Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 14 augusti 2022

En spaning efter Salman Rushdies "tidstvillingar"

Rushdies på sistone extra högröstade fanclub i Väst handlar förstås om den här kulturens hat mot den tyglande religionen kombinerat med främlingsfiendlighet. Allt började när islam tog sig upp i Spanien för en lyckad och fascinerande blandkultur men naturligtvis också genom den unga Upplysningen i Europa som fick för sig att nya upptäckter per automatik diskvalificerade giltigheten hos allt som gått före.

https://siderisk.blogspot.com/2010/01/gud-den-hypotesen-behovde-jag-inte.html

Således: gudar (eller Gud) blev över en natt bara barnsagor mänskligheten  (läs: västerlänningen) vuxit ifrån. (Det gamla inlägget om Laplace visar lustigt nog Solen i VATTEN och solfundamentet Jupiter i LUFT, en inte försumbar släktskap med Rushdies karta.)

Problemet med Rushdie och hans putslustigheter är att de döljer samma kollektiva inbillning om att stå högre upp i evolutionen. Tyvärr är exakta födelsedata svårare att komma åt än bara födelsedagar, men i jakt på perspektiv på ikonoklasten Rushdie genomsöker jag 1900+ horoskop med känd födelsetid.

Träffbild: alla som likt författaren har jollriga och lätt världsfrånvända Fiskarna stigande i öster samtidigt som ascendenthärskaren Jupiter placerat sig i det distinkt onda eller olyckliga 8e hus (död, dåliga karma, sexualitet/biologism som ersättning för religionen). Naturligtvis kunde man ha inkluderat Rushdies fantastiska hat mot alla auktoriteter eller hinder för sin eget godtycke, men ju fler kriterier desto färre träffar...

Enbart ascendent och dess härskares placering ger sex träffar utöver Rushdie och några av dem ringar in författarens egendomliga förståndsbegränsningar (trots hans uppenbart briljant intellektualitet med både Merkurius, Sol och Måne i intellektuella Tvillingarna - en ung och pojkaktig kvickhet som ledde honom snett när man adderar de övriga problemen - se föregående inlägg).

  • Walther Nernst;25.6.1864; 0:15
  • D.W. Griffith;22.1.1875;10:30
  • Norman Mailer;31.1.1923; 9:05
  • David Lynch;20.1.1946; 3:00
  • Stephen Arroyo;6.10.1946;17:35
  • Salman Rushdie;19.6.1947; 2:30
  • Beck Hansen aka Beck;8.07.1970;23:59

* Nobelprisbelönte fysikern Nernst (termodynamikens tredje lag) var en antinazistisk tysk forskare (hade två barn gifta med judar)

* Paradoxalt nog var amerikanska filmaren Griffith raka motsatsen, filmade den djupt rasistiska "En nations födelse" och skapade med den mönster som Ku Klux Klan antog. Den negerhatande vita amerikanen bar ursprungligen inte den vita klädseln, det togs från filmen! (Hört i en dokumentärfilm.)

* Mailer, den burduse amerikanska författaren som i vredesmod körde en penna rakt igenom handen på sin hustru. En macho tölp vars likheter med Rushdie kanske inte är så stora, men så hade han också Ebba "stridspitten" Busch svårartade makt- och hierarkihunger. Sol-Stenbock fullmåne Månen-Krabban (Busch släpper mer och mer fram sin inre rasist och jag har spårat denna sida i hennes horoskop - kommer nog ett inlägg om just den saken.)

* Lynch drömska och surrealistiska filmer placerar honom i en betydligt intressantare typ av Fiskarna, den andliga eller snarare lägre själars dunkla regioner! Här stämmer för en gångs skull den ofta upprepade föreställningen i västpsykologin att 8e huset skulle ha en mystik sida, vilket inte överlag stämmer. Men ibland kan det säkert dyka upp ett fall där det stämmer.

"Högre verkligheter" har med 9e huset att göra, 8e är som bäst förnimmelser i det biokemiska systemet utlösta av fenomenet död. Västastrologin har grovt missuppfattat zodiakens uppbyggnad. I den mån man talar demoner som attraheras av människor i fruktan, stämmer det förstås att 8e har med det övernaturliga att göra.

* Arroyo är en amerikansk västastrolog som 1978 skrev en bestseller som trycktes i många upplagor, "Astrology, Karma & Transformation". Att ta ordet "karma" i sin mun och samtidigt använda västzodiaken och inte hinduismens sideriskt baserade zodiak säger en del om den förvirring man kan tillåta sig när VATTEN vid ascendenten ska basera sig på Jupiter i ett LUFT-tecken i ett VATTEN-hus. 

Bokens layout i en senare upplaga har också börjat bli lätt kaotisk (ett av Fiskarnas attribut) där man visuellt ser hur Arroyo klämt in ny text här och var utan att sätta om hela texten i sin dator (det är uppenbart en hemgjord layout och förlaget ett litet oberoende specialförlag för astrologi). 

Likväl väckte boken 2006 bloggarens insomnade intresse för astrologi med den märkliga effekten att han snart drömde en "sanndröm" som rättade honom i fråga om zodiaktecknen och pekade rakt mot den sideriska zodiaken. Så någon nytta gjorde ändå den här ytligt aptitliga texten.

* Rushdie - referensobjektet

* Beck - modern musiker och jag har sparat en träffsäker kommentar från DN 2018: "...länge sen Beck var popvärldens coolaste artist, i stället är han numera en självmedveten lustigkurre som gör kvasituff partymusik för rockfestivaler"

Detta låter ungefär som Rushdies litterära karriär, en mediehajp som skapat ett lätt vridet och narcissistiskt ego (om det inte redan fanns där från början). Jag har nu noterat Rushdie både beklaga att han är mest känd för att vara känd (snarare än författare) och samtidigt belåtet skrocka att "Satansverserna" gjorde honom till sexigt villebråd för pseudointellektuella groupies i kulturvärlden. 

Denna kluvna natur är så typisk störningen mellan LUFT och VATTEN. Men bara den som läst tillräckligt många "anekdotiska" inlägg på den här voluminösa bloggen har själv kunnat se hur vissa mönster - astrologins sanningar - framtonar genom många, många, stickprov.


Inga kommentarer: