Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 27 mars 2022

Ewa Fröling - dränerande Passion för livet

 


För den som hörde P1:s Söndagsintervjun (även podd) behöver Ewa Frölings födelsedygn utifrån de tre kvaliteternas perspektiv ingen närmare förklaring.

Lika frisk i tanken som vid avfärdandet av Tinder-svajpande köttkonsumtion (vilket den här bloggaren uppfattar som en mänsklighet som urartat till följd av it-fascisterna som driver allt större del av ekonomin), lika enerverande är hon i andra delar i sitt stockholmsslafsiga och underklassiga "jag, jag, jag". 

Den ansträngande egocentriska sidan syns tydligt i horoskopet: som uppblåsta Jupiter i egoprincipens Vädur som fundament till hela sinnesapparaten (Månen i Fiskarna).

Det är dominant Passion delvis upplyst av Ljuset och men dessutom en liten känning av Mörkret som skapar dels det rotlösa människoöde hon beskriver i intervjun -  Passion ÄR människans primära kvalitet enligt hinduerna - men rotlösheten förklarar också dragningen till Drama där det bjuds roller att glida in i. 

Mycket i intervjun lät som skådespel och en skyddande front (soltecknet är dock Krabban, revirinstinkten som dock här upplöses genom att Månen står i Ljuset). Att önska sig ett roterande hus för att dagligen slippa se samma vy utanför fönstret sade dock allt: PASSIONENS KORS är de fyra årstidstecknen (enligt västerlandets resonemang) och i Indien SAMSARA, eller den fallna själens fångenskap i det roterande Kretslopp den ännu inte kan få nog av. 

Det "frölingska ursinne" som omtalas i intervjun är den psykiska obalans som också blir en tillgång för dramatiker (men knappast i vardagslivet). Det är Jupiter som bringar expansion från egoperspektivets Vädur men överlastar den veka ilske-planeten Mars i Vågskålarna. 

Men detta är inte ursinne! Astrologin känner betydligt mer potenta symboler för det ursprungliga sinnet, som för övrigt är något helt annat än det koleriska sinnelag som termen numera står för. Ilska och vrede tillhör förvisso Mars men astrologins rika förrådsbod ger en mängd gradienter på skalan från irritation till renodlat vansinne.

Adolf Hitlers intränade vrede är ett bra exempel på en rätt barnslig ilska: han hade Mars med Venus i Väduren. I den kombinationen är Mars MYCKET STARKARE så att man med rätta kan tala om att jämviktens Venus förlorade och Hitler var helt obalanserad. 

Men därtill finns en vrede som mixas med grymhet och för sådan ska man kanske hellre titta på svenska borgerliga politiker och vad de är redo till för att sörja för sina väljares komfortabla liv på den fattiggjorda massans ytterligare bekostnad. Ta t.ex. moderata f.d. finansminister Borg:

Mars i ideologen Vattenbäraren i attack mot det enkla folkets Måne i ekonomiska Oxen är inte vacker! Särskilt inte som Mars fundament Saturnus står vekt i Vatten (Fiskarna utanför bilden). Flödande vatten flyttar hela tiden fram positionerna och fungerar inte alls med gränsdragaren Saturnus. Unge Borg var mycket riktigt "ekonomisk anarkist" men lär ha tummat på eventuella principer många gånger genom livet.

I Mars attack syns "Nya Moderaternas" alla skattesänkningar för dem som redan hade det bra ställt och som de enklaste fick betala. 

Man kan kalla den här delen av horoskopet för borgarnas krig mot Sveriges alla servicejobbare som dagligen tjänar för att hålla landet Vattenbärare som den lyxglidande Elit den är. Se vidare hundra och ett inlägg om Sverigehoroskopet... Borg företer i normala fall ingen synlig vrede (spritfylld kan vara en annan sak). Mars verkar från LUFT-elementet - det är Ondska som tagit över den intellektuella apparaten och verkar genom lagar och regleringar. För ett horoskop med KÄND födelsetid och där Mars verkar som en god planet, ett tillgång, kan placeringen i Vattenbäraren snarast innebära åtskillig intelligens och kapacitet att förstå komplexa situationer.

Naturligtvis kan den som inte förstår astrologins obehagliga sätt att påvisa "kejsarens nakenhet" istället välja en neutral läsart: Mars är "bara" energi och stimulerar Anders Borgs sinnelag (Månen) för ekonomiska spörsmål (Oxen, ekonomi eller äganderättsprincipen). 

Men det är som sagt att förbli oseende trots att ögonen registrerar eldskriften på väggen... Mars i attack mot Månen är aldrig en folkets välgörare, och den som lider av den här aspekten bör inte ge sig in i politiken. Risken är stor att man väljer ut en syndabock att angripa trots att aspekten egentligen skildrar egen ond karma som ännu inte värkt ut (själens många liv i Kretsloppet...)

 

Tillägg

När detta var skrivet i reaktion på Söndagsintervjun dyker lustigt nog ett kåseri upp i radion. Det är mångsysslaren Helena Granström som har åsikter om värdet av vrede. Faktiskt, hon är nog rätt person att uttala sig, med Adolf Hitlers kombination av Mars/Venus men i Lejonet, ELDEN ett evolutionssteg mer dignifierat än Vädurens ystra och hetsiga utfall. 


Intressant att just hon menar sig ha speciell insikt i vredens natur givet att Lejonets disponent Solen står svag och kooperationsberoende Vågen och därtill svårt hämmad av det sociala överjagets Saturnus! En klassiker: att formalisera och ev. lovorda och höja till skyarna just det man själv är som sämst på.
:-)

Men i Putin-tider särskilt, aktiveras förstås de människor extra som har en röra av Krig och Fred i sina horoskop (och de är många eftersom astrologin bjuder på så många tolkningsskikt). Den obskyra bloggaren är inte undantagen: Venus i Lejonet (som hos Granström) och därför disponerad av Solen i Vågen (som hos Granström) men med den skillnaden att hans Sol "bränner" Mars och tar beslutet om krig (och vrede) eftersom Solen i tät konjunktion med Mars låter den kognitiva planeten lysa starkare än Mars. (Bloggaren valde fängelse framför den tidens tvingande värnplikt.)

Färgsättningen hänför sig här till husen:
Lejonet i "blå" kommunikationshuset och
Vågen i eldiga 5e lek- och kreativitetshuset


Hinduer säger att kriget alltjämt lever på insidan av den brända konjunktionen Solen/Mars, men att vederbörande har Solens bättre överblick för vilka strider som är värda att utkämpa. Bloggaren har fått "vykort" från sin själ om åtminstone fyra tidigare liv där "Mars" varit en dominant och årtionden av drömmar bekräftar således horoskopet. 

Konfigurationen är långt från den livliga men primitiva och närapå sprickfärdiga Eld/Vatten-sensationalism Ewa Fröling (Krabba/Vädur/Våg) företedde eller Bergströms aktivismhämmade eller konventionella Sol/Saturnus. Wikipedia kallar Bergström samhällskritiker men den kritiken ser mer ut som en födkrok. Solen med Saturnus tenderar att liera sig med övermakten, även om Saturnus i Vågen sägs ha en frihet i tanken som lag & ordning-planeten saknar i många andra positioner.


Inga kommentarer: