Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 10 februari 2022

Klimatkatastrofen och vår Skapares återkomst

Kajsa Ekis Ekström relaterar innehållet i en ny bok. Bl.a. fastslår författarna att "det system där vinsten är överordnad allt måste upphöra nu". Ekman nämner också en Pelle Dragsted som i sin bok "Nordisk socialism" visualiserar ett samhälle där "det offentliga tar betydligt större plats än i dag, och där kapitalismen är liten och begränsad."

https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/9KWMjE/recension-av-jorden-av-johan-rockstrom-och-owen-gaffey

Det sista påminner minst sagt en del om den här bloggens tidga år när "huvudfienden" var den materialism kom att utgöra det moderna västerlandets världsåskådning och som tack vare "Guds död" nu såg universum som en gigantisk förrådsbod av åtråvärda resurser som skadedjuret Människan utifrån teknologisk färdighet kunde begå rovdrift på. 

Men, underströk jag, de fyra elementen är inte bara komponenter i den antika världsbilden utan också verkliga väsen (enligt Platon), Former som existerar i en intelligent medvetandevärld bortom vår tillfälliga verklighet. 

Då visar det sig genast att den människa som gjort sig så penibelt liten i sin hybris bara ockuperar en fjärdedel av den verkliga Verkligheten i tänkande och verksamhet. Tre av de fyra metaforiska elementen utelämnar hon från sina storslagna planer, eller åtminstone två. Man kan betrakta Jord och Vatten i mixtur som den materialistiska lervälling den moderna människan lever av och de avgudabilder hon gjort sig själv genom att forma denna lera till finurliga ting.

Detta kommer att få ett slut och inte minst IT kommer i framtiden inte längre att vara påbjuden konsumtion för massorna, med årligt byte av smartphone till senaste modellen för de allra mest duperade medlemmarna av människosläktet (och de är många). Stora pesten i London på 1600-talet utraderade en fjärdedel av stadens befolkning och jag misstänker att Naturen håller på att koka ihop något MYCKET VÄRRE för sin Vedergällning. 

Klimatsystemen kommer att vara så hysteriska i sin obalans och på samma sätt som Jorden varit tålmodig in i övertid, på samma sätt kommer obalansen att bestå över generationer när mänskligheten tappar all kontroll och decimeras mer och mer. Det är inte svårt att förstå hur den överlevande resten sedan är mer än villiga att aldrig se en Kapitalist på Jordens yta igen och mer än mogna - snarare chockade till att skapa sig en helt ny civilisationsform. 

Det goda för människorna om 50-100 år är att, om vetenskapen ännu har tid och råd med nya upptäcker, kanske upptäcker att Antarktis utan is avslöjar en förhistorisk civilisation av högt utvecklat slag. Det vore något, att äntligen få slut på spekulationerna om åldern på en del märkliga ruinhögar, inte minst i Mellan- och Sydamerika som kan vara långt äldre än de alltid lika inskränkta västerlänningarna vågar tänka sig. Väst är uppenbart alltid lika låst i sina till sanning omvandlade teorier om hur mänskligheten har en kort utvecklingsbana snarare än ha gått i cykler mycket längre än någon trott.

Greken Hesiodos kanske hade helt rätt för 2700 år sedan när han talade om de fyra tidsåldrarna som ständigt repeterade sig. (Relationen mellan Hesiodos och hinduismens tidsålderstänkande - yugas - har jag inte sett någon forskning om. Fast man måste förstås söka för att finna...)

För de som överlever Naturens stora bokslut som redan är inskrivet i planetens Öde (till följd av mänsklighetens härjningar så här långt), väntar en ny värld med helt andra värderingar än dagens, kanske våra vänner i de obegripligt snabba UFO:s amerikansk militären i denna Yttersta Tid äntligen bekräftar existensen av (med filmmaterial), kanske dessa Observatörer slutligen finner det mödan värd att kontakta dessa besynnerliga apmänniskor som tagit så lång tid på sig att hitta ett par av nycklarna till vad allt handlar om.

När UFO:s slutligen tar kontakt är det  troligen samma ögonblick som islam, buddhism, kristendom med flera världsreligioner hållet som Den Stores återkomst till världen. Det var i det gamla Babylon Vattenbäraren hade det namnet och även om människan som tömmer vatten ur en kruka förmodligen syftade på bevattning av odlingsbar mark, kan symbolen också ha kosmiska dimensioner. Detta är mänsklighetens Överherre, en som rån börja odlat människorna och som nu kommer åter för att granska hur Planteringen artat sig... 

Obs. de är inte Skördare som vansinniga amerikaner tror, som ser Fienden i allt och alla. UFO-folket är den Gode Husbonden som beordrar allt som växer i rätt riktning. Underhållningsfilmen Prometheus från några år tillbaka är förstås en dystopisk actionfilm som speglar mänsklighetens groteska sida och i sin tur projicerad på varjehanda omänskliga utomjordingar. Och så alltid dessa genuint otrevliga och primitiva lönejobbare på rymdskeppen i senare års science fiction. Gör av den filmtrenden vad du vill. Är flertalet av Hollywoods filmregissörer förfarande kvar i det kommunisthatiska psykostillstånd som förr rådde i USA, där knegaren är en suspekt och underlägsen varelse? I Prometheus är lönejobbarna på rymdskeppet ovanligt underlägsna filmens huvudfigurer och egentligen bara med i handlingen för att slaktas en efter en.


Inga kommentarer: