Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 5 oktober 2020

Samma gamla rövarvikingar (M/S Estonia del III)

Det officiella Sverige har tydligt visat sig ointresserat av affären M/S Estonia och jag hade tänkt lämna ämnet med "kollisionshoroskopet". Men så publiceras två ytterligare artiklar i Expressen, apropå dokumentärserien om färjekatastrofen. I en skrivs om ett vittne (av säkert flera) som såg ett militärfordon rulla ombord i sista stund och en stram Axel Schulman som menar att det är en självklarhet att undersökningarna återupptas. Allt tyder ju på att Sverige har en smutsig byk här som det är dags att titta på (se påläst läsare lista en mängd frågetecken i en kommentar).

Eftersom Sveriges "verksamt onda" Jupiter gradexakt som transit i skyn berörde landets uppvisade personlighet (Vågascendenten) vid båtolyckan (se länken med kommentatorns lista), gav detta en direkt återkoppling till det svenska Etablissemangets hjärta - bokstavligen hjärtats symbol Solen och dess femte horoskophus för SPEKULATION inte mindre än chefskap. 

Sverigehoroskopet instämmer i hypotesen   
om opportunistisk vapenhandel över gränsen    
Till Solen (den levande själen eller på jorden starkt ledarvirke) hör förstås barn och deras lek. I Indien sägs den bevarande Vishnu nedstiga som avataren Krishna för att lära ut grunderna till ärorikt liv på livets stridsskådeplats. Tysk-svenske indologen Walther Eidlitz ägnade stort utrymme i sin "Guds lek" åt att Gud i hinduisk tradition leker (sanskrit: lila) med syftet att förstå sig själv på ett allt djupare sätt. Denna tradition hade säkert förstått den grekiska stoicismen som menade att världen är cyklisk och en världsbrand ibland kommer emellan så att spelet eller leken kan starta om. 

Men hinduerna hade säkert också kontrat den krumma grekiska tanken med att inga sådana revor i tillvaron är nödvändiga: varje själ är utlokaliserad gnista av Gud och i själarnas reinkarnationer ser man snarast Världsbranden pågå kontinuerligt i själarnas kommande och gående. 

Visst väntar ibland en Brahma-natt (med oöverblickbart långa mellanrum), då världen upplöses. Ytterst sett verkar de grekiska stoikerna tidigt fått nys om visst österländskt stoff, men tappat delar av berättelsen - t.ex. hela karmaläran med mindre de konsekvent undvek sanskritbegrepp i den klassiska filosofins sedvanliga diskussioner om Ödet och olika sätt varpå människan kan förbryta sig mot tillvarons spelregler. Grekerna slarvade även i mottagandet österifrån av astrologin och missade att babylonierna räknade om zodiaken med jämna mellanrum för att hålla jämna steg med jordaxelns vingliga rotation (vårdagjämningens precession).

En människas undergång frigör själen som sedan attraheras av att besöka den här planeten på nytt eller är karmiskt bunden att göra det (de grekiska platonisterna hade några år efter den store Läraren frågan om VARFÖR själen alls kommer den en så underlägsen värld som Jorden, jämfört med den frihet som själstillståndet innebar).

M/S Estonia var en märkbar världsbrand i norra Europa, och jag läste att det tog årtionden innan en båtkatastrof (i Sydostasien om jag minns rätt) krävde fler människoliv. Det är därför väl värt mödan att titta närmare på den Jupiter i transit som horoskopet för första "dunsen" ombord ser som direkt orsak till den påföljande katastrofen. Som jag nyligen kommenterade kan det knappast längre råda något tvivel om att nationalhoroskopet upprättat för midnatt samma dygn Regeringsformen kungörs "fungerar". Naturligtvis kan man skapa berättelser ur andra tidpunkter också, men varför börja problematisera det man ser fungera?

Eftersom den resulterande Vågascendenten signifierar jämlikhet, jämvikt, rättvisa etc, blir en skuta som kantrar en direkt påminnelse om att Jupiter inte gör gott i Sverigehoroskopet utan enligt hinduisk doktrin är en verksam eller funktionell illgörare. Jämför med den tredje av Aristoteles fyra typer av orsak:

The efficient cause: “the primary source of the change or rest”, e.g., the artisan, the art of bronze-casting the statue, the man who gives advice, the father of the child.

Sverige lyder således under en illvillig hantverkare. Är det här vi ser det vitt spridda svenska hatet mot staten (ofta överlappande med socialdemokratin)? Då ska man minnas av det låga folket döms ut av Sverigehoroskopet minst lika otvetydig. Sen kan man debattera i det oändliga om det är på den sociala nivån den enkla människan imiterar den privilegierade människan i tanke om att det är så man själv når materiella privilegier. 

Det är bara att betrakta f.d. socialdemokratiskt lågfolk som nyrika, korrupta och ofta uthängda Jan Emanuel Johansson för att inse hur väl förklaringen stämmer om en "prägling (intellektet är inte ens inblandat) nedåt i samhällsleden". "Monkey see, monkey do". De gamla filosoferna hade mycket att berätta om hur apor faktiskt kan uppvisa något många misstar för intelligens där de i själva verket ingen har. Zoologer som tränar apor i enkla sätt för kommunikation tränar inte intelligens utan en lägre fakultet i själen (för själar har även djuren).

Efter skriverierna om dokumentären tittade jag runt efter mer kvalificerad information om den hinduiska astrologin - nätet är överfylld av smörja. På ett frågeforum (all världens ämnen) behagar så en riktig auktoritet stiga fram och svara på vad lärosatsen Kendradhipati Dosha innebär. Lyssna bara på det här om vad grundkursen lär ut som astrologins "Stora och Lilla Välgörare":

"Den onda naturen hos Jupiter och Venus är extraordinär när de blir härskare över Kendra-husen." https://www.quora.com/What-is-kendradhipati-dosha

I en annan länk läser jag att "Förespråkare för denna tolkningstyp menar att naturliga välgörare som tillfälligt äger hörnhus (1, 4, 7, 10) som regel inte ger gynnsamma resultat, medan naturligt onda planeter som tillfälliga Kendra-ägare, inte ger ogynnsamma resultat. Detta är samma tradition som jag listade 2009 när bloggen var ny. Vad Kendradhipati Dosha handlar om lämnar jag därhän, googlandet var bara en impuls att hitta nya ingångar till Sveriges 5e ledarhus och dess rika men onda Jupiter. Det är en ren paradox att en ond rik man samtidigt råkar bo i det privilegierade 5e huset, "Solsidan" som svenska tv-tittare kanske skulle säga. 

Alla hämtar symbolisk sensibilitet från något, och tv är utmärkt (har jag sent i livet insett), bara man utvinner rätt budskap. Jag har aldrig i mitt liv anat hur mycket rena lögner och trams svenska reklammakare vräker ut i formen av dialog och falska påståenden i alla dessa reklamsjok insprängda i programmen - detta är lögnpropaganda som med åren har skapat en befolkning som inte längre kan skilja på lögn och sanning utan tar alla uppgifter på samma nivå, köper visst och förkastar annat men utan att förstå hur skadade de redan är. 

Bara ett exempel, ungefärligt återkallat: En osynlig röst i en e-macksreklam deklarerar seriöst att "effektivisering är livets mening" - det är så dumt att man ramlar ur fåtöljen! Men uppenbarligen finns det människor som är beredda att tänka den tanken, hur verklighetsfrämmande den är. Behöver jag förklara. Ett liv som är "förprogrammerat" att oupphörligt effektivisera sig kommer till sist att förinta sig. Vad den här svenskproducerade reklamen avslöjar att inte ens folk på reklambyrånivå längre har något språklig förståelse. Ett sådant land har blivit en lallande dåre, en plats där blinda leder blinda.

Det är Sveriges anammande av en sekulär (religionsfri) natur, där garanten för Sanningen och tillika måltavlans mittpunkt, Gud, är undanröjd, som har fått landets medvetenhet att kollapsa. Det finns naturligtvis inget lätt eller enkelt sätt att reparera detta, eftersom en folkmentalitet är som de konservativa säger, ett träd som ansas och växer under många lång tid. Landets framtid är mycket oviss när drivkraften till expansion Jupiter är en ond planet.

Saturnus bromsen, gränsen, försiktigheten, samhällsmoralen m.m. är förvisso en verksam välgörare för Sverige, men problemet med nationalhoroskopet är att Jupiter i princip ÄGER Saturnus. Den korrupta överheten bestämmer vad som är moral och norm, dvs allt sådant som tjänar etablissemangets jakt på rikedom. Nationalhoroskopet är så perverterat att jag inte ens kunde överblicka dess inre "mekanik" under de första åren av bloggande. Den här destruktiva rundgången mellan rikedom och försåtliga förflyttningar av gränserna hos Eliten diskuteras nu i formen av gängkriminaliteten. Oerhört! Dramat har sina rötter bland de privilegierade men det anklagande pekfingret riktas mot förorten.

Med insikten om att hela Sverige är en enda stor korruptionsapparat blir M/S Estonia-katastrofen bara ett, om än graverande exempel på hur jakten på rikedom verkar som en obotlig cancer i landets kropp. Jag minns färjekatastrofen, hade kommit hem från en fest och knäppte på radion. Men att ha läst någonting av den djungel av tankar och teorier som vuxit fram under ett kvarts sekel säger mig blotta förnuftet att detta naturligtvis var ryssarnas protest mot korrupta svenska handelsmän som åderlät det forna Sovjetunionen på militärmaterial för att göra sig en hacka. 

Om det var svenska militärer som behövde mer stålar och hade position för att genomföra dessa transporter låter jag vara osagt, det viktiga är att det är ett agerande i linje med hela Sveriges röta, med landets nya religion, Ekonomismen där varje samhällsmedborgare fostras att bara tänka pengar (och bara i andra hand vara kreativ vilket ev. i förlängningen ger pengarna). Och för dem utan förmåga att skapa sig tvivelaktiga inkomster står bankmaffian redan med ett sådant bombardemang av låneerbjudanden i tv-reklamen att den nästan överröstar casinoreklamen: låna och sedan spela bort. 

Regeringen har protesterat och agerat mot casinoreklamen men bankutlåningen tiger den om eftersom den senare är del av ryggraden i Sveriges "verksamt onda Jupiter", principen om ekonomisk tillväxt fast i en ond nidbild. På pinsamt lågt plan representerar rikedomens Jupiter enbart orealistiskt drömmande om rikedom och därur växer den kommersiella spel & dobbel-branschen fram som staten har eget intresse i, trots att det är ett kriminellt hån mot offren. För att säkra sina inkomster medger staten därför plåster på såren ("skuldsanering") - när skadan redan är skedd. Visst är Sverigehoroskopets onda Jupiter inte enbart symbol för näringslivet och de privata arbetsgivarna, den har från början i lika hög grad representerat statens eget omoraliska sätt för att bl.a. finansiera det "större goda", t.ex. välfärden. Här kan det passa att citera platonisten Albinus (2a årh.) som återanvänder tankegångar från Platon, 450 år tidigare:

Om någon vänder sig mot synden, är det först inom såsom "synd" denne vänder sig, men mot något "gott". Och om någon senare finner sig nedsjunken i ett syndigt tillstånd, kan det bara bero på att denne blivit lurad, i det han/hon trott sig ur något ond kunna vinna det större goda och på så sätt satt sig bland Syndarna utan att aktivt ha velat det.

(Citerat i John Dillon - The Middle Platonists, 1977, s. 302)

Sådant ser helvetet Sverige ut, var och en oavsiktligt förvilllade att sälla sig till världens Skurkstater. Men vem är förvillaren? Jag återkommer till mytiske Satan längre ner. Eller är det är Eliten som bär ansvar, representerad av den onda Jupiter, i Sverigehoroskopet nära förbunden med handelsmannaprincipen Merkurius. 

Detta är normalt en god-till-neutral princip, men som "kvicksilver" så temperaturkänsligt att krämaren blir som sin omgivning. Givet den onda Jupiter har Sverige värre krämare än någon annat Västeuropeiskt land. Här råder stenhård priskartell och jag har sett "hemliga dokument" från importörer som i förrädiskt sockrade ordalag varnar återförsäljare att sänka sina priser. Ingen bör ställa sig upp i båten Sverige och försämra villkoren för de andra i "skrået". Dessa korrupta mellanhänder vill vara med och tjäna pengar på småfolket som inga kontakter alls har till landets gräddfiler (den onda Merkurius + farleden och kommunikationen Merkurius).

Givet sagda sammanflätning av Jupiter och dagturens Merkurius i Sverigehoroskopet är det självklart att landets ansvariga helst vill gjuta betong över hela denna pinsamhet ("betongsossarna" fick där ett nytt ansikte - själlösa byråkrater och tekniker). Färjekatastrofen sorterar som "collateral damage" i en skitig och självberikande bidness (som USA:s gettobefolkning plägar förvränga business). Katastrofen går rakt in i nationens hjärta och de inre kretsarnas spår  av Fattigsvensk-som-vill-komma-upp-sig-ekonomiskt. 

Aftonhorans fortgående degradering av landets enkla befolkning ska inte glömmas här. Har aldrig varit med om en så låg nivå hos en ansvarig tidningsutgivare! Sexreklamen togs bort för många år sedan men istället väljer tidningen andra vägar till pengar och förgiftar i förgbigående samma grupp svenskar med svaga eller överdrivna vegetativa själar. 


Senast en ny drive: fler i den låga allmänheten ska bli börsklippare i en tid när samhällstryggheten fallerar! Må var och en slåss för sin egen välfärd via datorn på köksbordet. Börsnoterade tidningsägaren Schibsted räknar säkert med att tjäna på sådana här upplägg. (Norges nationalhoroskop är f.ö. helt korrumperat på ekonomifronten av Satans stjärna: den håller fast i både penningräknaren Merkurius och den stora förmögenhetens Jupiter).

M/S Estonia-katastrofen är därmed ett kollektivt trauma på ett annat sätt än de flesta inuti akvariet föreställer sig. Det är ett anklagande pekfinger rakt in i den svenska nationalsjälen och detta alltjämt fattiga lands ensidiga jakt på "liv med guldkant". Man även i denna tragedi notera hur Satans stjärna hånler över hur effektivt den lyckats infiltrera hela landets lägre, irrationella själshalva.


Efterord (eller spaning 2)

Apropå horoskopets "folkliga del" eller låga näringsrelaterade begärssjäl med ett eldfängt sinne mattat av disponentens förfallenhet ner i Jord, påminns man om "Gud bor granne med kaos". Även platonismen kom genom tänkaren Proklos på 400-talet fram till den nära relationen. Han systematiserade den platonism som med århundradenas gång svalt åtskillig stoicism och såg Gud och Materia som två ytterligheter. 

Stoikerna hade betraktat Gud som ren intelligent eld som styrde det periodiskt självförstörande och självförnyande universum - världsbränderna. Och någon slags slipprig och formlös materia fanns sedan länge med i filosofernas föreställningar. Inflyttat i vår fenomenvärld och astrologins kartritningar blir det således ELD och JORD som inom denna lära inte kan placeras i tät förening utan att skapa mycket friktion och frustration. 

Sverigehoroskopet från 1974 visar att folket inte mår bra eftersom det inte lyckas pussla ihop den andliga verkligheten med landets särpräglade materialism. Satans stjärna visar att i modern tid Anklagas Sverige från högre verkligheter för att inte ha lyckats genomföra sin samhällsomvandling på rätt sätt. 

Jag har tidigare beskrivit måndisponenten Mars i 8e huset för dålig karma som att den svenska näringssjälen fortfarande lever i panik och tror det är missväxt och svält. Gammal karma som ännu ligger latent påverkar det svenska kynnet inifrån och för en Magdalena Andersson att fylla ladorna i tid och otid (tänk alla pensionärer som hunnit dö i armod de senaste årtiondena). Rädslan för fattiga tider är en nationell fixering som gör att svenskarna trampar ned varandra för att själva undfly smälek! Denna lågintensiva fruktan för att gå hungrig i magen driver såväl fattig som rik och ligger bakom landets fixering vid ekonomism och jakten på vinster och fruktan för förluster (spelregler i detta fantasispel).

Onda politiker som Anders Borg och Fredrik Reinfeldt har perverst älskat att lyfta piskan över svenskar som inte "producerat tillräckligt". Men redan innan detta lågvattenmärke drog sig nationen i skam när staten (Riksbanken) 1968 till Nobels ämnen fogade "Ekonomi".

För ett horoskop för perversionen av Nobels arv, söker jag datum för Riksbankens 300-årsjubileum 1968. Antingen kan man välja 1 januari (årets första dag, motsvarande att det rör ett jubileumsår), men jag känner mig spontant dragen till dagen då jubileumsmyntet (i det här fallet en papperssedel) utgavs. Möjligen skulle tidsödande efterforskningar i arkiv leda till att det var just i maj som Riksbanken skapades. Om inte annat är ett jubileumsmynt (här: sedel) ett koncentrat i fenomenvärlden av vad ståhejet handlar om.

10 kr Riksbanken 300 år 1968. Sedel 10 kr 1968 Riksbanken 300 år. Gavs ut: 10 maj 1968 enligt SFS 1968:128 (källa)

Jubileumsmyntet/sedeln förkroppsligar således även det nya priset "i Nobels åminnelse" tillfogades de övriga Nobelpriserna. Krystat resonemang? Kanske.

ELD (ambition) mixar återigen illa med JORD (realitet) och visar Riksbankens djupa problem (rimligen att få lilleputtlandet att löpa jämnt med världsekonomin). Att konungastjärnan lyser över den Rike Mannen (Jupiter) och att denna privilegierade figur samtidigt är ascendenthärskare tycks understryka 300-årsjubileumet. Det finns en showighet här som sträcker sig övernationsgränsen (hus 9).

Det är rimligt att rikedomens Jupiter är en verksam välgörare då detta är ett "propagandahoroskop" som illustrerar hur en institution bröstar sig över att ha uppnått så hög ålder! Åldermannen Saturnus (institutioner) är svag i Fiskarna (den irrationella begärssjälens element Vatten) men rumlar ändå i djupen eftersom den ägs av just den rika Jupiter. (Det är ett Eld/Vatten-krig, dvs. aktiv sensationalism - ännu ett tecken på horoskopets propagandanatur.) 

Att se något skamfullt kring det fejkade Nobelpriset i ett horoskop för en propagandatilldragelse visar sig lönlöst. Tvärtom visar Jupiter som ascendenthärskare att jubileet var en PR-framgång. Jag ska återkomma till missljudet uppe i officiella huset för "synlighet inför massorna".

Nu är Sveriges riksbank bara världens tredje äldsta bank (enligt den här genomgången), men som den enda strikta nationalbanken är den äldst, så nog förtjänar den Onde Mammon en liten "kungastjärna" för att hållit ett helt folk i träldom så länge!

Man kan notera att Mars i Oxen nästan gradexakt matchar det svenska nationalhoroskop som ännu ligger några år i framtiden, men jag ritar inte in Satans stjärna eftersom distansen mellan planet och stjärna nu är 5 grader. Det finns åsikter som menar att en konjunktion med en fixstjärna inte får överstiga ett par grader, men svenskarna tycks märkbart lurade av Mammon (som mycket val kan vara den demon som tecknas av Algol, särskilt som den ligger i det materiella Oxens tecken) och jag har därför släppt in demonen bland Sverigehoroskopets verksamma faktorer. Men man ska minnas att 8e är ett hämmat hus så denna Mammon lever mest dold i nationalpsykets attityder.

För den som försjunker en smula i Riksbankshoroskopet, ser snart att det är gamla Fattigsverige nu uppklätt i praktkläder (Eld) men med gnisslet från verkligheten (Jord) alltjämt som en besk bismak. T.ex. är Mars-Oxen i Olyckans 6e hus inte alls en trevlig bas för soltecknet Väduren. Även här påminner bankens jubileumshoroskop om det kommande nya nationalhoroskopet, men då dess irrationella, låga och ganska stukade begärssjäl. Här är det bankvärldens centrum om har problem att leverera lösningar på nationens problem. 

Jag kan inte ett vitten om ekonomi så jag tänker inte ens försöka säga mer, men det var intressant att upptäcka hur Riksbanken knöt landets valuta till dollarn 1939. Det är exakt den slutsats jag tidigare dragit om Sverigehoroskopet, att landet placerat sin klippa (Saturnus) i hus 9 (utlandet). Välståndet som uppstår av att ha ett starkt fundament i utlandet fördelas sedan extremt ojämlikt inom landet (Saturnus äger den rikedomens Jupiter som verkar ont på hemmaplan).

Ett är säkert: folket (Månen) har absolut ingen glädje av denna Riksbank. Det är det kanske mest avslöjande mitt i festyran! Månen är t.o.m. halshuggen (Ketu) vilket säger någon om vilken rikemansangelägenhet denna institution är. Horoskopet säger uttryckligen att detta är en verksamhet över vilket menigheten inte har någon som helst makt. Symboliken är listig: först placera Månen i 10 makthuset och sedan halshugga pöbeln! De rikas förakt för småfolket står skrivet till och med nuvarande byggnadens svarta granitfasad: "det här kvarteret är inte ert, ni har inget med Oss att göra".


Inlägget började med småfifflare som bakgrund till M/S Estonias förlisning men slutar med det stora svarta huset. För naturligtvis kan man inte särskilja nationalhoroskopet så enkelt som en solär del för Herrefolket och en lunär del för drängarna. Beroende på ämnet under inspektion gäller Månens körda position även begärssjälen hos de rika, det är den kortsiktigheten i matsmältningssystemet som förklarar varför överheten i Sverige är så klantig. Det är med nöd och näppe landet håller ihop. Månen äger också Sverigehoroskopets 10e hus för regering och riksdag. Givet dess ineffektiva disponent Mars-i-Oxen-8e är det inte underligt att regeringens senfärdiga och klantiga stiftande av lagar och förordningar givit maskor i nätet större än hålet i M/S Estonia för ekonomiska brottslingar att smita igenom.

Inkompetensen är ett nationellt problem som den Onde Rike Mannen nu söker lösa genom att slussa in spetskompetenta utlänningar i landet och ytterligare befästa att Sverige åter är ett tydligt klassamhälle invärtes. Utvärtes ett parodiskt underdånigt land som står med mössan i hand gentemot... ett sönderfallande USA. Här gäller det att utveckla ny Kontroll och Övervakningsutrusning för att hålla ihop det som definitivt är terminalsjukt i sitt inre.

Framtiden ser i sanning dyster ut. På radion berättas om svenska ingenjörers morska ambition att bli ett av världens tio länder som förmår skicka upp satelliter i rymden. Lycka till. Teknokratin har ingen chans om Naturen håller på att koka ihop den perfekta stormen för att bli kvitt den här parasitiska arten.

*****

Apropå det långa inläggets rubrik: Ännu en serie om vikingarna (suck) börjar sändas av Viasat i oktober.  (Det kan vara en repris, har inte kollat så noga.) Reklamen utlovar ännu mer förljugen historieskrivning när vikingarna förklaras inte alls vara "rövare" utan "bosättare" och därefter "kungar".

I reklamen syntes försök att snygga till vikingarnas rykte genom en "expert" som talade franska och bedyrade att folket alls inte var ute i rövarsyfte. Logiken i reklamen är sorglig. Rövare har inte i första hand planen att bosätta sig i andra länder, utan att berika sig själva, det är det människans slutmål (telos) de flesta grekiska filosofer under materialismens inflytande var eniga om (de bättre filosoferna insåg att människans mål var att närma sig det gudomliga). Bosättningar är en naturlig följd av påtvingad exil från egna landet eller uppkommen kärlek till nya platser. Att bli bosättare är alltså knappast tecken på att vikingarna hade någon plan för sin egen evolution till något som kunde släppas in i Europas fina salonger.

Och kungar - det krönande stadiet efter en vek början som rövare, var inte slutet på vikingarnas "evolution" utan något de hade redan från det indoeuropéerna blev bofasta i norra Europa. Det är möjligt att de bara kallades "byns starke man" till en början, men dokumentären ger prov på nationalistisk propaganda. Har Svenska Institutet med uppdrag att skönmåla Sverige för omvärlden varit med och finansierat? Eller är vikingen en självsäljande pryl? (Lika uttjatat som vampyrer och zombies som alla velat ha en bit av kakan av.)

Jag anar dock vad reklamens 3-stegsevolution handlar om. SVT har tidigare visat vad som troligen är samma historia om någon enstaka viking som skaffade sig maktposition i Sydeuropa och ligger begravd "som kung" någonstans nere vid Medelhavet. Men det är ett undantag och inte alls som reklamen söker få det att framstå: som den nordiska rövaren (eller handlaren, när situationen inte tillät tjuveri) och dennes mognad över tid. Det räcker med att studera Sverigehoroskopet från 1974 för att se att samma "karma" alltjämt vidlåter landet som för tusen år sedan.


Inga kommentarer: