Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 6 februari 2022

Expressens kulturchef: nu bara politisk propagandist

Expressen går från klarhet till klarhet. Geniet som satt underrubriker på förstasidan tror man måste förklara att laviner rasar! Men de har liksom ingen annanstans att gå, de flyger sällan uppåt. Det är klart, "det regnar" kan bytas mot "det faller regn" så "lavin" är måhända ett grumligt ställe i svenska språket...

"Flera laviner har rasat i området"
borde ha varit "har förekommit"?

Jag söker vidare efter något läsbart... Det är inte länge sedan Expressens kulturchef kommenterades som varande i ett andligt limbo. Nu verkar Expressens ägare bestämt att Kultursidorna (likt Aftonbladets) ska förväxla Politik med Kultur. Olsson antar då personan av en politisk propagandist i det ekonomiska kriget mellan ett döende USA och en uppseglande allians mellan Kina och Ryssland.


Kombinerar man detta med Olssons djupa okunnighet om en så känd musiker som John Lennon, blir det fullständig pannkaka. Olsson förfäras av att Lennons låt Imagine ("föreställ dig en värld utan himmel/helvete, religion" och diverse annat) används i OS-sammanhang och tillskriver den mördade låtskrivaren "hippiedrömmar" (något nedsättande). Detta alltså av en Kulturchef i Sverige, någon som inte ens förstår att låten snarare är en serie argument för en nästintill utopisk världsbild.

Även Platon menade att hans idealstat var svår att förverkliga men inte desto mindre ett fullt möjligt projekt, bara vidsynta härskare fanns att implementera  samhälls- eller civilisationsomvandlingen. Men Karin Olsson (och ägaren Bonnier) anför de välmående svenskarnas talan och tycker inte att en ny världsordning behövs eftersom det innebär en justering av Elitens position i förhållande till de breda massorna.

En enda blick på John Lennons horoskop räcker för att förstå att Imagine är en vass text, medan den ytliga Olsson förmodligen inte kan erinra sig mer än dunkelt förstådda gamla filmklipp av Lennons och Yoko Onos Love-In - en publik manifestation av de ideal om fred och kärlek som drev hippierörelsen (men där till hippies förklädda drägg var mer intresserade av droger och fritt sex - i sig en reaktion på det redan då svårt dysfunktionella USA och dess snedvrida moralism). 

En liten tulipan på  bemärkelsedan...
 

Olsson tycks inte ens känna till att Lennon hölls under uppsikt av diverse mörklagda amerikanska säkerhetstjänster som varande potentiell "kommunist" och landsfiende. Det är därför inte alls finns något "motbjudande" i att Lennon spelas i Kina. "Våra fienders fiende blir vår vän." Olssons association till Hitlers Berlin-OS säger nog mer om hennes begränsade bildning och fantasi än något om vare sig Lennon eller årets Olympiska spel. Texten är en propagandistisk kalkon av episka mått.

Jag medger att bloggens enda inlägg om John Lennon påtalar hans sorgliga barndom och kallar hans fredsaktivism en "överrock", men när det gäller Olssons text gäller istället försvar för hans tankeskärpa och låtskrivande. Det räcker det med att se på horoskopet en gång till för att förstå att det rörde sig bakom hans pannben, till skillnad från vissa.

Det jordnära månpsykets disponent Saturnus i Eld ger
"egenmäktighet" eller "av egen kraft/makt"

Första titten på kartan på många år är nästan chockerande. Detta är en krigares horoskop! Sinnelaget i realistiska Stenbocken har en rejäl friktion med visionen om en ny värld: Saturnus kastar trekvartsvinkeln och undertrycker dessutom rikedomens Jupiter i 2a ekonomihuset. Här är då Lennons fattiga början på sitt liv och de friktioner och stridigheter han sedan alltid bar med sig.

Än värre är den bottenlöst låga självkänsla Fiskascendenten ger när undertryckaren Ketu ligger där som en smutsfläck. Detta är förmodligen också den medfödda indikationen om ond bråd död. Jag har mött suicidala personer med Ketu i 1a huset men aldrig noterat positionen hos mördade tidigare.

Avundsjukan på och konkurrens med Paul McCartney är sannolikt en annan aspekt av den låga självskattningen och att Solen (den egna identiteten eller storheten) ligger projicerad på "den Andre" (hus 7) indikerar att Lennon var som vilken billig kändis: han kunde inte hitta sitt inre annat genom en partner (Yoko!) eller indirekt, via skriverier om honom. Solen i 7e kan antyda någon ur fas med sin egen andliga väsenskärna.

Inte blir det bättre av att Venus (inre jämvikt/harmoni) ligger i 6e huset för olyckor eller fiender. Återigen kommer Yoko i tankarna och hur hennes blotta närvaro i Lennons liv störde de andra i Beatles. Välkänd brittisk rasism lurade under ytan i dessa unga män från Liverpool förutom i Lennon som hade modet att se längre än Olsson...

Kartan har utelämnat flera markörer, men jag glömde helt enkelt den röda oppositionen mellan "latenta" Vågen i 8e dödshuset och den slitsamma konjunktionen mellan armodets och gränsdragningens Saturnus och överflödets Jupiter i 2a. Venus i eldiga Lejonet skulle också ha haft en brun fläck för att markera att Lejonhärskaren Solen befann sig i Jordtecknet Jungfrun, ytterligare en indikation om att förhållandet med Yoko var en källa till friktion (Eld och Jord skapar friktion eller hinder).

Kort sagt: den här visionären som drömde om en värld utan KLASS- OCH RASBARRIÄRER skrev en låt som passar perfekt som introduktion till Olympiska Spelen var de än hålls. Olsson, från ett mysigt borgerligt hem borde hålla sig förmer än att uttala sig om den kamp underklassbarn som John Lennon föds att utkämpa. Han VAR betydelsefull för många amerikaner och hans plågade geni fortsätter fylla en funktion för världens befolkning. Imagine that!


Den astrologiska daimonen

Med "stökiga" människor som Lennon, kan det vara intressant att se närmare på den Goda Daimonen (hus 11), som i modern astrologi sägs beskriva grupperingar (en senantik betydelse eftersom varje stad förr ansågs ha en egen daimon eller gud). men också individens ideal eller ideologi (ofta nog synliggjord genom partitillhörighet). I ett personhoroskop är den Goda Daimonen också ett sätt att beskriva människans "skyddsängel". (Även detta en senantik betydelse, från den tid när horoskop började ställas på enskilda individer - det äldsta funna personhoroskopet är från 400-talet fvt och Babylon, grekiska personhoroskop är alla betydligt yngre, från efter Alexander den Stores sammanbindande av länder till den hellenistiska kultursfären.)

Lennons osynliga men ledsagande daimon representeras av ingen annan än astrologins essentiellt Stora Illgörare, Saturnus! Och den har kopplat ett grepp om hans sinnelag (Månen). Minns att samtliga 12 personliga ascendenttecken har en tillfällig 11e -husägare som klassas som "verksam illgörare". Detta avslöjar hur lågt dagens ego-kultur och subjektiva åsikter som Karin Olssons skattades i äldre tid. Kroppsperspektivet är helt inte kapabelt att förstå den Goda Daimonen och den blir tvärtom en källa till elaka återverkningar för egoister, åtminstone som det lägre jaget uppfattar livets törnbeströdda väg.

Men daimonen VILL INTE gynna det tillfälliga köttet/egot, den har till uppgift att ta människan ur hennes inbilska komfortzon och till nästa nivå. Den Goda Daimonen är helt enkelt Köttets fiende och därmed blir John Lennons Saturnus (Liemannen!) också en ovanligt hårt pådrivande daimon. 

Dessutom har Lennons Goda Daimon rikemansbarnens Jupiter att nedkämpa eller styra i 2a ekonomihuset. Det är lätt att förstå att Bonnier-Expressen och Olsson inte gillar en daimoniskt driven natur som vet att frågan om människors lika rätt till ett gott liv artikuleras vitt och brett, som Lennon gjorde och nu hans musik gör för hela världen. Här blir horoskopet extremt komplext eftersom vi har ego-undertryckaren Ketu i 1a huset och nu tillkommer också den Goda Daimonen som håller rikemansplaneten Jupiter kort (via konjunktionen)! Den här kartan skulle man kunna skriva en hel bok om.

För att inte tala om hans åsikt om det militär-industriella komplexet som "hippierörelsen" (de mentalt friska) vände sig mot. Det finns många foton på blomsterbarn i möte med Överhetens representanter, den det här fotot är tydligen ikoniskt:

https://en.wikipedia.org/wiki/Flower_Power_(photograph)


Inga kommentarer: