Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 29 oktober 2020

Guillous påpekande om vad tiden är liden i Sverige

Jan Guillou har namnet, han har plattformen (AB) och kollen på samhällsutvecklingen. Bara första raderna i hans senaste krönika är omvälvande. bara en (AB) av fyra tidningar, noterar han, brydde sig om den episka nyheten att var femte svensk står på fallrepet (linor som Överheten anförd av folk som Annie Lööf sågar på). Internationell statistik visar att Sverige bara dyker djupare och djupare in i klassdelningspolitiken. 

De tokgalna borgarna som vill ha igenom ändringar i lagen om anställningstrygghet för att få sina Rut- och Rot-slavar ÄNNU BILLIGARE. Det var tidigare denna det närmast unikt människoföraktande oktober 2020 ett tydligt tecken på att landets kritiska massa för en djupdykning in i ren ondska nu är hotande nära. 

Guillous repris av nyheten, som jag missat, sällar sig till ännu ett uttryck för det astrologiska omen om den Rike Onde Mannen som i sin första månad av en 16-årig period bör uttrycka sig med full kraft."Spruckna välfärdsbubblornas tid" var den första rubriken jag satte på Jupitercykeln och även om inte Fattigsvensken är mer än ett hot enligt nyheten, stämmer den tragiskt väl med den hinduiska astrologins cykellära.

G:s krönika påminner också om att Sverige stod i världsledande position vad beträffar jämlikhet 1980, innan det med nyliberalismens introduktion började gå nedåt. 

Jag kastar en snabb blick på Sverigehoroskopet och finner att landet äntrar just kulminationens symbol Solen (och dess cykel) så nära som kan tänkas, i oktober 1979.

Vimshottari Dasha:

 Sun Maha Dasha  1979-10-05  -  1985-10-05

  Antardashas in this MD:

  Sun:  1979-10-05  -  1980-01-20
  Moo:  1980-01-20  -  1980-07-22
  Mar:  1980-07-22  -  1980-11-27
  Rah:  1980-11-27  -  1981-10-23
  Jup:  1981-10-23  -  1982-08-10
  Sat:  1982-08-10  -  1983-07-23
  Mer:  1983-07-23  -  1984-05-26
  Ket:  1984-05-26  -  1984-10-04
  Ven:  1984-10-04  -  1985-10-05


Högtryck på den kulminerande Solen när både huvudcykel och subcykel talar samma språk runt 1980. Enligt den enkla tidslinjen Måne -> Sol -> Saturnus är således Solen en slags kulmination i termer av världsligt inflytande. Sedan bär det bara utför till ålderdomens och döendets Saturnus. 

Men obs. Detta gäller nu bara om man likt den svenska arbetsmarknaden är intelligenshämmad till följd av ensidigt räknenisseri. Saturnus är nämligen - bortsett från dess rent fysiska yttringar - också vishetens planet, en begåvning som ser till fler faktorer än bara kvartalsrapporterna. 

Så arketypiskt Arbetsgivare planeten på ett plan är, finns här också en äldre tids figur som sinnebild: husbonden med definitivt konservativ och bevarande ansvar för helheten, en ansvarsfull ledare som är ekonomisk utan att som moderna arbetsgivare utmärkas av girighet. "Husbonden" har numera blivit en arketyp och en idealbild. I verkligheten fanns förstås verkligt risiga specimen.

Det är för Åldermannens koppling till visheten begåvade kulturer som den kinesiska värdesatte sina gamla, de hade ett så mycket större beslutsunderlag än stridslystna ungtuppar. Saturnus uttryck som "vishet" är idag en helt förlorad betydelse i Sverige. Möjligen återstår den hos ett fåtal medborgare, men "arbetslinjen" är faktiskt så tänkt att ingen vishet någonsin ska tändas i samhällsmedborgarnas inre. Egenskapen var de besuttnas privilegium men de slarvade bort den, undlät att odla den. Det gör landet ryggradslöst.

*****


Trots en livstids pengaansamling (hungriga Rahu i 2a ekonomihuset och husets disponent i 4e för goda levnadsomständigheter i privata hemmet), har den socialistiska Guillou bevarat udden som en andra natur - parallellt med att årgångsvinet väl låter sig avnjutas i det privata.

Jag förmodar att det är den bästa utvecklingen en radikal kan uppvisa i Sverige givet hur nationalsjälen utövar sin formande kraft på medborgarna. Verkligheten bakom Annie Lööfs politik är "mer åt dem som har, och knappt något alls till de andra". Guillou skriver säkert av sig lite dåligt samvete för sin egen vällevnad (onda Jupiter) via sina politiskt färgstarka krönikor. Han nämner påfallande ofta hur villigt han betalar sin höga skatt.

Synen på stat och "tionde" (skatt) kanske kan anas av Guillous "verksamt onda" Jupiter som stat och skattmästare, vilken i hans fall ligger i 3e skrivarhuset - just där pappa statens med sina skattefordringar hittar mest att kräva in. Samtidigt behåller även en "verksamt ond" Jupiter något av sin naturliga godhet och tursamhet (se bara på Sverigehoroskopet). Stats- och skattehatare och allmänt själviska typer saknar normalt en rik tilldelning av Ljusets kvalitet, som kan kverulera men ändå förstå det större sammanhanget.

Lägg till det att den inledningsvis "onda" Jupiter befinner sig i ett av de hinduiska "förbättringens hus". Det var aldrig hugget i sten att Guillou måste företräda Överhetens uppblåsthet och arrogans. Eftersom de flesta inlägg på bloggen inte föregås av djupdykande in biografier vet jag inte hur Guillous barndomshem platsar i samhällshierarkin. Det franska efternamnet ger dock en antydan. 

Desto intressantare då att den onda Jupiter verkar ha transformerats i 3e (i sann Olof Palme-stil). Detta verkar ha hänt redan under låg- eller mellanstadiet, om man se 3e som "grundläggande skolgång". Jag tycker mig minnas att Guillou gick på en fin privatskola och vantrivdes där. Ser man på 3e husets härskare Solen och dess obskyra (rent av usla) placering i 8e är detta en uppenbart dålig tid som kan ha fött nya och socialt medvetna tankebanor.

Guillous kverulerar inte ens, men han passar på att fostra sina läsare med sig själv som förebildlig svensk som betalar sin skatt utan fuffens-planering. Att vilja vara ett föredöme är typiskt Solen-i-Stenbocken medan även Lejonet gärna bröstar sig om sitt. Med båda dessa tecken viktiga i en karta ligger självgodhet snuddande nära.

Guillous utfall är under alla omständigheter överlägset de så kallade socialdemokratiska politiker med nämnvärd position, de som länge använt politiken för accepteras som prominenta borgare bland kapitalisterna / högdjuren. Tanken går till hur gårdagens fattigsvenskar såg kyrkan och prästkappan som den enda väg till högre samhällsposition som var möjlig för de ringaste.

(I fortsättningen av sin krönika lämnar Guillou dagens Sverige och dess vacklande vid avgrunden och påminner om att inte bara den enskilde hade smala vägar för att ta sig upp, utan att man också kan se folk samlas kring en eller annan idé och samfällt verka för den. En lärorik speed-dejting med landets historia!)

Den här instinkten att klättra i världen är raka motsatsen till vad man vill ha hos en politiker eller Guds representant, och ur det perspektivet är Guillous om än inte ett föredöme så väl ett exempel på hyfsat "god" rikedom. Rikedomens Jupiter är visserligen "verksamt ond" (Tvillingascendenten representerar en saklig rapportör och får inte ryckas snett av rikedomens belastning.) Men här är den uppsvullna överdriften i huvudsak kanaliserad genom pennan - 3e kommunikationshuset. För dem på den Ljusa sidan (kartans dominanta ledtråd) offras gärna pengar eller, i brist på sådana, den egna tiden i arbete för det större goda. 

Kort sagt omvända världen jämfört med Mörkrets tjänare, vilka stjäl medborgarnas tid i löneslaveri. Jag är rätt säker på att inte Guillou på länge behövt honorar från Aftonbladet för sina små skriftställerier. Som min utopiska socialism vill ha det: intelligens är sin egen belöning.

*****

Bloggaren känner sig efter över tio år lite säkrare på den hinduiska traditionen (om än nedbantad till blotta grundteserna), särskilt som den västerländska traditionen utövade ett tidvis starkt intresse under årtionden innan dess. En ny titt på Guillous horoskop kan därför vara på sin plats, eftersom nämnda text om "kung Guillou" publicerades redan 2014. (Efter det 2015 konstaterandet att Guillou skulle ha blivit en perfekt politiker, och allra tidigast, 2010, ett inlägg om de bra författarindikationerna i hans horoskop.)

Själens signifikator (atma karaka) har t.ex. inte kommenterats för värst många inflytelserika svenskar, men se gärna inlägget om Stefan Löfvens (och allas vår) så kallade "fria vilja". Frågan är om själssignifikatorn är den yttersta indikator på moral som horoskopet röjer, eller om den bara är en horoskoppunkt av flera som måste utsättas för den normala avvägda bedömningen...

Med de tre kvaliteterna infärgade ges den komplexitet som jag tror är nödvändigt för framgång i världen. Individens själ är formad av "tätheter" och ser därmed saker ur både den felfördelade Okunskapens nivå (Tamas guna), den passionerade typen som inte valt sida (Rajas guna) men också den sanningssökande typen (Sattva guna) som inte oreflekterat köper andras påståenden, vilket motpolen Rajas är benägen att göra.

Eftersom de tre Ljusa tecknen Tvillingarna, Jungfrun och Skytten dominerar horoskopets hörn (tidpunkt känd, låt vara inte verifierad), är det ingen tvekan om att Guillou arbetar för det goda. Hans sinnliga hobbies, antydda ovan, förblir skyldiga nöjen för den enkla människan men tar inte över som kontrollerande faktor. 

Tvillingarna är Ljus på den personliga (enkla nivån), Jungfrun kunskapssökande på den individuella nivån, medan ascendenthärskaren anses försvagad på den universella nivå av Ljus som Skytten representerar. Men givet att framgångens Jupiter stöttar Merkurius från det tredje kommunikationshuset finns ändå omen om en framgångsrik författare eller kommunikatör.

Men horoskopet är faktiskt komplicerat (likt Guillous liv, om vilket jag bara sett fragment här och var och aldrig läst något biografiskt). Solen i dåliga karmans 8e hus t.ex., är det mer än att ha stämplats som persona non grata i USA och långt dessförinnan karriärgenombrottet som renderade honom fängelse? Kanske också exempel på hur "verksam ond" Jupiter i 3e skribenthuset fått problematiska följdverkningar? 

Ett är säkert, en person som söker offentligenheten med en sådan här karmiskt dubiös solplacering måste få räkna med omvärldens demonisering, kritik och mothugg. Ofta tar sig den upplysande Solen inte ens ut till celebritet från 8e huset (många är distinkt lättjefulla, andra inte helt redliga).

Tur då att soltecknet är Stenbocken som anses hårdhudat och ibland rent arrogant (se Jungs eller Macrons Stenbocksascendent - Jung tog t.o.m. sin älskarinna hem till familjens matbord, inför sin hustru!). Stenbocken ÄR självutnämnd världshärskare och uppvisar ofta passionerad ovilja att sänka sig ner eller låta sig beröras av motparten (som i allmänhet saknar en genuin Stenbockens ypperliga logik, torra förnuft och rena sakkunskap).

Den hårdhudade Stenbocken blir dock under vissa astrologiska omständigheter en självömkande och svagare typ, särskilt när härskaren Saturnus ännu inte bottnat i sitt fall ned som "materiens herre" utan ännu befinner sig i fall genom Vattenelementet. Dvs. Saturnus inom den irrationella själen där blind åtrå kan indikera en fix idé att "komma hem" - JORD - förverkligandet i det materiella.
     De här Stenbockarna blir, kanske med undantag för Saturnus i fixerade Skorpionen, svajiga, känslomässigt frustrerade och pendlar på ett otypiskt sätt från den principfasthet Stenbocken representerar.

Men det intressanta är nu "medaljens baksida" hos Guillou - lämpligt nog ganska så mörkerlagd genom att den tamasiska, sataniska, eller världsliga axeln gömmer sig i 12e och 6e huset, en axel för samhällets förlorare, eller kort sagt, arbetare som inte får lön för mödan. Det är nämligen i denna axel hans själsindikator (atma karaka) befinner sig och indikatorn är ingen annan än Solens disponent Saturnus. Vi har därför två astrologiska symboler för atman båda i det materialistiska Jordelementet och i onda hus som berövar individen denna världens goda.

Det blir nu också (utöver Guillous rikedomsalstrande utfärd i deckar- eller spiongenren  och senare tecknare av tidsandor - typiskt den historieintresserade Stenbocken för övrigt) "den världsliga förloraren Saturnus" i 12e i rollen som AK som så att säga drar allt Ljus, all intellektualitet till sig. Guillous osynliga själ använder väl kunskapens kvalitet eftersom outgrundlig anledning hans inre väsen har kontakt med eller vill syna och lyfta fram de världsliga förlorarna i ljuset. 

Utan att känna till mer än en handfull detaljer från hans livsväg i detta liv som tveklöst bjudit på möten med världsliga förlorare, är detta också födelsens "ingångsvärlden" och kastar ett åtminstone principiellt ljus över vilka av själens flera liv som tjänar som basis för detta liv. 

Hinduerna är t.o.m. så säkra att de hävdar 12e ge aktuella inflöden från närmast föregående liv! Enligt detta var Guillou en fullständigt maktlös piga, eller något liknande! Oppositionen mellan Husbonde och kvinnans Venus i 6e huset för slavar eller den mäktiges betjänter tecknar en ovanligt stark drivkraft i Guillous omedvetna, vilket gjorde valet enkelt mellan att skriva för kapitalisten eller för dess offer. Såsom Stenbock står han givetvis för beskattningen (men inte brandskattningen) av de besuttna. 

Minns hur Stenbocken kröner materialismens tre etapper i zodiaken. Först en lufsande Oxe som smarta Jungfrun snabbt sätt att göra krävande arbete. Och över Jungfrun en herre som på något sätt utkristalliserat sig från mängden av arbetande människor och kräver tionde av deras skördar mot att denne borne Organisatör samlar t.ex. vapen för att skydda territoriet mot rövare (med mindre den kommer en Djingis Kahn, som få kan motstå). 

Denna självutnämnda härskare är förstås Stenbocken som, trots att det är Guillous eget soltecken han bara delvis erkänner som legitim överherre men i lika hög grad kritiserar. Det kan ha med att 8e huset tyder på en korrupt överherre som av någon anledning etsat sig in i hans själ under något tidigare och precis lika formativt liv som "pigan"!

Som vid tidigare granskningar av atma karaka blir det snart omöjligt att isolera denna detalj på kartan, annat kräver att tas i beaktande. Guillous själssignifikator är på många sätt väldigt simpel: Saturnus i Oxen i 12e: makten till åter för dem som slitit allra hårdast för att låta onda  Stenbockar ta kontroll över världens resurser. Ett bra budskap som Guillou hörsammat och använder sin speciellt Ljusa sida till att lyfta fram, om och om igen. 

Men när han lägger ut sin text låter han ibland nästan som den här bloggens enkla plakatpolitik: "Den ideologi som högern kryper bakom för att sträva mot sina ideal betecknas vanligen nationalekonomi....Det finns till och med ett påhittat Nobelpris i ämnet." 

En av de figurer Sideriska siktet retar sig mest på är Räknenissen och om priset till "åminnelse" av Alfred Nobel har bloggen bara i oktober publicerat åtminstone tre inlägg som kort föregick krönikan från mannen med namnet och plattformen:

https://siderisk.blogspot.com/2020/10/raknenissarna-maste-ersattas-for-ett.html

https://siderisk.blogspot.com/2020/10/den-svenska-raknenissen-ett-typexempel.html

https://siderisk.blogspot.com/2020/10/det-falska-nobelpriset-sjunker-lagre.html

Skulle något orsakssammanhang föreligga  är jag snarast hedrad över att ha påmint om vikten att inte glömma Räknenissen, en lömsk figur. Typen visar sin väl maskerade fula nuna först inom handeln ("ICA-Stig") och sen hittar man figuren lite varstans upp i samhällskroppen eller överallt där planer smids för kapitalets förmerande.

Inga kommentarer: