Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 12 mars 2022

Kinesisk vishet / Försvarsministerns danspartner / Drömmars gåtfullhet

 

800-sidigt kompendium från Princeton
University. Utgivet 1963 och ännu i tryck 1988
då bloggaren började nöta ett exemplar


Sverige kan vara den sorgligaste platsen på planeten, givet vilka fantastiska förutsättningar som här har givits att hitta och absorbera all världens vishet, via böcker, nu genom samlingar med klassiska texter på nätet, eller någon sällsynt gång genom en läsvärd tidningsartikel. Detta var en sällsynt plats där man kunde dö som en större människa än man var när man föddes efter själens långa och ringlande väg genom många liv. Landets soltecken Vattenbäraren lovar ju så mycket - innan man granskar Solens disponent och där mycket försvinner i tomma luften. (Kanske symboliserar akilleshälen i nationalhoroskopet att det intellektuella luft-kapitalet sticker utomlands.)

Här är i vilket fall lite antik kinesisk vishet från före vår tideräkning. Det är inte första gången jag citerar från Daodejing. Två korta stycken kallade "kapitel" (böckerna var så korta i antiken att t.o.m. en smartphone-missbrukare som utvecklat läsfobi skulle klara ett par kapital om dagen).

Den här texten är speciell eftersom tankarna går rakt emot allt svensken lärt sig om meningen med sitt liv:

Himmelen är evig, Jorden varar för all tid.
Hur kan de vara på detta sätt?
Därför att de inte vårdar sig om sina egna liv.
Det är därför de fortlever så länge.

Därför placerar sig den Visa Människan i bakgrunden,
men är alltid i förgrunden,

Förblir utanför, men är alltid på plats.

Är det inte just därför att han inte strävar efter någon personligt mål som alla hans personliga behov uppfylls?

Daodejing (tidigare transkribering: Tao Tê Ching), kap. 7
("Boken om Vägen och dess Kraft)

*****

Den som syftar till [att säkra] livet uppnår döden. Om "livets kompanjoner" är 13, är också "dödens kompanjoner" 13. Hur kommer det sig att människokroppens dödspunkter också är 13? Det är för att människor göder livet för hårt.

Det sägs att den som förstått livet kan vandra landet utan att möta tiger eller vildbuffel, och i krig snuddar inga krigsvapen vid honom.

Sannerligen, en buffel som attackerar skulle inte finna något för hornen att genomtränga, tigern inte ha något att riva med sina klor, ett vapen inte hitta något inträde för sin spets.

Varför? För att dessa människor [följarna av Vägen/Dao] inte har någon "dödspunkt" i sig.

kap. 50

Kapitel 50, apropå Sveriges nya militaristiska bensprattlande förklarades av översättaren Arthur Waley innehålla en militär term, "dödspunkt". Han noterade också att kapitlet är en känga till låga hedonister som göder sig med livets goda och likväl bara skördar död.

Jag tror man kan gå vidare och tänka sig att författaren alluderar till akupunkturens komplexa schema av punkter, varav en del dödar (hemlig kunskap) medan stimulation av andra punkter ökar genomströmningen av livsenergi eller chi. Tanken om att likt sekularisten göda livet för hårt dyker också upp i kapitel 55:

Att förstå det "alltid-så" är att vara upplyst,
Men att fylla livet till randen [av distraktioner] är att frammana onda omen.

(Om omen som följer på den som förlorat det "alltid-så" eller Vägen/Dao, se om regeringens fördröjda presskonferens.)

Huvudpoängen i kapitel 50 är att individer som förverkligat Dao eller det kosmiska medvetandet är redan i livet som spöken och kan därför inte skadas av något i denna värld.

Vore bara Sverige en aningen mer förtryckande än den redan börjat bli i sin nyvaknade militarism skulle en sådan här visdomstext från antiken förbjudas eftersom den avslöjar hela den falska världsbild som medborgarna i väst tränas in i från första levnadsdag. 

Bokcensur i Sverige kanske är obehövlig eftersom detta folk redan övergivit tanken på att bilda sig och förstå mer. De syns vara lyckliga att löneslava hela veckan för fredagsspriten och tv-chipsen. Nu ska de betala mer för att militärindustrin ska må bra och deras barn skickas ut och dö i krig.

*****

Det fanns en kortlivad form av skepticism i det gamla Kina, där intresset för statens intresse inte är något man bör efterfölja eller hylla. Inte ett huvudhår skulle man offra för "den goda saken", och om alla gjorde detsamma skulle samhället fungera perfekt, utan några som drog ut i krig.

Denna tankeriktning, lanserad av en Yang Chu (400-talet fvt) dog snart ut, men smög sig ändå in i daoismen och vissa kapitel i Daodejing ser ut att komma från den skeptiska skolan. Författaren Lao Tzü är i vilket fall en mytisk figur och boken ett kompendium med flera författare. Att det fanns beröringspunkter mellan daoister och skeptiker märks i kapitel 7 där den perfekta daoistiska människan inte längre har något ego utan bara följer med i Världssjälens (Daos) rörelse, vilket alltid verkar till det bästa resultatet. Inget den inbillade "kulturmänniskan" finner angenämt eftersom kulturen fjärmat mänskligheten från klarsyn och universums egen intelligens. 

Skeptikerns ointresse för hajpad godhet sticker naturligtvis särskilt i ögonen på svenskar som ur djupet av sina socialiserade naturer uppfattar Pappa Staten som det bästa. Och förmodligen är det så, intill att en annan och mer förfinad stat i framtiden kommer att prioritera medborgarnas självkännedom och hjälpa dem till daoistisk insikt istället för att ta deras liv ifrån dem som arbetsslavar eller framgångssuktande"entreprenörer".. 

Vid denna tid görs naturligtvis närmast alla arbeten av robotar, men Sverige har f.n.  inte ens mänskligt självförverkligande modell daoismen på sin kognitiva karta. Och det är NU planen borde ha smitts för nästa generation när högteknologin verkligen tagit över. Istället förbereder svenska regeringen ungdomen för mer värnplikt och framtida krig! Hur demonisk kan en regim bli? "Hoppas på det bästa men planera för krig", duger inte längre. Tiden skyndar mot ett Nytt Paradigm och Sverige är inte det enda västlandet som kommer att stirra dumt omkring sig och fråga: "hur gick det här till?"

I Sverige uppfinner man alltjämt nonsensjobb för att kontrollera befolkningen (gamla lösdriverilagen i förklädnad). Med den synen på befolkningen kommer ett land garanterat att slitas sönder av krig och motgångar om folket inser hur mycket mer de kunnat göra av sina liv, givet en vettig fostran.

 

Hultqvists perfekta  danspartner

Sekularister som göder livet så kraftigt att de lockar fram motsatt effekt illustreras perfekt av svenska försvarsministern. Tack vare Putin får han nu mer pengar till svenska försvaret. När jag kommenterade Rysslands horoskop var det något som inte riktigt klickade, men nu kom jag på det: Hultqvist älskar Ryssen, för utan Fienden skulle Hultkvist vara en blek uppenbarelse.

Danspartnern Ryssland med sin försiktiga rollmask (ascendent) i Krabban innerst, och svensken ytterst:

Hultqvists Mars äger två positioner, livets Vädur och
dödens Skorpion. Hinduisk aspektlära låter det nyfödda barnet
Väduren starta nedräkningen mot Döden. Eller, som
kineserna sade: den som göder livet för hårt skördar döden

 

Det är två entiteter som i varierande grad drivs av den Irrationella Själen, men Ryssland är den starkare på alla sätt (inte minst i Solens Rahu-ambition att bekämpa sin olyckliga position i 6e huset). 

Dels har Ryssland hela sitt folk (Månen) som nationalistiskt stöttar Krabbans roll (Moderlandet) och är villiga att dö för det. Ascendenthärskaren Månen är den ansiktslösa massan som här står i 2a huset - porten till dödsriket enligt hellenistisk astrologi, men numera fegförvandlat till ekonomi- och födohuset. Kartan anknyter till den kinesiska visheten att den som fixerar sig på föda är den som tvärtom dör. (Parallellen till Jesus anti-budskap är slående: "Det är inte vad ni stoppar i er som förorenar er, utan de ord som lämnar era munnar - en insikt svenska medier inte vet mycket om.)

Rysslands sensitiva Vatten-personlighet riskerar att bränna ut sig till följd av Månen och välmående Jupiter i Lejonet - en baksida med den här signalen i 2a ekonomihuset är förstås de övergödda oligarker som uppstått sedan Sovjetunionens sönderfall. Dessa är slående exempel på de som göder livet för hårt. Men de har alltså tagit Västerlandets lyxkonsumtion som förebilder. 

Månen med goda Jupiter kan således läsas på olika sätt beroende på vilket segment av folket man studerar. Men "positiv sensationalism" - en Eld bakom Vattnet skapar karisma av ett djupt slag eftersom Naturen /Vattnet presenterar den levande elden genom en lackering som för sinnena fördjupar det underliggande. Folket eller den ansiktslösa massan har en stor och livsbejakande själ - vilket är mer än man kan säga om försvarsministern grundattityd.

Och detta trots att kartorna ser ut som syskon! Månen i Lejonet, Solen i Skytten hos båda. Men svensken är dov och grymtande och förklaringen ligger i väsensskillnaden mellan den frimodiga Jupiter hos ryska folket (och dess oligarker!) och svenskens defensiva Jupiter i dödens Skorpion. Bloggaren tillhör samma fas, om någon undrar varför de flesta inlägg saknar lätthet och komik. Jupiter i Skorpionen har inget av det som utmärker Ryssens Jupiter-Lejon, Ryssen står för liv och hopp medan Jupiter-i-Skorpionen är skymningszonen. 

Således: Ryssen är den perfekta danspartner för försvarsministern och hjälper honom att odla sin defensiva Skorpion. Jupiter här finner glädje enbart i sin vägran att dö (och Jupiter är en framgångsplanet, så den stretar emot länge och väl). 

Det är tur att Hultqvist kan kanalisera sin patologi genom yrket och att bloggaren på samma sätt har en Hultqvist att försöka överleva. För den kinesiska visheten närmast lovar krig för den som värjer sig för hårt mot livets avigsidor. 


Kinadrömmen - om själens indifferens till tid och rum


För ännu mer ambitiösa studenter av Kinas visdom hade Princeton ända sedan 1950-talet hållit i tryck ett två-volymers kompendium av en annan kinesisk lärd, Fung Yu-Lan. 

Hittade fram till dessa volymer genom en sanndröm där de gråa/blå böckerna emellertid presenterades som skivomslag. I drömmen gällde (vad jag minns) enbart den grå färgen, men drömjaget reagerade på att skivomslagen saknade illustration bara hade text på framsidan - det enda ord jag fick med från drömmen var "klassisk". Hade inget intresse alls av klassisk musik vide den här tiden, det var populärmusik som gällde, så drömmen stämde inte med livsstilen.

Så tittade en bekant förbi under dagen. Han hade sett böcker om Kina i en bokhandel, fast dolda under brunt papper eftersom de inte ingick i en pågående bok-rea. Han trodde de kunde intressera mig. Jag rusade iväg och köpte dem direkt, mindre än en månad efter den ljusblå tegelstenen. (Har alltid trott på att skaffa minst två perspektiv på samma sak.) 

Det bruna pappret över bokhyllan motsvarade väl det gammaldags träskåp i drömmen där jag hittade båda grammofonskivorna. Volym 2 täckte enligt stor stil på framsidan den KLASSISKA lärdomens period, det enda ord jag uppfattat i drömmen. 


Så vem eller vad styrde detta drömdrama som synkroniserades med en god vän? Det ser ut som om bloggarens personliga daimon ligger bakom sådana här kuriositeter. Att drömmar får detaljerna fel är ingen nyhet, men daimonen (det högre Jaget) måste ha sett och attraherats av böckerna via den goda vännens besök, trots att drömmen utspelade sig flera timmar innan vännen upptäckte böckerna. Det säger något om att människans högre själsnivå ser mer av tiden än människornas ego-nivå, plattmarksperspektivet... Andevärlden sägs förekomma den fysiska verkligheten på exakt det vis som drömmen visar.

Kan tillägga att tipsaren som gjorde verklighet av denna dröm som annars blivit bortglömd har Vågascendent (22a graden) och därmed träffar bloggarens Sol-i-Vågen men framför allt hans merkuriska känselspröt i Vågens 26e grad (rätt stark konjunktion). Dessutom har han Venus i Tvillingarnas 8e grad, mycket nära bloggarens ascendent. Så ser manliga vänskaper ut som håller över 40 år... 

(Hade i unga år dessutom haft en romans med en kvinna född samma år, bara några dagar ifrån. Hon hade siderisk Lejonascendent matchande bloggarens Venus-Lejon. Dessa två exempel visar den klassiska astrologins teser om hur band mellan människor illustreras och det stämmer nästan varje gång.)

Dessutom aktiverade bok-händelsen ett gammalt minne från sexårsåldern och sedan ett par drömmar runt 20 om "det kinesiska livet". Detta tycks ha varit en figur som arbetade åt en feodalherre och skötte herrens tidräkning och höll reda på allsköns litteratur/dokument ... Det var inte första gången kronologi figurerat - i möjligtvis föregående liv, troligen cirka 200 år tidigare var det Assyrien som gällde och ett besläktat ämbete... 

*****

I ytterligare ett liv "det egyptiska" var bloggaren återigen "tidräknare" enligt ett medium som korrekt identifierade mig (via vissa detaljer) fast det var en släkting som begärt tidigare liv-"läsningen" för sig själv. Tydligen hade bloggaren lite makt då, som överhuvud ("motsvarande våra dagars borgmästare") över en liten stad längs Nilen. 

Han ska ha använt taket där han bodde för att studera stjärnorna för "stadens säkerhet", enligt den på sin tid kända klärvoajanten. Släktingen berättade om detta efter en tid och det märkliga var att besöket tycks ha synkroniserats med att jag tog fram kurslitteraturen för 5 poäng Egyptologi och uppmanade mig själv att "äntligen göra kursen" (som jag skjutit på något år). Nästan samma wow!-faktor på den synkroniseringen som med bok-drömmen.

Jag köpte alltid extra litteratur utöver universitets lista med obligatoriska böcker, och med datum inskrivet i den här boken om egyptisk konst ser jag att studierycket och informationen om att ha varit borgmästare dök upp året innan de kinesiska filosofiböckerna. Den 5 mars 1987 står det i egyptiska konstboken. 

Vid någon tidpunkt erinrade jag mig inköpet sen eftermiddag och kartan har troligen korrekt ascendent - beräknad på den tid jag följde tropisk zodiak men så mycket mer träffsäker med den sideriska versionen. Jag har inte sett denna karta sedan före mötet med sideriska zodiaken 2007 (mötet triggades av en dröm, vad annars?). Så hur egyptiskt eller snarare historiskt eller "konstorienterat" är horoskopet? 

 

Ja, Folket (social gemenskap med delad ideologi) sorterar under Vattenbäraren och konst passar perfekt när visuella, lekfulla och kreativa Lejonet stiger - tätt kombinerad med Folket eftersom Lejonhärskaren Solen befinner sig 7e partner- eller allianshuset.  I bloggarens horoskop är Vattenbäraren kopplad till nionde huset för "högre (postgymnasiala) studier".

Nionde huset för "högre vetande" är perfekt betonat, med Mars hemma i Väduren. Också detta en visuell eller klarsynt indikation i hinduismens "bästa hus" (eftersom det länkar vidare till universums Dharma, Lagen). Jag läste för övrigt bara delar av boken och tittade mest på bilderna, så den visuella ascendenten stämde bra.

Ett så traditionalistiskt folk som egyptierna tycks speglat i himmelen där man måste se ett fyrarmat kors i Mörkrets kvalitet (Lejonet är tomt men ascendenthärskaren Solen befinner sig i ett tamasiskt eller "mörkt" tecken). Den egyptiska kulturen varade i tusentals år, och representerar väl Mörkrets kvalitet i en neutral bemärkelse, en kultur seg som sirap eller något som nått en instinktiv vanemässighet och inte längre utvecklas utan tvärtom syftar till att bevara.

Den lodräta axeln pekar på Nilen och de bevattningssystem jag drömt om hur de fungerade och fått bekräftat av någon kunnig i ämnet. (Hur man avledde Nilens vatten in på odlingsbar mark - inget jag någonsin intresserat mig för i detta liv.) Saturnus opposition Månen = organisation av vatten, eller "liv invid Nilfloden": land och vatten, Jord och Vatten.

I jämförelsen med den flitiga studentens eget horoskop hamnar förstås ascendenten kl. 17.00 (ett tillhöftat klockslag) bara 2° från hans estetiska eller konstnärliga Venus i Lejonets 21a grad.

Vad Månen i Oxen mer specifikt gör på den prominenta toppositionen (10e huset) har jag inte riktigt förstått (utöver den indirekt relaterade drömmen om kontroll av vattenflöden), men som alltid står Månen för reflektionen i sinnet av något som redan haft sin tid, sitt levande nu (Solen). Så boken kan sägas beteckna köparens önskan att försjunka och absorbera det som varit (kanske t.o.m. ett eget tidigare liv). Kanske betyder Månen i Oxen inget mer än att det är ett helt materialistiskt studieämne i boken, väggmålning, statyer, viss arkitektur...


Inga kommentarer: