Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 21 mars 2022

Studie i fulhet. Ericsson-chefen och hans räknenisse

 


Jag beklagade mig nyligen att Börje Edholm flyttat till USA och som de med mest att mörka sett till att inte ens födelsedagen kan hittas på nätet. Men inlägget blev liggande opublicerat och tillfogas denna spaning. För bolagssajten Allabolag, upptäcker jag, adderar åtminstone månaden januari till kända födelseåret 1963, men det kan vara en godtycklig månad om "Systemet" tvingar "Användaren" att fylla i fältet med något. 

Jag utgår från att januari är korrekt och väljer vad som kan vara den absolut sämsta perioden denna månad detta år. Läs och bedöm själva. Läs särskilt ekonomijournalisten Cervenkas beskrivning av hur denna exempellöst giriga vd lyckas vålla Ericsson enorma förluster genom sitt själviska och usla ledarskap. Han förlorade tidigare en halv miljard på misslyckade internetprojektet Spray och det är helt klart att man ska söka ett horoskop där girighetsdemonens halshuggna aspekt (Ketu) har en viktig roll. Dels pga. hans förflutna men sannolikt för den omilda dom som väntar honom.

Men de med fingrar i syltburken vill förstås inte kännas vid sakernas tillstånd, så DN upplåter givetvis plats på den fula sidans syn på saken:

https://www.dn.se/ekonomi/ericssons-styrelse-staller-sig-bakom-ekholm/


Att hypotetiskt placera Solen invid Ketu förklarar både trivialiteten med hans totalt anonymiserade födelsedata och hur hans ledarskap (Solen) kantas av rullande huvuden. Jag känner till en ingenjör som sparkats upprepade gånger under Ericssons alla "rationaliseringar" och "omorganisationer" men alltid lyckats strebra sig tillbaka igen.

Intressant nog påminner ingenjörens horoskop om Edholms hypotetiska. Det stärker vd:ns spekulativa karta: det egna horoskopet gör en hemmablind så man inte ser att man söker sig till en av universums mer demoniska själar (en vd blir "fyrtornet" som sätter vibrationsnivån i verksamheten), kanske till och mer söker sig åt det hållet i beundran för vad som syns teckna världslig framgång.

Och ja, "denna världens materiella härskare" Stenbocken är en möjlighet med en födelse i januari (tidigare i januari några dagar med Solen i Skytten). 

Och varför inte notera den "fallna" Mars i Krabban för en totalt negativ monstermagnet som både beskriver maktsträvandets axel (Ebba Busch) men via noderna också hybris och en som ytterst bringar förlust åt verksamheten (vid bestraffningens nod Ketu/Draksvansen). Att välja Solens exakta konjunktion med Ketu ger det extra minuset att Månen "faller" så att både psyke och dess disponent är "fallna" i det giriga och alltid hungriga Vattenelementet. Detta är en perfekt period för extremt dekadenta livsöden att framträda.

Dessutom finns en ströplanet i Vattenbäraren så att en mild form av "social utstötning" (Vattenbäraren och Skorpionen) uppstår, här i formen av Edholms flytt till eller exil i USA.

Se även: Korruptionen i Ericsson och Sveriges många OS-guld

*****
*****
*****

Följande skrevs den 13 mars men blev liggande pga. Ukraina-dreven som suddade ut förståndet hos många! Men det passar bra att nu tillfoga Ericssons finanschef Carl Mellander. Han drabbades av gruppstämningen ("class act") i USA mot Edholm och Ericsson.

*****

Det är tråkigt att Ericssons vd Börje Ekholm flyttat utomlands och sett till att hans födelsedatum, utöver födelseåret 1963 inte går att hitta över nätet. I skenet av företagets bedrägliga natur får nästa person i korruptionshärvan tjäna som utgångspunkt för några astrologiska kommentarer. 

Finanschefen Carl Mellander är ännu en i raden av problematiska höjdare som fötts med hinduismens 6/8-förhållande. Planeter i olika relativa förhållanden finns i nästan varje horoskop och de är långt ifrån alltid värst märkbara. Då och då händer det att även "liten tuva stjälper stort lass".


Här blir signaturen tydlig eftersom det är psyket/sinnet i 1a huset (månascendenten) som uppvisar ett glapp, en mörkläggning eller bara okunnig fruktan för en tänkt olycka eller fiende. 

Månen/sinnet hamnar i "relation" till innehållet i 6e olycks- och fiendehuset räknat från 1a egohuset. Sett ur 6e fiendehuset gäller emellertid den 8e "dödsaspekten" mot 1a egohuset. (Det hinduiska schemat med goda och onda hus övertas här av planeterna - oavsett vilka - och ego/dödsproblematiken överförs på de planeter som bildar detta mönster, var de än befinner sig på himlen.

Kort sagt: utöver finanschefens eget mörkande psyke eller tydliga fientlighet mot t.o.m. det synande Ögat (Solen - hans egen själ!) finns också massor av information i 6e som potentiellt kan döda honom eller det globala svenska företag han arbetar för. Och det vet Mellander eftersom det handlar om så viktiga planeter som Solen och intellektets Merkurius som befinner sig i problematiskt förhållande till den mer rutinartade Månen (dag-till-dag-livet och utbetalningar som gick till terrorrörelsen IS i nästan ett årtionde). När de stora ljusen Sol och Måne har ett aktivt glapp, då måste man dra öronen åt sig. Detta kommer att märkas på något sätt.

Att även månkartor (som gäller ett helt dygn) kan ha något att säga även om födelseklockslaget saknas, är tydligt här. Månen i Stenbocken svarar positivt på MAKT eller en Joakim von Anka-liknande inställning till RESURSER. 

I sitt lägre uttryckssätt står Stenbockens härskare Saturnus just för materiella resurser eller ackumulerat resultat. Detta materialistiska sinnelag drar dock mot det abstrakta och mer listigt planerande i Mellanders fall: Saturnus ockuperar sitt andra hemmatecken och planetens Luft-essens matchar i Vattenbäraren tecknets Luft-natur och ligger typiskt nog i 2a ekonomihuset. En strategisk och planerade Saturnus i osynliga luften och frågan gäller ekonomi - ett perfekt omen i det större himmelska ominat som pekar rakt mot en som tar ekonomiska beslut. 

Att den omoraliska skandalalstraren Mars befinner sig i pengarnas TECKEN Oxen understryker ännu mer vilka områden i livet det här dygnets barnakull kan tänkas dra mot. Åtminstone har Mellander svarat totalt på stjärnhimlens indikationer. Bloggen har tidigare spekulerat i att det är de mest framgångsrika - eller ökända - de som når tidningsrubrikerna som i högst grad realiserat sina himmelska omen i jordelivet. För merparten misslyckades de himmelska indikationerna att "ta skruv" vilket kanske är tursamt för ett dygn som detta.

*****

Problem med det hinduiska systemet

Precis som egyptiern / hellenisten Ptolemaios menar indisk tradition att planeter i angränsande tecken/hus är blockerade från varandra av husens "väggar", en variant av "dissociation". 

I Mellanders fall innebär detta det värsta tänkbara: en finanschef vars psyke saknar kontakt med dess fundament eller disponent Saturnus, en räknenisse som gått i spinn och inte respekterar eller ens kan förnimma de gränser (Saturnus) som skiljer ekonomi och hyfs från Månens sämre egenskaper: omättlig hunger efter mer importintäkter och där inte några terrorister eller ett krig får stå i väven för Fulkapitalistens hunger efter mer.

Den här interna blockeringen mellan planet och dess fundament har Sideriska först på senare tid börjat notera att den krockar med en annan regel. Regelkrockar förekommer flitigt i hinduisk astrologi och tvingar till en massa avvägningar. Traditionen är kumulativ och spelregler har introducerats och tagits upp i "kanon" utan att någon brytt sig om ifall de konflikterar med äldre spelregler.

Ta som exempel den välgörande "3/11"-relationen (kort nämnd i nyliga inlägget om DN:s kulturchef). Sett från hus 1 är tredje huset, intellektets hus, ett tvivelaktigt hus eftersom barnets intellekt saknar moral och logisk klarhet. Men hinduerna säger att detta är ett förbättringsbart livsområde och det där inte Ödet satt totala gränser (försåvitt inte t.ex. ascendenten/kroppen omvittnar svår medfödd hjärnskada).

Den förstahusplacerade planeten har även ett välgörande förhållande till en planet i 11e huset, om någon befinner sig där. Om 3e är ett variabelt hus, är 11e i indisk lära helt neutralt. Ändå ges alltså "3/11"-relationen ett gott betyg. Detta är svårbegripligt och rent motsägelsefullt blir det när man påminner sig den hinduiska doktrinen om "planeters verksamma natur". Här är VARJE tillfällig ägare till 11e verksamt ond för 1a egohuset, oavsett vilket tecken som stiger i öster.

Läran om "planeters relationen" krockar direkt med läran om "planeters verksamma natur", och på typiskt sätt uppmanas uttydaren att gradera de två konflikterande budskapen, det viktigaste tjänar som underlag i den fortsatta tolkningen.

Men MOT doktrinen att finanschefens Måne i 1a och måndisponent i 2a är alienerade från varandra, står den här bloggens impressionistiska klotter med färgprickar i tecknen/husen. Ta finanschefens karta igen.


Enligt min uppfattning - och denna är inte grundad i hinduisk tradition utan i nyplatonisk filosofi och dess diskussion om själens motståndskraft mot korruption vid mötet med materia - finns ändå en kontakt mellan finanschefens psyke och dess fundament. (De fyra elementen beskriver förvisso bara "själens fordon" men frågan är om själen under jordelivet på något sätt påverkas av sina subtila klädnader.) 

Romerske filosofen Plotinos var optimistisk och menade att själens högsta nivå aldrig påverkas av nedstigandet i världen, men den heliga Iamblikos var av annan mening. Redan hos Platon skymtar problemet: är själen i sitt ursprungliga tillstånd helt rationell eller finns där ett frö till dess "fall"? Den tidgare svårfunna men lyckligtvis nyutgivna Neoplatonism från 1972 av R.T. Wallis är en nödvändig grundtext till dessa delikata problem och som faktiskt inbegriper astrologins Element, när man som här använder dem som metaforer för själens nivåer.

Bloggaren har smugit in sin åsikt via diskussioner som "hur förhåller sig den Rationella Själens emblem Saturnus till sitt underlag: i vilket element befinner den sig och hur fungerar fundamentets fundament (Saturnus disponent)?"

Bara i Vattenbäraren, som hos Mellander, råder Saturnus sig själv och ger ett helt känslofritt och resonerande karaktärsdrag. Tyvärr kan denna frihet från "själens korrumperande känslor" själv ingå i ett horoskop som ändå drar mot en sociopatisk typ eller en iskall Räknenisse (i sin tur en del av det som förr kallades den förslagna kriminella hjärnan, till skillnad från den korttänkta passionsbrottslingen). Kort sagt: Sideriska siktet tar Iamblikos ståndpunkt och menar att även Saturnus i Vattenbäraren kan visa tecken på svår korruption.


Saturnus - essentiell LUFT - står i sitt primära hemmatecken, av LUFT, och indikerar en alltigenom medvetet kalkylerande natur, en koncepttänkare, en systemdesigner (här: ekonomisk planläggning).

Eftersom Månen i Stenbocken har en absorptiv och assimilerande natur (tänk Månen och magen, Månen och dess ständiga behov av föda), "suger månplaceringen" upp något av sin tillfälliga ägares belägenhet. Eftersom Stenbockens härskare Saturnus "är" Luft och befinner sig i ett Lufttecken väger detta omen tyngst, som jag ser det. 

Trots husväggen finns i en tolkningsdimension åtskillig kommunikation mellan de två tecknen vilket är rätt uppenbart. Man blir inte ekonomichef för ett globalt företag om man har en fet blockering i psyket! Likväl är det uppenbart att någon form av störning föreligger här, sinnet har en OSUND kontakt med den normalt moraliska Saturnus. "Dubbelsystemet" Måne/Saturnus både fungerar och har blindfläckar.

Det är mycket möjligt att man skulle komma längre med ett klockslag och med detta se i vilka hus/livsområden "blindfläcken" slår till. Men t.o.m. med bara månascendenten kan man tydligt se att Merkurius - Räknenissen - potentiellt är människans största fiende ("6"-relationen) och potentiellt också det som kommer att döda honom ("12"-relationen) eller åtminstone mån-psykets fantasier och föreställningar (= vanära som frukten av Ericsson-bindningen).

Sinnets Måne är jordbundet och materialistiskt så det förslår: Jord är INTE en del av själen i nyplatonismen utan bara den felorienterade själens upplevelse av "objektivt stoff" - till vilket själen på Vattnets nivå hjälplöst dras ner i (själen finner sig i nästa ögonblick återfödd i en ny fysisk kropp).

Månen motsvarar således på Vattnets nivå (dess egen nivå) den irrationella eller rent vegetativa delen av själen, den del som enbart är orienterad mot det låga och uppenbara den behöver som förkroppsligat ting. 

Den här Räknenissen har alltså ett sinnelag fullständigt fixerat vid materien men inte enbart. Disponenten visar inflödet av "luftblå konceptioner" i samband med 2a husets ekonomifrågor. Detta är en underliggande "blåkarta" för hur man löser små förtretligheter som en skock terrorister som hämmar företagets intäkter.

Saturnus är i hemmaläge och detsamma kan sägas om den sluga intellektualitetens Merkurius hemma i Tvillingarna. Tillsammans bildar de vad kända brittiska astrologen Charles Carter under 1900-talet kallade den "kallt kalkylerade förbrytartypen" (till skillnad från passionsbrottslingen - typiskt tecknad av ELD och VATTEN i överemotionell kontakt).

Det är knappast tillfredsställande för en systemtekniker, men på något underligt sätt tycks båda synsätten fungera, såväl läran om grannhusens (tecknens) avskildhet från varandra och läran om en intern förbindelse mellan planet och dess disponent i detta egentligen blockerande "2-12"-förhållande.

Och då har inte ens den enligt hinduerna själva underordnade avashta-doktrinen vägs in, den att planeternas genomslag är lågt i början och slutet av ett tecken/hus. Skulle en nyfödd planet i första graden av ett positivt tecken (sista graden av ett negativt där mognaden går åt andra hållet), skulle en sådan debutant kommunicera sin nya position i ett ELEMENT så svagt att istället dissociationen eller blockeringen mellan planet och dess ägare slår till? Och samma sak för en "död" planet som redan är klar med tecknet/dess element?

*****

När jag spekulerade kring Börje Edholms karta hade  texten om Carl Mellander helt fallit i glömska, men det är intressant att finna biträdaren ha Månen i Stenbocken efter att jag fastnat för den spektakulärt usla soldagen i Stenbocken. På någon nivå måste minnet av Mellanders karta ha dröjt sig kvar, men att Edholms månad rymmer en så spektakulärt misslyckad kapitalist var mig då obekant. Matchad kombination av Sol och Måne är en astrologisk klassiker för kumpaner i brott eller vad saken än gäller.


2 kommentarer:

Havsörnen sa...

Försökte med Whitepages.com på Börje Ekholm, Colorado, men man måate ha premiumtjänst för att se detaljer. Hittade dock denna artikel och tur att jag läste till slutet, för där står det 21 jan 1963:

https://sidea.se/borje-ekholm-2010/

Seaward sa...

Enastående sökning! Och: det är nog första gången, åtminstone på den här bloggen, som ett spekulativt resonemang utifrån "värsta dagen under tidsspannet ifråga" stämmer exakt. Jag anade att 21a låg bra nära det verkliga förhållandet, horoskopets delar stämde så väl med gamla vedertagna betydelser...