Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 14 mars 2022

Aftonbladet kallar in en Storsvensk att mästra läsarna

 


Efter de första dagarnas bisarra rubriker - särskilt i Aftonbladet och DN - har det grova propagandadrevet gjort sitt. I händelse att inte hela landet nu är mobiliserat för Nato-anslutning och snart deltagande i storkrig, kallar Nato-Schibsted in en äkta Storsvensk, historikern Herman Lindqvist. 

Uppgift: del i nya  drevet som ska se till att ingen tar lätt på det som händer i Europa. Men underrubriken är rätt anstötlig: han, Storsvensken vill "få oss att förstå hur hemskt krig är". Sällan har Övermakten varit tydligare i vad den anser om kreti och pleti och dess förståndsnivå.

Det har gått tio år sedan denna aspirant på landsfadersrollen bevärdigades en kommentar på Sideriska och rubriken då visar att inte mycket hänt: Herman Lindqvists PlattmarksSverige. Men något nytt borde gå att gräva fram ur kartan för en (slarvig) historikers födelsedygn och då struntar jag i, i och för sig avslöjande, trivialiteter som att han dumpade sin förra hustru efter 35 år och tog en yngre och fräschare bilmodell.


Först måste det sägas att det fordom funnits något rappt och lättsamt över Lindqvists texter (läste dock inte AB:s propagandabeställning). Karln är inte dum! Solen och Merkurius i Ljusets kvalitet visar ett genuint och starkt driv mot förståelse. En äkta vilja att förstå mer även om kartan graviterar mot materialism så att Ljusets kvalitet som genuin andlighet blir en tveksam läsart.

Att Vattenelementet är inblandat gör honom också till något av skvallerkärring, hans historieberättande är fyllt av sådana trivialiteter som får Vatten-varelser att känna (igen sig). 

Men Solen och Merkurius behåller ändå sina respektive grundkvaliteter, upplysning och information. Detta är en genuin signatur för en populärvetenskaplig röst snarare än en tungrodd specialist eller "fransk filosof". Detta understryks i rikt mått att även Fiskarnas härskare (Solen och Merkurius fundament) står i Ljusets kvalitet i det helt intellektuella Tvillingarnas tecken. 

Därmed uppstår det slarv som han ibland beskyllts för i sina historiska redogörelser. Trots det starka ömsesidiga mottagandet - Jupiter i Merkurius tecken och Merkurius i Jupiters tecken - uppstår den "dissociativa" blandningen av Vatten och Luft. En del behärskar konsten att glida mellan känsla och saklighet men inte alla. Det kan uppstå glapp, rejäla blindfläckar eller sakfel med väsensskillnaden mellan känslodriv och ren tanke som här söker arbeta på enad front.

Lindqvist har en jämn fördelning på alla 3 kvaliteterna, men ska man välja vad som dominerar i det här "beställningsjobbet" för den svenska indoktrineringen, så är det förstås Mörkrets kvalitet: Det är en allvarlig och närmast diktatorisk koppling mellan Saturnus i Oxen (en enda vägen i ett helt materialistiskt tecken) och pöbelns eller folkmassans Måne i Vattenbäraren. 

Sverige är ett Vattenbärarland så det är passande att denna framträdande besserwisser i svensk historia anlitas för den tveksamma uppgiften att från den låga position Saturnus-i-Jord representerar hålla svenskarnas TANKETAK på lägsta möjliga nivå. Vattenbäraren tillåts i Sverige inte tänka stort och rätt utan bara som en materialistisk ekonomist vill ha det. 

Lindqvist är perfekt för att gå Överhetens ärenden och få pli på svenskar som vågar se längre än det horribelt låga tanketak Lindqvist själv representerar. Omvända positioner hade inneburit en mycket högre tankehöjd och förmåga att faktorera in mer i en historiesyn än bara slagfält, vapen och antal stupade - Lindqvists typiska förståndshorisont. 

Den här bloggens känsla att Putins krig (misslyckat eller ej) är en pusselbit i den Nya Postkapitalistiska ordningens stötvisa framryckning, det är inte ett perspektiv som ens ryms i Lindqvists hjärna. Sverige är världens värsta extremist som i sin sekulära läggning, lyckats få med merparten av befolkningen i skadliga beteenden. Som att byta till ny årsmodell inte vart 35 år utan varje år eller hur ofta våra Överherrar nu bestämmer att vi måste ut och shoppa lite nytta för att känna någon mening med livet. 

Den Överherren syns i Lindqvists horoskop som Saturnus-i-materiella-värdens-Oxe, även om det inte är krigets kostnad han trycker på här utan dess materiellt synliga effekter, en form av Positivismen som egentligen varit död i hela den bildade världen sedan snart hundra år. Dock inte i Sverige där denna pinsamhet alltjämt är nyckel till att förstå Sveriges döende intellektuella nivå och generande materialism. (För Positivisten finns inget som inte går att se eller ta på, brutalt och mycket förenklat uttryckt.)

Lindqvist blir således en Satan som leverera anti-budskapet till det anti-militaristiska kinesiska visdomsord den här bloggen publicerade bara ett dygn tidigare. Om det finns något orsakssamband går inte att avgöra från gräsrotsnivå, särskilt inte för den som principiellt avböjer att läsa uppenbar propaganda. Det är allt Aftonslöddret syns syssla med efter Ukrainakrisen, tycks det. "Socialdemokratiskt oberoende", säkert.

Helt klart kör nu Staten ut - på bred front - förklaringen att HELA SVERIGE SJUNGER med i krigsfasonerna. Expressen förklarar myndigt att varje svensk eller om så bara boende i landet är förpliktad att delta i "totalkriget", ursäkta "totalförsvaret" om USA viskar i de svenska politikernas öra att det är dags sätta åt den där Putin.

https://www.expressen.se/nyheter/det-har-ar-du-skyldig-att-gora-om-vi-ar-i-krig/

Sveriges entré in i en period av "Lilla döden" i någon form, aviserad häromdagen, visade sig snabbt i medierna! Återkommer till denna period med ett förslag på mer exakta tidpunkter där Sverige tappar förståndet, blir straffad för svek mot Himmelens lagar - eller hur man nu ska förstå Liemannens period, dvs. landets själva Fundament (den flummiga och godtyckliga version som gäller som Förnuft i detta land).

*****

Historikern har krigets Mars där den traditionellt anses "upphöjd": i Stenbocken. Denna placering för tankarna till diktatorns eller den starkes rätt. Någon gång har jag föreslagit att Makttecknets kontroll över våldets planet indikerar statens våldsmonopol, men också att Mars här hamnar med återhållsamhetens Saturnus som disponent och därför skälet till att Mars anses extra bra i detta tecken.

Troligen kan Mars i Stenbocken beteckna vad som helst - allt hänger som vanligt på Betraktarens omdöme av så många astrologiska faktorer han eller hon förmår hålla i huvudet samtidigt. Ta bara senaste melodischlagervinnaren Cornelia Jakobs: Mars i Stenbocken men kvaddad av en tät konjunktion med Saturnus i Stenbocken: ingen balans till den egna energin och utmattningsdepressioner när Den Gamle (Saturnus) blockerar Den Unga (Mars - tänk Iggy "The Wild One" Pop, som t.o.m. landade på sinnessjukhus tidigt 1970-tal).

Dessa antika spelregler kan inte tas som sista ordet,  man kan lämna dem därhän i samma ögonblick astrologins ande börjar vägleda. Detta är precis vad buddisterna menar med att man kan slå sönder statyer på feta och leende buddha-figurer om man själv förverkligat något av den Upplystes bortomvärldsliga lugn och tillfredsställelse oavsett yttre händelser. Den som förverkligat insikten om Världens Tomhet behöver inte längre regler och avgudabilder...

Hos Lindqvist går berättelsen längre än till Mars i dess upphöjda position, krigaren är också "halshuggen" av södra månnoden/demonens nu huvudlösa svanssprattlande. Det kan också indikera ett undertryckande av krig eller ett ointresse av det och med Solen i Fiskarna lutar troligen Lindqvist privat åt någon slags pacifism. Har då allt skrivande om kungar och slag varit ett uttryck för just "halshuggandet" av krigaren? Har Lindqvist bedrivit någon form av självterapi i detta liv, själv kanske en brutal härförare i ett annat liv, eller, mer troligt, en av tallösa offer för den primitiva och blodtörsta européns ständiga bataljer?


Inga kommentarer: