Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 12 oktober 2020

Ondska eller det oönskade i födelsehoroskopet


Apropå ett program som flitigt repriseras i högerkanalen AxessTV, i vilket den moderna människan ser ondskan som "tre faktorer i samverkan: gener, miljö och omständigheter". Sistnämnda är alltså gamla "tillfället gör tjuven" och bygger på den borgerliga inställningen att människan är ond, vilket lustigt nog även den hinduiska astrologi jag skriver om tycks instämma i. 

Eftersom DNA-forskarna aldrig kommer att hitta någon "generell kriminell gen" återstår av samtidens klokskap bara "miljö" (klassamhälllet) som förklaring till ondska. Alltså: de rika skapar de onda som en oönskad bieffekt, en skugga av sitt orättfärdiga samhällsskick. Hinduisk astrologi har i jämförelsen en hundrafalt mer avancerad analys av vad ondska är och den innefattar förstås individens tidigare liv på jorden.

På frågeforat Quora hittar jag en intressant fråga om hur man ser en "ondsinnad natur" med hinduisk metod. Jyoish översvämmar med komplexa och okända regler men frågebesvararen verkar hålla sig till basnivån. Sist konstaterar han att man först måste definiera vad ett "ont sinne" är för något, och jag flyttar dessa rader först:

Ibland kan t.o.m. både ascendenten och Månen påverkas av onda planeter men personen blir andlig istället för ond därför att de nominellt onda planeterna äger trikonahus (5, 9). Det är rekommendabelt att studera mängder av enskilda födelsehoroskop [för att få kläm på utfallet i verkliga livet].

Bloggaren drar lättnadens suck här som har Månen på ascendenten och under "attack" från den Stora Illgöraren. Men det ser värre ut än det är, eftersom Saturnus äger 9e filosofihuset och Tvillingascendentens härskare Merkurius (intellektet) är i det 5e huset och därtill atma karaka (själens signifikator). Därmed är risken för (avsiktligt) illasinnade texter på denna blogg väl undanröjda. Jag har ett genuint intresse för det andliga/metafysiska, även om de många celebritetshoroskop som enbart baserar sig på månascendenten förblir ungefärliga och genom själva metoden ibland inte helt rättvisande i sina kommentarer.

Den indiske kunnige går sedan in på grunderna till hur man avslöjar ett elakt horoskop (och här krävs naturligtvis känt klockslag):

De nio planeterna klassas som Illgörare och Välgörare. Den senare gruppen omfattar Guru (Jupiter), Chandra (Månen) Shukra (Venus) och Buddha (Merkurius).

Här måste jag bryta in igen! Merkurius är extremt följsam med sitt sällskap och i t.ex. Sverigehoroskopet står intellektet inklämt mellan en verksamt ond Jupiter och Sol. Merkurius anpassar sig. Gissa om Sverige utmärker sig för desinformation och tillrättalagda medier! Landet är så litet att man skulle kunna säga att den lilla stockholmseliten - den ganska väl dolda ondskans hjärta - har tio miljoner medborgare som sitt entourage. Landsbygden har väl i stort flyttat in i huvudstan nu och apar omedelbart efter de vämjeliga härskarmanér som där frodas. För en "bra" Merkurius, se ovan om bloggarens karta! :-)

Den onda influensen på lagna (1a huset) och dess lagnesh (1a husets härskare) man göra individen ond enligt traditionell astrologi. Men för att att ens överleva i Kali Yuga (Mörkrets tidsålder) behöver du denna kraft också. Onda influenser ger de nödvändiga förmågor samtidigt som de kröker individens karaktär. En affärsman kan t.ex. ljuga dig i ansiktet och påstå att produkten är marknadens bästa, men ur hans perspektiv är det för att sälja mer av sin vara eller service. Det är vad marknadsföring handlar om.

Även influenser från 6e, 8e och 12e husets härskare på ascendenten och ascendenthärskaren kan skapa samma beteende och mentalitet.

En grundlig studie av de onda influenserna på lagna/lagnesh  samt Månen, månkartan och navamshahoroskopet (D9) ger det bästa sammanvägda svaret. Om dessa onda influenser kan ses i samtliga 3 kundlis (födelsehoroskop), då kommer individen att uppvisa omoral.

https://www.quora.com/According-to-Vedic-astrology-what-planetary-alignments-make-a-person-evil-minded

Det låter som att någon med astrologiskt intresse hamnat i krämaryrket, och framför ett litet försvarstal! Men texten påminner också  om den tid hinduerna tar sig på utföra en horoskoptolkning. Äkta Jyotish har inget att göra med mina supersnabbt skrivna kommentarer som bara skrapar på ytan. 

Frågebesvararen nämner inte solascendenten, däremot månascendenten och D9-kartan. Den senare är en nedbrytning av varje zodiaktecken i niondedelar och en omförflyttning av planeterna utifrån spelregler som gör det tacksamt att det finns datorprogram som gör grovjobbet!

Navamsha-utbrytningen har jag aldrig brytt mig om pga. bristen på horoskop med känd födelsetid (och tidsåtgången med tanke på hur liten bloggen är). Men som Wikipedia säger är den lika viktig som grundhoroskopet medan månascendenten (och solascendenten) rankas lägre.

Hur någon alls kan födas "lyckad" med alla de kritiska kvalitetskontroller hinduisk astrologi innehåller, är ett mysterium! Efter födelsehoroskopets grova angivelser kommer alltså "kvalitetssäkringen" med D9! Man sanningen är att att världen är ganska ond i sig och människorna inte just mycket bättre. Framgång i Kali Yuga (Mörkrets tidsålder) är just ingen framgång alls. Det är bara en karmisk serie av falskspel och svågerpolitik på lägsta och mest materiella existensnivå. De få och verkligt skickliga får ofta stå tillbaka för dem Kapitalet väljer att satsa på.

https://en.wikipedia.org/wiki/Navamsa_(astrology)

Tanke om planeters disponenter. Som bekant måste en planets godhet eller ondska granskas ur flera perspektiv. Ett av den är hur bra stödet är från disponenten, härskaren till tecknet där planeten befinner sig.

Jag promenerade i Stockholm och såg Hälsingegatan "disponerad" eller en del av kvarteret "Valkyrian". Om det här var planeter, vem styr? Om man betraktar "hälsa" som en avledning av folk som bor i "hälsingarnas land" - tydligen ett väldigt friskt folk - blir frågan akut om vad som gäller. Är det Valkyrian och bortsvepandet i döden som för bort hela kvarterets befolkning, eller har den hälsosamma tur, trots en så ominös disponent? Om en släppt bomb släpps över kvarteret, är då Hälsingegatan lyckligare lottad?

Astrologisk parallell: vad händer med de planeter som Saturnus kanske disponerar över? Det kan krävas lång eftertanke för att lista ut hur dödlig Saturnus är i det enskilda fallet, om man ens vill veta. 

Saturnus kan vara svag till teckenplacering, den kan vara en verksam illgörare till följd av sina tillfälliga ägarskap över onda hus, eller den kan motta aspekter från elakartade planeter. I ett mardrömsscenario inträffar allt samtidigt och om den då skulle äga eller involvera t.ex. 8e dödshuset finns överhängande risk för ett kort liv.

Vad händer då om allt tecken tyder på en ond och otrevlig människa medan atma karaka (själens signifikator) ser bra ut? Frågan är felställd eftersom det är två olika nivåer. Själen kan ha en stark vilja att göra något (t.o.m. något gott) men den kommer likafullt att tvingas använda sitt jordiska verktyg (kroppen + jaget) och där kommer "överrullad" dålig karma att blandas med tecknet för själens orientering (i detta liv). Jordeliv som är det första efter en själs omorientering från ont till gott, är förmodligen de som ger ett skiftande eftermäle. Några har sett de goda intentionerna, andra summerar bara personligheten eller problem med humöret.


(Navamsa uttalas "navamsh" men ett mer väsande s-ljud som inte finns i svenskan.)

5 kommentarer:

Havsörnen sa...

Den svenska statsapparaten grundades av Axel Oxenstierna (1583-06-16).

"Stockholmsbyråkratin", den institutionaliserade korruptionen.

Solen/Merk./Ketu konj. Tvillingarna
Månen i Väduren (atma karaka)
Venus i Kräftan
Mars konj. Regulus
Jupiter konj. Saturnus Fiskarna

Jämför med regeringsformen 1974..!

Seaward sa...

En slamkrypare. Sverige införde Gregoriansk kalender 10 år efter stora delar av Europa vilket gör att astrologiprogram ger AO himmelen 10 dagar efter hans födelse. Genom att istället mata in 6 juni (!) kompenserar man och Oxenstierna blir Oxe med en Rahu-Måne i Skytten. (Sol och Måne spegelvända jämfört med Anders Borg.)

Att bli sittande med 30-åriga kriget passar väl med månens känslor av en Sol-Oxen i Olyckans 6e, tycker jag.

Annars tycks hela Europas mäktiga ha beundrat mannen för hans resursfulla klokskap (han var emot kriget) så även på den punkten verkar det lite orättvist att göra honom till anfader till dagens knackiga statsapparat...

Med månasc. blir 9e vidsynta huset och en verksamt god Mars en stridbar typ, och 9e är ett MYCKET BÄTTRE hus än Trumps Mars-Lejon i ego-första. Men, förstås... månascendenten visar bara mannens stämningslägen och en så mäktig och relativt framgångsrik människa bör ha en födelsetid som lägger Solen lite bättre på himlen...

Kul "case" i vilket fall. Inte tittat på värst många svenska historiska horoskop eftersom det aldrig fick klockslag på berömdheter i detta land som missade både filosofi och astrologi! Ska dubbelkolla datumjusteringen i morgon, i händelse kvällströghet i hjärnan fått mig att tänka fel.

Havsörnen sa...

Då blir också Solen i Oxen atma karaka. Det kändes fel med Månen som dito i den första kartan. Mars försvinner bort från Regulus och vi får en ömsesidig reception mellan Oxen och Tvillingarna.

Det stämmer, tio dagar. De katolska länderna införde gregoriansk tideräkning i oktober 1582, Sverige först 1753. Man hade 1699 beslutat om en mjuk övergång genom att ta bort skottdagen under elva skottår, för att inte orsaka problem för landets många bönder som följde Bondepraktikan. Detta glömdes dock bort under de följande krigsåren och Karl XII återinförde den julianska kalendern genom att sätta in en extra skottdag, den 30 februari 1712.

Oxen-stjärna, intressant namn. Men etymologin är Ochsenstirn, oxpanna på tyska, som släktmedlemmar använde för att presentera sig för gästande tyskar. Släktvapnet sedan 1200-talet var två långa oxhorn.

Oxenstierna var den person som utövat mest makt under längst tid i svensk historia, även om han som rikskansler tekniskt sett var nummer fyra bland de fem riksämbetsmännen:

Riksdrots
Riksmarsk
Riksamiral
Rikskansler
Riksskattmästare

Hans regeringsform från 1634 skiljde statsförvaltningen från kungamakten, så att den inte följde kungens alla steg på medeltida vis. Därav Stockholmsbyråkratin genom en benhård centralism. Oxenstiernas mest kända citat är "I Norrland, hafva vi ett Indien inom våra gränser, bara vi rätt förstå att utnyttja det." Detsamma gäller väl än idag.

Havsörnen sa...

Hur vet man att encyclopedier o dyl använder sig av omräknade gregorianska datum gällande varenda historisk person och tilldragelse? Det låter smått obegripligt. Om 16 juni 1583 är enligt juliansk tideräkning så måste vi i stället *addera* tio dagar.

På astro.com är det bara att skriva "jul" eller "greg" efter årtalet i fråga.

Mystikern Johan Bure, Sveriges John Dee, är en än mer intressant person, riksantikvarie vid samma tid. Det står att han enligt egen uppgift föddes 25 mars 1568, enligt andra 15 mars. Båda 1568 jul. ger Sol/Merk./Ketu i Fiskarna med Jupiter i Skorpionen och Mars i Kräftan.

Dessa datum står också på Wikipedia, men då måste de ju vara julianska, eftersom uppgiften kommer från Bure själv.

Fasen vad snurrigt det blev nu. :-)

Seaward sa...

Eng Wikipedia har länge haft en god tradition att ge både OS (Old Style) och NS (New Style) men Sverige har inte nått så långt. Men det var just detta som lämnade mig med tvivel. Så länge man inte vet om datumet är från ett gammalt dokument eller om någon "moderniserat" det, vet man inte.

Jag är inte säker, men tycker mig ha sett en tilltagande trend att låta datumet stå orört, men i detta fall vet man inte.

Det är dels därför och dels för att svenska historiska personligheter sällan har klockslag jag föredrar icke-svenska horoskop så att man korrekt kan bedöma hur väl astrologins regler fungerar. "Galne kungen" Erik XIV har dock födelsetid, det upptäckte jag av en slump häromdagen. Men inte ens här slutar eländet:

Eric XIV was born at Tre Kronor castle, at 9 o'clock on the morning of 13 December 1533

Erik XIV föddes på slottet Tre Kronor klockan 9 på kvällen lördagen den 13 december 1533.

09 eller 21? Jag skulle satsa på att den svenska Wikipediatexten är korrekt eftersom den engelska är skriven av någon med problem med propositionerna: "on [sic] the morning". Att efter valet av fel preposition begå ett dubbelfel och blanda ihop ”morning/evening” verkar troligt. Men ultraseriösa astrologer måste till källorna, nätet är en dypöl av desinformation eller felskrivningar. (Demokratins pris: alla förgiftar sakta varandra?)

Astro.com beter sig antagligen som all engelskspråkig mjukvara och har sep 1582 som gränslinje, därför måste man veta hur konstruktören det egna (eller online-tjänstens) program. Jag tror inte att det finns någon programvara som är byggd att ta hänsyn till alla märkliga undantag. Gamla Ryssland och revolutionen har resulterat i en mindre essä om hattandet mellan olika tideräkningar i början av 1900-talet.

Ändå struntar det ukrainska PC-program jag använder och ansluter sig till englskspråkiga världens standardförfarande:

”Pre-Gregorian calendar dates are adjusted for automatically, according to the accepted rules of astronomy, i.e. Monday, 24 September 1582 in the Julian calendar is followed by Tuesday, 5 October 1582 (Tuesday) in the Gregorian calendar. The date of adoption of the Gregorian calendar by different countries is a matter for historical research.”

Så jo, min kommentar bygger på tanken att det svenska datumet korrigerats framåt för att “de dumme svenskarne” utan att bry sina hjärnor ska kunna fira sina berömdheters födelsedagar enligt sin egen moderna kalender. Hur skulle det se ut i Tekniksverige om alla ständigt måste sitta och räkna om gamla datum för att avgöra när t.ex. medierna ska köra en liten jubileumsartikel?

Exempel från 2018 där 16 juni anses vara hans födelsedag enligt modern kalender:
https://www.dt.se/artikel/ledare-axel-oxenstierna-ar-relevant-aven-efter-435-ar

Det är just Sveriges systemfixering och effektivitetssträvan (kapitalistisk dygd men obegriplig i andra sammanhang) som får mig att tro någon ”moderniserat” gamla kändisar på svenska Wikipedia.

Men ”tro” och ”intelligenta gissningar” räcker förstås bara om man driver en halvseriös blogg som den här.
:-)