Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 1 februari 2022

Ännu en av Sveriges alla "säkerhetsexperter"

Oksanen - blåbrun röra

Jag noterade någon gång den självutnämnde säkerhetsexperten Oksanen för påståenden på nivån "Kina och Ryssland är destabilisatörer". De sökte, enligt Oksanen, krossa västerlandet genom desinformation, vilket förstås lika gärna kan sägas om Västerlandets minst sagt dubiösa förhållande till sannfärdighet och Sanningen. Vi har således inte med mycket mer än en populist att göra.

Nu är han igång igen, Oksanen, och förstorar några småfel bortom alla proportioner. Det var en dokumentär sänd av SVD som innehåll några missar:

https://www.expressen.se/kultur/svt-spred-ryska-propagandalogner/

Jag kan vid 62 och "det svenska livets " förvärvade kunskaper (inte alltför många till följd av landets lågt satta tak) knappt titta på ett enda tv-program av kunskapstyp utan att registrera åtskilliga fel. Men vi ska nu se på den astrologiska typ som skapar en så provinsiell mentalitet som Oksanens, så ideologiskt monoman att det helt saknas självreflektiv förmåga. Alla ens dumheter slinker ut till omvärldens beskådan (och detta är en medlem i Kungliga Krigsvetenskapsakademin, vars psykiska beskaffenhet måste misstänkas vara lika blind inför de egna försanthållandena):


Ett av de få tillfällen då dygnet ritas upp med en solascendent - det är nämligen här, i den kognitiva förmågans symbol, problemen delvis uppstår.

Men inte helt. Månen är sällan sparringpartner och bollar, i fördjupad form tillbaka SolÖgats överblickande. I hinduisk astrologi är det inte så farligt om Månen saknar aspekter, men i västtraditionen bedöms en isolerad planet som en psykologiskt urspårad faktor, ett "integrationsproblem". 

Förklaringen till de skilda synsätten verkar vara att en oaspekterad planet för hinduisk astrologi nästan aldrig är ensam. Den har alltid sin underliggande disponent och de två utgör ett "dubbelsystem". (Undantaget de viktiga Solen och Månen som i sina hemmalägen förfogar över sig själva och kan ge Lejonets övermod och Krabbans sanslösa godtrogenhet och dragning till sinnesnjutningar och löst pladder - se Joe Rogan, Spotifys pinsamma förvärv.)

Hos "försvarsexperten" är förmågan att reflektera över det den egna kognitiva kapaciteten (Solen) producerar dubbelt nedsatt: dels undertrycks Månen av symbolen för den bestraffade och halshuggna (Draksvansen/Ketu) och dels är psykets disponent rejält ute på det hala eftersom Tvilling-Månen saknar vettig styrning av en "fallen" Merkurius, nedsjunken i de sublunära grillernas fantasifulla undervattensvärld (Fiskarna). Som Farbror Fantasi skulle Oksanen göra sig bra, men som trovärdig förmedlare av fakta? 

(Notera att Fiskarnas fantasi här lutar sig mot disponenten Jupiter som befinner sig i ett realpolitiskt tecken som Stenbocken - fabulerandet görs utifrån så kallade "hårda fakta". Jupiter/Överklassen visar sig vidare stötta/aspektera Saturnus i dess primitiva territorialism. De rika månar om sin materiella värld.)

Missa inte att Månens skadade reflektionsförmåga samtidigt utsätts för en attack från krigsplaneten Mars - och detta sken av direkt opposition uppfattar t.o.m. ett avtrubbat intellekt.

Redan pingpong-spelet mellan Sol och Måne är således suboptimalt enligt såväl västerländsk- som österländsk astrologi. "Försvarsexepert" kanske, men verkligen ingen analytiker.

Och sedan har vi Solen, en allmän platshållare för pur intelligens. Här är Solens korrekta placering på himlen viktig men i brist på  födelsetimma får 1a huset (en solascendent) duga, bara för att placera solen någonstans när nu sinnelaget är en så otillräknelig faktor detta dygn.

Solen har en ömsesidig reception med Venus, Solen i ett saturniskt tecken och Saturnus i ett venusianskt tecken. Detta motsvarar en kraftfull konjunktion men som bekant är Solen och Saturnus ömsesidiga fiender och här vinner Saturnus stort: stereotypa åsikter dominerar helt över Solens levande och vakna intelligens. Detta är inte bra analytiker alls, däremot för systematiker som agerar utifrån en modell som redan är fastlagd. Kort sagt, Oksanen vet ingenting om varken Kinesen eller Ryssen förutom det pinsamma nationalistiska intresse eller perspektiv han hade oturen att välja vid ingången till detta jordeliv.

Själen tecknas också av Solen och att gå in i världen på basis av en territoriell Saturnus-i-jordiska-Oxen är knappast den högre typen av själ som kommer till jorden för att hjälpa mänskligheten framåt. När Solen i Vattenbäraren dessutom indikerar ideologier ges bilden av en som betjänar Landägarnas ideologi, dvs den svenska Överhet som har mycket att förlora på den minsta gemensamma nämnaren för det Oksanen varnar för: någon form av socialism (även om både ryssar och kineser lika väl kan kallas statskapitalister - här börjar begreppen flyta ihop, utom i falska Sverige där högern använder "socialism" - folkets makt över produktionsmedlem - som ett skällsord.)

Det finns alltså extrema frågetecken för Oksanens kognitiva hälsotillstånd, det ser ut som ett perfekt exempel på ett hjärntvättat partsintresse OM inte Månen haft så nedsatt förmåga. Barndomen har inte präglat honom nämnvärt, detta är en själ som återvänder till jorden med en fasansfull högervridning!

Visserligen har jag döpt alla interaktioner mellan planeter i Jord och Luft till "rationalitet", vilket låter som frisk och korrekt tanke. Men den här bloggen är metafysisk och använder elementen som platshållare i ett större universum än bara jordbundet förnuft. Det som ser så pragmatiskt och fungerande ut för myrorna på jordytan kan vara höjden av inskränkthet sett ur ett mer kosmiskt perspektiv. Det är därför "UFO:s" hårdbevakar amerikanerna efter atombomben, högre intelligenser än människan har reagerat på vad den här galna planeten sysslar med i "utvecklingens" namn. 

(Långt efter att taggar för elementens olika kombinationer satts, upptäckte jag att hinduisk astrologi faktiskt ser Luft och Jord som direkta fiender, och det har kanske att göra med att synfältet skiljer så mycket mellan en träl i de jordiska hjulspåren och vad man ser som ren Luftvarelse. Alla existerande sammanhang finns nämligen inte representerade i Jord-elementets verklighet - tänk bara ämnet matematik eller alla abstraktioner - och Jord är inte bara omaka bland Platons fem kroppar (hinduernas fem element) utan också en inskränkning för de tre själsliga elementen - utom möjligen regenerationens Vatten som "av egen vilja" rinner nedåt för att skapa handgriplig "natur" i och på Jorden.

Eld och Luft behöver inte regenereras eftersom de tillhör det egentliga Livets supralunära domän. Jord och Vatten definieras i Platons grottliknelse med de bakbundna fångarna som bara kunde se Solens Eld som skuggor på väggen. De skuggor som rörde sig var förstås inte de bundna fångarnas utan de verkliga levande väsen som presenteras av Saturnus i komplementärparet Solen/Saturnus - tillsammans bildar dessa två den intellektuella och eviga  och samtidigt kollektiva-och-ena andevärlden.)

Bäst förstår man den kognitiva begränsningen universum satt vid Oksanens födelse genom Saturnus position i Oxen. Saturnus essens är Luft (intellektuell-andlig - så utvikningen ovan) men här förvärrar utbytet mellan Venus och Saturnus den redan tvetydiga kombinationen där Solen "tvingas" existera på bortaplan, sin fiende Saturnus Vattenbärare.

Det goda den "fria" Solen kan göra i den låsta och hårt definierade Vattenbäraren är att låta solljuset förklara de egna ramifikationerna, den egna gruppideologin. Vattenbärarens Sol är således lämplig för den som söker självinsikt eller insikter om den egna gruppen eller ideologin. På sikt leder detta till att Vattenbäraren upphäver sitt eget fundament och blir fri till och med från sina egna käpphästar! (Talar här om progression på Jorden, inte om Sol och Saturnus som arketypiskt komplementpar.)

Lägre typer känner sig manade att försvara sitt samhälle eftersom de tror Vattenbärarens sociala dimension är något objektivt. Och den lägre typen gäller här, då Saturnus-i-Oxen inte ifrågasätter något av det som kommer från det egna territoriet!

Det kosmiska perspektivet på personhoroskop är naturligtvis deprimerande för en svensk som lärt sig att tro på allas lika värde. Men detta är bara ännu ett av mänsklighetens nyckfulla kast mellan illa grundade åsikter. Nyss var den vite mannen en fasansfull Slavdrivare och plötsligt svänger åsikterna åt extremt motsatt håll. (Men Slavägaren finns kvar, för den som insett de krafter som fortsätter verka bakom den förledande politiska diskursen.)

Sanningen är dock att Saturnus i sin vandring mellan zodiakens tecken sätter fokus på både höjdpunkter och lågvattenlägen, ur sitt eget perspektiv. Och själar återvänder till jorden med just precis den vitalitet hos den kvintessentiella Principplaneten som motsvarar deras karma. Oksanen valde i detta liv (och med honom tallösa andra som föddes under Saturnus passage genom Oxen) att betrakta det världsliga som den yttersta verkligheten. En urtyp för det materialistiska paradigm mänsklighetens snillen sedan länge övergivit men som Landägarna aldrig sett problemet med.

OBS. Saturnus högre sida (Luft) är begränsad till några få tecken. Dess lägre och materialistiska sida (via härskarskapet i Stenbocken) rör alla de själar som kommer till jorden för att arbeta med äganderätt av olika slag. Underförstått: själar som hungrar då de haft väl många liv som fattig underklass bakom sig. Skulle man gå från dagsläget borde zodiaken ha konstruerats med nästan bara Jord-tecken! Men astrologins komplexitet kan låta även Luft-tecken falla handlöst till låga kognitiva nivåer, vilket den här "försvarsexpertens" Jord-baserade Sol-i-Vattenbäraren indikerar.

Det enda som kunde rädda det här dygnet från den begränsade nytta för sin samtid som Oksanen levererar, är en Lyckosam födelsetimma. "Rätt" zodiaktecken i öster kan dämpa de många negativa omen som här noterades. Uppenbarligen har inte Oksanen själv "rätt" tecken i öster, men andra kan ha det och får söka tröst i det. 

Samtidigt är Månens möte med Draksvansen en snabbt avklarad "halshuggning" och merparten av alla som föddes den här månaden och det här året har bättre förutsättningar för reflektivt tänkande än denna "expert". Som vanligt finner man att de som vinner framgång i världen ofta är de mest lågpresterande! 

Astrologin ger visst fog för den senantika misstanken, i vissa kretsar, att det var Djävulen som ägde Jorden och perverterade allt till en omvänd bild. Där Oksanen varnar för Kinesen och Ryssen måste en frisk människa tvärtemot se fram mot maktskiftet på Jorden. Det är troligen mänsklighetens sista chans, att undanröja den destruktiva västerländska mentaliteten, som inte vet att lägga band på sig och överge Landsfurstens motiv.


PS. Oksanens födelsedag ger Solen i Vattenbärarens sista grad (en "död" grad enligt avashta (bedömning av planetens ålder), men hinner inte detta dygn gå över i Fiskarnas tecken. 

Intressant för dygnet ifråga är dock Månens anknytning till Draksvansen. Vid lunchtid är den psykiska förmörkelsen total och Oksanen kan mycket väl ha fötts med en nästintill exakt signatur. Den förklarar väl hans obalanserade och demoniserande syn på de uppseglande nya världshärskarna. Den mytomaniska Farbror Fantasi verkar starkt inifrån vikingaskägget - eller är det ett Gustav Vasa-skägg han odlat för att markera sin härligt enkla Ox-patriotism?

*****

Noterat i Aftonbladet om "propagandan" "experten" ondgjorde sig så över:

SVT klipper om dokumentären ”Putin, Ryssland och världen” eftersom den innehåller faktafel om Natos utvidgning, skriver Näringslivets Medieinstitut. 

Det säger väl allt, när en s.k. socialdemokratisk tidning använder något stämplat Näringslivet som sin källa.


Inga kommentarer: