Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 2 oktober 2020

De gamla grekerna skulle häpnat över vår tids skitpolitiker...

"He’s flawed – and they don’t care." - domsord över västerlandets medborgare?

När jag ser en skribent på The Guardian fråga sig vad de gamla stoikerna skulle ha sagt om vår tids ledare, blir det för mig mest en signal om att i framtiden vara lite mer noggrann när det kommer till antikens världsbilder. Läsare kan ha missat det men jag har blandat stoicism och platonism rätt friskt eftersom astrologin var central för båda tankeriktningarna. 

T.o.m. Aristotelses begreppsapparat har någon enstaka gång nyttjats (potential/aktualitet), men sanningen är att västerlandets gamla tänkare låg nära varandra i många frågor. Den stora skillnaden mellan stoicismens världsbild och (de flesta av) platonisterna vara att de förra placerade Gud inom universum medan Platon och senare anhängare såg en Gud utanför tid och rum men med representation inom världen (av vissa kallad Logos, samma beteckning som stoikerna hade för den gudomliga Eld-intelligens som styrde universum inifrån). 

Inom platonismen uppstod istället frågan om vi levde i en monistisk skapelse eller en dualistisk konstruktion med en aktiv ond kraft som Platons Skapare inte helt lyckats påföra ordningsamhet. Här finns i sin tur diskussioner inom diskussionen om materia är detta onda eller om Ondskan är ett del av materien som "avfallit" eller dragit sig undan ordningsamheten som Gud sökt påföra materien - tänk borgerliga skattehatare som vägrar se samhällskreationen som något som gäller dem eller som de är förpliktade att bidra med. Dessa borgare kan då liknas vid Satans efterföljare, rebelliska änglar som självmant kastade sig ner efter sin ledare, ner i Mörkret då de inte upplevde någon samhörighet med Intelligensen eller Ljuset - det kristendomen kallat Himmelen. Var på skalan Himmel-Helvete Trump hör hemma kan ingen tveka om. 

Nere i Mörkret skapade de så en falsk imitation av Himmelen men där vart påstående är en perversion eller helomvändning av Himmelska lagar. Här, i Satans domän, har vi således sådana som Annie Lööf och hennes beundran av den kategoriska egoisten Ayn Rand.

Mest kända förespråkare för den dualistiska formen av platonism var greken Plutarkos (verksam under 1a och 2a århundradet). Han låter bitvis som en egyptisk gnostiker. Platons texter är vaga på många ställen som berör kosmologin, och öppnar (som jag ser det) för gnostiska/plutarkiska tolkningar om en ontologisk Ondska (dvs. något aktivt och inte bara ondska som en brist på upplysning eller bättre vetande).

Ur det perspektivet är det ingen tvekan om att nu corona-drabbade Trump representerar närmast en demon som återfötts i människokropp (frågan om daimoner kan degraderas och födas som människor - och motsatt människor upphöjas i Tillvarons obrutna kedja  - var ett debattämne i antiken). Trump föddes under en fullmåne som ligger i linje med den sublunära demon hinduerna i sig delat upp ett dualt fenomen: Rahu och Ketu, motsvarande den besatta och äregiriga delen (Rahu) och den baksmälla och brist på riktning som utmärker svansdelen (Ketu) efter att gudarna straffat uppkomlingen. Man kan se detta som en hinduisk motsvarighet till den grekiska myten om Ikaros som flög för nära solen - båda myterna lär mänskligheten att veta sin plats och att veta skillnaden mellan sig själva och Gud (eller gudarna), något västerlandet f.n. valt att glömma.

*****

Trump testar positivt för corona några timmar upp till ett halvt dygn efter torsdagens fullmåne (Solen i Jungfrun, Månen i Fiskarna). Det mest intressanta med det är förstås att himmelen repeterar samma signatur - fullmånen - som rådde vid hans födelse. Är det Ödet som nu destabiliserar och tar hans maktbas ifrån honom? 

Medfödda fullmånen är den mest sketna karriärklättrarens position, med Månen på botten (4e huset för fastighetsbranschen) och Solen på topp (10e makthuset). Fullmånen som symboliskt visar att måttet är rågat kanske i förening med corona i kroppen kan förklara att Trump betedde sig som besatt av en demon (vilket han är, enligt horoskopet) i debatten mot Joe Biden häromdagen...

Att fullmånen som åtföljer de positiva corona-testet löper längsmed den "sataniska axeln" har naturligtvis en hälsoaspekt eftersom 2a huset motsvarar munnen och dess intag medan 8e är kroppens exkrementering men också döden. Det är den här primitiva insikten om att det som lämnar kroppen på något sätt förknippas med en människas borttynande och slutliga död som ligger bakom många förevetenskapliga beteenden hos olika kulturer och som kan ses psykologiskt hos en del extremt "anala" typer, bakteriefobiker och andra mer eller mindre patologiska typer.

Men ett annat astrologiskt tecken på att Trumps tid är ute måste vara Liemannen Saturnus som befinner sig i hans 6e hus för ohälsa, olyckor och fiender. Just nu står Saturnus i Stenbockens 1a grad och om man lättar på hinduernas regel att bara det exakt motsatta huset medger planeters opposition så har Trump faktiskt sin Saturnus i Tvillingarnas 30e grad, dvs en avvikelse på bara 1 grad från en distinkt kritisk period av Trumps öde. Jag förberedde just en text om Socialdemokratiska Arbetarpartiets Saturnuscykler när nyheten om Trump kom. Två uträknade politiska entiteter som båda visar sig vara inne i en svår Saturnus-fas i år (liksom, naturligtvis, hela världen under corona).

****

ASTRONOMICA var västerlandets första astrologiska text, skrivaren av romaren Manilius alldeles i början av vår tideräkning. Här och var hyllar han stoicismen i sin komplexa text och uttrycker beundran för Österlandets forna astronomer (babylonier och assyrier).



The Guardians reporter slarvar lite med snabbskissen av stoicismen: "According to the Stoics, character was one of the only things you could control in life (a life that was often harsh and unpredictable), therefore you had a duty to create and maintain the best character you possibly could. A good character was one that cultivated courage, self-control, wisdom and justice."

Sanningen är att deras världsbild var rent fatalistisk, människan kan inte kontrollera något alls och här förklaras ordet "karaktär" felaktigt, på vårt moderna sätt. Vid den tiden avsågs den "egenart" som Ödet fyllt var och en med. En del föds skitar och det bästa en sådan kan göra är att leva ut sin sketenhet så väl som någonsin är möjligt. Låt tjuven tjuva med all den elegans den är mäktig, och låt helgonet göra sina gärningar så fromt som går. Kort sagt: om världen är ett självspelande piano är var och en född att svara på kosmos i vart ögonblick. 

Även överlöparen från ont till gott (eller vice versa) uttrycker bara en ödesingiven rörelse. Det är utifrån stoicismen den här bloggen enstaka gånger uttryckt tanken att vi inte ens tänker våra tankar själva. En Donald Trump eller en Annie Lööf kan inte hjälpa att de är fötts till degraderade sumpråttor, de spelar bara sin tilldelade roll i Världsspelet (se även Shakespeare om "denna världen är en teaterscen" - författaren var väl förtrogen med antik filosofi).

Gissningsvis har The Guardians reporter bara läst sen och degraderad romersk stoicism. Den tonade ner det grekiska originalet och gjorde simpel morallära av hela budskapet, bara för att tjäna romerska statens behov av -ismer som gjorde medborgarna (eller snarare de övre samhällsskikten) mer fogliga. För denna förfallna stoicism, se slaven Epiktetos skrift. Han frigavs av sin ägare för att ha varit en så mönstergill romersk slav, samlad och vältalig som ren överklass plägar vara.


Inga kommentarer: