Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 13 mars 2022

Produktiva Origenes, grymma kejsar Severus och några till

De duggar inte tätt, de riktigt stora själarna som vet och förmedlar vad de vet till fallna medsjälar som i sina muterade apkroppar skulle utvecklas långsamt utan mentorer. Genomsnittsmänniskan tycks ha avstannat på nivån av "monkey see, monkey do" och dess frihet krymper alltmer ju hårdare IT-fascismen ansätter dem med "it-stöd" för olika aktiviteter och handgrepp. Tekniken avlastar människans problemlösningsförmåga så den till sist förtvinar helt och en ny Överhet kan ta över samhället.

Den tidiga egyptiska kyrkofadern Origenes hade varit fantastiskt att känna till horoskopet för, författare till minst 2000 skrifter under ett kort liv, inklusive den 3000 sidor långa Hexapla (analytisk jämförelse av sex olika bibelöversättningar). 

Han kom på kant med den tidiga kyrkan eftersom hans förståelse av tingens natur redan från början sporrats av hans filosofiskt lagde far (som dog martyrdöden som bekännande kristen under en särskilt grym romersk kejsare).

När jag ögnar igenom Wikipedias artikel (längre än de få rader som svenska teologiutbildningen ägnade halv-kättaren Origenes) verkar hans kristendom dela mycket med den tidens platonism, kryddad med kristna tillskott. Således kommer alla själar (sent omsider) att befrias från denna värld - förutom Satan och demonerna. Den sista kvalifikationen är en tydlig vink om att Origenes kände till de judiska Dödahavsrullarnas teologi, som också Jesus i vissa delar orienterade sig efter. Inte minst utnyttjar han som rabbi rätten att modifiera praxis eller rättesnören (halakha) och det ser ut om han justerar rent esséiska regler: istället för dödsstraff för den som smädar Moses namn, deklarerar rabbin den högre vägen: förlåtelse.

Jesus mirakler är idag grovt missförstådda: när romerska soldater griper Jesus hugger hans anhängare Petrus i vredesmod örat av en soldat varför Jesus helt sonika - mirakulöst - sätter örat på plats igen. Här illustrerar texten - för den med öron att höra och ögon att se - Jesus högre praxis: förlåtelse som enda sättet att häva karmakedjorna (jämför astrologins befrielsens Jupiter som härskare över Fiskarna i 12e huset för offer av allt världsligt gott). 

Och örat har, som just antytt, en symbolisk betydelse i det här miraklet. Berättelsen verkar ofullständig, den borde innehålla en sekvens där Jesus talar till soldaten och återger honom örat - hörsel som leder till inre förståelse! Det finns flera andra berättelser som presenterar Jesus som en som inger förståelse även hos meningsmotståndare och - otypiskt för den tiden och den platsen - även tar sig tid med de undertryckta, analfabetiska kvinnorna!

Ateister som förnekar underverken är t.o.m. lägre i sin förståelse än de som bokstavligt tror på mirakler, för så länge man tror, traderar man och håller vägen öppen för senare förståelse. Den som förnekar, dödar på sikt en tradition och förnekar framtiden förståelse. Ateisten är det närmaste man kommer Djävulen själv, bland mänskliga trosformer. 

Om den hinduiska kvaliteten Tamas (mörker) representerar konservatism, har den förvisso sina goda sidor! Det sägs finnas (eller ha funnits) tradörer i Indien som memorerat mängder av skrifter och kan rabbla dem för nästa generation som för kulturarvet vidare. Men tillfrågade vad de memorerade texterna betyder, där tar det slut för denna yrkesgrupp. De bevarar formen men utan att förstå innehållet. 

De hinduiska tradörernas kast visar vilken kluven välsignelse ett liv dominant Tamas guna kan vara. Man håller ihop samhället men är samtidigt en "nyttig idiot" i den händelse samhället som sådant avvikit från Dharma och förordar orättfärdiga och falska värderingar - som alla materialistiska västländer, kanske med Sverige som mest extrema exampel på en "fallen" nation.

I Origenes och även Jesus föreställningsvärld fanns föreställningen om tillvarons dualism och ofrånkomliga fiendskap mellan Ljusets ande och Mörkrets (båda permanenta och därför på ett sätt delar av Tamas guna). Men bara Ljuset, som representerar en process, en progressiv rörelse, återgår i det gudomliga bortom detta universum när Brahmas natt faller och universums tid är över.

Författaren till Wikipedia-artikeln noterar stridigheterna kring Origenes tänkbara själavandringslära men konstaterar att den krävs för att hans tankar om de yttersta tingen ska hänga ihop. 

Det här stycket påminner om Platons myt från ett halvt årtusende tidigare, om hur människosjälarna tilldelas sina ödeslotter redan innan de tar på sig ett kött eller fysisk kropp:

"Enligt Origenes är den ytligt sett orättvisa fördelningen av personers livsomständigheter, en del fattiga, andra rika, vissa sjukliga och andra vid god vigör, i själva verket är en biprodukt av vad personens själ hade gjort i sitt preexisterande tillstånd."

https://en.wikipedia.org/wiki/Origen

Det är lätt att förstå att mindre begåvningar än Origenes förpassade honom till en marginalanteckning i kristendomens historia. Origenes var kristendomens sista chans att bevara det kompletta palestinska budskapet men kyrkopolitik förstörde religionen redan innan den onda imperialisten Rom hade förklarat den för statsreligion på 300-talet.

*****

Här är horoskopet för kejsar Septimius Severus, som slaktade Origenes far, den teistiske filosofen, och beordrade avrättning av alla romerska medborgare som öppet bekände sig till kristendomen. (Räckte det med att ha ett kors hängande runt halsen?)

ELD-SOLENS FUNDAMENT MARS I VATTEN =
NEGATIVA "SENSATIONALISM"


Tiden okänd men en solascendent passar för en självhärskare/diktator. Solen i första avser lägga fokus på yttre handlingar (Solen = handlingsmänniskan, Månen = känslonaturen).

Att ha NOLL planeter i intellektuell LUFT innebär inte nödvändigt att man har låg intelligens, en välplacerad och stark Merkurius kompenserar. Likaså skulle ett starkt 3e hus (intellekt) hjälpa upp. Här finns ingen tid och därmed inga jordiska  hus, men notera vad som dominerar själva himmelen denna dag, orosmolnen hopar sig snabbt när man noterar några övergripande motiv.

NEGATIV SENSATIONALIST - Sol-Väduren borde vissa heroiska anlag, men soldisponenten Mars i sitt svagaste läge, i VATTEN, skapar en räddhågsen natur. Och när rädda människor får makt, då blir det slakt eller överdrifter av ren nyck.

Denna grymme kejsare förklarar varför jag alltid sett en ond romare i Ebba Busch: här är samma MAKTHUNGRIGA AXEL mellan Krabban och Stenbocken. Välvilja och generositet sorterar under Jupiter och planeten är illa placerad i Stenbocken. Att den dessutom opponeras från en illvillig Mars i trygghetens tecken Krabban ger en "politisk axel" som är rätt usel. Stingslig på insidan och hycklande, bombastisk eller överdrivet ceremoniell på utsidan.

Eld/Vatten-kriget på den aktiva handlingssidan (Solen) och maktfullkomligheten via Jord/Vatten (från hushållen i hus 4 till romerska staten hus 10) är inte alt med den här ovärdiga ledarfiguren. För han prickar även in ett psyke (Månen) som han alls ingen kontakt har med. 

Solen och Månen i 6/8-relation och psyket i 6e huset för fienden och dessutom undertryckt av Ketu. Ketu verkar här fungera lika mycket som Bestraffaren som går hårt åt de medborgare som ansåg Jesus Kristus vara viktigare än kulten av Roms kejsare! (6/8-relationen är ibland harmlös, men när Sol och Måne klyvs i denna relativa relation är det allvarligare eftersom de är så fundamentala och mellan sig beskriver en i bästa fall kontinuerlig mognad från barndom/Månen till mogenhet/Solen.)

Severus påminner om den måttligt framgångsrika svenska sektledaren Christer Sturmark som inte nöjde sig med att ge ut skolböcker om datorskötsel. Istället beslöt han sig skapa en anti-religiös typ av humanism i Sverige. Han ville likt den galne kejsaren också få bort religiösa åtbörder från gator och torg i Sverige. Med detta rubbade budskap lyckades Humanisterna faktiskt få in en fot hos svenska Överheten och några högersossar anslöt sig. Formaliserad Ateism fick separat anti-gudstjänst vid sidan av den kristna ceremonien vid Riksdagens öppnande.

Också Sturmark hade den mordiske kejsarens svaga och ibland rent pennalistiska Mars-i-Krabban och som via 6/8-förhållandet riktade in den mordiska eller dödliga 8-vinkeln mot Vattenbäraren (ideologier - andra  än den egna förstås). 

Septimius Severus har ingen planet i Vattenbäraren men läran säger att tecknets ägare ändå känner av Mars småaktiga tjuvnyp från sekteristiska Krabban (kristendomen ännu en sekt inom Romarriket). Kejsarens Saturnus/Venus i Oxen är en hårdför typ som inte tvekar att sänka buffelhornen och begå våld i syfte att få folk att rätta in sig i ledet. 

Att hinduerna betraktar Saturnus och Venus som planetära vänner beror på att Saturnus är en garant för stabilitet och kvinnorna, betecknade av  Venus, hade det inte lätt i antiken (även om Romarrikets damer sägs ha åtnjutit ovanlig frihet). Därav astrologins koppling av Venus med anpassbarhet och den instinktiva tendensen att i jämviktens namn söka beröringspunkter med den andre - dessvärre även med skitstövlar till partners eller äkta män. 

När den maktkorrupta Jupiter aspekterar Oxen är det därför en tvivelaktig välsignelse och förstärkning av formalistiska Saturnus. Det är en "maktens overkill" det förvarnas om på Septimius Severus födelsehimmel.

Tänk om svenska folket haft åtminstone traditionen att astrologiskt granska kalibern på sina politiker innan de släpptes in i riksdagen. Vilket bra land detta kunde ha blivit... De flesta födelseögonblick har flera "skönhetsfel", men i vanliga livet behöver de inte märkas. Men att ge en skev människa ansvar för ett lands ideologi och politik, det är något annat.

Olyckligtvis har DN:s chefredaktör Wollo samma Sol med samma ineffektiva fundament som den omänsklige kejsaren. Kan det vara så att när själar gått ett fullt var och kommer åter för att själva drabbas av det de vållat andra antingen återföds som huttrande och rädda medlemmar av folk som varit och förblir en stötesten för andra omogna själar, och kanske dessutom under exakt samma astrologiska antydningar? Bara en spekulation men redan de grekiska stoikerna hade börjat fundera i dessa banor i teorin om den Eviga Återkomsten (periodiska världsundergångar).

*****

Severus och Wollo är knappast unika. En Sol-Vädur har bara tolv positioner för disponenten och borde i en strikt matematisk verklighet dyka upp var 144e gång eller i 63 fall av samlingen med 9134 horoskop utan känt klockslag. I själva verket finns här 85, knappast en signifikant överrepresentation från den brokiga samlingen kända eller offentliga personer. 

Bara den här kombinationen av 2 positioner kan fortfarande ge både "änglar och demoner". Som exempel tillhör det äldsta horoskopet president Thomas Jefferson och det yngsta en högervriden svensk jurist på bussägarnas sida i en förarstrejk 2013 (förmodligen om att få rätten åter till något så enkelt som en pisspaus!). 

Varför inte avsluta med den onde juristen Hugo Selling som exempel på en verkligt låg typ, inte ljusår från den översittande fan Septimius Severus (engelskans severity = hjärtlös stränghet, franskans sever samma sak, som i skära halsen av någon). En fransk granne ur det förflutna kallade mig alltid sever eftersom hon inte kunde uttala det germanskt klingande "siwert"!
:-)


Det är inte svårt att läsa in en "affärsjurist" eller fursteslickare (Arbetsgivaren) i den här sinnelagskartan med Månen i 1a huset.

Månen i Lejonet är inte Ledaren men den svarar positivt på Solen - allt stort, lyxigt och dominant. Rikedomens Jupiter i 2a ekonomihuset och involverad i en "subjektiv" satanisk axel visar hur juristen lider av samma åkomma som så många i yrket: de är där för att tjäna grova pengar på sina klienter.

Dessa POTENTIELLA SVAGHETER stärks av att sinnets Måne har ett så svagt fundament om man utvärderar Vädurs-Solen och den "fallna" Mars i förlustens 12e som ett "dubbelsystem". 

Den här juristen känner och empatiserar med bussägarnas ångest över att förlora ens en krona i intäkter genom att busschaufförerna får drägligare arbetsförhållanden. Det är Eld och Vatten - höggradig affektion liknande WOLLOs prägling till kapitalistens mentalitet, han som skriker som en stucken gris så fort hans privilegier ifrågasätts.

I juristens fall har visserligen Månen opposit Saturnus en mycket positiv funktion: inte alla har intelligens nog att sätta sig in i så stora sammanhang på deras konceptuella nivå så Luft-Saturnus hemma i sitt eget Lufttecken - en typisk indikation för en som pluggat in Lagboken och horder av rättsfall. Men det är också en opposition som visar att detta Lejon ställt sig på Överklassens sida (Lejonet = de privilegierade) och MOT kollektivet av busschaufförer. 

Jag känner inte till denna jurist men sannolikt har ett sådant kynne lett honom från fall till fall där han företräder de som i vilket fall är vinnare och försvarar deras rätt mot Folket och den sanna rättvisan. 

Juristen agerar närmast ständigt i OND TRO eftersom hans Saturnus är urstark och juristen vet att han agerar mot en grupp eller en sak som är genuint sann: Saturnus i sitt världsligt starkaste läge i väster är här bara en symbolisk indikation eftersom det är en sinnelagskarta (som saknar korrespondens med den fysiska världens orientering), men kan ändå räknas till den helt genuina symbolen Saturnus-hemma-sitt-Lufttecken. En äkta "lagvrängare" med andra ord.

*****

Med juristen som utgångspunkt följer här det kanske mest träffsäkra fyndet i ett spretigt inlägg (de flesta inlägg är skrivna som synligt uttryck för bloggarens tankevindlingar och inte alls efterredigerade). 

Genom att addera juristens Mån-Ljejon till Sol/Mars-signaturen från Severus och Wooly krympte sökningen till bara 9 träffar. Det intressanta är att se hur också den typiska Gestalten ändras från "ängel till demon" till enbart livsöden i den lägre mognadens del av det mänskliga spektrat (med något undantag):

  • Clarence von Rosen;12.5.1867;12:00, militär, hovstallmästare, nazist
  • Camilo Jose Cela;11.5.1916;12:00, Nobelprisvinnande författare
  • Graham Gouldman;10.5.1946;12:00, brittisk låtskrivare och sångare i gruppen 10cc. Jonathan King, producenten till sagda grupp fängslades för att ha förlett unga in i homosexualtet. Han gav också gruppen dess namn: måttet på en mans spermaejakulation. Varför gruppen accepterade detta smått perversa namn förblir en gåta, såvida de inte alla likt antikens degenererade grekisk överklass dyrkade mannen och allt kring honom.
  • Dave Mason;10.5.1946;12:00, låtskrivare, sångare, gitarrist i en gång hajpade rockgruppen Traffic. Flyttade till USA utan större framgång och försvann med åren, nu inneboende hos landsmannen Mick Fleetwood (från en viss supergrupp), i ett delat kokainrus ("det förlorade 80-talet").
  • Thomas Eriksson;2.5.1963;12:00, bankman, vd Swedbank
  • Buffy Tyler;18.4.1978;12:00, prostituerade sin kropp för pengar (nakenutvid i Playboy)
  • Rasmus Fleischer;19.4.1978;12:00, medgrundare Piratbyrån (från den tid då svenskarna i stor skala bestal Nöjesindustrin via gratis nedladdningar - tyvärr inte i nobelt syfte att störta en skev civilisation utan av egoistisk snålhet - Fattigsveriges ande vilar tung över befolkningen)
  • Andra Farhad;1.05.1993;12:00, "börshaj" och kapitalist från en av Aftonbluddrets alla texter som bit för bit dödat all stolthet och ära i den svenska folkkroppen, "mörat den" så att säga, för Liemannens ankomst.
  • Hugo Selling;1.5.1993;12:00 - ordförande Högerjuristerna, fursteslickaren, jämförelseobjektet

De enda som möjligen får godkänt här i min bok är författaren och Graham Gouldman som var en smart låtskrivare. Redan hans 60-talshits skrivna för andra artister, var veritabla öronvirus och 10cc blev en storsäljande grupp i den anglosaxiska världen. 

Men notera en parallell till juristen som gör det för sin (ansenliga) del av Överhetens pengar: Gouldman må ha drivit med penninghungern i "The Wall Street Shuffle" (1974) men slutade själv rik som ett troll och med rikemansjuristens Jupiter-i-Jungfrun i 2a ekonomihuset (enligt sinnelagsascendent även för Gouldman). 

Enligt Wikipedia har Gouldman betygsatt sig med ordet "prostituerad" under det fleråriga lågvattenmärket i karriären (just före 10cc).

Men hur ironiska var egentligen 10cc i sina låttexter? Hur mycket skiljer en rikedomsjagande jurist från en rikedomsjagande kriminell? Om något ser juristen ut att välja den fege mannens väg meden en Robin Hood alltid vunnit folkets bifall.



Inga kommentarer: