Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 6 mars 2022

Dold daimon i horoskopet (3)

Efter del 2 om den personliga Daimonen - Sveriges tvivelaktiga "inre röst" - väljer bloggaren att titta på sitt eget horoskop, som han faktiskt ägnat mindre effektiv tid åt än Sveriges. Även detta ett långt inlägg, 24 A4-sidor.

Efter det egna en kort utflykt till datateknikern Steve Jobs som likt en osalig ande återkommit flera gånger under skrivandet av dessa texter. Vill han vara med? Eller beror det bara på att jag gång efter annan sett filmen "Jobs" repriseras i tv-tablåerna på sistone? (Har avböjt att se den, själv ingen anhängare av de överprissatta livsstilsprodukterna från Apple förutom att sympatiske men inte direkt briljante Ashton Kutcher känns föga trovärdig för huvudrollen.)

Men först ett intressant parti ur Nya Testamentet, Johannesevangeliet:

Den som kommer ovanifrån står över alla. Den som kommer från jorden tillhör jorden och talar jordiskt. Den som kommer från himlen vittnar om vad han har sett och hört, och ingen tar emot hans vittnesbörd. Den som tar emot hans vittnesbörd erkänner därmed att det Gud säger är sant. Ty den som Gud har sänt talar Guds ord; Gud ger Anden utan att mäta.

Ordet mäta översätts ibland med substantivet "mått". Detta kryptiska ställe är faktiskt polemik mot astrologin! Författaren är mer än en och religionsforskaren Hugh Schonfield noterade kraftig antisemitism hos en andra skribent som tycks ha fyllt på med egna tankar. Texten skrevs troligen av en jude-kristen i andra generationen efter Jesus. Det är alltså troligen inte lärjungen Johannes som på sin ålders höst skriver ner minnen. Text innehåller redan ett teologiskt system kring Jesus, vilket tar sin lilla tid att utveckla. 

Men möjligen polemiserar texten i förnekandet av måttbestämd mängd (och kvalitet?) ande i en människa mot Jesus omedelbara föregångare, esséerna. De  mätte människor med såväl astrologiska metoder som tydning av födelsemärken. Mycket troligt kan Jesus själv ha varit ett barn som uppfyllde högt ställda förväntningar ("rätt horoskop") men predikade själv mot sådan predeterminism. 

Efter att ha ägnat några veckor åt den personliga daimonen, så populär under hellenismen, börjar jag inte undra om inte Johannesevangeliets kritik rent av vänder sig mot det jag i särskilt del 1 sökt presentera: Johannes menar att det är futilt att tro man genom de matematiska formlerna för andens/daimonens lott eller punkt, samt lyckopunkten, skulle tro att man utforskat något om det osynliga. Motbudet är alltså att Gud inte ger anden efter några mått som dem astrologerna i Johannes tid förfogade över.

Visst skulle man kunna hålla med, givet den akademiska lunta jag nämnt, som för övrigt heter The Daimon in Hellenistic Astrology för den som har över 2500 kr (enligt amazon.se) att spendera på en formalistisk summering av diverse grekisk-romerska astrologers metoder, en gigantisk notapparat och en litteraturförteckning motsvarande en hel bok av en genomsnittlig svensk forskare eller opinionsbildare. (Geniala och banbrytande skolastiska verk är faktiskt relativt sällsynta, i allmänhet är det pedanter som har mer formalism än ande i sig.)  Det rådde allt annat än enighet om hur daimonen skulle lokaliseras i horoskopet!

Tillfogat länktips. När jag skrev de tre delarna tänkte jag inte på vad nätet kunde innehålla. Men vid försöket att hitta ett andra omdöme om den förfärande bild som Sverigehoroskopet gav av ett land utan skyddande och enbart ledd av en låg demon, stötte jag på följande länk. (Lyckades inte hitta något om konjunktionen mellan Saturnus och Draksvansen, vilket jag i del 2 tog som den bästa indikationen på landets dolda daimon.)

https://sevenstarsastrology.com/twelve-easy-lessons-for-beginners-7-the-lots/

Utan bildmaterial är den här texten runt 29 A4-sidor, (några sidor ytterligare inklusive alla demonstrationshoroskop), ungefär samma textmängd som del 2. 

Den engelska texten täcker mer än jag tog upp och inkluderar några ytterligare av de senantika lotterna. Den är bra skriven och koncis och ger flera citat från de gamla västastrologerna. Rekommenderas.

Nog fascinerar den skenbart exakta formeln för att ta fram den osynliga daimonen eller anden. Den anses säga vilken potential den egna rationella själen har (för att använda grekernas nomenklatura). Men handen på hjärtat, vad är ett horoskop om inte som helhet en vägkarta som visar potentiella styrkor och svagheter? Att tro att den fria Anden/Daimonen skulle låta sig reduceras till ett mänskligt system tillverkat här på Jorden, är egentligen inte rimligt.

Det kanske är så att Väst (som vanligt) överskattar egots betydelse och att horoskop i själva verket främst handlar om de övergripande och större rörelserna jag i del 1 ville knyta till 11e huset: den personliga daimonen som mer av en tidsanda eller en anda i den del av samhället man (trots allt) destinerats till i detta liv - troligen för att lära sig något av sin livslott.

Ibland verkar astrologin slå knut på sig själv. Det visar sig efter några veckor med daimon-begreppet att i några få fall denna sociala ande eller anda i (11e husets goda daimon) sammanfaller med horoskopets soltecken, ett annat av de emblem som i antiken föreslogs beteckna daimonen. (Solen eller själen ansågs från Platon och framåt vara antingen två- eller tredelad och Solen som daimonen gäller då enbart den högsta eller rationella själen.)

När 11e husets tillfälliga härskare råkar vara Solen eller står konjunkt med Solen  blir frågan om individens solära drivkraft är daimonen. Alltså att vissa individer är födda med en mer aktivt ledande ande! Kan detta då vara en gud som romerske filosofen Plotinos personliga daimon befanns vara?

Här kolliderar astrologins flera traditioner. Solen är ju enligt hinduismen atman kort och gott, utan grekernas  uppdelning av en rationell och en irrationell själ. Istället tycks indierna ha sett Solen som markör för en "engångssjäl skapad för enbart en enstaka kognitiv upplevelse av jordelivet", lite som judarnas symbol: "livsluft" (ande) inblåst i Adam (stoft) resulterar i en "levande själ".

Den judiska bilden är ett vägande själ till att jag menat att hinduismens tre kvaliteter i själva verket är två: Ljus och Mörker och i mötet mellan Anden och Materien(s ande Djävulen) det uppstår ett passionerat fält, en pseudoverklighet (Maya!) som är människans hemvist (hinduerna hänvisar människosläktet till Rajas eller Passionen), en art som har tillräckligt mycket av Ljuset (till skillnad från djuren) för att lära sig att hon är något annat än vad biologin lär ut.

Följer man denna linje är Solen bara ett uttryck för den "levande, förkroppsligade själen" (grekiske Aristoteles vägrade också skilja mellan en levande kropp och en immateriell själ utan kropp och bröt därmed med sin lärare Platons åsikt, som förfäktade en själ som en verklighet oberoende av kroppen.) 

Hinduerna har istället tanken att bakom människosjälen finns en Översjäl, Paramatman, som bättre passar ihop med den grekiska filosofins fokus på den Rationella Själen, eller den personliga daimonen. Översjälen är hos de flesta människor Observatören som verkar genom denna kropp och hjärna, vi är Den utan att ens fatta det till följd av ego-illusionen.) Så långt sådant som redan retts ut i del 1 och 2 (och äldre blogginlägg).

***** 

Bloggaren navelskådar efter sin egen astrologiska daimon

Bloggaren i början av 2022

Bloggarens eget horoskop har Tvillingascendent vilket placerar Mars som tillfällig ägare till 11e. Detta visar sig vara ett av de sporadiska fall där 11e husets ägare står ytterst nära konjunktion med Solen. Här uppstår  frågan om förhållandet mellan den transpersonella daimon och den individuella själen: den nära konjunktionen gör att det ser ut som om de samverkar. 

Dessutom är Mars och Solen båda av Eld-elementet, medan planeterna tillhör Mörkrets respektive Ljusets kvalitet. En riktigt svårtolkad röra! Sistnämnda motsättning är dock inte verklig. Hellenistisk astrologi och tanken på 11e som daimonen använde sig inte av hinduismens delning av planeterna på de tre kvaliteterna. Problemet uppstår bara när man regelvidrigt korsar två skilda system. 

Dessutom kan man problematisera enbart den hinduiska traditionen: vad händer när två planeter som är vänner, som Solen och Mars och som delar Eld-elementet, har skilda kvaliteter (här: Ljus och Mörker, dock i Passionens Vågen)? 

Övervinner vänskap och likhet deras åtskillnad? Och vad om deras husplacering, i detta fall det lyckosamma femte huset, Solens "naturliga" hemvist.

Tagen för sig är Tvillingascendentens 11e husägare Mars dock fortfarande en paradox, om man minns att 11e husets ägare ALLTID är en verksam illgörare, oavsett ascendent. Detta, om man tror hinduismen hade någon form av daimonlära inbakad i 11e och 12e (deras betydelse i Indien är i princip densamma som i gammal västastrologi), skulle kunna tyda på att Ande alltid är Köttets fiende - för att tala ett ålderdomligt språk från innan Ateismen sänkte sig över Väst och alla förklarades enbart vara KROPP. 

En personlig daimon (hinduiska 11e) som inte bjuder människan (1a huset) motstånd skulle vara ett tecken på att egot tagit över och individen gjort sig till främling för sitt bättre Jag... Den som studerar de 12 ascendenterna noga kan redan i 11e husägaren se hur "motståndet" för ascendenterna verkar variera lite, en del ascendenter har nästan "ja-sägare" som "överton" i 11e, trots att elvans tillfälliga ägare tekniskt är "verksam trubbelmakare" för egot.

I del 2 sågs Sverigehoroskopets själ, Solen, disponerad av en legering mellan Saturnus och Draksvansen/Ketu. Man skulle kunna kalla detta för Översjälen bakom Sveriges själ, förutom det lilla problemet att Ketu tvingade ner "daimonens" verkshöjd till den subluära sfären. Bloggarens fall har en viss likhet, förutom att tvärtom uttrycka en supralunär mentalitet (just som daimonen är avsedd att göra).

Nedan följer en nygjord illustration av bloggarens horoskop. Pilarna visar hur teckenhärskarna från sin tillfälliga position tillför hemmabasen en fläkt av det element de själva gästar. Horoskopet stämmer perfekt med att bloggaren som visuellt inspekterar (Eld) varjehanda  händelse eller horoskop och sätter ord på det han ser, dvs låter Luftelementet i dess lägre aspekt som mänsklig kommunikation samverka med Elden.

Den enstaka placeringen i Vatten i Olyckans
hus utelämnas för enkelhets skull
 

(De flesta element samverkar inte alls och "orena blandningar" av dessa slag blir till utmaningar. Bloggaren förefaller knappt ens vara född till en fysisk kropp med noll planeter i JORD, nästan allt pågår i den supralunära världen - detta är så långt ifrån en grovjobbares symboliska representation det går att komma. Jämför, på förekommen anledning, arbetarklassgrabben John Lennons hårdföra kamp mot jordiska realiteter.)

Som synes ger Tvillingarna i öster (kommunikatörens tecken) alltid Väduren eller rättare Mars som symbol för den goda daimonen. Mars är energisk men kivas och startar krig. En humörstark daimon om man väljer 11e utan försök att harmoniera hellenismens 11e hus med alternativtraditionen om Daimonens Lott. 

Men just i detta fall sammanfaller som sagt födelsen till soltecknet Vågen med en stark konjunktion mellan de planetära vännerna, närmast sammansmälta och verkande som en. Daimonen har kontroll över den mänskliga själen. I just detta faller slipper man avgöra mellan traditionen som ser enbart Solen som Den Rationella Själen/daimonen och den traditionen som daimonen via 11e huset! Intressant men är förstås ett undantag. Flertalet horoskop erbjuder inte en så enkel väg ut, utan kräver ett ställningstagande.

Jag har i mitt liv haft många tidigare liv-drömmar (och ännu fler som sorterats bort som bara snarlikheter eftersom de inte haft den rätta djupkänslan - "det här känns verkligen som om det kunde ha hänt"). I flera av dessa hypotetiska tidigare liv har en ilsk individ gått som en röd tråd, och det var upptäckten av 11e husets härskare (Mars) som nästan legerad med Solen som fick mig att inse mängden av energiska eller arga typer jag drömt om!

Hinduisk astrologi säger att Solen "bränner" Mars utom synhåll genom att vara den ljusstarkare (Jyotish = läran om de synliga ljusen), men Mars, dvs. den goda daimonen, finns oförminskad kvar på insidan. 

Ett annat sätt kan vara att säga: i detta liv lär sig "själen" att kontrollera aggressionen bättre än vid vissa andra besök på den här planeten. Apropå ungdomsdrömmen om mötet med dörrvakten Sankte Per (se del 2), motsvarar bloggarens militära Mars/Sol perfekt dörrvaktens gradbeteckningar på khaki-skjortan. För naturligtvis är Sankte Per i drömmen en gestaltning av bloggarens egen daimon. Det fick upp för mig under skrivandet av dessa daimon-inlägg, men den som bloggsöker på "Sankte Per" märker att bloggaren omedvetet haft misstanken flera år. 

Mars/Solen kan betyda en hög militär befattning i något tidigare liv, särskilt eftersom elementet är LUFT-planerande (5e är trots allt ett uttryckligen karmiskt hus enligt hinduerna). Detta blir då en av huvudtrådarna att jobba vidare med i detta liv. 

Praktiskt utfall: undertecknad valde totalvägran och fängelse hellre än arbeta för ett föråldrat system som det nationella försvaret. Förklarade inför nämndemännen i rätten att Sverige stod för ett obsolet tänkande.

I horoskopet ovan är också Lyckopunkten markerad (cirkel med kryss) samt Daimonens punkt som en liten prick omgiven av 2 små ringar i varandra. (Konventionellt vedertagen symbol saknas pga. västerlänningens ovilja att röra vid det andliga och särskilt det faktum att daimonen är ens verkliga Själv snarare än det ego som alstras genom kroppens konstruktion. Jag valde daimon-symbol från det gratis dataprogrammets begränsade grafiska möjligheter.)

Någon kanske tycker att horoskopet ser oförskämt lyckligt lottat ut, Lyckopunkten i lyckans som en obehövlig repetition av det hinduisk astrologi säger på annat sätt via "goda karmans 5e hus" och dessutom nära själens och den goda elftehusdaimonen. Men åter: detta är en dubbelexponering av flera olika traditioner och därför en illusion av överdriven lyckosamhet. Väljer man lyckans 5e och daimonens 11e för ett omdöme ska man troligen bortse från punkterna. (Som typisk Våg vacklar jag ännu mellan metoderna - i ett tidigare inlägg var jag för lotterna som preciseringar av 5e och 11e, men några dagar syns det mig åter  som en efterrationalisering av två synsätt som utesluter varandra.)

Att subjektivt välja det "bästa" från två metoder är så dålig astrologi det går att göra! Jag såg en så förvirrad röst som svarade på en specifik fråga om hinduisk astrologi på forumet Quora. Sist i sitt hjälpsamma svar lade denna person till: "men glöm inte att också titta på det västerländska horoskopet" Idioti - ursäkta språket. Man kan förvisso prova kombinationer som inte motsäger varandra om man är synkretistiskt lagd. Men att schizofrent hålla två hela olika zodiakbälten i huvudet, tropisk och siderisk, är att ha tappat greppet om utgångspunkten: en karta/en verklighet. Någonstans måste man välja ram.

Ett historiskt studium av hellenistiska kartor är en annan sak. Där kan olika zodiaker och korrigeringar (ayanamsha) av den sideriska zodiaken krävas för att förstå vad forna astrologer ens talar om. Här ett bra exempel som utreder vilken zodiak romaren Valens använde. Astrologen bakom sajten förefaller mycket insatt i den gamla hellenistiska astrologin.

*****

Frågan om att varit lyckligt lottad var på tapeten. Trycket på 5e lyckosamma huset till trots har bloggarens närhet till högre värderingar än vad Sverige förmedlar, enbart varit till besvär. "Karmiskt" syns 10e karriärhuset helt avknäppt (bestraffaren Ketu och disponenten Jupiter i Olyckans eller Fiendens 6e.) Men detta är en ofrånkomlig och, faktiskt, passande motreaktion från en demonisk samhällstyp för individer som föds med mer klarsyn än samhället önskar av sina medborgare. 

Lite biografisk data kan förtydliga. Horoskopets "olyckliga" dispositioner understryker att det straffar sig att ha högre värderingar i ett teknokratiskt ateistland som Sverige. I mångt och mycket liknar den svenska arbetsmarknaden det Berufsverbot som Nazityskland pålade judarna. Sverige har fram till nyligen låtit medborgarna välja högre utbildning bara för att sedan straffa dem för sina val när arbetsmarknadens rekryterare numera är så inkompetenta att de inte förstår det mest elementära: varje högskoleutbildning har i stort samma centrala syfte, att trimma studentens kritiska intellekt.

Rekryteringsansvariga unga människor med bara gymnasieskola (och kanske någon "yrkesinriktad kurs") bakom sig sitter idag och sorterar bort högutbildade individer de inte förstår sig på och som inte ryms i deras och landets alltmer förkrympta karta. IT-mentalitetens ständiga ambition till kriminell schematisering och förenkling drabbar alla områden och snart kan till och med apor trycka rätt knappar och helt ersätta rekryterare och andra med enklare sorteringsjobb.

Sådan är den förenklade förklaringen till att halshuggningens Ketu står så tydlig i bloggarens 10e hus. Att hitta ett jobb var en plåga i Sverige alltsedan en något sen examen 1995. 2021 gick bloggaren i förtidspension, trött på hemlandets allt lägre intellektuella nivå.  

Ser man predeterministiskt på horoskopet visste bloggarens högre själssegment vad det eller den - daimonen - gav sig in på i återfödelsen till "det svenska livet": den Rike Mannen har ju ställts i Fiendens och Olyckans 6e hus redan när babyn föds och en naturlig följd av ett sånt här horoskop (närmast helt supralunärt vad gäller dess verksamhetsfält) blir naturligtvis stängda dörrar i ett yrkeslivet (10e) som i Sverige bara handlar om VATTEN = näring åt företagen = vinst.

*****

Följer man den andra hellenistiska särutvecklingen jämfört med den hinduiska varianten, varianten med en exakt punkt för den personliga daimonen, stämmer det perfekt att den här osannolika bloggen med ofattbart dåliga odds började skrivas i Sverige. 

Daimonens Lott befinner hos bloggaren sig i hinduismens "bästa hus", det 9e för samvete, religion, filosofi och förutsättningslös grundforskning (forskning utan krav på att inrätta sig i en statlig plan för lönsam innovation). Med andra ord, bloggarens personliga daimon (enligt sagda metod) är aktiv inom det område som fungerar kanske sämst i det Sverigehoroskop som del 2 uppdagade inte ens har en god daimon utan bara en låg sublunär demon!

Bloggaren, i yngre år utan kunskap om astrologins mer obskyra metoder tog in på universitet och studerade religions- och filosofihistoria, två gånger med några års mellanrum (och lyckades grundligt fördärva sina möjligheter till en pension det går att leva på - här gäller upplevelsen av fattigpensionär). Allt står förutsagt i födelsehoroskopet (som jag möjligen är glad att jag inte kunde tolka vid tjugo). 

Kartan är inte genialisk (det kan den inte vara, jag är nästan diskalkyliker), men aningen för avvikande för att fungera i Sverige. Redan vid tjugo började jag skriva alla randanmärkningar på engelska istället för svenska och det berodde inte på att jag blivit präglad av för mycket amerikansk film på svensk tv - jag hade helt enkelt upptäckt att svenska språket var så ordfattigt och saknade begrepp som engelskan har och som behövs för att prata annat än politik eller väder och vind. Bloggen innehåller problem: hur översätta platonismens "inteligibles" (levande intelligenta väsen som existerar enbart i Guds medvetande). 

Den språkliga frågan har Sverige aldrig ställt sig och inget ord finns på svenska. Det kunde bli nyordet "intelligibler" eftersom det drar ner meningen för långt mot människan att kalla dem "intellekt". Ändå har det fått bli "intellekt" eller ännu värre "intellektuell" fått duga i vissa blogginlägg. Ett etablerat ord är förstås "andeväsen", men det har dragit på sig en betydelse i Sverige som anknyter till  "spöken" eller "odöda" vilket det alla minst handlar om i platonismen.)

Utvikning. Sveriges intellektuella jantelag är ett arv från det gamla Fattigsverige där analfabeterna morskade upp sig med sitt "en annan är väl lika god som nån". Sverige är sedan längre rikt men aldrig har medelklassens barn, åtminstone i storstaden, varit mer infantila och det upp mot de trettio).

Arbetsförmedlingen lurar ännu idag med samma falska bete jag nappade på då jag omskolade mig till datatekniker. "Tjäna massor med minimal utbildning" som annonsörer brukar skrika i Aftonbladet. Här är det alltså statliga Af som visar hur samhällets institutioner förstör människors liv genom att behandla dem som spelpjäser, hastigt utbildade för att fylla Marknadens tillfälliga behov. Annonsen spinner på svenskarnas fobi mot att läsa och bilda sig.
 

Snabba utbildningar som kanske bara ger ett eller två års säkerhet. "Man måste vara flexibel" i dagens samhälle om man råkat hamna i strykklassen. Idag gäller Daglönarens realitet, medborgaren hunsas av Överheten, om vilken vi nu vet det mesta efter att ha sett i del 2 vad som passerade som landets andliga styrning.

Sanningen är dock att "det svenska livet" varit favoriserat: horoskopets Merkurius är ascendenthärskare, såväl som atma karaka (själens åstundan) och opåverkad av Solens dåliga karma i femte. Saturnus som daimonen och Merkurius är dessutom inte någon dålig kombination. Detta var inget liv att tjäna pengar, Sverige var däremot ett utmärkt land för att studera och med tiden bli varelse hur fel målsättningar tar död på ett land.

Bloggarens daimonpunkt pekar alltså vidare mot 9e "grundforskande" husets ägare Saturnus, som gradexakt i sin världsligt starka position i väster "sparrar" bloggarens inledningsvis ganska lågt utvecklade psyke. Månen exakt i öster är inte någon höjdare utom för dagdrömmare och artister och jag var som ung rätt osammanhängande om än lekfull i tanken (Solen i 5e huset). Men efter ett livs sparring via Mån-sinnets opposition till Saturnus framträder sakta Läraren som en ersättning för ascendent-Månen. (Guru/Jupiter är normalt Läraren men som tillfällig ägare till 9e övertar Saturnus denna funktion i bloggarens horoskop. Själva Tiden är läromästaren).

Det förtjänar understrykas: Husen är viktiga för att förstå den personliga daimonen. Utgår man från bloggarens Lott i 9e filosofi- och religionshuset blir det intressant att se den prominenta Saturnus i sitt världsliga starkaste hörn i väster, möjligen indikerar en stark daimon med mer än genomsnittlig kontroll över sitt värdredskap. Men ... daimonens representant Saturnus rymmer i sin tur ett problematiserande fundament!

Symbolen för daimonen, det eviga, det Högsta Goda (etc) baseras i detta horoskop på det mest obeständiga substrat: Saturnus i Skytten disponeras av Skyttens Jupiter som själv står i den biologiska sexualiteten, i kroppars kommande och gående, i Vatten, i Skorpionen. Denna lägre realitet (åtminstone ur daimonens perspektiv) står därtill i Fiendens eller Olyckans sektor. Här blir det solklart att kartan har dåliga omen för relationer. Daimonens representant i "hörnläge" blockerar världsliga allianser, vägarna skiljer sig så fort det visar sig att den allierade går "Vägen ned" och söker denna världens goda. Saturnus själv i denna karta är 9e husets representant, "Vägen upp".

Återigen: ett föga lämpligt horoskop för en astrologisk introduktionsbok. Men den här texten ger ändå inblickar i hur astrologins tolkningsregler kan tillämpas på daimonen i andra kartor. De vanliga metoderna att utvärdera styrkor och svagheter kan användas även för den personliga daimonen med det förbehållet att den enbart har med vår rationella själskomponent att göra, och den hindrar svenska staten sina medborgare att nå. Arbetslinjen och Maskinen kräver ständig utfordring och därav den socialiseringsprocess som Staten vill ha monopol på.

När bloggarens daimon-indikator vilar på en "sexualiserad filosofiplanet" ser man det svenska samhällets värderingar, som var förutbestämt att vara Fienden (hus 6) för bloggaren. Skälet till detta måste rimligen ligga i tidigare liv som fört den här daimonen bortom sådana prioriteringar som ett enkelt ateistland som Sverige håller som sin högsta verklighet. 

(Sanningen som sågs i del 2 är att Sverigehoroskopets "högsta goda" är ren sublunär förvirring - allt som kan tjäna den egna lyckan duger som "högsta goda" - detta är ett land av infama krämare och profitörer. Men åter: det är en förutsägbar effekt av ett fattigt och analfabetiskt folk som skjuter över målet i sin överkompensation.)

Med en distinkt klyvnad mellan (den här) daimonens representant och dess fundament, uppstår ett inflammerat Eld/Vatten-krig tills lammen separerats från getterna. Här en gammal illustration från 2011 (det egna horoskopets relation mellan 7e och 6e huset har kommenterats tidigare i något sammanhang):


Det är knappast förvånande att den första religionshistoriska text som verkligen gjorde intryck på bloggaren var Hans Jonas The Gnostic Religion (förkortad engelsk version från 1958 av det tyska originalet). Boken diskuterar med rikliga och långa citat Främre Orientens många olika uttryck för dualismen, för läran om att det finns två världar (Även Platon växlar mellan bilden av en två- och tredelad själ och Världssjäl.)

Manikéerna tävlade en tid med kristendomen om popularitet i Mellanöstern och uttrycket "manikeiskt" kan numera höras som smädeord yttrade av inbilska politiska kommentatorer om fiender som ser en distinkt skillnad på svart och vitt. Kristna startade trenden och dessa kommentatorer visar sig därmed präglade av den prostituerade kristendom som sökte släta över sin tidiga klarsyn för att hålla sig väl med Makten, dvs. Romarriket. 
 
Här är en liten del av Jonas kapital om religionsstiftaren Mani och hans lära, uppenbarligen både hinduisk och mer främreorientalisk samtidigt:

...Ögonblickligen anländer Ljusets ande ... och vårdar sig om Ljuset. Dödens rådslag och Mörkret kommer han att låsa inne i den boning som etablerats för det, på det att det må förbli bundet för evigt.

Det finns inget annat sätt att binda Fienden än på detta sätt [tidigare beskrivet], för den människa kommer inte att bli mottagen av Ljuset eftersom han varit en främling för det. Inte heller kan den människan förbli i sitt Mörkrets land på det att han inte börjar utkämpa ett krig större än det tidigare. (s. 235)

T.o.m. detta lösryckta citat låter ana ett eskatologiskt scenario och den absoluta skiljelinjen mellan dem som dör i Ljuset och dem som framhärdar i Mörkrets slentrian till sitt bittra slut. Ateismens varelser kommer att buras in vid döden eftersom de som döda skulle skapa stor oreda i Ljusets värld om de släpps in utan att försvurit sig till det Goda.

Det är något av denna absoluta skiljelinje mellan, kalla det gärna Sattva guna och Tamas guna som aktiverades hos en drygt 20-årig bloggare när han läste boken. Det är den personliga daimonen som för första gången inser att Anden är Ljus och Köttet (simpel fysikalitet) utmärker Mörkrets barn. 

Anm. Senare studier i de judiska Dödahavsrullarna gav många prov på att  läran redan var etablerad i Främre Orienten hundratals år före Mani och troligen förklaringen till platonismens uppvaknade intresse för det andliga (efter att Akademin varit urspårad och närmast aristotelisk under flera ledare). Mellanplatonismen (cirka 2a årh. fvt och framåt) utmärkts av en för Platon helt främmande negativ skattning av "denna värld" och samma tankar florerade i alla de rörelser som löst kallats gnosticism (gnosis, att veta snarare än bara tro).

Jag köpte The Gnostic Religion en tidig eftermiddag (cirka 14:00) den 19 januari 1981. Jag minns att det ännu var ljust ute, men tiden är en uppskattning. Jag  brukade ofta köpa böcker strax efter lunch dess år.

Varför inte se om den här flyktiga men viktiga händelsen - bokinköpet - relaterar till någon av de två metoderna för indikation på bloggarens personliga daimon! Första gången bloggaren ställer ett horoskop för denna bok, men nu "under inflytande" av den egna daimonen inser jag vilken riktningsangivare den var.


Kroppsminnet av hur jag sträcker mig uppåt/åt höger bakom en bokhylla inträngd bakom bokhandelns entrédörr, jämfört med horoskopet, tyder på att även minnet av tidpunkten kan vara korrekt. Bloggarens axel mellan den lunära skoleleven (Tvillingarna) och läromästaren Skytten i 7e "alliansposition" är alltså densamma som vid bokköparens födelse.

Detta räcker egentligen, men himmelen tycks också illustrera den gnostiska brottningen med problemet "Frihet kontra Fångenskap/begränsning": Jupiter och Saturnus i gradexakt konjunktion vilket inte minst spelar en roll för dödens 8e hus som här svalt åtskilliga planeter - ond karma!  

Alternativt kan man se tyngden i dödshuset som en spegling av bokens innehåll: den gnostiska världsbilden och dess förlust mot västerlandets dragning mot och val av föst kristen monism som i sin tur degenererade till vår tids monistiska materialism.

Intressant - med Lotternas metod - är också bokinköpets konjunktion mellan Solen och den personliga daimonens lott (bara 4 graders åtskillnad) men instängd i gammal karma från tidigare liv. Inte minst för att Saturnus är bärare av daimonen även i horoskopet för bloggaren. 

Det kan tyda på att bokköpet är en karmisk indikation om att bloggaren haft med denna typ av religion eller filosofi att göra i ett tidigare liv: daimonen (Saturnus) klibbar gradexakt vid Jupiter (religion, filosofi). 

Enligt hinduiskt aspektschema (för att röra om rejält) kastar daimonens representant Saturnus sin långa kontrollerande 270-gradersarm mot tidens (och bloggarens) Tvillingascendent och mer eller mindre forcerar boken på honom!

Närmare så här går det förmodligen inte att komma en "förklaring" till varför Sideriska siktet efter en allmän start allt tydligare har valt VISSA perspektiv på jordelivet och det efterkommande och vänt sig MOT andra perspektiv. 

I samma mån bloggen valde sida förlorades betytande mängder läsare (enligt statistiken, med svenska folket har tappat läsintresset för de flesta bloggar enligt Bloggportalen.se - det är lättare att slölyssna på ljudböcker). 

Som Dold Daimon del 2 visat är utvecklingen från ett läs- och skrivdugligt folk till...något annat... en helt naturlig följd av landets "andliga" nivå: en sublunär demon med en sådan varelses begränsade världsbild sänker tanketaket i hela landet och enskilda medborgare förlorar lätt sin medfödda förmåga till sannseende. Sideriska är ett ljus i närapå absolut mörker för de få som hittat hit och inte rest ragg redan efter ett inlägg.
:-) 

*****

Den observanta läsaren har märkt att ingen av de två metoderna att komma åt bloggarens  daimon stämmer med metoden i del 2, där "Solen bakom solen" ytterst ledde till den Ketu-skadade Saturnus, dock inte utan att Sverigekartans 11e hus testats och även Daimonens Lott. 

Så varför inte göra även den här undersökningen fullständig. "Solen bakom Solen" när det gäller Solen-i-Vågen blir förstås disponenten Venus och ännu en gång visar sig bloggarens horoskop vara värdelöst som skolexempel men perfekt som illustration av märkliga undantag som ibland inträffar. 

För Solen i Vågen och Venus i Lejonet innebär att de "båda solarna" gästar varandras tecken så att en "ömsesidig reception" inträffar (mellan tredje och femte husen och deras innebörder). Underligt nog händer här för andra gången att daimonens indikator och Solen (atman) sammanfaller och verkar som en. 

Hellenismens 11e hus (den goda daimonen/Mars) gav samma resultat i sin nära konjunktion med Våg-Solen. Man får minnas att dessa bara är mänskliga kartsystem och jag skulle inte från detta "det svenska livet" påstå att jag visat på någon utvaldhet eller extraordinär gåva. Det är bara synkroniteter som hjärnan noterar. (Samtidigt säger psykologen Jung att synkronicitet eller "upplevd meningsfullhet" ÄR ett budskap från den högre världen...)

Vore "daimonerna" könsanknutna skulle Venus i Lejonet förefalla som en feminin daimon, men det är förstås bara ett snegsteg i tolkningen. Det viktiga är att daimonen yttrar sig genom 3e huset för kommunikation och intellekt och uppenbarligen har lätt att infiltrera värdkroppens mentala utrustning och via "receptionen" har en tydlig koppling till femte husets lek och kreativitet. (Som barn såg jag alltid till att skaffa eller önska mig två plastbyggsatser av bilar, båtar och plan, och byggde första exemplaret petnoga efter instruktionerna. Sen stuvade jag om allting med andra exemplaret och lät egna fantasin flöda. Hur många barn beter sig så?)

Och ja, jag har drömt mer än min beskärda del av sanndrömmar och t.o.m. tidigare liv-förnimmelser. Till och med lyckats klarlägga (i drömmen) vissa relationer i tidigare liv till individer jag känner eller har känt i detta liv. Karma visar sig vandra gåtfulla vägar. I ett liv var min far dotter till alter egot. I ett annat var alter egot gift med den mor jag föddes genom den här gången. 

I ett tredje liv var jag färgad slav i Nordamerika och trånade i hemlighet efter en vit dotter i husbondens hem - med den unga kvinnan från tidigt 1700-tal spirade till sist kärlek i detta liv! Det vill säga, innan den statusfixerade mdern skickade bort sin dotter flera år i utlandet som au pair och klargjorde att jag som enkelt vårdbiträde (vid den tiden) inte kunde komma på fråga som pojkvän. "Mamma hade planer för sin dotter." Karma från North Carolina, underklasstillhörigheten krävde offer efter ett par tydliga överklassliv på daimonens långa färd...

*****

Daimonläran bjuder på en rik uppsättning figurer, i oturliga fall låga demoner (tidigare liv på irrvägar?) men i sällsynta fall som med romerska filosofen Plotinos kan den personliga daimonen mer likna en gud (9e). 

Inget i de senklassiska källor jag läst om, nämner dock någon metod som direkt pekar på hur en gud istället för en personlig daimon skulle se ut astrologiskt! Men givet att daimonens lott KAN falla i 9e huset och sedvanliga astrologiska bedömingar av punktens styrka, finns ändå en fingervisning om hur en gud bakom en människa skulle kunna gestalta sig....

Hettitiske kungen Sharruma med väldig
personlig (skydds)gud, 1200-talet fvt.

Var och en får bedöma den interna logiken i detta inlägg. Om svensk jante-repression slår till (ett resultat av det gamla Fattigsveriges materiella avundsjuka fast nu uppflyttad till tankenivån), så är det lätt hänt, men minns då att alla vi medborgare i varierande grad är BESATTA av det svenska samhällets daimon. Eftersom detta bara var en simpel demon blir det svenska samhällets modell att hålla medborgarna små och betrakta sig som helt materialistiska kreatur (vilket de är för Stat och Marknad), skapade att bli låsta till arbetshjonets nivå. 

Det denna kollektiva anda av trots som väller upp och kallas jantelag och vållar ev. enskilda reservationer. Det är alltså ett tecken på att den personliga daimonen ibland inte är så mycket individens egen som att man är en del av kollektivsjälen. Om det känns bekvämt, kör i VIND. (Är det slav alter egot som talar här eller en via slavlivet reformerad makthavare?)

Att bloggaren brottats med den klassiska västastrologin konception om en personlig daimon kanske beror på att alla dessa olika definitioner flyter samman i kartan ovan - tidens pil rör sig inte framåt, från den här tredelade daimonstudien gick en pil tillbaka till bloggarens födelse och arrangerade horoskopet! Det karmiska nätet är våldsamt komplext!

Här är de tre huvudlinjerna att välja mellan i bloggarens horoskop:

  • 11e husets ägare står med Solen och bildar en legering
  • Saturnus, tillfällig ägare av för 9e huset ("Guden") är horoskopets kanske starkaste influens, planeten har maximal kraft i den västliga positionen och i gradexakt styrande inverkan mot det flyktiga personliga sinnelaget/Månen. Saturnus är den arketypiska (förebildliga) daimonen och har synonymer som "sjunde himmelen" eller den Rationella Själen. Bloggarens Daimonens Lott kan därför översättas till Saturnus, som hans "högsta goda". Själen har varit ett viktig ämne i 13 år på denna blogg.
  • Solens sol eller bakomliggande fundament Venus. Bildar ömsesidig reception med varandra, också sammansmältning. Om den första gav en krigisk daimon tyder punkt 2 på en venusiansk, förbindlig daimon!

Som daimon satsar jag här på Saturnus, hinduernas den Långsamme (Shani). Så det dröjde ändå till 62 år innan den egna daimonens avtryck i horoskopet kunde inspekteras. Det är långsam mognad, det.

*****

Något manar i detta ögonblick att knäppa på det hinduiska astrologiprogrammet och se vilken planetär ödescykel som gäller. Bloggaren lever inte som han lär, men vet åtminstone att hans merkuriska huvudcykel är på upphällningen (det var i skrivarpennans Merkurius cykel som bloggen startade).

Klicka för läsbarhet

Minsann, det är nionde husets "guden" - eller snarare dess representant och tillika mitt förstaval - som tjänar som markör för den personliga daimonen, i just detta fall egots sparringpartner och tränare Saturnus. Nu har den en ficka av tid och dominans inom ramen för Merkurius huvudcykel. (Merkurius storcykel tar slut senare 2022.)

Tydligare kan det knappast sägas, detta är en tid för daimonen (enligt den metod jag valde), när den vill "komma ut" och deklarera sin existens. Åtminstone, som sagt, om man följer Daimonens Lott, som väljer att visa sig som Saturnus via sin prominenta placering i västra hörnet och med konstruktiva opposition mot det unga "lunära" sinnelaget/Månen.

Barndomshemmet/Månen var för övrigt lågutbildat / saturniskt, men fadern gjorde karriär under 1960-talet när vilken svensk som helst med bara grundläggande skola kunde nå chefspositioner - "landets goda år", som han konstaterade inte långt före sin död.

Än i dag lider Sverige av sin oförmåga att skilja mellan kompetens och simpel karriärism, och bloggarens horoskop omvittnar måhända en andesjäl som sett detta och valde att stå över positionshungern (10e huset) denna gång. "Det svenska livet" var i den meningen bara en transportsträcka men landets relativa välståndet möjliggjorde en typ av akademiska studier som tyske Albrekt försummade på 1400-talet. Sexhundra år kan det i vissa fall ta innan själen får en ny chans.

*****


Steve Jobs: en världsligt framgångsrik daimon

Steve Jobs hålls av många - särskilt i teknokratin Sverige - för att vara ett genuint geni. Sverigehoroskopets Sol ligger nära Jobs, så APPLE-teknologierna sammanfaller med och tilltalar svenskar som vill framstå hippa och med i jakten om att ha det senaste. 

Att äga en APPLE-produkt är som att få ett kvitto på att man är någon och att Jobs led av nybörjarens mani över det nya och det senaste, märks mer än väl av hans Mars-i-Väduren, "the early adopter" bland konsumenter och som programmerare eller tillverkare förstås en vilja att briljera inför andra med att vara först med någon ny funktion.)


Jobs karta med verifierad födelsetid har bara använts en gång på bloggen och det var bara som ett jämförelseobjekt 2012. Jag har inte ens tittat på horoskopet de senaste tio åren, men inser han helt och hållet drivs av ELD och LUFT, den supralunära sfär som tidigt fick taggen "kreativitet". 

De enstaka placeringarna i VATTEN och JORD är båda undertryckta pga. de världsligt svaga husen och anknyter till den fysiska verklighetens nedbrytning, till frågor om ohälsa (hus 6) och död (hus 8). Minns t.ex. Jobs komplicerade förhållande till mat: han var en kinkig vegetarian och livslinje som (trots dieten) kapades vid 56 genom död i cancer. 

Han var också en skit mot sin familj  vilket ev. kan skönjas av känslolivets Måne i ett undertryckt hus och dessutom i dissociativ störning till känslornas fundament, Jupiter i ett höggradigt mentalt liv. Här är urtypen för en som tänker känslor istället för att känna känslor vilket kan ge en människa som sårar (särskilt med den hetsiga Mars-Väduren).

Helt klart levde Jobs på sin "supralunära nivå" (Eld + Luft) och redan där kan man därför klassa horoskopet som sådant som lätt "daimoniskt".

Enligt metoden som beräknar punkter är speciellt den personliga daimonen eller den Rationella Själen perfekt placerad i 3e intellektshuset, händelsevis med den rationella Saturnus i sitt "upphöjda" läge i Vågen - han ångrade bittert sin attityd mot familjen, och detta visar att Saturnus i Vågskålarnas tecken åtminstone med lite distans såg sanningen och det rätta.

Att Lyckopunkten står i 12e, den världsliga förlustens hus, förefaller rimma illa med en människa som blev miljardär, men läser man budskapet som "lycka via förträngning av Hemmet" stämmer det bra med Krabbans härskare Månen lika undanträngd i 8e. Jobs förnekade totalt VATTEN-elementet i sitt liv, vilket inte är helt olika bloggaren och kan ha bidragit till att också Jobs hade andliga intressen eller ett synsätt som negerade det simpla biologiska levnadssättet, alltså ett liv i den Irrationella Själens våld. 

Hans ekonomiska framgångar har således en "negativ Lyckopunkt" som utgångspunkt för att maximera den Rationella Själens inverkan i livet, dvs den daimon som drev Jobs mänskliga Mekurius-intellekt. Faktum är att Merkurius i praktisk JORD är Fienden i 6e huset, och nu börjar man ana att denne man var aktiv på en högre nivå än t.ex. Sveriges medvetenhetsnivå. Bortom praktiskt intellekt - bortom teknokraterna - finns visionärerna som ibland inte ens behöver steg-för-steg-logiken. I visioner ser de lösningen på ett problem direkt och behöver redan bara använda intellektet för att implementera visionen rent praktiskt. Jobs var visionär, inte vanlig tekniker.

Detta framgår av Daimonens Lott i Vågens 2a grad (mer exakt 1°03'). Basen för daimonen är Venus i ELD, i Skytten, i 5e kreativa huset. Bättre kan det inte sägas och Jobs överlappar ännu en gång med bloggaren med lika täta kopplingar mellan 3e och 5e - uppenbarligen två hus som lämpar sig för tanke eller t.o.m. visionära upplevelser. Eftersom 5e är den goda karmans hus, är dessa fall tydligen tecken på att själen har öppnat sig för Himmelen i tidigare liv och har en del med gratis i detta.

Jobs måste ha haft några spektakulära tidigare liv, givet att Venus är "superboostad" av det äregiriga Drakhuvudet / Rahu som lyfter hans 5e kreativitetshus. Men "demonen" Rahu måste ges ett gott betyg fast den klassas som en illgörare av hinduerna. Det ser man av horoskopets sammanhang: tillfällig ägare till den goda karmans och det kreativa utflödets 5e hus är ingen annan än den Stora Välgöraren Jupiter, som för Lejonascendenten behåller sin alltigenom välgörande natur (till skillnad från Sverigehoroskopets Jupiter som förspiller det goda Sverige ansamlade under sin ansträngning att gå från ett smutsigt Fattigsverige till ett modernt land med välfärdssystem för sin befolkning).

Jupiter står i 11e huset stimulerar Rahu via opposition vilket skapar en enormt kraftfull "kosmologisk" eller här rättare sagt kosmogonisk axel (11e/5e). Daimonen och lyckan/eudamonin är otroligt i detta horoskop. Att Jupiter står en bit från den avhuggna Draksvansen/Ketu påminner om att inte alla Jobs produkter var framgångar och inte minst att han separerades från sitt mest älskade barn Apple (men senare återkom till företaget).

Väljer man istället metoden med 11e husets härskare som den personliga daimonen blir istället Merkurius i Stenbocken i svagt läge i 6e huset emblem för Jobs högre medvetande. Det, tycker jag, stämmer sämre än Daimonens Lott i 3e intellektshuset och flyttar tyngdpunkten till hans egendomliga diet-restriktioner, en sant ovärdig daimon i jämförelse med hans uppenbara skapare av ett Apple-kosmos (Jobs en kosmogon snarare än en kosmolog).

*****

Att minst två metoder finns för att lokalisera daimonen tyder på att olika senantika västastrologer funnit fog för sin metod och i brist på historisk kunskap (den tjocka lunta jag ofta hänvisat till löser tyvärr inte de historiska frågetecknen). I modern tid får man helt enkelt vingligt balansera och prova olika ingångar i horoskopet.

Daimonen är osedd och okänd i de flesta liv, men hur livslinjen gestaltat sig kan daimonens närvaro indirekt avlösas. Daimonens förhållande till den hinduiska astrologins lärosats om själens åstundan (atma karaka) är ytterligare en stötesten som påminner om hur problematisk världen blev efter Internet när plötsligt mänsklighetens mångfald av ofta motstridiga system blev uppenbara! Kan man uppfatta atma karaka som ett vittnesbörd om den Rationella Själens/daimonens målsättning för detta jordeliv? Vad är då Daimonens Lott? Någon slags "personbeskrivning" av en del av oss som kommer att slumra passivt genom hela livet om vi inte aktiverar den. (Nattetid och drömmen blir då enda tillfället där den goda daimonen via mardrömmar påminner kroppsmänniskan att hon felar.)

Olika människor kommer förstås att hitta helt andra omen om sina personlig daimoner än exemplen Sverige, bloggaren och Jobs. En del kommer kanske att finna daimonen svårt undertryckt i det personliga horoskopet och därmed i sitt liv, lite som bloggarens karta röjer att stor rikedom/Jupiter kan vara en fiende om kartan samtidigt indikerar högre målsättningar än Stora Pengar. Att Steve Jobs har en mer fördelaktig Jupiter i 11e (den goda daimonens hus enligt den metoden) är inte svårt att förstå. Utfallet i verkliga livet blev exakt så.

Men även om daimonen ligger blockerad av djup försjunkenhet i den Irrationella Själen och människan huvudsakligen drivs av begär och instinkt finns ändå en viss fri vilja. Ödet verkar i huvudsak fastlagt vid födelsen men grekiska filosofer som fortfarande ansåg att Kosmos uttryckte det Goda och det Sköna ansåg att den slumrande daimonen ALLTID kan väckas. 

Det vill säga, den rationella själen kan alltid tränas för den villig att ge upp slentrian och frossandet i doxa - tomma åsikter, ibland sanna men lika ofta inte, den låga  nivå som medierna är mer än villiga att kränga till prenumeranterna. 

Ett klart frågetecken ur den grekiska filosofins perspektiv för "new age" som kallar daimonen eller den Rationella Själen för "Skyddsängeln". Enligt Platon knyts inte "ängeln" till människans liv förrän människan själv sökt öppna kanalerna. Möjligen kan "skyddsänglar" vara ett annat slags väsen eftersom det inte finns något sådant som en gratis lunch eller fritt beskydd. 

Naturligtvis, som i fallet Steve Jobs, kan en och annan ha så god karma med sig från tidigare liv att kanalen till det högre redan är öppnad... Den aspekten tror jag ingen av de grekiska bildningsivrarna på Sokrates och Platons tid hade tänkt på. Men legenden att långt senare romaren Plotinos, som ibland gick in trans, visade sig ha en gud som personligt högre jag, det visar en förändring inom platonismen, kanske en följd av djupare förtrogenhet med österländska läror.

*****


Extraspaning: president Theodore Roosevelts oroliga daimon

Dagarna innan publicering kom jag ihåg en glömd idé: att undersöka andra med den egna kartans daimon enligt 11-husversionen såväl som lott-versionen. Med bara 2000 kartor med känd födelsetid får man inte överprecisera, då blir det inga träffar alls. Jag valde förutom de nödvändiga parametrarna att också inkludera Solen i Vågen (utan krav på specifikt gradtal).

Typ 1: 11e husägaren som personlig daimon.

Asc.Gem & Mar.Libra (H11) & Sol.Libra (H5)

  • bloggaren Sol/Mars 2 graders åtskillnad
  • Larry Flynt - pornograf Sol/Mars 8 graders åtskillnad
  • Ryan Adams - rasistisk musiker, Sol/Mars 7 graders åtskillnad

Typ 2: Daimonens lott. 

Asc.Gem & Daimon.Aquarius.H9 & Sol.Libra.H5

  • bloggaren
  • Ryan Adams
  • Theodore Roosevelt

En svårt tinnitusskadad musikartist med åtskilliga personliga problem och en amerikansk Hugh Hefner-wannabe fast med mer pornografiska tidningar - nej i det här sällskapet känner jag mig inte hemma, trots intresse att lyssna till musik.

I test två dyker Adams upp igen men tack och lov jämnar president Roosevelt ut förfallenheten en smula. Roosevelt var dessutom anhängare av astrologin och sägs ha haft sitt horoskop på en vägg i Ovala rummet för att påminnas om sitt heta temperament (för att förekomma brådstörtade beslut).

Roosevelts personliga daimon är extremt intressant: bara två grader från äregiriga Rahu i 9e. Han blev skjuten en gång och mor och första frun dog på samma dag. Det kanske har att göra med att Solens disponent Venus står illa i 6e olycks- och fiendehuset. 

Möjligen var daimonens punkt och Rahu en signal om att han föddes med en kraftfull och ostyrig Översjäl... Sedan kan man förstås väga in daimonens disponent Saturnus också men i Krabban och 2a huset är den placeringen så svag eller intetsägande att blicken söker sig tillbaka till Rahu och Daimonens Lott. Theodore Roosevelt var i sin tid den yngste president USA haft - tecken på en hårt strävande daimon!

*****


Dold daimon - tre fristående delar

https://siderisk.blogspot.com/2022/02/dold-daimon-i-horoskopet-1.html

https://siderisk.blogspot.com/2022/02/dold-daimon-i-horoskopet-2.html

https://siderisk.blogspot.com/2022/03/dold-daimon-i-horoskopet-3.html

6 kommentarer:

Susanne sa...

Ser man på - Båda har vi Daimonens lott i Vattumannen! Och båda i goda hus... det är ju 5:e i mitt fall. Min Saturnus är inte i så "världsligt starkt läge" - i 3:e, men viktig ändå, eftersom den tar grepp om Solen och de andra placeringarna stelliet i 12:e. Och solen är alltså min dolda sol...
Jag har förresten Saturnus som min huvudcykel nu. Och Venus som "undercykel" - som ligger i 11:e huset...

Seaward sa...

Daimonen är dock likgiltig för "gott" och "ont", detta är det mänskliga perspektivet på livets (och horoskopets) olika områden. Med Det Goda menade t.ex. Platon att denna för sinnena oåtkomliga Form dels var en sant existerande (till skillnad från världens flyktiga halv-existenser) och gåtfullt också summan av samtliga Former, ett komplext sammanhang där allt samverkar. Det Goda inkluderar essensen av såväl "änglar och demoner", så att säga. Det Goda är en sammanflätad "webben" bortom universum men som universum (och vårt solsystem) avbildar något av via dess manifestationer (planeter med mera).

Däremot kan man tänka sig att daimonens "rot" i bloggarens 9e räcker som förklaring till att han sitter och knackar på den här bloggen för 14e året, horoskophuset blir en kanal som motsvarar den rationella själens primära uttryckssätt i detta liv. Det lyckosamma 5e har med själen i denna värld (atman) att göra, om man ska fortsätta blanda gammal västastrologi med den hinduiska varianten.

Hinduernas "goda karma" (5e) är alltså vad individen i denna värld upplever som sin medvind i detta liv, och ska man spekulera är inte den högra själen här för att njuta några frukter. Men lek och kreativitet (eller barn) är ju hussignifikationer som alla härrör för ett kreativt utflöda som kan tänkas "intresse" daimonen. Men daimonen är likgiltig inför utkvitterandet av lön (god karma) för osjälviskhet eller annan idog praktik i tidigare liv.

Här märker man hur traditionerna gnisslar betänkligt eftersom daimonen konkurrerar med hinduernas tanke om Solen som atman/själen, särskilt om man väljer en judisk-aristotelisk definition av Solen som "den levande själen", dvs ett liv av biologisk art.

Och hur ställer sig atma karaka till frågan om daimonen? Är inte denna snarast en synonym till den personliga daimonen eftersom den visar vad (människo-) själen vill med detta enda liv.

Atma karaka visar alltså vad jag snuddat vid i dessa 3 delar, att även Solen kan representera människans högsta väsensled, det kristna kallar Anden och som Luft eller Aither-Saturnus tycks vara en indikation på ("dubbelsystemet" Solen/Saturnus via Lejonet/Vattenbäraren i den NATURLIGA ZODIAKEN = principschemat att ha i bakhuvudet). Del 1 innehöll visserligen inte någon referens till symbolen där Jesus döps och en duva sänker sig över huvud men väl den 1000-bladiga lotusen ovanför sanningssökarens hjässa, symbolen för kroppens 7e energicentrum. Detta är Anden som gör något mer av själen än den normalt är.

Efter den enkla lokaliseringen i ett eller annat hus av daimonen eller den rationella själen, återstår, som du själv gör, en mängd ordinära bedömningar för att förstå var i prio-listan deimonens punkt befinner sig. Leder den hela horoskopet, eller är den i 3e och signifierar ett intellektuellt intresse (eller är själv föremål för ett intellektuellt intresse). Eller, som i fallet med hus 5, är den ett nöje och underhållning för den levande människan eller tecken på vilka (nyss föreslagna) verksamhetsfält den kommer till uttryck genom? Åter: vilken är då skillnaden mellan hinduernas atma karaka (förutom att metoderna i nästan alla fall ger helt förvirrande och motstridiga resultat)? Inte helt lätt att skohorna ner daimonen i det hinduiska tankesättet. Jag har fullt upp bara att hålla isär alla ingångar till denna suggestiva term, "daimonen"! :-)

Susanne sa...

Det där med Atma karaka är ingenting som säger mig något för egen del. Mars i jungfrun i 12:e som själens åstundan, vad skulle det betyda? Det blir jag inte klok på. Nej, då var det mer av en aha-upplevelse med Lyckopunktens och Daimonens hus- och teckenplaceringar i mitt horoskop. Jag har ju alltid tyckt att det inte riktigt stämmer med all denna jord, och känt mig mer befryndad med luftelementet. Att då först ha mycket luft i navamshahoroskopet, och nu dessa punkter i samma tecken var som en sorts bekräftelse.

Jag struntar i vad hinduer, judar, Platon m fl trodde... Jag väljer att se denna "daimon" och dess placering som min goda, osynliga följeslagare, vare sig det är en del av mig själv eller ej, och som stöder mig och hjälper mig i livet (och också har räddat mig från att dö el bli svårt skadad ett antal gånger - där kan man kanske se husplaceringen som ett tecken.)

Seaward sa...

Här måste jag säga att det inte bara är som att shoppa i en butik: 12e som ond daimon (gammal grekisk-romersk tradition) gäller inte den som har självuppoffrande yrken som t.ex. sjukvård. Samma med hinduerna som beskriver de flesta husen snarlikt.

Med hinduisk atma karaka i 12e skulle man t.o.m. kunna säga att en del strävar efter just självförsakande tjänande av andra. Du förde ju själv moder Teresa på tal någon gång (vill minnas att hennes födelsedag tyvärr var okänd). Inte minst: helgon hör hemma i 12e eftersom de tar steget ur Kretsloppet via 12e (Jupiter frälser från Vatten och det sublunära kretsloppet.)

Lyckopunkten är förstås en västlig motsvarighet till hinduernas snarlika syn på 5e huset: som en angenäm plats fylld av nöjen och skapandekraft (och skördad god karma från tidigare liv som kanhända offrat sig i 12e och byggt den goda karma som lyckans femte signalerar).

Sen finns de många fall som är engagerade i båda världarna och då är det säkert en grundföreställning helt olik den som fascinerade mig så väldigt runt tjugo, den dualistiska/gnostiska.

Grekerna och kristna (i Rom), liksom judarna, ansåg ju att världen i grunden var en god plats. Att du värjer dig här, beror på att vi nu börjar tala skilda ting: jag ser idéhistoriskt på daimonens komplexa historia, och du motsvarande väljer vilken amulett du föredrar. Inget fel i amuletter, de skyddar. Jung hade en ju del att säga om hur symboler aktiverar vårt inre!

I termer av de symboliska elementen är LUFT-ascendenten en bra start. En god vän, Sol-Oxe med Vågascendent har alltid vidöppna fönster hemma och tittar han förbi gäller samma regel här: han går spikrakt och öppnar ut mot fria luften! Kanske alla solar i 8e (som det blir) vill ut ur den instängdhet som 8e i kombination med Jord ger?

Kort sagt: han t.o.m. agerar ut LUFT på det allra mest vardagliga sätt och har lyckats manövrera sig fram till en lägenhet med höögt i tak (massor av luft).

Med navamsha som en potentiell inre varelse ökar förstås komplexiteten ännu mer och den aspekten hade jag inte ens i tankarna när jag skrev de tre delarna om daimonen. Så det som kungen med religionsfriheten sade: var och en får bli salig på sin tro. Trots allt kallas den ju "den personliga daimonen" med betoning på att det är en god ande (med ytterst få undantag) och fundamentet i en människa. Eftersom daimon-läran redan i senantiken ledde parallella synsätt är det bara att välja det som passar.

Susanne sa...

Atma karaka i 12:e: Ja, i ungdomen var något sånt det jag drömde om att göra. Tyvärr blev det inte av... men man kan ju vara självuppoffrande på flera vis... Men det var just det där med Mars, aggressionens planet, jag hakade upp mig på.
Känner inte igen mig i det där med vidöppna fönster och högt i tak :-) Men det är ju inte heller solen jag har i 8:e... Jag gillar tvärtom lågt i tak (i bokstavlig bemärkele alltså:-)) - det känns mera ombonat.

Seaward sa...

Takhöjd: Själv med månen i stigande föredrar jag också mindre rum framför bankettsalar och oändliga golvytor. (Samtidigt som oppositionen från Saturnus gillar palats och det storvulna!

Inget levnadsformat avskräcker således. Har ett tydligt drömminne från ett av de misstänkta tidigare liven: ett litet skjul där alter egot, slaven och trädgårdsmästaren i North Carolina var inhyst. Kanske en passande motvikt till något annat liv med övreståndsmässigt boende...

Det här är nog en sida av astrologin man skulle kunna forska i: hur planeterna speglar ens faktiska sätt att utforma sitt "habitat"!

Kan man gissa att salongslejonen älskar bling-bling? Att Jungfrun / merkurier trivs med välgjort hantverk? Osv...