Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 21 augusti 2022

Arkeologen som fann Tutankhamons grav en simpel tjuv

 

Howard Carter ett par år efter
sitt historiska gravfynd

Historien om hur britten Howard Carter vid framskriden ålder (48) hittade Tutankhamons skattkista till grav är en historia så bra att kommersiell "infotainment" och t.o.m. historiker inte velat befläcka sagan den med smutsiga sanningen. 

Jag har sett alldeles för många program där populärhistorians egen matrona Bettany Hughes genomfar Egypten kors och tvärs och lyriskt förklarar hur fantastiskt allt är. Hon är en slags marginalantecknare och arvtagare till de kolonialistiska britternas Egypten-vurm. Hughes, likt Carter född i Väduren och med Merkurius i 3e graden Oxen (Satans huvud!) påminner i något tv-program om Agatha Christies Death On The Nile, om hur alla välbeställda och fantasilösa britter en gång skulle till Egypten och åka båt på Nilen. Inget nytt i turistbranschen således, den frodas alltjämt med hjälp av människor med extremt flockbeteende och minimalt utvecklad individualitet. Var och en sin egen Howard Carter.

Det kommer därför som lite av en kalldusch när The Guardian nu adderar nya bevis för att arkeologen Carter var en simpel tjuv som stal juveler och guld ur Tutankhamons grav och t.o.m. fejkade ett tidigare "gravrån" för att smyga undan värdeföremål. Dessa behöll han livet igenom och först därpå sipprade en del ut på svarta marknaden för antikviteter.

Kombinera denna postuma knockout för hans ryktbarhet med den gräsliga personlighet som fick människor (eller åtminstone kvinnor) i hans samtid att frukta honom. Wikipedia nämner också att han sannolikt var homosexuell, vilket skulle förklara att han inte lade två strån i kors för att framstå vinnande hos kvinnor (ett annat skäl kommer att framgå av hans horoskop).

Tjuvaktighet och materialistiskt sinne (skattletandet) i kombination med en dålig personlighet blir alltför intressant för att inte rita upp Carters karta (födelsetid okänd).

Jord/Eld - egenmäktighetens signatur här i två varianter

Wikipedia skriver om Carters osociala läggning och tendens att komma i gräl med andra. Det skulle kunna vara en allmänt primitiv mentalitet snarare än homosexualitet som låg bakom kvinnors fruktan för hans attityd och PRIMITIVITET är därför en hypotes att hålla i minnet och som stärker antagandet att sinnelaget/Månen befinner sig med djupfrusna Saturnus i Stenbocken, trots att det är 50% chans att han är född på eftermiddagen.

Men Måne i JORD och Sol i ELD ger just den råa och själviska natur som t.o.m. kan vara en skrämmande buffeltyp om andra problem tillstöter. Störningen mellan JORD och ELD har rubricerats som "egenmäktighet" eller neutralt "av egen kraft" på denna bloggen, men tjuveri passar perfekt som en variant, "egenmäktigt förfarande". 

Det är förstås den primitiva Solen i Väduren som kombinerar illa med ett sinne i den hypermaterialistiska resurssuktande Stenbocken. Paradoxalt nog är detta tecken av Passionens kvalitet medan Jordelementet saknar själ = passion riktad mot döda ting, rå materialism och således ett tecken för kapitalism, giriga företagsledare och annat. Inte undrar på att hinduisk astrologi lägger till ett "plats för förbättring" till 10e makt- och stenbockshuset!

Bloggaren minns en projektledare på en arbetsplats med Carters kombination Sol/Måne och där många år senare hälsoskadade barn och egen sjukdom följde, men redan som ung projektledare utmärkte sig människan för kylig effektivitet och leenden som självdog i samma ögonblick de visade sig. Maken var en kuvad figur, "kvinnan" i paret! 

Helt klart har Stenbocken en patriarkal koppling med vilket inte avses maskulinitet utan enbart maktprerogativet. Det kan likaväl tillfalla kvinnor och med samma problem som om män agerar "patriarker". (Jag använder här det demoniserande västerländska sättet att spy fram "patriarkat" som en tillvitelse, medan det i verkligheten har såväl legitima som förvridna uttryck.)

Konservatorn Saturnus och Månen i detta tecken passar för övrigt perfekt för alla museipersonal och det är typiskt att Kairos historiska museum fattade misstankar om Carters ärlighet: Solen i Väduren är distinkt orienterat mot att gynna sin egen sak. Väduren är egoprincipens tecken, likt de andra tecknen en neutral princip, tills problem tillstöter.

Och problem uppstår här eftersom Solen bara kan agera på basis av sitt fundament Mars (en paradox: den lilla och därtill "svarta" elden har befäl över Solen, den stora elden - detta är barnets psykologi att jämföra med Solen i härskarläge i Lejonet - den vuxna individualiteten).

Mars i Oxen är bränd jord så mötet mellan Solen och dess fundament Mars är i grunden sterilt. Dessutom skadar Mars kvinnornas planet Venus via tät konjunktion och dessa omen visar hur ofruktbar Carter såg kvinnan vara. Ominat påminner om Månens känslor som frusit inne och bara fungerar mot döda ting (materia, skatter, rikedomar). Det är ett tillstånd t.o.m. lägre utvecklad än homoböjelse som förutsätter någon passion, om än psykiskt störd. Det ser ut som att Carter snarast är "a-sexuell" - kanske ett perfekt barn av den tidens "viktorianska England" om man också slänger in en slev av imperialisten England. Carter var det värsta tänkbara exempel på "den onde vite mannen" som gjort världen till vad den är idag.

Marknadsplatsens tjuv, Hermes/Merkurius är givetvis helt störd här, dels infekterad av den giriga demonen Rahu som vill presenter, och dels på grund av den materialistiska överhettning som Mars+Venus i Oxen tecknar. Samma ofruktbara möte mellan sönderbränd Jord och Eldens jakt på visuellt bling-bling. 

Svedjejordbrukets metod fungerar bara några få år, sedan måste jorden vila fem gånger så länge för att näringsämnena ska återvända. Detta påminner om Carters långa och fruktlösa sökande efter en egyptisk grav som INTE var plundrad innan han slutligen fann lyckan med Tuts gravkammare.

Med det genuina ofruktbara och primitiva Eld/Jord-krig (krig om resurser i svälttider) kan man just undra hur hans sökande ändå kröntes med framgång. Här stämmer månascendenten eftersom lyckans (och den stora rikedomens) Jupiter befinner sig i det dolda 8e huset, vilket betyder att framgången satt långt inne. 

Men... Jupiter i sin dolda skattkammare (8e dödens hus) kontaktar faktiskt Carters Sol-Vädur, Jupiter liksom ropar till den ärelystna unga Väduren: kom och finn mig. Men Jupiter i Lejonet har Solen som fundament och åter startar Eld/Jord-kriget och det är uppenbart att Carters själviskhet fick honom att gallra ur skatten och ta en del dyrgripar för egen del. 

Detta horoskop är urtypen för en primitiv kriminell och detta trots att Carter varit en utmärkt illustratör i sin barndom. Jag har ett horoskop för en autistisk, homosexuell man med fotografisk blick som ur minnet kan rita komplexa motiv in i minsta detalj. Månen och Saturnus i Stenbocken även i det horoskopet. 

Stenbocken/Saturnus står för tingens former och tecknet tycks ha ett imponerande "arbetsminne" - kan hålla stora mängder information i huvudet under en period. Stenbocken kommer som alla andra tecken i flera typer och "fotografiska minnet" kontrasterar distinkt mot den lägsta typen, som är rent utsagt obegåvad och flegmatisk. Med Eld i baken, som i Carters karta, finns dock ingen risk för slöhet.


Inga kommentarer: