Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 23 augusti 2022

Tinder 10 år (när själen slutar fungera ... feberdrömmar om en kropp)


 

Dejtingappen Tinder lanserades för snart tio år sedan. Tar man företagets huvudkontor i Hollywood som utgångspunkt och midnattstimman som ascendent, ser man tydligen att denna app blev en köttmarknad och en stimulation av den fega konsumenttypens natur. 

Allt står skrivet i detta horoskop: att fördomsfullt och i sitt eget Lejonmajestät sitta hemma och "svajpa" förbi produkter tills man hittar något som passar och förstärker ens egen förvridna självbild. Jag ska förklara i några punkter varför Tinder reducerat till skit det som utan appen kunnat ha utvecklats till intressanta människor att möta. Alla horoskopets delar är inte intressanta när det gäller en så specifik sak som Tinder, men det kommer att visa sig varför vissa delar valts ut för närmare inspektion.

* Solögat rofyllt situerat i egna tecknet Lejonet äger här 3e it-, kommunikations- och app-huset. Detta är en solipsistisk typ som ögnar igenom "utbudet" via sin kommunikationsmanick (dumfånen) och gör så i syftet att hitta en partner för stunden. Missa inte att Tvillingarna stiger i öster men att hinduisk astrologi krävs för att förstå symbolen. Detta är Mithuna - det heterosexuella paret - och avbildas i Indien som en man och en kvinna (snarare än det homosexuella Grekland som valde två små gossebarn som symbol) för dualitetens eller dikotomins princip.

Tvillingarna i öster betecknar tydligt att appen handlar om att hitta någon att bilda en tillfällig och till intet förpliktande förbindelse med ("själens obotliga ensamhet"). Solögat (lustigt nog "själen" på ett högre tolkningsplan) sitter med ascendenthärskaren Merkurius (kommunikationsmedlet) i sin hand och tittar och förkastar eller okejar individprofiler som vilka produkter som helst. Redan i detta förfarande har användarna visat sig ovärdiga att kalla sig människor. De är bara konsumenter i någon annans affärsidé, de har förringat sig själva.

Att det bara handlar om låga behov står klart av amorösa Venus med sinnelagets och aptitens Måne i de omättbara grundbehovens tecken Krabban (grunden till Kretsloppet som trälbinder själen). 2a huset är dessutom föga nobelt, det kretsar kring näring som den egna kroppen behöver eller tycker sig behöva. 

Men det verkligt degraderande återfinns i Venus tecken Vågen, som normalt representerar den allians ("äktenskap") som följer på Parets (Tvillingarnas) preliminära möte. Men Vågen står här i 5e nöjeshuset, som har en lättsam och lekfull ton (inte märkligt eftersom det är sektorn för barnen och för Lejonet som en fadersprincip som sätter avkomma till världen och därefter tycker sig ha gjort sitt. 

Men se planeterna i 5e huset! Saturnus är Solens fiende och Solen äger naturligen detta hus. Saturnus blir en hämmare och i den meningen en illgörare eftersom huset står för allt annat än hämningar. Men senare i 5e återfinns omoralens Mars, som naturligtvis inte trivs tillsammans med moralisten och realisten Saturnus. En mycket olycklig kombination där effekten blir just en parodi på Vågens tecken och de fasta förbindelser den står för.

Detta är appen för alla som hatar sina föräldrar för deras stelnade äktenskap, appen för folket med pervers eller bara frånvarande moral, för dem som värdesätter sitt egos oinskränkta rätt att välja och vraka för att tillfredsställa sina egna låga behov (Venus, kärleksgudinnan fallen från sin gudomliga natur i Vågen till solkigheten i sexrelaterade Vattenelementet).

Ytterligare bekräftelse på hur Tinder förstör sina användare är att Venus i Vatten och Vågen såsom Luft inte kan greppa varandras väsen. Låga instinkter och luftens rationalister lyckas inte få något samlat grepp och Vatten/Luft-störda människor driver ofta omkring i emotionell kortsiktighet som de efterrationaliserar med varjehanda svepskäl (svajpskäl) som det pseudo-individualistiska  västsamhället serverar dem. 

Tinder ingår som ytterligare ett verktyg i den gigantiska självlögn det "fria" västerlandet befinner sig. Bloggaren har aldrig använt appen och trodde den var en svensk uppfinning, men naturligtvis är den från Hollywood, som allt annat lögnaktigt som fjärmar människor från sin sanna mänsklighet!

Bloggaren skrattar till när han ser Solens sanna identitet i sitt horoskop - i 6e graden Vågen - ställas inför sin definitiva fiende Saturnus i Tinderkartans 4e grad - hans levande Sol fattade vilken artificiell och falsk umgängesform detta var från första dag - Saturnus representerar allt som är "bara yta", konstruerat och falskt. Imitationer av den levande solen. Han insåg att detta var början på slutet för Västerlandet, när t.o.m. "jakten" reduceras till en virtuell egoföreteelse. 

Tinderanvändarna har inte ens modet att jaga på öppna fältet utan beter sig som om man nätshoppade i största allmänhet. (Det är förstås en tidsanda som användarna har blivit kollektivt besatta av.) Beslutet att sluta dejta var inte svårt för bloggaren eftersom appen riktar sig till lågintelligenta och inte folk med minsta intresse av gåtan människan, filosofi eller andra ämnen som visats på porten i sekulära samhällen. I levande möten finns mycket större möjlighet att mötas över ett bredd spektrum, i it-världens diskriminerande dimension handlar det bara om att välja in tills man i princip bara hittar sitt ego - IT bidrar därför i någon mån till att göra folk homosexuella även om de naturligtvis "inte skulle känna igen sig" i den berättelsen.)

*****

Men det finns en sista sak att säga om Tinders horoskop och det är om 12e huset i dess mest basala uttydning, som "sängkammarens hemliga nöjen". Indisk tradition placerar sexlivet som nöje här och inte i något annat hus. I den hellenistiska västastrologin anas en annorlunda vinkling eftersom 12e kallas "den onda demonens sektor", en kontrast till 11e som den "goda daimonen" och de mer salongsfähiga samhällsvärderingarna. 

Tolfte huset blir således de låga instinkter som inte härrör från människans rationella själ utan från den kropp som tillhör djurens värld, den "irrationella själen" som Platon sade. Fiskarna eller fiskstimmet är en bra bild för denna värd som verkar utifrån ren instinkt, äta eller ätas och liknande uttryck i naturen.

Tinder och dess användare har ett våldsamt problem här: sexlivets sektor är starkt eftersom Jupiter (förstärkaren) befinner sig här, men också instabilt eftersom trohet ligger hos Saturnus (vilken inte är lyckad i 5e nöjeshuset). Att 12e motsvarar Oxens tecken visar hur låg Tinderanvändarens mentalitet är, Oxen står för ren fysikalitet - det är kroppar man shoppar genom appen och just Oxen gör tillmälet "köttmarknad" så träffsäkert. Som sagt, Tinder är appen för dem som är mindre än fullgångna människor, men desto mer offer för vanföreställningen att de är sina kroppar (den västerländska myten, alltsedan materialismen slog igenom som sanning för några generationer).

Men i 12e ligger Tinder-horoskopets verkliga nöt att knäcka. Här befinner sig också den huvudlösa demonens "draksvans" eller Ketu. Omoraliska Mars försök att bryta sig bort från Saturnus, konventionella moral, äktenskapets helgd, ansvar för ett partnerskap etc, är lätt att fatta och tolka: här beskrivs ett dekadent 5e nöjeshus, som en tydlig "one night stand"-böjelse som vill Mars-bryta-upp och är livrädd att fastna i det saturnus-permanenta. (5e nöjeshuset i Tinder-horoskopet stinker av frustration och ångest!) 

Men vad händer när Ketu ger sig på Jupiter i det specifika huset för sexuella nöjen?

Med mindre erfarenhet av månnoderna än övriga planeter blir lite googling påkallad och den här sidan ger många grundbetydelser:

https://vidhyamitra.com/jupiter-and-ketu-conjunction-in-astrology/

Sidans författare verkar ta för givet att "halshuggningen" vid Ketu alltid frigör från materiell strävan så att det andliga sökandets väg ligger öppen. Med Jupiter, som representerar andlighet skulle enligt texten Ketu ha en av sina få bra placeringar, så att 12e husets sexliv är ett formidabelt avstamp från världsliga behov och in i andlighetens värld. Inte helt olikt den buddhistiska tantra-traditionen där sex används istället för meditation som ett medel för att nå ett högre gudomligt medvetandetillstånd.

Ska man vara mer filosofisk än Tinder-appens användare själva är, representerar Oxen själens fångenskap i en jordisk kropp och att sex är den sovande själens parodiska försök att ta små krumsprång ut ur kroppen och nå en sinnesupplevelse utöver den depressiva kroppsbördan. Men notera begränsningen här: det är sinnesupplevelser och därmed är vi tillbaka vid den enkelt sinnliga Krabban (Månen + Venus) en medvetandenivå som inte kan jämföras med målsättningen i tantrisk sex (i den österländska teorin, västerlandets hedonistiska förfalskning sätter ribban lägre).

Om man accepterar att Jupiter och Ketu faktiskt är en av den sublunära demonens få lyckade planetkombinationer, betyder Tinders 12e hus att sex kan hjälpa appens brukare att "lätta på trycket för stunden", men knappast ge dem det himmelrike sekulära Väst bytt bort mot simpelt sex. Simpelt oavsett hur tekniskt avancerat, innnerligt eller våldsbetonat sexet är (allt detta är bara personlighet och dolda störningar). Med "simpelt" menas bara att det är just en himmelsvid skillnad mellan orgasmen och det medvetandetillstånd där "ljus" flödar ned från ovan. Bloggaren har som tidigare daglig meditatör erfarit båda "peak"-upplevelserna och de är långtifrån samma sak.

Men mot den hinduiska länken ovan, skulle jag vilja föreslå följande. Där står det att Rahu och Ketu "transformerar sig" i linje med planeten de står konjunkt med. För Rahu stämmer det och Sideriska kallar det ibland att det ambitiösa Drakhuvudet/Rahu agerar "zoom-lins". Men Ketu gör ju det motsatta, klipper av, distanserar sig! Vad har den hinduiska författaren tillgång till för slags information? (Texten är dock bland det bästa jag läst i beskrivningen av Ketu och Jupiter separata.)

Min förståelse (rent teoretisk) är istället att Ketu kapar banden med all den anständighet som Jupiter som filosofins och religionens planet representerar. Tolfte huset här är minst av allt något ashram i vilket munkar eller nunnor arbetar på sin frälsning från Vatten-elementets drifter. Tinders 12e är mer lik den onda demonen som drar själen djupare in i denna världens eller åtminstone västerlandets fördärvliga mentalitet. Hedonism snarare än själens frigörelse. Romarrikets sista dagar. Inte för att inbitna Tinderanvändare längre har förmåga att förstå vad det här inlägget talat om...

Så... Tinder är en distraktion som ytterligare sänkte västerlandets befolkning ner i det konsumtionsträsk den utbredda amerikanska kulturen kommit att bli. Allt passar inte att digitaliseras. Appen kommer naturligt att självdö den dag folk inser vilket oäkta liv de levt, förslavade av sina smartphones med dolda makthavare anonymt i bakgrunden. Det blir också dagen Västerlandets system går i graven, så det kan bara handla om några år ...



PS. Inlägget kom till efter att ha sett reklam för en podcast om Tinder i AB. Jag lyssnade inte på programmet utan valde istället analysera appens horoskop.


Inga kommentarer: