Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 28 mars 2022

Kinesisk vishet: Sveriges nya vapenskrammel vittnar om dess död

 


Daoismen var troligen inte mer än en skara filosofiskt lagda människor som delade urgamla tankar om universums arbetssätt (Universums dolda lagar eller mekanismer uppfattade som Dao eller "Vägen"). 

Traditionellt har läran existerat ungefär 2500 år, men vem vet. Givet de många antimilitaristiska styckena i  Daodejing skulle man kunna gissa att rörelsen tog form under de Krigande Staternas Period i Kina, den turbulenta era vars början stämmer rätt bra med den mytologiska Lao Tzu:s tänkta plats i historien.

Sveriges skolor borde låta eleverna djupstudera Daodejing för att inte sluta sina dagar som galna krigshetsare, när först Putin förbrutit sig mot Himmelens regelverk och nu Sverige gör sig redo att återinföra allmän värnplikt och naturligtvis ansluta sig till NATO (USA har redan landets alla kapitalister i sin ficka, åtminstone ideologiskt, se bl.a. texten om Stockholms fondbörs. Som kineserna sade: "världens nät har vida maskor" men den med rätt perspektiv ser likväl hur allt hänger samman.)

Kanske är det för sent att introducera alternativa synsätt i Sverige. Varför tror ni datakrigsspel blivit en svensk exportvara efter millennieskiftet? Det är nya Sveriges intensifierade dödsdrift som tydligt börja läcka ut i den ena verksamheten efter den andra. Landet åtrår döden, vilket nationalhoroskopets månfundament krigs-Mars i 8e dödshuset indikerar.

Men se ändå vad Daodejing har att säga, första citatet visserligen om erövringskrig (likt Putins eller USA:s ständiga krig via proxystater):

Den som genom Vägen söker hjälpa en härskare
Opponerar all erövring genom arméstyrkor.
För sådana ting har ett sätt att vända åter (till avsändaren).
Där arméer uppehåller sig, där växter törn och tistel.
Uppbådandet av en stor här (allmän värnplikt)
Kommer att följas av ett armodets år.

Därför verkställer den goda generalen sitt syfte och stannar där,
Utan att söka ytterligare fördelar av sin seger.


Han uppfyller sitt syfte utan att spegla sig i vad han gjort.
Han uppfyller sitt syfte utan att skrävla om dådet.
Han uppfyller sitt syfte utan att vara stolt över det han gjort.
Han uppfyller sitt syfte, men bara som ett steg som inte kunnat undvikas.
Han uppfyller sitt syfte men förutom våld.

För det som har en tid av vigör har också en tid av förvissning.
Våld går emot Vägen
Och vad går emot Vägen kommer snart att utplånas.


Daodejing kapitel 30


Fina vapen är icke desto mindre ting som drar onda omen till sig. ...

Den meditativa människa (mystikern, som ser livets sammanhang), till och med i rollen som Erövrare, betraktar inte vapen som något gott. 

För att finna behag i dem är att förhärliga sig i dem, och att förhärliga sig i människoslakt. 

Den som finner tjusning i människoslakt kommer aldrig att få ut vad han söker från alla dem som lever under himmelen.

Daodejing, delar av kapital 31


Daoisten, som nått ett medvetande bortom liv och död, kan mycket väl ta en Generals position (och är den enda kapabla att sköta den uppgiften med omdöme), men hatar sitt arbete. Daodejing innehåller förutom dessa sorgesamma texter om "den lägre vägen" också en "högre väg" som är rent magisk (inte på det hemska sätt som sekulära programledare brukar och förstör ordet).

Men denna "den meditativa människans" världsbild och högre väg är för det sekulära Sverige naturligtvis en utopi eller orealistisk fantasi. Faktum är dock att daoisterna liknade TM-rörelsen (transcendental meditation) som runt 1980 ägde medel nog att även i svenska tidningar sätta in helsidesannonser vilka förklarade att om bara 10% av ett lands (eller världens) befolkning mediterade skulle nationen (världen) utveckla ett sådant medvetande att alla krig avstannade.

Sverige med alla sina krigsspelutvecklare (tomma människor förlorade i det smutsblå) väljer istället den obegåvade människans väg, den lägre vägen. De kommer likt sina produkters användare, krigsspelade kids, att stödja vilka låga planer politikerna än smider. Sverige kan vara dekadensens centrum  - ett svart hål i Västvärlden - men har maskerat det väl genom att spela fristående från USA.

Det ser ut som att Saturnus cykel (2036-55), som bloggen under några år misstänksamt blickat fram mot, blir den tid då svenskarna går under i ett Tredje världskrig. Och det bara för att de inte lyckades uppbåda ens 10% dagligen mediterande samhällsmedlemmar. Nyligen pekade jag ut att november 2022 blir ett första ställe att förhandsgranska den längre cykeln, när Saturnus träder fram som sub-cykel inom den nuvarande onda Rikemanscykeln. (Fatta vad en god Rikemanscykel hade kunnat göra för ett land och dess befolkning, tyvärr har Sverige inte ett horoskop med så lyckliga omen.)

"Feelgood" och "wellness"-trams kvalificerar sig inte - avsikten med meditation kan inte vara egocentrisk, säljs skilda praktiker med hälsoargument är ett tydligt tecken på att det är kapitalisternas till egenvinning syftande förfalskning av den äkta varan. Ett tips: Daodejing klargör att bara den som hatar sin kropp kan anförtros med makten över riket. Alla tidningsartiklar som gör dig mer kroppsmedveten dödar dig i själva verket, bit för bit. Sverige är ett maskinland och söker reducera människan till en väloljad apparat!


Inga kommentarer: