Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 21 februari 2022

Röjer astrologin USA:s oförstånd mellan intelligentia och arbetare?

För första gången på många år prövade jag att klicka på en länk i hårt betalspärrade Schibsted-SvD. Jag minns att Göran Eriksson skrev balanserat och informativt innan han också blev läsning för alla utom låginkomsttagarna. Men unders under, här är var en "fri" och läsvärd text om den goda populismen. 

Tillägg. Som jag minns det innan jag tappade intresse för t.o.m. SvD som leverantör av rubriker brukar de låsa in även fria artiklar i sitt "arkiv" - för betalande enbart - så fort som möjligt. Icke-prenumeranten behöver inte besvära sig: Erikssons text är redan bakom lås och bom, mindre än två senare dygn. Visst såg Internet lovande ut, en mjukstart för den nya Globala Socialismen - allt åt alla av alla - tills Marknaden tog tillbaka initiativet från de Visionära.

Eriksson börjar hur som helst med författaren Thomas Frank om kantringen i nutida amerikansk politik:

Demokraterna [är] helt identifierade med den professionella elitens intressen. Det medicinska etablissemanget, det juridiska etablissemanget, pressen, Silicon Valley, Wall Street, intressegrupper och hela den ”rättänkande världen”.


Mycket annat sägs i artikeln men jag tar fram USA-horoskopet för att jämföra. Att Franks beskrivning EXAKT matchar de svenska missförhållandena är bara allt för uppenbart. Nu vet alla att svenskarna är osjälvständiga härmapor som blickar mot USA så fort det gäller sin egen framgång och nu senast visar sig ännu en svensk ha hamnat i blåsväder "over there".

Nyss var det Daniel Ek och hans Spotify med en usel 2-miljardsinvestering i den lägsta sortens pratshow som är tänkbar (desinformativ och rasistisk). I hack i häl följer en extremt penninghungriga arbetsnarkomanen Peter Settman. Han är inte ens är en skugga längre av sitt harmlösa och milt underhållande jag. Nu är det big badness som gäller och någon slags exportversion av Eurovisionsschlagern till Amerika. 

Värvad till ett svenskt projekt - för andra gången - är Snoop Dogg. Förra tillfället var den helt misslyckade gay-rosa reklamen för ... just det Spotify. Och det är den dräglande hunden som försatte Settmans projekt i åtminstone tillfälligt i blåsväder genom sexanklagelser. För övrigt en typisk AB-nyhet. Tidningen sade sig ha slutat med sex-annonser men har lyckats hålla sig kvar i den mänskliga själens träskmarker på hundra och en andra sätt. Tidningen inte bara speglar vad den föreställer sig är "folkets" nivå, Eliten stöper faktiskt folket till banalitet via medieinnehållet. Tacka ägaren Schibsted om du känner dig dummare och mer begränsad i ämneskunskaperna idag än för 15 år sedan.

Sverigehoroskopet avslöjar en så extrem inriktning mot Eliten att jag ställer mig frågande om det är möjligt att förebilden USA kan ha en lika massiv fixering på att tillhöra Etablissemanget (även om medelklassen nöjer sig med att överkonsumera och sedan tro de klättrat socialt). Men kanske måste eliminera den svenska extremismen och vara beredd på en lättare indikation om svekfulla Demokrater i USA-horoskopet.

Och en tanke till. USA-kartan är nu så gammal att läran om planetära cykler sannolikt spelar in i ett lands långsamma vågskvalp. Det kan vara fråga om att Thatchers framgångsrika export till USA av nyliberala värderingar från cirka millennieskiftet är startpunkten för Demokraternas allt svinigare och arbetarföraktande profil? 

Den yrkesmässiga eliten sägs bestå av:

  • Jurister
  • Tidningsmedierna
  • IT-fascisterna
  • Finansfolket
  • "Intressegrupper" är oacceptabelt lösligt, så glöm den kategorin, liksom lika flummiga:
  • "den rättänkande världen" (med vilket förstås menas det kapitalistiska Väst)

De första fyra är lätta att identifiera. Jurister sorterar under Jupiter (i egenskap av Lagen), men inte enbart för som Lagens eller Jupiters tecken Skytten indikerar via sin opposition till Tvillingarna är det senare tecknets härskare Merkurius också betydelsefull. Merkurius är den slipade advokatens ("förespråkarens") sluga intellekt och förmåga att spinna orden så att juryn övertygas. Det måste vara dubbla symboler för ett så tvetungat yrke som juristens. (Jag tror en falsk eller problematisk Merkurius i horoskopet faktiskt är en tillgång för en advokat.)

Tidningsmedierna är definitivt Merkurius (härolden eller kommunikatören som meddelar läsarna vad de härskande - i säng med tidningsutgivarna - vill att de ska tycka i olika frågor).

IT-fascismen är det mest intellektuella yrket och definitivt kopplat till Merkurius, men ett tekniskt orienterat intellekt. Man kan ev. skilja tidningsfolket från it-teknikerna genom att tänka på Merkurius två hemmabaser: Luft-Tvillingarna för kommunikation och tekniska substrat som informationsteknologi via konkreta Jord-Jungfrun. 

Gränsen är inte knivskarp. Under bloggarens 3 år på en it-firma under internets tidiga år satt de anställda vid stjärnformade grupper av arbetsbord, fem bord ställda i ring. Astrologin (av västmodell) slumrade de åren men jag kollade ändå hur slumpen organiserat vårt bord. 

Vid den tiden häpnade jag över att alla var födda i Vågens tecken, men sedan den sideriska zodiaken blev mig känd inser jag att jag var bordets enda Våg. De andra fyra var samtliga Jungfrur, och nog var de skarptänkta och analytiska alltid! Själv representerade jag Merkurius som Luft-Tvilling vid det borde (genom Tvillingascendenten och Merkurius i Luft-Vågen). Därav min tvekan om värdet att överdefiniera.

Finansfolket betecknas lustigt nog också av Jupiter, men nu via dess skämmigt låga version som Spel & Dobbel-mentaliteten. Hinduisk astrologi associerar Jupiter till 5e huset som inte bara är Eliten, de som fötts med silversked i mun, utan också med all form av Spelare som är kickjägare men primärt är ute efter snabba och stora pengar. Därför sorterar Börsen under Jupiter.

Det blev mindre splittrat än man kunde tro, Merkurius och Jupiter är således symboler som är alltför tydligt urspårade i Sveriges horoskop (Merkurius inte som sådan men genom att stå alltför nära Storfinansens Jupiter). Och än USA?


Elitens 5e hus ägs av Jupiter, det är naturligtvis en talande början på undersökningen! Motivet "lycka" (knutet både till huset och planeten) är mycket riktigt ett framträdande motiv i Självständighetsdeklarationen: 

"Life, Liberty and the pursuit of Happiness".

Tyvärr släpar invandrarna från Europa ett dåligt karmiskt bagage med sig. Jupiter själv står i ett dåligt hus, det åttonde för ond "övervintrad" karma. Européerna i nya världen kommer inom kort själva att förfalla till de skithögar som till att börja med drev dem på flykt. Beteendet mot den amerikanska ursprungsbefolkningen visar att det var något sjukt med Nya Världen från första början och horoskopet bekräftar detta. Inte ens det första av de tre honnörsorden höll någon längre tid: Liv hedrades allra minst av nybyggarna och dagens amerikanska vapenfetischism är "skjut först och tänk senare" - så typiskt ett horoskop som på viktiga punkter drivs av instinktivt Vatten (ascendenten och 9e huset för kontakten med universums vilja).

Jupiter är således en defekt planet i nationalkartan och Merkurius (intellektet) är själva roten till det onda, något felar nybyggarna i tankeförmåga. Var det bara Europas bottenskrap som lämnade gamla världen? Nej, tidigt ute var förstås adel och andra försigkomna spekulatörer som tänkt sig förbättra sina förmögenheter, men också de anses ha en karmiskt belastad Merkurius. Skenbart ser oddsen för Merkurius ut att förbättras eftersom den inte själv är inlåst i 8e mörka huset utan tvärtom i det höggradigt idealistiska 9e, "det allra högsta Goda".

Men här är det knappast Platons "Det Godas Form" som tecknas, utan en liten och begränsade godhet som i princip bara omfattar de nära, familjen eller hemorten  amerikanen traditionellt varit så lojal mot: Krabban i 9e anknyter till amerikanska dygder som "the Homestead" och "Mama's Apple Pie". Det är amerikanernas högsta dygd att värna det egna, en god förklaring till alla deras krig sedan grundandet. Detta är en panikrädd nation som hellre slår först än sist. Amerikaner är lugna och trevliga på hemmaplan (Krabban) men ansträngt högljudda och självskrytiga på främmande mark. Krabbans trygghetsproblematik igen. (Astrologiskt intressant är att Krabbans härskare Månen inte har samma problem: denna himlakropp ser ingen fiende i någon av de andra, vilket också förklarar varför psyket kan gå ner sig rejält och lätt förgiftas av allsköns smörja, något slaskemedierna är fullt medvetna om och utnyttjar.)

Tillägg. Efter att slutligen fått Rysslands rollmask eller ascendent rätt (Krabban), är det uppenbart att det och USA är som gjorda för pardans. Jämför kartorna och avgör vem som är den mest paranoida.

Merkurius är således inte så bra som man kan tro, och värre blir det: den står dissociativt i förhållande till det amerikanska folket. Månen (den ansiktslösa massan) befinner sig i zodiakal riktning sex steg från sitt hemmatecken. Den praktiska effekten blir det amerikanska folket som Europa skrattar åt för dess låga bildning ("rednecks") och för att de så lätt lät sig luras av psykopaten Trump. Horoskopet intygar att USA vid dess födelse består av ett folk saknar kontakt med intellektets Merkurius. Det stämmer naturligvis historiskt men vad värre är, har nationens ideal konserverat dumhet som en amerikansk nationaldygd.

Jag måste repetera: den amerikanska  "bredfolkligheten" indikeras av den övergripande Vattenbäraren men den enkla realismens (och de  fria fantasiernas) Måne står isolerad eller dissocierad från och oförstående inför Merkurius. Den senare står inte bara för jurister och mediefolk utan allmänt för storstadsbons slippriga och mytomana intellektualitet. (Merkurius i Vatten kan visst uppvisa intellektuell skärpa men tenderar ofta mot mytomani eller åtminstone anfäktelser till följd av sin lyhördhet mot den irrationella själen och kroppsliga förnimmelser.)

Istället för intellekt visar folkets Måne en tydlig kontakt med Månens disponent, den synnerligen praktiskt kapabla Saturnus-i-Jungfrun, en typisk nybyggare som styr en ohanterlig plog genom jord. En praktisk JORD-Saturnus i Jungfrun motsvarar idealet eller myten om "själv är bäste dräng" och är vad som gör amerikanerna så aversiva mot överhet i olika form. 

Ett slående program som visar den vanliga amerikanen och dennes bindning till den egna sociala gruppen och dess lokala prylar är "American Pickers", där under många säsonger två fyndare rest runt i skåpbil och letat gamla prylar i lador att sälja på nytt och profitera på. Programmet fascinerar för att det så väl visar den amerikanska folksjälen utanför storstäderna. 

Av de små samhällen som besöks förstår men Vattenbärarens kollektiva mentalitet perfekt, och därtill den enklaste nivån (Månen) av sådan. Basen är Saturnus i Jungfrun och äldre tekniska hjälpmedel (bensinpumpar!) står i centrum för krämarnas breda intresse, vid sidan av aldrig sedda foton på Elvis Presley eller Marilyn Monroe i privata samlingar...De har åtminstone haft den goda smaken att sluta visa i bild vad de köpt prylen för och hur mycket de hoppas kunna profitera på den. Faktum är att de blivit äldre och trevligare under senare säsonger!

USA-horoskopet uppvisar därför samma tragiska reva mellan Folk och Överhet som Sverigehoroskopet. Det förvisso svåruppnådda idealet att Sol och Måne kontaktar varandra över himmelen uppnås varken i Sverige eller USA och resultatet har blivit därefter. Två länder som på ett halvt århundrade börjat driva fem en inre söndring: en liten grupp Rika som frossar på bekostnad av de många Fattiga. 

Givet de dåliga oddsen för att ett perfekt samarbete mellan Folket och Ledarna (Månen och Solen) ska uppstå, är det inte att undra på att heller inte världens nationer fungerar värst bra.

*****

Stämmer då antagandet att det var med nyliberalismen USA:s inre sönderfall började och Jupiter eller Merkurius var den då rådande perioden? Jag har en smygande misstanke att just denna fråga har ställts tidigare på bloggen men sak samma, det går fort att låta datorprogrammet ge USA:s planetära cykler på nytt:

Vimsottari Dasa:

 Maha Dasas:

 Mar:  1889-09-23  -  1896-09-23
 Rah:  1896-09-23  -  1914-09-25
 Jup:  1914-09-25  -  1930-09-25
 Sat:  1930-09-25  -  1949-09-25
 Mer:  1949-09-25  -  1966-09-25
 Ket:  1966-09-25  -  1973-09-25
 Ven:  1973-09-25  -  1993-09-25
 Sun:  1993-09-25  -  1999-09-25
 Moo:  1999-09-25  -  2009-09-25

Inte ett rätt, ser det ut som. Tar man 1979 som startår för nyliberalismen i England (och den spred sig väl med blixtens hastighet till Ronald Reagans USA) så befann sig landet i Venus storcykel.

Tekniskt är förvisso pengarnas Venus (som dock stannar kort om "stor förmögenhet") en verksam illgörare för USA:s Skorpionpersonlighet. Det betyder att vilka problem USA än har med Venus och de horoskophus den äger, kommer att ge sig till känna under denna storcykel (men också under Venus som sub-cykel i de övriga storcyklerna).

Skorpionascendenten är en dominant som inte gillar samarbete utan håller sig för sig själv (USA har aldrig kunnat sänka sig ner till verklig kooperation med  andra länder). Därför är dess 7e allianshus ett problem, ägt av Venus som det är. Vilka alliansproblem USA kan ha haft 1973-1993 kan jag inte uttala mig om, förutom ett minne att oljekrisen - araberna tröttnade på att bjuda västerlandet på dess rikedom - blev ett problem just 1973. 

USA krigar så mycket och så ofta att ämnet tar tid att utforska för en relativ ignoramus som undertecknad. Att Venus också äger 12e förlusthuset är en så enkel symbolik att man inte behöver fundera över saken. Huset kan indikera saker man gör till sitt förfång (t.ex. anammar en nyliberal syn på marknaden). Men 12e kan också betyda nobla uppoffringar i vissa fall, umbärande i fält för "läkare utan gränser" - den typen av självuppoffring.

Men den uppmärksamme har förstås redan sett att Venus-perioden är perfekt för USA att ta felsteg i frågan om Stor Rikedom: i onda karmans 8e hus står ju Venus alldeles intill Jupiter och de två verkar som en, särskilt som båda är "planetära vänner" (Mars och Venus tillsammans skulle vara en mycket mer slitsam och tröttande kombination). Både Venus och Jupiter vill ha rikedom, lycka och komfort, så det är förstås drömmen som trashankarna från Europa kom till Nya Världen med vi ser här som USA:s dåliga karma. Drömmen om succé och lätta pengar gjort det stora landet extra mottagligt för den nyliberala smittan.

Nationens fäder som i många fall bara villa ha frihet att utöva sin religion, ger i USA-horoskopet mycket egendomlig vink: 

GRUNDA ALDRIG EN NY STAT NÄR DU MÅR SOM SÄMST. DINA DÅLIGA VIBBAR KOMMER BARA ATT FLYTTA IN I DEN NYA STATEN OCH BLI DESS KOMMANDE AKILLESHÄL. 

Detta bevisas tydligt av USA:s rikedomsfixering och därtill vilja att expandera (Jupiter). I just det avseendet är USA-kartan t.o.m. värre än Sverigehoroskopet som åtminstone hade socialdemokratins goda samhällsbygge klart innan nyliberalismen kom och triggade den svenska Elitens korrupta femte hus: mycket vill ha mer. Tyvärr ingår i Sveriges Elit också de yttersta makthavarna (Solen) och det är förstås näringslivet som tagit över den roll som astrologins Sol knutit till rikets konung. 

På visst sätt är Sverigehoroskopet från 1974 en karta över hur maktgalna socialdemokrater  (redan då "högersossar") och näringslivet kuppade bort Kungahuset ur ekvationen. Bara några år senare kommer så nyliberalismen som redan är inskriven som en ny nationell svaghet i ledningen (Solen/Jupiter) i Sverigehoroskopet.

USA:s lyckopunkt (som inte används i indisk astrologi) är utmärkt i Krabbans 6e grad i 9e huset. Religion (hus 9) är verkligen en stor sak i USA och en källa till Lycka. Men huset innehåller också den perversa överdriftens Rahu. Sådan blir också USA:s vilja att expandera det landet uppfattar som "lycka" utomlands (hus 9) och införliva allt fler länder som "delstater" i sin "trygga" federation av krabbor som klänger ihop. Det är därför vi har Nato i vår närhet men ingen Amerika-dyrkande svensk ser vad landet i Väst egentligen håller på med.

För USA:s religiösa extremism (vilka knasiga kulter som helst är okej där), se dels folkliga Månens främlingskap inför logiska Merkurius. Men även Merkurius i sig är i Vatten inte helt normal: just intill överdriftens demon Rahu, drabbas mängder av vitala områden av denna demons strävan att bli som gudarna, odödlig och storslagen. Sett ur Solen (ledarnas) perspektiv bildar kombinationen (delat tecken) med Rahu en megalomani som också väl beskriver USA. 

Men värst är att denna uppblåsthet saknar kontakt med basen, som i Krabban naturligtvis är Folket. Ännu en indikation om att dessa välskodda "city slickers" som röstar på Demokraterna inte har en susning om vad som är på väg mot deras privilegierade liv... (Naturens Vedergällning)


Inga kommentarer: