Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 17 oktober 2020

Folkmördaren Julius Caesar och den åldersföraktande SVT-chefen

En kommentar till gårdagens "Wanted Dead or Alive" pekar mot en tänkbar skåning som jag sållade bort. Halvträffen stämde inte med tv-chefens juvenila omstavning av sitt förnamn för att skilja sig från mängden av Mikaels, och 57 år lät för för gammalt för en som mobbar äldre SVT-tittarna i public services mest degenererade tilltag. Självklart är det bara cheferna som vill ha ny stimulans  i sitt arbete och på pin kiv bryter sönder "format" fast de är storligen populära i hushållen.

Men så slår det mig att det kanske är just där skon klämmer: programchefens psykologi: han börjar känna sig till åren kommen sysslar med privat andeutdrivning på skattebetalarnas bekostnad. "Mer program för yngre" handlar bara om honom själv. En sådan chef borde genast lämna sin post. Jag har känt en person som hade kronisk åldersnoja redan i 20-årsåldern och det lite osäkra chefshoroskopet här nedan är ytterligt likt den inbillningssjuke. Lekberg behöver inte alls föryngra tv, han behöver sluta förneka att han själv inte längre är någon barnunge!

Bortsett från kommunikatören Merkurius i Lejonet som tenderar att höja rösten och vilja domdera och bossa på ett auktoritativt sätt, skulle man kunna läsa den här kartan som redan motsatsen till en orosande som flänger rund och pekar anklagande på "fel" program i tablåerna. Se bara (den sannolika) Månen i Oxen - ett stabilt sinne som mest vill lugn och ro och komfort. Soltecknet Krabban har visserligen månens oro och föränderlighet i sig, men eftersom disponenten är just Mån-Oxen, borde det stabilisera. 

Men måste analysera positionerna mer. 

Ta åldersnojan som chefen projicerar på andra eller på programinnehållet. Här är en tydligt stukad intelligens till följd av den biologiskt orienterade Sol-Krabban som ser på människor som ungt och fräscht material att förtära eller gammalt material att förkasta. Solen i ett så tydligt konsumtionstecken och med Åldermannen Saturnus hyperstark men i opposition gör att den här Krabban inte vill bli påmind om ålderdom. Här finns en psykologisk störning inskriven själva födelsedagen och programchefen har uppenbarligen aldrig bedrivit någon självanalys! Det är en naivt och låg psykologisk mognadsnivå i det här horoskopet, och att även Venus och Saturnus opponerar betyder att chefen är överkänslig för programgästernas fysiska ungdom, fräschör och därmed deltagande eller ej i de tv-produktioner vars innehåll han sannolikt är inne och petar i mer än en chef ska göra.

Samma materialism (nära nog på en rasbiologs nivå) dyker upp en andra gång, i oppositionen mellan välviljans Jupiter i Fiskarna som allvarligt skadas eller kan ifrågasättas av den förstörande inverkan från olycksbringaren Mars i hyperkritiska Jungfrun, en axel som verkar extra vanlig bland skåningar och rasistiska Sverigedemokrater. Detta är tydligen segment av Sveriges befolkning som har evolutionärt efterblivna själar eller fattighjon i tidigare liv som nu såg en chans från himmelen att återfödas i ett land som lovade materiellt gott (men inte mycket mer) för de Återvändande. Horoskopet signalerar ingen annan ambition än den materiella!

SVT:s degeneration till en jakt på internet efter "klick" syns tydligt i den moderna kommunikationens Merkurius är i Eld (syns man, finns man) och populistiskt baserad på just Krabban, folkets tecken (Vattenbäraren är befolkning eller gruppering på det konceptuella planet). När Eld och Vatten möts med disponenten i det senare elementet har jag krånglat till astrologin genom att särskilja detta som "negativ sensationalism". Även om individen är en sensationalist som ytligt hänger sig åt de yttre sinnenas retningar så finns en negativitet som drar på sig "dålig press" - ett sånt här inlägg t.ex. Negativ sensationalism kan alltså översättas med "skandalrubriker". Andra utfall är t.ex. en sådan orosande att årtionden av grubbel till sist slutar i en somatisk sjukdom som illustrerar det kroniska missförhållandet i den lägre, irrationella själen.

Ja, bloggen ha i andra andningen just börjat röja hur Platons arvtagare runt vår tideräknings början svartnat i sin syn på jordelivet, ungefär vid den tid den västerländska astrologiska traditionen tar form och de tidigaste bevarade texterna skrivs. Den vanliga grekiska tesen att världen är god ifrågasätts och vissa tänkare accepterar helt den persiska dualism som också vann sådant gehör hos det judiska samfundet esséerna som av allt att döma skolade den unge Jesus i sina läror (för den som läst esséernas återfunna texter är det uppenbart att Bibelns Jesus befinner sig i viss polemik med den här asketiska rörelsens lärosatser.)

Den pessimistiske platonikern eller neopytagoréen (ibland svårt att särskilja) Numenius menade på 100-talet att Guds intellekt inte allmänt delas ut i exemplaren av människoarten. (Samma idé florerade samtidigt i både filosofisk-gnostiska och snart också i kristet-gnostiska riktningar, så dysterheten frodades i många länder under Romarrikets förtryck - svensken har ännu inte nått samma insikt om det mörker vår USA-fixering i själva verket höljer oss i.)

En del, menade den här antropologin var enbart livsdjur - alla levande däggdjur har en själ - den allmänna kognitiva förmåga som astrologins SOL representerar. Det finns djur med avsevärd intelligens på Eld-nivån, men det gör dem inte till människa, den enda jordvarelsen med en intellektuell eller rationell själ. Eftersom djur bevisligen är smarta, fågeln som tar kvisten i näbben och använder som verktyg för att nå sitt mål, måste man ha klart för sig att antikens människor förstod mer om människan än dagens materialister och att deras språkbruk inte längre matchar dagens. 

Att vi knäckt genomet är bara en ökad detaljkunskap på det kombinerade Jord- och Vattenelementets nivå: hur den irrationella själen gestaltad genom materia uttrycker sig. Den här SVT-chefen har enligt pessimistiska tänkare ingen högre rationell själ och det är därför missljuden i det här "lågt stämda" horoskopet är så många. 

Visst kan man kalla den jordbundna versionen av Saturnus för det formande förnuftets verksamhet i det jordiska, men eftersom Solen opponerar sig med samma passion (Rajas guna) som Stenbocken söker fastlägga tv-formaten är det här minst av allt en opposition som vässar själen och höjer dess blick. Allt Lekberg kör är att djävlas med mängder av tittare som lärt sig gilla ett program - bara för att han själv utkämpar ett sådant lidande nere i den låga delen av en människans själ.

Dessutom var de mer pessimistiska versionerna av platonismen eniga om att det är en lägre och snarast demonisk skaparkraft som ligger bakom den materiella världen, vilket skulle göra programchefen till närmast ett "Satans barn", de som är födda att förkastas i detta liv och livet härefter. Utfyllnadssjälar i livets föreställning, som dock fyller en högre funktion som obehag de vetande själarna förbrukar som källor till ytterligare insikt om livets beskaffenhet.

*****

Det här troliga horoskopet för lekledaren Lekberg som aldrig blev vuxen och nu står inför sin egen ålderdom - korsat Rubikon utan återvändo - föregicks av min upptäckt av hur fascinerande komplex utredningen av en antik födelsedag kan vara (läs "källnoteringar" hos astro.com). 

Den albanske Julius Caesar, generalen som grep makten efter att ha massmördat hundratusentals galler och själv mördades efter bara 5 år som diktator av en upprörd romersk senat, har en besynnerlig likhet med SVT-chefen! Jag räknar om till siderisk utifrån det resonemang astro.com presenterar. Det sideriska horoskopet stämmer verkligt väl med en människa vars makthunger helt förvridit honom:

 

Här har alla äggen lagts i samma korg - förödande om korgen faller i backen och allt går sönder. "Korgen" är den själens understa mantelfåll (det irrationella bihanget som astrologin kallar Vatten), den del av själen som släpar med i smutsen (Jordelementet). Allt i Caesars liv var betingat av ett aggressivt materiellt begär. Alla klassiska svaghetstecken bloggen vid det här laget hittat i många celebritetshoroskop är på plats samtidigt.

Caesar kände säkert att han som general förtjänat bättre för sin tjänst mot Rom, men här ser vi återigen SVT-chefens kallsinne mot andra pga. sitt eget åldrande i republikens tjänst (Solen opposit Saturnus, samma tecken) och inte minst hans trängda läge just innan han korsar floden Rubikon i Italien och markerar att han nu är en landsförrädare som vänder sina arméer mot Rom. Mars är fallen i Krabban men det i kombination med Solen likafullt en "krigarkung" som här väljer att opponera de Äldstes Råd - Saturnus i härskarläge i Stenbocken. (Se även inlägget med kejsar Augustus karta.)

Julius Caesars oförmåga att chilla och stiga ned efter sina år som Galliens konsul sammanhänger garanterat med den uslaste Månen-i-Oxen jag sett. Att sinnelaget sammanfaller med Satans hårdnackade huvud (den "onda" stjärnan Algol) må vara osagt, men att Månen verkligen är inne i Oxen avslöjas av hans bestiala slakt i fält. Det matchar perfekt det här årets Oxe som innehåller både den närmas hybrisartade ambitionens Rahu och framgångens Jupiter. 

Oxen som helhet närs av Krabbans vatten, tecknet som är kapabelt att slåss till döden MOT SINA EGNA för att rädda sig (eller sin position). Redan Krabbans bild avslöjar att inbördeskrig finns som möjlighet i det zodiaktecken som står för det inre och subjektiva. Inte konstigt att Övermakten (Stenbocken) i alla tider sett med misstanke på Krabban i formen av "pöbeln", ibland oregerlig och mångalen ibland foglig och passiv.

Även det här horoskopet (om man tar bort satanssymbolen) ser lika beskedligt ut som SVT-chefen. Jord och Vatten är ibland bara lersörja, en hedonist, kanske en matfrossande skåning utan intresse för livets högre direktiv. Men när man fingranskar det sätt som planeterna ställt sig på är Julius Caesar en riktig slaktare och mardröm. 

Bara Adolf Hitler har överträffat honom. Men Hitler drevs inte av primitiv instinkt att försvara sin personliga makt (han hade inledningsvis ingen alls) utan en lika egotrippad men istället kalkylerande fanatiker. 

Där den albanske romaren var en general van att vada genom gyttja och blod, var Hitler den ultimata eldsjälen som på den högre Eld-nivån (Solen) kokade ihop sina orealistiska expansionsplaner för sig själv och Tredje Riket. Jämför man de här två diktatorerna stämmer deras vitt skilda horoskop perfekt med skillnaderna i vad de företog sig. Framför allt spred Hitler sitt vansinne längre bort i världen genom sin myckna Eld och den expansiva Mån-Skytten. Julius Caesars Mån-Rahu-Oxen förblev närmare hemmaplan, i det klassiska romarrikets hägn.

Se Oxen som romerska legioner som långsamt men stadigt trampar runt Europa och krossar allt i deras väg. Oxen är zodiaken mesta arbetsdjur, uthålligt och urstarkt. Intressant nog tydde sig romersk militär till Mithras-kulten, vars centrala motiv var Persus dräpande av ett ox-djur. I ett tidigare inlägg imponerades jag var av den här originella grundforskningen med dess följder för dem med historiskt intresse av den sideriska zodiaken: 

https://oxford.universitypressscholarship.com/view/10.1093/acprof:oso/9780195067880.001.0001/acprof-9780195067880-chapter-6

Dystre Numenius hade naturligtvis "underkänt" Julius Caesars födelse som ännu en tid då Världssjälen inte hade för avsikt att släppa ner några gyllene själar med aktiva intellekt. Detta är bara en troglodyt som vadar runt i sin verklighetsuppfattnings gyttja och dödar andra, enligt en äldre tids mer filosofiska astrologi.


Inga kommentarer: