Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 8 februari 2022

Sveriges 12 historiska stridspittar

Efter att nyligen ha lyssnat till nuvarande Överbefälhavare i en P1-intervju och hört honom säga "jag" otaliga gånger (tar sin tjänstetitel lite väl allvarligt?) och retat upp sig nästan lika ofta över intervjuarens frågor, tvingas jag titta på Sveriges 12 Överbefälhavare så långt. Är alla lika rigida?

(Det är möjligt att jag redan gjort den här genomgången eftersom alla 12 redan  sparats, men 160 "Tamas guna"-etiketter tar för lång tid att bläddra igenom så jag gör i så fall om granskningen.)

Att nuvarande ÖB var ett klassiskt exemplar av Oxe, stabil på sin men irriterad så fort han tvingas använda intellektet eller tänka på ett annat sätt än det han är programmerad att uppfatta saken, har bloggen redan konstaterat (se länk sist). Men innan honom fanns 11 andra figurer. Här är en snabb titt på hur deras födelsedygn (ingen av dem med känd födelsetid, naturligtvis - en svensk tiger).

  • Olof Thörnell;19.10.1877, MånFisk, SolVåg, kraftfullt stellium (3 e fler planeter) i Vattenbäraren, Mörkrets kvalitet.
  • Helge Ljung;23.03.1886, MånVåg, SolFisk, viktig opposition mellan 2 tecken i Mörkrets kvalitet (MarsLejon mot KetuVattenbäraren)
  • Nils Swedlund;15.05.1898, MånFisk, SolOxe, svår opposition mellan Oxe/Skorpion (sataniska e. förvärldsligade axeln)
  • Torsten Rapp;20.04.1905, MånVåg, SolVädur, en ibland skakig fullmåne men viktigast ett störande internt krig mellan Mars som aspekterar Saturnus och Saturnus som i sin tur söker strypa Mars - båda i Mörkrets kvalitet (MarsSkorpion resp SaturnusVattenbärare)
  • Stig Synnergren;25.2.1915, MånTvilling, SolVattenbärare och ett massivt stellium i Mörkrets kvalitet/Vattenbäraren
  • Lennart Ljung;13.03.1921, MånVdur, SolVattenbärare och ful opposition mellan fienderna Solen och Saturnus (Vattenbärare resp. Lejonet) och, givetvis i Mörkrets kvalitet
  • Bengt Gustafsson;2.12.1933, den sataniska fullmånen, MånSkorpion och SolOxe ...i Mörkrets kvalitet.
  • Owe Wiktorin;7.5.1940, nymåne i Väduren och disponenten Mars i "horbockens" överemotoinella stridspittsposition: Mars konjunkt Venus i snabbtänkta Tvillingarna. Inget nämnvärt i Mörkrets kvalitet, men nymånens härskare Mars är förstås tamasisk och Venus passionerad och ur stånd att annat än följa med...
  • Johan Hederstedt;26.08.1943, MånTvilling, SolLejon angripen av Mars i Oxen (svårt störd och krigsfixerad även om Sol och Mars båda är Eld och därmed har viss vänskap)
  • Håkan Syrén;31.1.1952, MånFisk, SolStenbock, inget nämnvärd i Mörkrets kvalitet förutom att Stenbocken är passionerad och härskaren Saturnus konservativt tamasisk.
  • Sverker Göransson;3.5.1954, MånVädur eller MånOxe, SolVädur - kanske gruppens andra nymåne i krigiska Väduren. Mars här hysteriskt förstärkt av Rahu och i expansiva Skytten.
  • Micael Bydén;13.06.1964, MånKrabba (ytterst defensiv), SolOxen del av stellium i Oxen/Mörker samt även en tamasisk SaturnusVattenbärare.

För den som orkade hålla så många datapunkter i huvudet visar sig bortom en och annan avvikelse svenska Överbefälhavare överlag vara rigida och laglydiga Tamas guna-individer. Perfekta verktyg för en överordning som de för övrigt själva helhjärtat skriver under på. Tamas bästa kännetecken är att man upplever trygghet i deras närhet. Oxen är en fantastisk doktor!

Den hinduiska tanken om Ljusets och Mörkrets skilda orientering och funktion i ett samhälle stämmer perfekt med denna typiskt tamasiska yrkesroll.

Några av de tolv är påfallande stridspittar, men nuvarande Bydén mest en motvillig militär med alldeles för lite fantasi för att förstå att han egentligen inte gillar sitt vägval. Eller också kan han inte hejda sig: Månen i Krabban är just den "irrationella" naturens inbyggda försvarsinstinkt och Krabban blir just så retlig vid mothugg som intervjun antydde. Emotioner gillar inte alls att argumentera logiskt! Se även detta nyliga inlägg:

https://siderisk.blogspot.com/2022/01/svd-natos-lobbykampanj-for-svenska.html

Notera också att Vattenbäraren ofta dyker upp i listan, trots att den nya VattenbärarSverige i flera fall ännu inte sett dagens ljus. Här är då Överbefälhavare som redan inkluderar tanken om plikten att hålla samman landet under en ideologi. Påminner lite om det jag i samband med nya horoskopet för Vänsterpartiet sade om Tomas Ledin som en portalfigur för Sveriges kommande nationalkarakatär (eller brist på karaktär).


Inga kommentarer: