Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 4 mars 2022

Analytiker förklarar rysk ambition, matchar ryska horoskopet

Expressen höjder sig momentant ur drevmentaliteten och har en både allmänt tillgänglig och läsvärd artikel om Rysslands "egentliga motiv". 

Tendentiöst, kan tyckas, förklarar denna historielektion att Nato INGET har att göra med gammal rysk imperie- och härsklystnad. Och det är förstås enkelt att säga genom att öka tidsramen och uttala sig svepande. Slugt, via godtycklig segmentering tonar bort Nato. Ser man i närmare detalj på den delen istället för att smita iväg och diskutera Ryssland i detalj, kan det visst sägas vara Natos hårdbevakning i närtid som tjänat som en irritant som till sist utlöser Ukraina-kriget. Men visst har Ryssen en större ambition och mer om det längre ned.

Mer intressant än Västs försök att trolla bort Väst ur alla ekvationer, är vad medlemmen i svenska Krigsvapenskapsakademin säger om Europas försämrade säkerhetsläge (tillbaka till EU-perspektivet igen): 

"Förändringen började redan 1994, och har accelererat sedan Putin kom till makten. Kriget i den ryska utbrytarrepubliken Tjetjenien 1994-96 var på många sätt startskottet: det ryska nederlaget visade hur långt Ryssland hade fallit och gjorde att många tidigare sovjetrepubliker nu försökte gå sin egen väg."

I nyliga Ryssland i grunden defensivt granskades bara de planetära cykler som matchade Ukraina-invasionen. Men börjar man från början stämmer faktiskt cykelläran perfekt med vad den svenska experten säger. Rysslands första cykel ägs av Rahu, den äregiriga, vilket är ett lustigt sammanträffande eftersom detta är Ukrainas dominanta planet och fick mig att kalla den unga utbrytaren för en orealistisk frihetsfanatiker. Även om nya Rysslands horoskop som helhet alltså är rätt defensivt och inåtblickande, inleds kärnan i f.d. Sovjetunionen av den uppåtsträvande demonen.

Rysslands "goda lycka" (hus 5) består i
näringssjälens förmåga att "undvika att dö" (Skorpionen),
en dygd - om än remarkabelt "negativ". Den är en logisk
följd av Krabban i öster (magen och assimilation av näring).
Mars i härskarläge i Skorpionen gör dock även den defensiva
psykologin fullt kapabel att kriga för sin överlevnad.


Nu ligger Rahu svag med Solen (nationens identitet) i 6e olycks- eller fiendehuset. Det nya Ryssland är inte mycket att skriva hem om, och oturstämpeln dominerar således landets första levnadscykel, 1987-1994.

Från Wikipedias artikel om Perestroika/Glasnost-eran noterar jag följande perfekta matchning med läget i Rysslands föregångare:

"The Law on Cooperatives, enacted in May 1988 was perhaps the most radical of the economic reforms during the early part of the Gorbachev era."

Gorbatjovs försök att åtgärda Rysslands svaghet matchar perfekt Rahus strävan att bli någon och skänka republiken lite solglans - dominant är alltså dess ynkliga placering i 6e huset - sidoordnad motsats till 5e tursamma huset. 

Det förefaller som att Dasha-systemet kan rullas baklänges också och inte bryr sig om att Ryssland ännu hette Sovjet då. Hinduisk astrologi innehåller de mest obskyra metoder för att studera tidigare liv och kommande liv - överkurs som aldrig kommer att redovisas på denna blogg till följd av dess ytligare allmänintresse.

Men det är alltså i nästa cykel det händer: expertens år för problemets början, 1994, är första året i det nya, unga Rysslands Venus-cykel:

Vimsottari Dasa:

 Maha Dasas:

 Ket:  1987-10-09  -  1994-10-08
 Ven:  1994-10-08  -  2014-10-08
 Sun:  2014-10-08  -  2020-10-08
 Moo:  2020-10-08  -  2030-10-09
 Mar:  2030-10-09  -  2037-10-08
 Rah:  2037-10-08  -  2055-10-09
 Jup:  2055-10-09  -  2071-10-09
 Sat:  2071-10-09  -  2090-10-09
 Mer:  2090-10-09  -  2107-10-10

Tittar man på Venus subcykler ser det ut så här:

Vimsottari Dasa:

 Ven MD:  1994-10-08  -  2014-10-08

  Antardasas in this MD:

  Ven:  1994-10-08  -  1998-02-04
  Sun:  1998-02-04  -  1999-02-04
  Moo:  1999-02-04  -  2000-10-08
  Mar:  2000-10-08  -  2001-12-07
  Rah:  2001-12-07  -  2004-12-07
  Jup:  2004-12-07  -  2007-08-08
  Sat:  2007-08-08  -  2010-10-08
  Mer:  2010-10-08  -  2013-08-07
  Ket:  2013-08-07  -  2014-10-08

Första subcykeln är identisk med huvudcykeln, liksom klockan i tornet alltid dånar kraftigast i det ögonblicket den träffas av kläppen. Det tvååriga men misslyckade kriget i Tjetjenien motsvarar Rysslands Venus i det nya horoskopet. Här skulle man kunna tycka att Venus i sitt härskarläge i 4e huset för inrikes angelägenheter pekar i helt fel riktning, men äntligen (på den här bloggen) kanske avastha-metoden kommer till undsättning. 

Metoden fungerade inte allt med Solens "mognad" i sitt zodiaktecken när jag testade Nobelpristagare. Solen kan vinna Nobelpris även som ung intelligens såväl som när den är gammal i tecknet i fråga (i slutet av positiva tecken eller i början av negativa). Nu är detta visserligen en teknik med låg prio, enligt astrologin. Det var ett test dömt att misslyckas, metoden sägs bara användas för "finjusteringar" av ett omdöme.

Men för Ryssland ger avastha-läran nu en logisk förklaring: Venus i Vågens 30e och sista grad är ju död, speciellt som är sin egen och inte har någon disponent annorstädes som kan ge nödbistånd! Det handlar om att nationen tappat sin inre harmoni och välstånd (Vågen är mycket för att njuta livets goda). Vad göra? Starta krig förstås. Fråga USA, det landet vet allt om att angripa andra för att rädda sig själv.

I föregående inlägg om ryska horoskopet nämndes aldrig vilken atma karaka landet har - vad nationens själ klappar för. Men Venus vill jämvikt och vällevnad och här uppstår mötet av två motsatta regler. atma karaka måste ha hunnit längst av alla inom sitt värdtecken. Men samtidigt innebär detta (dock enbart i positiva tecken) att "själens åstundan" går mot sin död.

Med andra ord: Rysslands inre tillstånd var uselt och drömmen om lilla välgöraren Venus var död. Alltså måste expansionen se som alla folk och länder alltid gjort sedan urminnes tid, som folkvandringar eller senare som länders försök att utvidga sig för att få tillgång till mer resurser (pst... USA och Iraks oljetillgångar, inte så länge sedan).

Det är märkligt att svenska medier är så korkade att de inte enkelt kunnat förklara logiken till Ryssens rörelser utan att svenska folket tvingats utstå över en vecka av hatiska svarta tidningsrubriker som inget förklarar eller kan ge en viss förståelse för varför Ryssland gör som de gör! Men kör i vind för krigsexpertens formulering: "söndra och härska", det är bara inte precist nog för att skapa förståelse, bara för att spä på det orkestrerade rysshatet i tiden.

För en krigshistoriker är uppenbarligen inte det större perspektivet intressant, Expressen-artikeln talar hellre om hur Ryssen under åratal sökt "underblåsa etniska konflikter på [grannländernas] territorium i syfte att söndra och härska." Det är en mycket primitiv beskrivning som inte heller bidrar till Expressenläsarens förståelse, att ett land äter andra länder precis som den djungel-darwinism Västkapitalismen själv lever efter. 

Ytterst handlar det inte ens om det "krigsexperten" säger utan om exakt vad den här bloggen sade: "Rysslands i grunden defensiva natur" - introspektionen i ett land som minns sin långa historia och känner av tillståndet i sin näringssjäl (Vattenelementet, den lägre näringssjälen är en viktig distinktion i platonismens själssyn). Landet blev medvetet om att det levde på svältgränsen. Putin upplevde att Ryssland var tvunget att stärka sin vitalitet på det sätt vanliga människor gör. För Putin är naturligtvis bara människa, inte ens halvvägs till den visa filosof-kung Platons idealiserade om. Förvisso driver han sitt nuvarande spel bättre än USA gjort sedan Andra världskriget.


Inga kommentarer: