Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 13 mars 2022

DN:s kulturchef nu även kärnvapenexpert

 


Eftersom  DN tror sig leda kampen mot dålig information är det alltid lika märkligt att se vilka fadäser den svenska övre medelklassen numera tillåter sig. Här är det Wiman som inte ens klarar att vända en tanke till dess motsats utan att slira snett.

Wiman ondgör sig av en och annan relativisering av kärnvapnens ondska han sett, bland annat i bloggar, och förklarar som självutnämnd krigsexpert hur det ligger till - jag delar upp det här stycket för extra tydlighet:

Nej, kampen mot kärnvapen handlar inte om blåögd pacifism eller världsfrånvänd idealism.

Snarare tvärtom.

Det är ju kärnvapnens existens som hindrar USA och Västeuropa från att på ett militärt effektivt sätt kunna ingripa till Ukrainas försvar. 

https://www.dn.se/kultur/bjorn-wiman-skrivbordskrigarnas-naivitet-om-karnvapen-ar-livsfarlig/

Men texten beskriver inte motsatsen till blåögd pacifism. En sådan skulle ha varit "kamp FÖR kärnvapnen" sådan som alla NATO-hökar på Sveriges högerkant som Sveriges bästa garanti. Lustigt att Björn Wiman undviker att tala om Etablissemanget (till vilket han själv tillhör) och deras lika farliga inställning.

Det han gör här för att få till någon slags tes är ett mindre haveri. I en fortlöpande tanke (delad på några meningar) byter han ämne, från att kritisera orealistiska pladdermakare i radio och på bloggar till att diskutera USA:s och Västeuropas lamslagenhet inför pågående krig. Det kanske ska se ut som en bildad text men blir för krångligt.

Wiman hör troligen inte hemma i politisk diskurs (mer än den här astrologibloggen gör det, annat ur metafysiskt perspektiv). Han tror förmodligen att han lojalt drar sitt strå till stacken av polariserande DN-inlägg mot Ryssland. Som om Väst VILL HA STORKRIG men oavbrutet lurar läsaren att stirra mot Ryssland i den pågående Ukraina-konflikten. USA säger tills vidare nej, men det är bara en tidsfråga innan de ändrar sig. Lynnighet är bara förnamnet på det 9e samvetshuset i deras nationalhoroskop.

Eftersom jag har vägrat röra (virtuellt) vid något signerat Wiman sedan flera år, kan en ny titt på hans födelsedag (alltså inte kulturchefens personliga horoskop, men väl en karta som han personligen kan svara på delar av).


Eftersom hans ambition fört hela vägen till en chefstitel utgår jag från att Månen befinner sig kvar i Vattenbäraren och inte klivit över till Fiskarna. Det när nämligen psyket just så hybrisaktigt som hans senaste roll som krigsexpert visar: i Vattenbäraren detta år befann sig giriga demonen Rahu som förvrider sinnet och kanske är det största hindret mot genuin insikt om vad som pågår i det egna tankelivet. 

Skulle mot förmodan Månen han anträtt Fiskarna är det inte bättre det, vid denna tidpunkt. För då får psyket/Månen istället en grumlande attack från omoraliska krigaren Mars på sig och med det följer överhettningen mellan ELD och VATTEN (sensationalism) som har för vana att göra en höna av en fjäder eller svansa runt med en "funny walk" för att dra uppmärksamheten till sig. Kapabla människor behöver inte sånt, med mindre de har reklam och pr som yrke.

Om man håller fast i Månen-i-Vattenbäraren får man en reflektion av Sveriges Sol-Vattenbärare, dvs. en  präktig fursteslickare som håller sig väl med Sverigehoroskopet mäktiga men korrupta ledarskap (Solen+Jupiter). Än värre blir det, för Wimans chans till frälsning från sina övertramp att så mycket i sinnelagshoroskopet befinner sig i 8e huset, mörklagt för sinnet och exkluderat ur hans "kulturreflektioner".

Det enda som återstår är då ett karriäristiskt psyke som via Vattenbärarens LUFT antyder en reflekterande och tänkande varelse - en kulturmänniska - men som obönhörligt avslöjas tillhör det värdelösa 1980-talet där allt var pastellfärgad, yuppiementaliteten frodades och ytlighet var det rätta: Månens fundament står i Nybörjaren Väduren som är en mycket dålig placering för den som tänkt satsa på att skriva om ting som kräver bildning. 

Wiman är med andra ord precis rätt man att jobba för DN, en tidning som excellerar i platta inhouse-texter (men också en och annan bra artikel från extern källa - översättningen av en finsk författares perspektiv på att leva nära Ryssland var intressant som partsinlaga. DN:s läsare tror förmodligen det är Guds egna ord de läser).

Enligt Wimans sinnelags perspektiv är han naturligtvis själv närmast en gåva till svenskarna: fantasins Måne intalar honom att hans solära intelligens och räckvidd  hör hemma i 9e huset, "gudens hus" under hellenismen (och för hinduerna Gurus hus, den gudomlige Läraren). 

Problemet även här är att solfundamentet inte är tillgängligt för sinnet i Vattenbäraren, för Vågens härskare är en av de som ligger i 8e husets omedvetna mörker. Ännu ett fall av den vanligt förekommande 6/8-relationen (ur Månens perspektiv är Venus i åttonde steget bort, alltså effektivt "död" för sinnets räckvidd). Och det vill sig inte bättre än att även Solen står avskärmade från sitt fundament eftersom granntecknen sägs sakna kommunikation. I några fall där soltecknets fundamentet har omloppsbanor innanför Jorden uppstår det här fenomenet oftare än kartan slipper det. För en födelse i Vågen, som Wimans, är den kognitiva processens Sol isolerad från sin egen bas både, när Venus är steget efter, i Jungfrun, och redan har stressat iväg, in i dödsskuggans dal, Skorpionen. 

De teoretiskt bästa exemplaren av just detta tecken är de som har både Sol och Venus i samma tecken. De ytterst få som har en Venus som släpar maximalt långt efter, i Lejonet, eller redan är framme och nosar i Skyttens början. Denna minoritet lyder under den relativa planetära relationen "3/11" och ger också goda resultat. Tyvärr landar Wimans soldisponent under "2/12" och detta samt Venus placering i 8e förklarar förmodligen varför sinnet inte detekterar ämnesglidningen i de citerade raderna. Som "kulturchef" betvivlar jag att han ser behovet av en redaktör eller korrekturläsare ...

Som jag nyligen sade (kanske här) är det smått förvirrande att hinduisk astrologi både har en spartansk uppsättning interplanetära aspekter (oppositioner, konjunktioner etc), men dessutom detta relationsschema. Det är förmodligen två traditioner som rörts ner i samma gryta någon gång, för bra logik är det inte. Det tål dock att upprepas att systemet med planetära relationer använder de jordiska husens karaktär av goda eller onda och projicerar husens inbördes förhållanden på planeter som råkar befinna sig i motsvarande relationer (se länken just ovan).

Eftersom hela Wimans ämnet är terror och fasa (i anslutning till kärnvapen) kan man på goda grunder anta att Månen i Vattenbäraren är korrekt typ av sinnelag.  Det handlar om en låg variant av Vattenbäraren som just inte penetrerar ämnen djupare än till den socialrealistiska nivån (horoskopet betonar LUFT  i anslutning till JORD - jämför Sverigehoroskopets LUFT-ascendent där ascendenthärskaren Venus ligger i JORD: Wiman är kort sagt "lagom" för svenska förhållanden).

Ett skäl till en "svensk måne" är också att i just detta fall placerar sig tre viktiga planeter i 8e huset för fördjupad rädsla - terror i modern folkmun. Det är Skorpionens 8e onda hus som slukat både intellekt, maximeraren Jupiter och nämnda balanskonstnär Venus). 

Helt klart är kärnvapen ett ämne som får Wiman att spåra ur och indirekt blir han ett exempel på den kinesiska vishetens varning mot de som övergöder livet och som för det skördar bara död. Den pärlan av vishet kom till snabb återanvändning när Wiman producerar sin kontraproduktiva text senare samma dag.

I rättvisans namn minns jag en då tonårig grabb som sommarjobbade där en då knappt mer än 20-årig bloggare arbetade. Samma födelsedag som Wiman och jag slogs av att snubben var välpolerad och mycket artig och berättade som sina funderingar att bli ambulansförare. Samtidigt märkte den ännu inte astrologiintresserade bloggaren något jäktat eller nästan förföljt drag i ynglingens personlighet. 

Kanske alla som föddes under ovanstående signatur upplever ett gammalt krig i sina inre själar och som stressar dem - och i ynglingens fall ledde till den behjärtansvärda tanken att hjälpa till där olyckor skett. Kanske detsamma driver Wiman i denna text, trots av krigsstress brusten logik? 

Värre människor finns det definitivt, som t.ex. moderate höken Hökmark som troligen inte skulle misstycka om Nato:s kärnvapen äntligen kom till användning...


Även här en ascendent för sinnet enbart. Varför två 6-8-påverkade horoskop kan ge så olika resultat, en i grunden humanitär kulturpretendent och en sjuklig militarist, lämnar jag därhän. Men ett tips är: kolla Solen i samma tecken som plikten och rigiditetens Saturnus (och där Solen "bränner" eller underordnar den empatiska Månen). 

En annan aktuell ledarfigur med hårt hjärta och en i grunden materialistisk Saturnus-ideologi med denna kombination är ... Putin. Plutokrater som plutokrater. Den som trodde Sveriges demokrati betydde att folk bestämmer om landets utveckling kan tänka om.


Inga kommentarer: