Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 30 mars 2022

Ursprunglig zionism och Ljusets kvalitet

Ungraren Theodor Herzl insåg att hans folk - judarna - aldrig skulle fungera med den rasistiska europén och förespråkade ett återvändande till Palestina och ett återupprättande av en judisk stat.

Det är här således inte de djupt okunniga högerextremisternas "zionism", som blivit ett skällsord för penningstinna judiska affärsmän och deras påstått hemliga planer att ta över världen. Rent foliehattstänkande. Men eftersom samma dårar först präglats av västerlandets kapitalism att hata socialismen finns förstås en liten poäng även i vanvettet.

Lärd och läsvärd artikel som går till botten med begreppet zionism. Jag citerar ett stycke av sammanfattnngen:

"Zionism" är en bred kyrka av konkurrerande rörelser som förändrats över tid och alla har konstruerats och misskonstruerats gång efter annan. Den är ett unikt set historiska omständigheter i vilken befrielsen (av de europeiska judarna) blev till kolonisation (av Palestina). Beväpnandet av zionism, anti-zionsm, anti-semitism för och av skilda politiska intressen innebär att det är närmast omöjligt att längre föra en debatt utifrån dessa termer. 

https://www.opendemocracy.net/en/zionism-history-of-contested-word/

Herzl förespråkade en socialistisk lösning och de gamla kibbutzerna i Palestina och sedermera den nya staten Israel var ett sekulärt försök (som på sikt visade sig misslyckat - se horoskop) att återskapa den fungerande kommunism som funnits i landet tvåtusen år tidigare men förbigås med tystnad av det kristna Nya testamentets magra skisser av landets politiska strömningar. Idag är väl Israel mest ett klassiskt exempel på att en varelse som känner ständigt hot utvecklar brutalitet och övergreppsmentalitet...

Men esséerna som levde i kommunistisk egendomsgemenskap 2000 år tidigare har ett omnämnande i Bibeln. Det är när Jesus uppmanar några åhörare att skärpa till sig och bli "som Ljusets barn". Först med fyndet av Dödahavsrullarna 1947 förstod forskarvärlden vad det handlade om. Av esséerrörelsens egna texter framgick att de kallade sig själva Ljusets barn. Alla måste ha fattat exakt vad Jesus menade men tid och glömska hade gjort texten obegriplig. Frågan är hur nära anknuten till essérna Jesus själv var, han nämner dem som förebildliga! Var de första kristna i själva verket judiska esséer som bröt sig loss från modersamfundet?

Herzl måste ha levt minst ett tidigare liv med det judiska folket och troligen också som esséer. Se bara hur fullständigt perfekt hans födelsehoroskop lägger all tonvikt på Ljusets kvalitet, den lätta, intelligenta och insiktsfulla kvaliteten i hinduernas schema med tre "trådar". 

NOLL DISPOSITION FÖR MÖRKRET,
FÖR DET SOM HAR VARIT

Naturligtvis kan denna utmärkta stomme ha resulterat som god karma av väl förvaltade liv i vilken som helst kultur. En mängd Ljus är inte alltid någon garanti för godhet, detta är DET DETERMINISTISKA UNIVERSUM TIDEN I FRÅGA. Individen kan trots sina förläningar avvika åt den Mörka sidan (i termer av moral) på samma sätt som Mörkret kan representera något stabilt och trovärdigt och absolut inte nödvändigtvis sub-humant och demoniskt. Här är hinduernas deklarationer lite väl kategoriska för att inte säga dramatiserande! 

I samband med horoskop måste man noga se vilka planeter som fungerar väl i Ljuset och hoppas att de också är dominanta faktorer. Utan klockslag, som här, kommer man inte ens så långt i bedömningen, men kan kan i brist på detaljanalys av själens mer exakta ödeslott med rätt se Ljusets kvalitet som ett omen i sig.

Till och med de två planeterna i Passionens kvalitet har sina disponenter i Ljuset så att Passionen står mot "heliggörande" snarare än reaktionärt Mörker. Herzls vision var det således inget fel på, men sedan skar det mesta ihop och den sekulära Staten Israel är idag mest som vilken terrorist som helst, fast driven av historisk judisk självömkan. Vilket bara bevisar att INGET BÖR GRUNDAS innan man är helt nollställd. En framstressad statslösning som Israel (efter att nazismens fulla illdåd i Förintelsen hade blivit fullt kända) flyttar bara in Förbannelsen i det nya horoskopet.

Herzl var älskade av gudarna och dog således ung, bara 44 av någon hjärtåkomma. Notera Liemannen som kopplar sitt långa 270-gradersgrepp om Solen/hjärtat som enligt månascendenten dessutom befinner sig i dödshuset. Men återigen: detta bara utifrån månascendenten. En Skyttascendent hade t.ex. placerat Solens tecken Lejonet i 8e dödshuset och på det sättet indikerat ett hjärtproblem. Eller varför inte Gränsdragaren Saturnus i 8e och dess underförstådda koppling till hjärtat/Solen. 

Bloggaren har Solen tätt ihop med Mars i hjärtats 5e hus och båda planeterna svaga i Vågen och dessutom "verksamma illgörare". Det finns plötslig hjärtsvikt i släkten på mors sida och jag har förmodligen övertaget dispositionen till död i plötslig hjärtattack (Mars långt snabbare än Saturnus som sakta stryper). Till skillnad från i antiken, när barnets livslängd var av stort intresse för föräldrarna/horoskopbeställarna, har dagens förbättrade hälsokunskaper gjort att "plötslig död" inte har samma oroande tyngd som förr när ett fullt liv inte alls var en självklarhet.

*****

Det är påfallande vad medierna älskar mest: Mörkrets barn. Eftersom merparten av bloggens inlägg är reaktioner på tidningsrubriker förvånar det inte att hitta 166 texter taggade Tamas guna (Mörkrets kvalitet) medan bara 55 texter om notabel Sattva guna kommenterats! (Den obestämda mixen, Passionen eller Rajas guna har f.n. 60 taggar.) Skurkar och tvivelaktiga politiker trafaldigt roligare än helgonen? Ja, det vet tidningarna, och bloggaren med som så gärna tar upp alla dessa skandalösa figurer till astrogranskning. 

Att medierna vältrar sig i drägg är naturligtvis en följd av att mänskligheten som helhet är ett misslyckat steg i evolutionen. Först när människan på allvar kommer igång med DNA-manipulationen kommer släktet att självt reda ut de grundläggande fel som f.n. det kapitalistiska systemet mörklägger och håller för "naturligt" och "normalt" (kapitalismen ÄR rovdjuret i förklädnad och representerar allt det mest otjänliga i vårt mänskliga DNA).

Redan Platon visste i tvåstegsvarianten av sin själslära ett den Irrationella Själen från djuren dominerar över massorna och att den Rationella Själen lockar långt mindre. Och så fortsätter reinkarnationens kretslopp om och om tills lidandet tvingar själarna att börja tänka (Sattva guna, Ljuset). 

Det är ingen slump att intellektets Merkurius ägs av två tecken, Tvillingarna och Jungfrun och att dessa båda tillhör Sattvas kvalitet. Det duger inte att ha en stark Merkurius, typ stigande i öster eller på topp i tionde karriärhuset eftersom Merkurius själv "bara" tillhör den Passionerade kvaliteten och kan intellektualisera eller bli besatt av vilka obetydligheter som helst. Intellektet är i sig ingen frälsning, verktyget är i själva verket amoraliskt. 

I indisk astrologi finns det bara en sattvisk planet som är härskare över ett sattviskt tecken. Inte oväntat är detta den gudomliga läraren eller Guru (Jupiter) som primärt kopplas till Skytten och vars hus typiskt står för filosofi och religion. En kulturell föreställning eller en korrekt indikation om hur det faktiskt ligger till? Är detta en korrekt skiss ligger landet Sverige och andra sekulära länder på evolutionsskalans jumboplats. Dessa befolkningar måste sägas ha dragit nitlotter innan de föddes som fick en sådan formande miljö som berövade dem deras egen inre essens och tvingades malla sig utifrån yttre fiktioner, tillhandahållna av samhället.

PS. De två andra sattviska planeterna är Solen och Månen som härskar över Lejonet - ett ignorant eller mörklagt tecken där Solen kan ha ett heroiskt jobb att befria sig från djuriska later - respektive Krabban som tillhör Passionen och likt havet genomgår ebb och flod, ibland påverkad av Ljuset och ibland av Mörkret, ibland öppen för Framtidens tilltal och ibland sluten och stockkonservativ. 

Faktiskt, antikens astrologer visar god vilja som klassar Månen som sattvisk. Det beror möjligen på att traditionerna satte sig innan man fattat att månen bara är en reflektor, helt beroende av solen för sin ljusspridande egenskap. Men mer troligt ger ordet sanskritordet jyotish förklaringen, "vetenskapen om ljuset" - allt som avger ljus, oavsett djupare förklaring. Men inte ens namnet på hinduisk astrologi stämmer på lärans benämning: de båda månnoderna avser inget ljus och anses ändå vara lika viktiga som de synliga ljusprickarna på natthimmelen...

 

Inga kommentarer: