Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 31 oktober 2020

Ulrika, undantaget

I många år har jag hört Ulrika Knutson på radio och alltid slagits över hur hon ampert men begåvat sågat visst men uppskatta annat. Och analyserna  har alltid varit vassa. Nu får hon ett litteraturpris (Expressen). Jag har stannat till och lyssnat, t.o.m. om ämnet låg utanför de egna intressena.

Hennes horoskop sätter dock myror i huvudet, särskilt efter förra inlägget som sågade Elisabet "Håret" Höglund som annat än en munstycke för Makten. Där var slutorden att den kosmologiska kvaliteten Mörkret på allt tre punkter mörkade ner förekomsterna av Ljusets kvalitet.

Men vad då säga om Knutson vars hela himmel signalerar Mörkret förutom en enda placering i Ljus, men där disponenten till den ljusa placeringen "läcker" in Mörker även här? Ett är säkert, det går verkligen inte att se Mörkret som dumhet och Ljus som intelligens. Snarare passar det att uppfatta hinduernas Tamas guna som den kvalitet som snabbast går till vila i universums tillblivelse, blir ett fundament eller, så att säga, drar sig tillbaka och blir osynlig för den vidare utvecklingen. 

Vore man religiös kunde kan tänka sig den osynliga Guden som en tamasisk tråd som löper genom skapelsen och ger världen stadga genom sin kompromisslöshet. Som jag nämnt väljer obegåvade människor politik utifrån person. Det kan vara därför Tamas guna så ofta hittas dominant bland högerpolitiker (vilket numera inbegriper även socialdemokrater). Kvaliteten tycks gilla makthavarpositioner och korkade människor förnimmer bara den gravitas som Mörkrets kvalitet subtilt utstrålar. "Ja men han/hon verkar så så stadig och pålitlig".

Knutsons överblick och rätt diktatoriska tonläge då hon avger sina intelligenta och välformulerade omdömen (om böcker m.m.) förklaras perfekt av att hon är motsatsen till Högberg, vars Sol-Lejon mest var intresserat av att skina för egen del, en korrespondent i tv-rutan under många år, just som Lejonet är en scenmänniska. Knutson är den motsatta Solen-i-Vattenbäraren och arbetar därför i periferin, där solens skrytsamma strålglans försvinner ut i världsrymdens mörker. Det var därför epitetet Den Väldige sattes på den stjärnbild vi kallar Vattenbäraren, och inte på Lejonet. Som inlägget om Höglund sade rakt ut är Lejonet kungen bland djur, men inte bland människor. 

Det är Luftelementet med Saturnus som den Äldste och därmed mest värdefulle som blir den arketypiska och sanna människan. (I ett perverterade land där arbetsmarknadens kortsiktighet blir mänsklighetens bästa istället diskriminerade mot och anses "utslitna" i linje med näringslivets intelligens som också befinner sig i "mörker" men på låga näringssjälens nivå (Vatten). 

Vattenbäraren är som sagt ett tamasiskt, mörkt tecken, och därför en dold influens. Jag hade bara hört Kutsons röst genom radion under många år innan jag ens fick ett ansikte (via kvällstidningarna) till rösten.

 

Vad Satans stjärna Algol gör i dess tajta konjunktion med Mars förvånade mig mindre. Här var precis det jag hört i alla år genom radion. För Satan är inget heligt och den som inte helt blir offer för inflytandet kommer sannolikt att uppvisa något av den One i sin personlighet. Sarkasm och bitande ironi - jämför Satanshuvudet i Nobelpristagaren Bob Dylans karta! Ibland blir Algol en underfundig Trickster-gestalt.

Det är inte underligt givet ett sinnelag med både krigisk (vitaliserande) Mars i sig och Satansstjärnan att Knutson får litteraturpris för en bok med titeln "Den besvärliga Elin Wägner"... Algol kan uppträda som allt möjligt, precis som Satan själv. Hos Knutson tydligen ofta som en besvärlig och motvalls röst. (Bloggen har några gånger repeterat resonemanget om denna fixstjärna. Ordet Djävulen i sin form Diabolos innehåller "dia" - "tvärs över" och "ballein" "att kasta". Djävulen är med andra ord en "mudslinger" eller Bibelns Åklagare eller Vedersakare. Självklart att hon låter amper i sina uttalanden!

https://learn-greek-online.com/ask-greek/677/diavallein-dia-ballein-dia-ballo

Men Ulrikas Vattenbärare måste vara ett undantag eftersom hon är både skarp och intelligent. För sanningen är att horoskopet har ett överflöd av "besvärlig kvinna" i kartan. Vad som BÅDA ILLGÖRARNA Mars och Saturnus i opposition, men där Satans-Mars faktiskt är en verksam välgörare för Oxen i 1a huset. Även Saturnus förvandlade från sin naturliga disposition till en verksam välgörare för denna ascendent! Därmed uppstår en spektakulärt skicklig kritiker och ingen man skulle vilja få mot sig i rätten, som åklagare.

Att själens signifikator är demonen Rahu, längst kommen av alla i Vågens 30e och sista grad, komplicerar naturligtvis enormt. Maktsträvande Rahu kanaliserar därmed Venus, som är en illgörare för venusianska Oxen. Dvs. tecknet som illustrerar identifikation med sitt eget kroppsliga jag blir en belastning eftersom det lockar till ett bortkastat liv på gymmet eller framför sminkspegeln. 

Det kroppsliga är inte en del av själen enligt Platon, det är en dålig avbild av den verkliga människan. Så i samma karta samlas en själ som har ont av att vara Venus/kvinna, eller irriteras över kvinnans underkastelse för begränsningar i en manlig värld. Men samtidigt har kartan mängder av väl fungerande maskulina kvaliteter och framför allt Vattenbärarens könsneutrala löfte om en framtida Människa som återfått sin grundnatur. (Platon hade en myt om hur själen delades i en manlig och en kvinnlig hälft men att den före fallet ner i naturen är odelad. Jesus uttryckte enligt Bibeln samma tanke i debatt med några "skriftlärda" - efter döden blir människan "som en ängel" eller daimon.)

Lite spekulativt tycks den här själen ha levt många liv som man men den här gången bytt kroppstyp. Med i själens bagage följer alltså retoriska förmågor som normalt inte förknippas med själar som funnit frid i liv efter liv i kvinnokroppar. Kort sagt: hela ens horoskopet är en översiktsbild av vad själen tagit med sig till detta jordeliv. Säkert innehåller den obegripligt mycket mer än vad som framgår av ett personhoroskop, men en människa har bara en så lång livscykel och  kan inte reda ut all ansamlad karma på bara några årtionden...


Inga kommentarer: