd genom att soldisponenten Saturnus befinner sig låg bland de låga jordbrukarna i Oxen. (Man påminner sig de nazistiska böjelserna i gamla Bondepartiet vilket kanske kan förklara Annie Lööfs hysteriska antinazism - en övertydlig distansering - i det i övrigt korrupta, nyliberala Centerpartiet - den reaktionära Landägarens traditionella parti).


Det är uppenbart att fungerande religion skymtar i kartan: fullmånen i supralunär Eld/Luft förekommer ibland hos andliga personer med viss fixering vid ledarskap. Ett bra exempel är Rudolf Steiner som tidigt bröt sig ur madame Blavatskys Teosofer för att grunda SITT synsätt genom en ny rörelse. 

Hos Lewi Pethrus finns visserligen möjligheten att Månen hunnit lämna den stora individualisten Lejonet men det händer först cirka 21.00 så sannolikheten av ett i fundamentet självcentrerat själsliv är mer än troligt. Dessutom skulle Månen i Lejonet göra honom sårbar för en viss Adolf Hitler vars Eld/Luft-karisma fångade så många vid den tiden.

Men sedan har Lewi Petrhus också Saturnus långa blick (aspekt) riktad tillbaka mot sitt positiva hemmatecken Vattenbäraren, och den territoriala och konservativa Oxen drar ner nivån på Vattenbärarens ideologiska kapacitet och gör utblicken lågt materialistisk (nästan rasbiologisk) och ytterst konventionell i moraluppfattningen. 

Brasklapp. Som sagt om "säkerhetsexperten" har Saturnus långt ifrån lika stor betydelse i alla horoskop under dess 2½ år i tecknet, men Vattenbärarens månad är mer eller mindre kritisk och potentiellt allvarligare än när Solen står i saturniska Stenbocken - skälet är förstås att Saturnus då har mer total kontroll över en Sol som också står i Jord, vilket gör den senare typen till en högst konventionell ivrare för traditionella värden.

Missa inte att predikantens Saturnus i Oxen därtill har det sämsta tänkbara fundament i Venus i solipsistiska Väduren. Venus ska söka harmoniera "din och min" känsla, men Väduren är ego-principen vilket gör den kristne ledaren till offer för kristendomens värsta synd: den inkrökta kärleken till sig själv (cupiditas)! 

Problematisering: Här kan man visserligen mena att Draksvansen/Ketu undertrycker denna egocentriska kärlek, men det är nästan ännu värre eftersom det bortträngda kan orsaka ännu mer skada: se bara Sveriges horoskop där Solens fundament Saturnus är undertryckt och ger nationen fullständigt förvirrad i sitt sätt att sköta sig - se bara gränsdragningar och förbud i samband med covid-pandemin. I princip varje större solärt beslut landets Elit tar lider av samma brist på långsiktighet och förnuft - Sveriges fundament tyder på att hyckleri är en av landets värsta åkommor och det är främst Överheten som är drabbad - den fattiga lilla medborgaren har just inget att hyckla om eller skönmåla...

Att Pethrus var en sällsamt visionslös reaktionär framgår också av de tre mörkfärgningarna av zodiakbältet: Här är då ännu ett exempel på Mörkrets kvalitet (Tamas guna) när det dominerar (vilket den verkligen gör när så viktiga kroppar som Solen, Saturnus och Månen berörs av ambiensen). Denna typ tyckte jag mig se i policylobbyisterna i samband med NATO:s uppvigling då ryssarna ställde sig på gränsen till Ukraina. Dominant Mörker tenderar mot den konservativa typ som mest av allt vill värna status quo, en sann fursteslickare. Sådana tycktes häcka hos statstjänaren Aftonbladet:

https://siderisk.blogspot.com/2022/01/det-politiska-kommentariatets-typ.html

Eftersom både Sol och den av Solen beroende Månen är sattvisa (ljusbringare) skulle BRA utfall vara sanningssägare som BELYSER stagnanta mönster, men när också Saturnus (tamasisk) involverar sig, får man urtypen för en som istället använder sitt ljus till att belysa och understryka de rådande lagarna och förordningarna - journalister som stannar som rena språkrör för Statens vilja och aldrig ifrågasätter något.

På kosmologisk nivå krävs naturligtvis både Mörker och Ljus, enbart Ljus (insikt, full medvetenhet) ger ingen värld att betrakta. För mycket Ljus skulle slita sönder ett samhälle som ju bygger på att några få "ljushuvuden" dominerar den mörka, tröga massan. Den senare - folket - blir samtidigt det kitt som håller ihop samhället och till Tamas guna hör således seder och bruk och en konventionell moral som inte individen själv upplever men som samhället inympat i medborgarna via drillade föräldrar och som med åren förvandlas till Sigmund Freuds obehagliga Överjag - samhällsvärderingar som likt en inre demon tagit över individerna och styr dem till deras laglydiga men ändå generande skuggor av vad de kunnat bli i en värld som värdesatt mänsklig självinsikt framför nationalekonomiska vinster via löneslaveri för massorna.

Utvikning. Hellenistisk astrologi kallar det 11e huset (i ett horoskop med känd födelsetid) "den goda daimonen". En skyddsande tänktes vaka över varje enskild stadsstat. Skyddsängeln är alltså inte helt personlig utan råder över en hel grupp. Ingen modern teoretiker kring frågan om "minnen av tidigare liv" har mig veterligen föreslagit att dessa minnen residerar i Skyddsängeln, vilket gör att många människan på jorden kan återkalla minnen av samma person. Det kan räcka med att ha levt i samma stad och tid för ens nuvarande omedvetna ska ha tillgång till i princip alla den tidens medborgare och dess inre!

Dessa gamla föreställningar levde i svårt urvattnad form kvar i modern västastrologi där 11e huset sägs stå för människor som samlas i endräkt och delar samma ideologi - "klubbar och föreningar" hette det i de pinsamt ytliga böcker i västastrologi där bloggaren först mötte den gamla konstformen.

Ännu 1974, när Sverigehoroskopet började gälla, var detta ett föreningsland - och glöm inte idrottsklubbar så långt ögat nådde. Det stämmer perfekt med nationalkartans Solen i Vattenbäraren. Men denna aspekt av "svenskheten" förutspås ingen lysande framtid eftersom samma symbolik ligger knuten till det Nya Herrefolket, en banal övre medelklass som klättrat uppåt och nu beblandar sig med den gamla Eliten. Dessa degraderade svenskar skickar inte sina övre medelklassbarn till arbetarklass-sporter utan bereder dem pseudo-individualiserande sysslor vid sidan av skolan. De svenska föräldrar som tog form under 40 år av nyliberalism födde huggormars avföda vars barn i sin tur kommer att föda Undergångens avkomma.

Som bekant är Luthersk kristendom (11e tecknet: "klubbar och föreningar") helt och hållet kapitalistisk och således per definition en tamasisk mörkerkraft som betjänar den rådande ordningen. I Ebba Busch har svensk kristenhet fått sin hittills värsta partiledare. Alf Svensson var en gammaldags moralist och fåfängt kämpande för sin individuella makt (Mars-i-Lejonet), men så länge ingen konkurrent om ledarpositionen var i sikte en hövisk människa med goda kvaliteter. 

Från vilken krets i helvetet Busch uppsteg vet bara hennes födelsehoroskop med känd ascendent (ascendere = uppstigandet ur Dödsriket = reinkarnation). Hon har varit klok nog att inte pladdra om sitt födelseklockslag i något (medialt) sammanhang, men redan födelsedygnet var, likt "säkerhetsexperten" och Lewi Pethrus, en mycket oviss historia. 

Bloggen har tidigare antagit att fullmånen när Bush föddes kan förklara äregirigheten och det hycklande (och rena lögner) som utmärker en lättviktare med maktambitioner. Hela 13 inlägg taggade Ebba Busch är mer än någon broilerpolitiker (förutom i statsministerbefattning) kan vara värd.

 

Bonusspaning

Finns det fler med Lewi Pethrus signatur som kastar ljus över någon som enbart på basis av delad moral är redo att godkänna brott som nazismens? (Jag antar att Pethrus var ovetande om Nazitysklands arbets- och dödsläger, men säker ska man inte vara, givet Lutheranismens antisemitism med rötter tillbaka till Martin Luther själv.)

Se även: Rakt spår från Luthers judehat till Hitlers förintelse och borgarnas arbetsdyrkan (2016) 

Här söker jag nyckelpositionerna Solen i Vattenbäraren, Månen i Lejonet och Saturnus i Oxen bland cirka 10.000 kartor:

  • Lewi Pethrus;11.3.1884;12:00, lutheransk predikant, konservativ politiker
  • Lou Christie;19.2.1943;12:00, amerikansk popsångare tidigt 60-tal, sjöng med falsettröst (som så många italienskättade män - Katolicismens gosskörer?). Erratisk karriär som kom av sig till följd av heroinmissbruk. Senare återkomst som fri från missbruket, men då var han helt glömd.
  • Viljo Nousiainen;9.3.1944;12:00, pedofil höjdhoppstränare (känd genom Patrik Sjöbergs bekännelser)
  • Anonym;17.2.1973;12:00, fd teknikjournalist och fd projektledare i IT-branschen. Alltmer härjad och resignerad av "vuxenlivet" som gift familjefar.

Grattis den som kan se en råd tråd mellan dessa. Men att döma av de övriga tycks Lewi Pethrus ha haft fler inte "demoner" än hans borgerligt välkammade yttre röjde!


Inga kommentarer: