Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 7 februari 2022

Aftonbladets Överherre

 


 

Himmelen skriker ut varningar dygnet då
Schibsted förvärvade 91% av Aftonbladet.
"Aftonhoran" i kartan är den aggressivt
prostituerade Venus i kartan. Se huvudtexten.
 

Svårbegripligt publicerades aldrig ovanstående karta när bloggen var ny och bloggaren, alltjämt rätt vässad efter flera år inom den kluriga dataprogrammering, började inspektera nätets tidningar och framför allt upptäckte hur hårt Aftonbladets innehåll vinklade läsaren bort från verkligheten och in i Triviallandet. Jag minns något tyckande om tidningens schizofrena natur, när några få politiska artiklar levde ett eget och isolerat liv utanför den lervälling som rann förbi och drog med sig majoriteten av läsarna i det oegentliga livet.

Men nu, när AB så entydigt drevat mot kritiker till Big Pharmas framtagna läkemedel och i det pågående drevet mot Ryssen inspekterade jag återigen dagen då norska Jättekapitalisten Schibsted köpte upp Aftonbladet till över nio tiondelar. 

Visst ser man vad som pågår, till och med vid bruket av en "naturlig zodiak" som inte ens försöker knyta himmelska omina till "jordiska hus". Kort sagt, utan vare sig en fysisk eller psykisk (Månen) ascendent berättar redan planeternas positioner om en verklig Mörkerman, en Maktens handgångna tjänare. 

Den så kallade "obundet socialdemokratiska" Aftonbladet är Överhetens (den numera globala Kapitalistens) instrument för att flytta den obildade och därför hjälplösa genomsnittssvensken i önskad riktning. Och då talar jag inte om ledarredaktionens politiska texter som får existera på nåder av Kapitalisten - dessa texter är ofta mer än lovliga positiva till den hävdvunna svenska modellen och söker på inget sätt plantera verklig socialism i läsarnas hjärttrakt.

Alla tjänar så bra på den rådande ordningen i vilken  ett par procent svenskar ges skattelättnader och tillåts tjäna pengar på pengar och lämnar alla övriga att konsumera billig skit. Jag har noterat hur AB med kluven tunga låter "billiga varan" vinna i deras produkttester. Detta händer så ofta att jag insett det är ännu en strategi från Överheten för att hålla folk nöjda med det de nu har råd att införskaffa. Det ligger faktiskt glädje och förtröstan i att höra även en riggad test kora underklassens produktval till det bättre valet. Så håller Aftonbladet t.o.m. i det lilla svenskarna pacificerade och liknöjda med den rådande situationen och utvärderingar som gjort över deras huvuden. 

*****

Hur ser nu Överhetens våld och snedvridning av medborgarens utblick ut, astrologiskt?

Till att börja med stämmer kartan perfekt med observationen nyligen att AB på den djupa Kvalitetens nivå (knappt skönjbar som mer än attityd hos vissa människor) att alltid välja det PK och trygga tankesättet. Goda men inte alltför djupsinniga försvarare av det rådande tillståndet. Astrologin före det grekiska missförståndet av de tre kvaliteterna såg i den Mörka kvaliteten alltid en seghet eller ett kitt som höll ihop eller snarare bildade ett fundament för varje världs- eller civilisationsbygge. 

Kineserna såg Mörkret (Yin) som den tröga kvaliteten som sjönk till botten vid universums födelse medan Ljuset (Yang) steg uppåt (och lämnade en öppen spelplan i mitten för Människan som precis som hos hinduerna är en av skapelsens tre pelare). Västerut återkommer den här föreställningen så klart som den synliga delen av himlavalvet och den mörka natthalvan och universellt i föreställningar om en dold värld (Underjorden) och en himmelsk värld. 

Diverse föreställningar om själen och huruvida den efter kroppens död gick "ned" i Dödsriket eller lyftes upp i Himmelen och blev en stjärna eller gud, är en av många utvecklingar från mänsklighetens första insikt, den att livet inte börjar förrän med förmågan att se upp bejaka dess DUALISM. (Förstå hur pinsamma svenska medieröster är som återkommande förnekar allt värde i dualistiska synsätt - de kritiserar faktiskt sitt eget psykes konstruktion. Så dum blir man ofta som naturalist eller explicit Ateist.)

Aftonbladet besmittas till 91% av Kapitalismen med en massiv betoning på den otänkande men attitydstinna Mörkerkvaliteten! Och naturligtvis handlar det om att GYNNA (Jupiter) den ANSIKTSLÖSA FOLKMASSAN (Månen) med de DIREKTIV som utgår från DIKTATORN (Saturnus) i sitt kanske mest opassande läge i det upplysta Lejonet, tecknet för kungen som Guds ljusspridande representant på Jorden. 

Solen själv, tillsammans med mediernas planet Merkurius, befinner sig i Mörker i materialistiska och penningkära Oxen. Så vad chans har ett intellektuellt predisponerat folk (Månen i Lufttecknet Vattenbäraren) när alla andra krafter verkar för att låsa det i en enfaldig form av materialism? Aldrig verklig kunskap i Aftonbladet, bara ämnen som låser och riktar läsaren mot pengar och prylar! Det är Solen-i-Oxen i ett nötskal.

*****

Men vad om den orange-färgade Passionens kvalitet? Ja, Mars och Venus bildar det bloggen kallade "horbockssyndromet". När Jan Helin ännu basade för tidningen och dess lönsamhet tog han beslutet att kasta ut alla dess sexannonser och det kan man ju se som ett oavsiktligt försök att rensa det olyckliga Schibsted-övertagandet från den ystra och kåta baggen (Mars+Venus i Väduren).

https://siderisk.blogspot.com/2013/03/aftonbladet-sparkar-ut-aftonhoran.html

Den kvar blir Passionens alla andra möjliga uttryck! Eftersom Väduren symboliserar en Debutant, en varelse utan medvetenhet om sin själs långa (evighetslånga) tidigare historia, står det första tecknet knappast för ledarskap, tecknet påminner faktiskt starkt om Jesus kryptiska svar på elevernas okunniga fråga om vem som får bästa platsen vid måltider i "himmelriket": Den första kommer att bli den sista, och den sista visa sig vara den förste/främste. Nybörjaren är för yster och libidinös, för otålig och energisk att bli annat än en idrottsman eller kanonmat på Överhetens krigsskådeplatser. "Den sista", som drar vinstlotten, förefaller alltså vara Fiskarna "denna världens förlorare" i astrologisk tradition men också de som hittar vägen till själens befrielse (moksha) i hinduisk astrologi. 

Eftersom astrologins kunder i alla tider varit vanligt folk med enbart inomvärldsliga frågor, har det 12e Fisk-huset fått en allmänt ond betydelse, men hinduisk astrologi förvirrar avsiktligt genom att Jupiter (den Stora Välgöraren) äger den här sektor, exakt som i Väst  där 12e under hellenismen t.o.m. sågs som den Onda Demonen, ansvarig för alla jordiska eländen. Så jo, Gud ÄR sadist i det att jordisk misär ibland är det enda sättet att driva vilsna själar närmare insikten om Livets verkliga spelregler. De som fattar blir därför den noblaste sorten från det sista tecknet/huset: Martyrerna, vittnena som höjer sin röst!

Ett annat jesusord beskriver återigen zodiakens slut i Fiskarna och historielösa omstart i Väduren (det återfödda barnet har nu ett nytt ego att utveckla och det tränger effektivt bort djupare minnen av tidigare liv): "Den som är redo att offra sitt liv kommer att vinna det åter", ska Jesus ha sagt, och, "den som söker bevara sitt liv kommer att mista det". Min misstanke är att Väduren, trots sitt mod (en annan sida av tanklöshet) är den som söker bevara sitt liv. Mannamodets dygd visar sig vid närmare påseende inte alls vara värst modigt, tecknet har ofta påfallande dåligt självförtroende och det kanske är därför det drivs av en så låg drivkraft som Mars (sexuell energi). Att identifiera horoskopet drivande frekvens är nu inte det lättaste och även efter många avvägningar kanske man finner två eller  flera lika tungt vägande. Blir det en mångsidig eller obegripligt splittrad natur?

Hela denna utläggning beskriver således en överemotionell och libidinös urkraft som bor i AB:s läsare: märkligt lik schablonbilden av en arbetare eller en hängiven konsumist (lever för att jobba och bränna pengar). Det är i vilket fall människor som definitivt inte ens överväger möjligheten att bli "gudar" - en annan kryptisk utsaga från Jesus. Klentroget replikerar han till några särdeles okunniga åhörare om de aldrig ens läst i folkets skrifter att de "är gudar i vardande". Vilka dessa skrifter kan ha varit är okända, det låter inte judiskt utan mer grekiskt, men hela Medelhavsområdet var extremt helleniserat på Jesus tid och det är möjligt att t.ex. Platon lästes av åtminstone det folk som hörde hemma bland asketerna vid Döda havet, där fragment av Platons texter hittats bland Dödahavsrullarna).

Vädurens "Eld med livsaptit" syns sedan smitta ner den penningorienterade materialisten Oxen, därav en orange klick i Mörkrets kvalitet. Problemet är att Passion inte är Ljus så den här mixen upplöser inte. Tvärtom blir kvalitetsblandningen "Passion som dras in i Mörker". Debutanten Väduren är som ett arbetarklassbarn som helt saknar historia och kunskaper bakåt och den dras obeveklig mot det falska ljus som är Pengar och Prylar. I själva verket blir detta en smutsig passion, ett folk som inte för ett ögonblick förstår hur de manipuleras av Överheten via organ som Aftonbladet.

*****

Vad gäller Överheten själv så är Saturnus (diktatorer eller formalister eller kontrollinstanser) mycket olyckligt placerad i den sanna kungen eller Ljusspridarens Lejon. Saturnus visar en sämre sorts överhet, den som insisterar på att begränsa Folkets rörelse så att Pengarna aldrig tappas bort. Minns att alla turer mellan Saturnus styrning, den "upplevda" lyckan (Jupiter) hos Folket (Månen) är MAYA - världen av falsk inbillning. Mörkrets kvalitet är i själva verket de pseudo-realiteter eller falska kulissväggar som riggas så att Folket redan tidigt hindras tänka utanför mallarna. Politikerna och deras uppdragsgivare, Överheten, vill ha stabilitet och förutsägbarhet.

Mörkrets kvalitet motsvarar ungefär Newtons dödförklarade modell av ett mekaniskt universum, enkelt och förutsägbart. Det kända epitetet "Ingenjörssverige" är alltså tanke och arbete utifrån en verklighetsbild som är akterseglad sedan 100 år om man tar Einsteins relativitetsteorier som signalen på en ny nivå i mänsklighetens tänkande. Typiskt nog kröns hans horoskop (se en mängd inlägg) av en mäktig uppvisning i Ljusets kvalitet och därtill i Sanningsvittnet, martyrens tecken Fiskarna. Det är raka motsatsen till Shibsted-Aftonbladets horoskop som omvittnar en formidabel Mörkerman. Dess funktion är allt annat än att ge läsaren något nytt och sant!

Särskilt Agnes Wold som tog ordet "antivaxxare" i sin mun beträffande en synbarligen skicklig hjärnforskare visar tydligt Överhetens arbete med att hålla den falska kulissväggen intakt. Aftonbladet som fulvinklade hjärnforskarens åsikter genom att ge Wold sista ordet beskriver perfekt ovanstående karta: den innehåller INGENTING i Ljusets kvalitet.

Vad Ljus Solen (sattvisk planet) nu bidrar till landar i stockkonservativa Oxen där dess storverk handlar om att hålla världen låst i samma gamla hjulspår och på sin höjd excellerar när det kommer till Nobelpris i det dödaste av ämnen: kemi (tidigare fynd på bloggen, och rätt underhållande). 

Månen och Jupiter är de andra Ljusspridande planeterna enligt hinduisk astrologi, och tillsammans tecknar de väl Aftonbladets stora räckvidd (Sveriges största tidning). Särskilt pikant är att Vattenbäraren är Sverigehoroskopets soltecken. Jupiter-Månen blir som att säga "detta folk återspeglar brett ledarens värderingar" - en symbolik värdig en diktatur! Men detta är inte ett sant upplyst folk, för Saturnus mittöver styr eller snarare kontrollerar Folkets skygglappar från Ledarskapets favoriserade 5e position.

Intressant nog är den här lågt utvecklade Saturnus (som fixerar individen snarare än sakfrågor) i sin tur disponerad av Solen i Oxen, så Överheten som kontrollerar Folkets åsiktsbredd är helt och hållet MÖRKER, det är Pengarna som gör svenskarna som läser gammelmedierna så urbota inskränkta! Urgamla teser om att "pengarna är det ondas rot" gäller som synes alltjämt. 

Detta är därför ett signifikant horoskop även utan födelsetid eftersom det, som sagt, rör Sveriges tidning med den största kapaciteten till masspåverkan. Den kan kallas sig "oberoende socialdemokratisk" hur mycket den vill, men här ses den gamla svenska folksjälens styrande Överhet, fast skildrad genom en annorlunda kombination av de astrologiska symbolerna - Eldskriften på väggen som avslöjar vilka som bär skulden till att Sverige efter 1900-talets undanröjande av de värsta missförhållandena nu sjunker tillbaka till ett land för några få procent. Mörkret är starkt även i det nu gällande nationalhoroskopet.

*****

Ett bra exempel på den (konservativa) rådande ordningens försvarare gav nyligen Schibsted-Aftonbladets kolumnist Kadhammar. Han kan ha glömt att han kanske en gång hyste radikala tankar. Nu försvarar han ett av de vidrigaste fenomen som uppstått på svensk mark: den barnprofiterande så kallade Engelska Skolan (skapad av en tysk underklasskvinna som levde för länge i USA och där om inte tidigare infekterades av profitlystnad - närigt Vatten överflödar i hennes horoskop). 

Profitskolans senaste skandal, som Kad stödde var regler för flickor som absolut inte får se ut som slampiga borgarbarn. "Barbara" påför flickorna sin egen påklistrade nya roll av proper och framgångsrik!


Andra skribenter har flaggat för rätten att förnedra sig eftersom de inte längre har någon etisk barometer - det är säkert dessa Kadhammar här vänder sig mot. Men även värdeförnekarna är fångar i det insiktslösa Mörkret, som utmärker sig för rigid positionering. I astrologins kosmologi byter de nominella värdena, som Ljus och Mörker ständigt plats med varandra och avgrundsdjup okunnighet poserar gärna som höjden av upplysning.

 

Några exempel på astrologins svårfångade budskap

Tänk Lejonets tecken som är av Mörkrets kvalitet trots att det på ytan ser ut som ett Eld-tecken. Den här förstockade djuriskheten kan orsaka våldsamma skador om andra planeter än Solen (Lejonets härskare) är hemma i tecknet för att kasta Ljusets kvalitet över primitiv djurisk härsklystnad! Och Solen i hemmaläge räcker egentligen inte, det finns gott om exempel på Sol-Lejon som tappat kontrollen helt av sina liv i djurisk frossa och överkonsumtion. Klockslag behövs alltid, så att man ser om Solen står världsligt stark i Lejonet och gärna har en Måne som förmår reflektera solljuset i konstruktiv riktning...

Samma mångtydighet med Skorpionen, mörka Vatten. Med mörka Mars, härskaren till detta tecken!, kan det gå riktigt illa om aggressorn är involverad i ett problematiskt horoskop. Sattviska (ljusbringande) Solen däremot, kan skapa en förnämlig typ av "upplyst" Skorpion. 

Samma resonemang gäller för tecknen som ascendenter, Skorpionen kan sänka eller höja en personlighet beroende på var Mars befinner sig och Mars i sattviska tecken söker eller bringar Ljus lyfter personligheten. Även om dogmatism alltid lurar i bakgrunden med tamasiska tecken, ger en väl fungerande Mars ett lyft. Räkna dock inte med Venus elegans när Mars är en faktor i personligheten! Mars är direkt och smyger inte med vad den vill.

Nämnvärd är en Mars som förbättrar den personliga utblicken hos Skorpionascendenten vid de två fall där ascendentägaren själv har trillat ner i den sublunära världen (Jord / Vatten) MEN befinner sig i ett ljussökande eller sattviskt tecken. 

Det vill säga, Mars i Jungfrun och Mars i Fiskarna ger båda ett lyft åt skorpionpersonligheten, den förstnämnde genom intellektuellt sökande och vass analys. Den senare genom Mars som martyren, som i självuppoffring blir en närmast helgonlik Skorpionpersonlighet - förutsatt att fler faktorer instämmer.

Exemplen på astrologins komplexitet kan mångfaldigas nästan i det oändliga (studentens egen livslängd lär sätta gränsen för hur mycket kunskap man hinner bygga upp innnan den bryts ner igen vid döden. Även Ljusets kvalitet binder fast själen i Kretsloppet, som texten Bhagadvad Gita hävdar - se sista styckena i Kim Cattrall, Parker och Stollen.


Uppbyggligt tillägg - Ljuset som ser igenom det Mörka och fixerade

Luft och Vatten brukar inte blanda sig väl, men
Einsteins geniala horoskop motsäger den tesen!
Se också den förmodat västerländska "Lyckopunkten"
i 10e huset för ära och anseende.

Einsteins ljus- eller kunskapssökande Fiskarna på topp är kraftfull men märklig. Han sades ha presterat rätt klent i skolan, hade länge ett rutinartat jobb på en patentmyndighet, och ägnade 13-14 år åt sin "relativitet". 

Sant är att Merkurius klassas som "fallen" i Fiskarna men det beror förstås på att den rena logiken har sin bästa nivå mittöver, "upphöjd" i Jungfrun. Dessutom föddes Einstein med den tungrodda Saturnus i tät konjunktion med sitt praktiska intellekt. Men med tyngd dras tanken ned i djupa vatten och med Saturnus tålamod kan efter avsevärd arbetstid extraordinära ting uppenbaras. Så egentligen är inte Einsteins insikt om den töjbara rumtiden oförenlig med horoskopets budskap.

Och vad som den mäktigaste av alla ömsesidiga mottaganden, den där giganterna Jupiter och Saturnus gästar den andres hemmaplan. Kosmologiskt majestät skulle kunna resultera, givet att Vattenbäraren är rymden (Världsanden) eller ena halvan av den kosmologiska axeln (Solen/Lejonet - Saturnus/Vattenbäraren). Missa inte att Solen (kognitiv kapacitet) från denna axel impliceras eller involveras via utväxlingen av Fiskarnas och Vattenbärarens härskare! Involveras gör också Merkurius, och det var just avvikelser i Merkurius bana kring Solen som korrekt kunde förutsägas med Einsteins upptäckt att massa vurpar substratet av rumtid. Det ser verkligen ut som att Einstein var rätt man att lösa stora gåtor.

Dessutom sammanträffar Merkurius/Saturnus med den antika lyckopunkten som jag aldrig använt på den här bloggen eftersom den inte används i hinduisk tradition. Men Lyckopunkten kan ses som den hellenistiska kulturens motsvarighet till den hinduiska traditionens sätt att utläsa "god karma" (lycka, tur) ur 5e huset (i horoskop med känd födelsetid, ska tilläggas). Att se Lyckopunkten ligga där den ligger i officiella 10e makthuset påminner direkt om vilken ikon Einstein blivit. Den som vill förstå hans goda karma ytterligare behöver bara se var Lyckopunktens ägare ligger: Jupiter i 9e huset för religion,  filosofi och naturligtvis sattvisk och kunskapssökande forskning. Att Merkurius i Vatten inte är den bästa positionen för en Tvilling-personlighet och att Jupiter är en "verksam illgörare" för budbäraren Tvillingarna kan man bortse från.

Den nästan omärkliga lilla symbolen i Jungfruns 29e grad är Den Goda Daimonen i en spegling av Lyckopunkten och en dubblering av 11e huset som under hellenismen bar samma namn. Den våldsamma kulturblandningen i Västerlandet vid vår tids början resulterade i en våldsamt förvirrad astrologi, som inte bara tappade sikte på vårdagjämningens precession och därmed en zodiak som pekade allt mer fel med århundradenas gång, utan även dubbleringen av t.ex. traditioner om människans skyddande daimon  (skyddsande, personliga ängel). 

Nu var inte västerlänningarna de enda: en känsla av resignation har drabbat bloggaren ju fler hinduiska bloggar och sajter han besökt. Indierna har en mängd traditioner (en del av dem helt motsägelsefulla) och den här bloggarens smala lycka var att tidigt ana oråd och besluta sig för att inte nörda ned sig i Jyotish. 

Den historiska överblicken är mer intressant och i praktiken ett urval av metoder som visar att både den grekisk-romerska och hinduiska astrologin har gemensamma och äldre rötter. Senast upptäckte jag att den typiskt hinduiska metoden (trodde jag) att räkna hus från hus för extra information också fanns bland greker och romare. 

Ett lätt exempel: 7e husets äktenskapspartners ekonomi kan utläsas av 8e dödshuset eftersom detta är det 2a ekonomihuset räknat från 7e. Jag umgås inte med det rika och ytliga folket men en god vän råkade via hustruns mångmiljonarv plötsligt gå från medelklassborgare till välbeställd. Hans karta har Väduren med Mars i härskarläge i 7e äktenskapshuset. En passionerad hustru med Vädurens typiskt översvallande och ögonblickliga (Eldens element och Passionens kvalitet).

Hennes 2a ekonomihus är alltså hans 8e och här finns Solen och Merkurius i penningtecknet Oxen, men intressant är att husägaren och disponenten Venus ligger i makens 9e hus för utlandet och Venus därtill i svag konjunktion med Lyckopunkten (5 grader ifrån). 

Det visar sig att makens karta berättar mer än man kan tro om de ekonomiska grundvalarna hos den partner han valde: mycket av hennes arv kom föräldrarnas innehav av en eller flera fastigheter i USA.

Förrädiskt svagt avslöjar disponentkedjan att hans Lyckopunkt var kopplad till utlandet (hus 9). Nionde som maken egna högre studier skar dock tidigt ihop, och här måste man säga att Solen och intellektets Merkurius i 8e huset inte är en höjdarplacering, även om deras disponent Venus i 9e räddar från en "kossas begåvning". Ibland har jag tänkt (fula tanke) att han i sin ungdom valde partner utifrån hennes klassrepresentativa familj och potentiella framtida rikedom eftersom han själv ingenstans kom i världen. Men säg hellre att han hade "god karma" innestående och att den föll ut först när svärföräldrarna kolade vippen.

 

2 kommentarer:

Susanne sa...

Jag kommer ihåg att jag för länge sen läste nån bok av Hand, och beräknade lyckopunkten, och den låg i Kräftan, 18 gr tror jag, men då var det förstås med tropisk zodiak, så det blir Tvillingarna och 9:e huset med siderisk. Kommer också ihåg nåt som hette vertex - ödesascendenten - och den låg också i kräftan, alldeles i början, så det blir också tvillingarna och 9:e. Vad den punkten egentligen innebar minns jag dock inte. Men det stämmer i alla fall att jag "funnit lycka" i både långväga resor och filosof/andlighet...

Men jag förstår inte det där med 29 graden i Einsteins horoskop... Goda daimonen, spegling av lyckopunkten, dubblering av elfte - hur kan den hamna just där?

Seaward sa...

Det har hopat sig opublicerade inlägg som delvis överlappar varandra. Troligen lägger jag ut båda texterna om Lyckopunkten och Daimonen.

Men som tjuvstart kan jag kan klippa ut några rader. Lyckopunktens skugga är den osynliga och personliga daimonen, en slags olycklig dubblering i tidig västastrologi av 11e huset som också ska indikera den personliga, goda daimonen. Jag kommer i ett av inläggen att säga något om hur de här båda "daimon-platserna" kan tänkas förhålla sig till varandra.

"Lyckopunkten beräknas med formeln H1+[Lun-Sol] om det gäller ett daghoroskop. Efter solnedgången används istället H1-[Lun-Sol]. Daimonens lott beräknas enkelt som spegelbilden av Lyckopunkten: H1+[Sol-Lun] ger människans 'Översjäl' om födelsen inträffar i dagsljus. H1-[Sol-Lun] om natthoroskop."

Med dessa formler kan du själv kalkylera båda punkternas exakta plats, vilket är viktigt eftersom de på samma sätt som alla andra punkter kan aspekteras av planeter, på gott och ont. En annan sak är att de likt en planet tydligt påverkades av värdtecknets härskare. Berättelsen om tursamheten eller daimonen blir delvis berättelsen om deras planetära disponent!

Här är förstås en skillnad: gammal grekisk-romersk astrologi hade FLER planetaspekter än den hinduiska traditionen, och den senare har ju inte heller de här punkterna. Men de är så spännande att det är svårt att hålla sig från dem eftersom daimonens lott beskriver ingen annan än vår Översjäl eller Skyddsängel som den numera kallas i "new age" (efter att dess "obehagliga" koppling till livslängden sopats under matten för att inte oroa människor som bara söker en "feelgood kick". Den personliga daimonen står där när själen intar en barnkropp och kommer att vänta vid vägens slut, när själen lämnar den uttjänta jordekroppen.