Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 16 mars 2022

Övertygande sol och vårare

Klassresenären Amelia Adamo måste ha sålt av sin damtidning till Bonnier eftersom mig veterligen tidningen aldrig tidigare sänkt sig till manlig slasknivå med en artikelserie om förbrytare och skurkar. Nu kom Putins krig emellan och tycks ha tagit kål på den här typiskt svenska idén efter bara två avsnitt. Skriven i februari har den här spinoffen stått tillbaka några veckor, men skurken är av astrologiskt intresse...

*****

Expressen/Amelia har en historia om en förslagen kvinnotjusare som lurade pengarna av mängder med kvinnor med diverse befängda yrkestitlar. Jag avser nu inte ta en prenumeration för att läsa varje sunkig detalj - även om svenska Wikipedia är minst sagt torftig i ämnet). 

Däremot ger Lindgrens horoskop ett fantastiskt exempel på en form av fanatism. En överdrift av ELD och VATTEN för att få känslorna att sjuda som bekant åt extremism. 

Typen kan antingen bli en god agitator för viktiga frågor (som David Suhonens AB-texter för ett rättvisare Sverige) eller också som i fallet finlandssvensken bli en egoistisk jäkel som manipulerar ensamstående och godtrogna kvinnor för att berika sig själv. (Jag har också ett memorabelt men tragiskt exempel på en kvinna som degenererade i alkoholism redan i tjugoårsåldern och trots en acceptabel födelsemiljö).

En fundamental ELD-typ kan hittas både till vänster och själviskt höger på den politiska skalan, och påminner hur svårt för att inte säga nästan omöjligt det är att placera ett horoskop utan känd födelsetid på en etisk-moralisk skala. 

Sol & våraren Lindgrens himmel påminner en del om Steve Jobs (inom några veckor föremål för en ny snabbanalys inom ramen för texterna om den personliga daimonen), och båda var uppenbarligen helt känslolösa när det kom till det bättre könet. Jobs upptagen av sina uppfinningar på bekostnad av hustru och barn och Lindgren av att cyniskt manipulera kvinnfolk.


Så lätt det skulle vara att ge den här kartan höga betyg! Visserligen bara en månascendent som ger en inblick i känslolivet, men väl en perfekt placerad framgångs-Jupiter i sitt eget (positiva) tecken och därför en smittsam optimism som påverkar Månen. Kanske lite oroande är demonen Rahus närvaro som i sin extrema karriärism söker en högre position än den Ödet tilldelat den här själen. (Ett högmod som senare i detta eller i nästa liv kommer att straffa sig).

Det är häpnadsväckande mycket Eld och Jupiter gynnar via sin 120-gradare bedragarens aktiva Sol, intellektuella Merkurius och energiska Mars - allt detta enligt Månens fantasier i 5e lek- och kreativitetshuset. Solen är dessutom extra stark och tror på sig själv i sitt upphöjda läge i Väduren, vilket ytterligare bestyrks av att Mars är i positivt polariserat hemmaläge i Väduren. Talförhetens Merkurius inklämd mellan dessa två påminner starkt om Sverigehoroskopet, en annan bedragare fast på nationell nivå!

Kvinnans planet Venus är som synes offret för denna heta charmoffensiv. Vattenelementet är kallt och livlöst utan den positiva polariteten. Vatten svarar inte något vidare på Luft (intellektualitet) men Eld värmer Vattnet och Eld som visuell gestaltning gör att denna inlevelsefulla Venus i Fiskarna är helt såld på en imposant man som Lindgren när han falskeligen presenterar sig som greve!

Vilket simpelt horoskop egentligen, och ändå så fantastiskt lyckat för den som spelar teater som yrke.

En månascendent kan egentligen inte berätta hur det står till med samvetet, men 9e huset ägs i denna fantasikarta av Solen som i Vädurens första grad enligt den underordnade avashta-analysen (planetens mognad under dess färd genom ett tecken) bara är ett spädbarn! Indirekt kan man därför ana att samvetsnöd är det sista den här framgångshungriga känslomänniskan lider av.

Noll planeter i JORD och bara en i LUFT är förstås ett måste för att den emotionella sidan ska bli så överdriven. Den enda Luft-planeten är essentiella Luft-naturen Saturnus hemma i sitt positiva hemmaläge Vattenbäraren i tredje luftiga intellektshuset - åtminstone enligt bedragarens lunära självskattning. Han ser sig således som en driven tänkare, planerare eller organisatör och det heter ju om framgångsrika lögnare att de måste tro på sina egna lögner för att agera ut lögnen (utagera = ELD) på ett sätt som skapar trovärdighet.

Men FYRA av de klassiska sju planeterna i positiva härskarlägen och Venus "upphöjd" i negativa Fiskarna. I princip allt står väl på himlen och ändå resulterar en skurk !!! Det strider mot astrologins inte föraktfulla paragrafdjungel. Hur är det ens möjligt? En födelsetid hade verkligen behövts här och även då kvarstår frågan hur så många starka placeringar inte lyckats göra gott.

Min misstanke är att Mars i Väduren kan vara en bov. Detta är omoralens planet (förutom att representera mod eller oförvägenhet) och Väduren är, helt neutralt betraktat, zodiakens ego-princip. Möjligen kan Väduren ha ett så ofördelaktigt hus i det kompletta horoskopet att hela drivkraften att bevisa sig perverteras. 

(Väduren = Barnet som söker bevisa sin existens genom dra uppmärksamheten till sig. Franske filosofen René Descartes med allt navelskådande om hur att bevisa att han faktiskt finns, förklaras fint av identitetens Sol i identitetslösa Fiskarna och en massiv samling planeter, bl.a. Månen, i ego-principens Vädur.)

"Andras pengar" hittar man t.ex. som andra huset räknat från 7e partnerhuset. Det är sättet att "räkna hus" för extra information fanns i den gamla grekisk-romerska astrologin precis som den alltjämt är en viktig metod i den hinduiska. 

Gör man det tankeexperimentet får man Jungfruascendenten, som ärligt talat är en självtjänande Räknenisse som gärna utnyttjar andra för sina egna syften med mindre horoskopet håller hög klass och trycker på andra och mer altruistiska hus eller tecken. Jungfrun är i den "naturliga zodiaken" en personifikation av den Olycksdrabbade (Jordmoderns dotter Persefone som våldtas) ELLER den åverkande Fienden. Se nu vad som händer:


Nu "fängslas"  Väduren i korruptionens och sedermera dödens 8e hus. Här är det extra allvarligt eftersom den agerande Solens disponent Mars tillika blir fångvakten eller den verksamt onda ägaren till 8e huset ("fångvakter" har samma dåliga karma som de fångar de bevakar att de inte rymmer).

För Solens verksamhet hade det kunna hjälpa åtskilligt om bara Mars hållit sig borta från ett av de  onda husen (6, 8, 12) men här blir det poänglöst att se några pluspoäng för att Sol och Mars båda tillhör ELD eller att de är i härskarlägen. HUSET har sista ordet och styr om hela berättelsen till det sämre!

Jupiter-Månen med begärets Rahu får också en intressant placering i det privata fjärde huset som också står för tillgångar, fasta sådana (som fastighetsägande) medan kvinnornas Venus hamnar i 7e partnerhuset. Om vi här har en korrupt mentalitet (Jungfruns Merkurius i 8e är inte så lyckat för en ascendenthärskare), kommer stora pengars Jupiter i 4e för kvinnors privatliv att vara  undertexten till varför skurken sökte Venus som allierad i sjunde huset. Venus disponent Jupiter ligger i det Privata och sol & vårarens ambition var att berika sig på dessa dolda medel.

Jungfrupersonligheten är bara en gissning, men den personan skulle genast ta udden av de skenbart så starka fyra planeterna i härskarläge.


Inga kommentarer: