Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 14 oktober 2020

Lekkamrat i tidigare liv, arbetsgivare i detta

 
 
 

Jag har några indikationer om tidigare liv som aldrig kommer att kunna verifieras. Drömmarna innehåller helt enkelt inte nog detalj för ens en första googling för att kontrollera den historiska trovärdigheten. 

Här är åtminstone en kort episod med tillhörande skruv som syns när man lägger de inblandades horoskop på varandra. Föregående blogginlägg avhandlade ondska i personligheten, men här kommer ett exempel på hur det onda tagit sig somatiskt uttryck. Kort sagt, ett horoskop med känd tidpunkt som ropar vedergällningskarma inom ett område som traditionellt definierat kvinnan: moderskapsrollen.

*****

Jag är tjugo, har sommarledigt från psykologin jag börjat läsa på universitetet. Första dagen på sommarjobbet fryser jag iskall vid åsynen av min nya arbetsgivare. Det fanns ingen synlig förklaring till reaktionen, en charmant kvinna, kortvuxen och inte på något sätt hotfull.

Drömmer snart att vi båda är barn i norra England, kanske över gränsen till Skottland. Vi leker på en mur av små stenar, kanske 1,5 eller 2 meter hög. Muren är lite raserad men i huvudsak intakt. Invid invid står ett stort och grönskande träd med kraftigt lövverk, barnens klätterträd. Ingen upplevelse av tid men jag har alltid känt att detta var cirka 400-talet, vet inte varför. Drömmen är helt naturlig och innehåller inga surrealistiska eller anakronistiska detaljer.

"Realism" är i och för sig inte är en garanti för att det "långa minnet" - Saturnus - grävt fram något ur minnets gravar. I något fall har jag drömt blandningar av symbolik och realism men lyckats googla fram trovärdiga historiska platser för drömmen. Den dröm jag tänker på utspelade sig delvis i det exklusiva varuhuset NK i Stockholm i nutid men det visade sig bara vara en klassmarkör för de som agerade i drömmen som i övrigt utspelade sig för flera hundra år sedan.

Någon tid efter drömmen om barnen vid engelsk-skotska gränsen tillkännager chefen inför personalen att hon strax kommer att ta några veckors semester och åka till ... Skottland! Landet har alltid fascinerat henne, säger hon. 

Jag påminner mig drömmen och hur märkligt otydlig den var om det var i England eller i Skottland barnen befann sig. Muren för naturligtvis tankarna till den kända kejsar Hadrianus mur (som möjligen löpte exakt längs en äldre gräns (idag gör den det inte). Det kan vara vetskapen om Hadrianus mus som fått mig att placera de här lekkamraterna på 400-talet (muren är från 2a århundradet). Minimalt med fakta men ändå en av de drömmar om tidigare liv jag tror på, eftersom den dels tycks som sanndröm (semestern) och innehållsligt pekar bakåt.

Frågan är vad som hände barnen senare - eller i de åtskilliga liv som följde - min första reaktion var knappast den av ett kärt återseende! Samma arbetsplats bjöd ett antal mystiska möten, som med en annan ung man som just hade slutat men var där i något ärende samma dag jag var på intervju. Det var direkt "igenkänning" och vi talade säkert intensivt och energiskt en hel minut innan någon ens kom på tanken att introducera sig med namn. Det var som att en konversation från en annan tid avbrutits och nu fortsatte - och det fanns mycket att berätta. Den människan umgås jag alltjämt med efter 40 år, rätt ovanligt för arbetskamrater som tenderar att försvinna längsmed vägen.

*****

Än mer intressant blir det att ta fram horoskopet jag ställde på arbetsgivaren - jag hade inte hållit på med astrologi mer än några månader och jag har aldrig tidigare tittat på kartan enligt siderisk zodiak. Chefen i centrum och tjugoåriga bloggaren i ytterkretsen:


När man granskar horoskopet finns det detaljer som förklarar min akuta "avtändning" på människan: hennes ascendent är den sämsta tänkbara med Saturnus på ascendenten i sitt vekaste "världsliga" läge (sätt aldrig makt i händerna på de unga (dagens begynnelse), åldermannen är den som redan genomlevt dagen och därför är den erfarna ledaren som nu förstår). 

Lufttecknet Tvillingarna i öster kunde också varit bättre intellektuellt än med en fallen Merkurius i Vatten. Luft och Vatten bildar märkliga föreningar, ibland så att tärande känslor övergår i "Luft" och blir till malande tankemönster, kanske t.o.m. OCD-problem. 

Kvinnan visade sig benägen till ständiga känsloutbrott och lämnade ledarskapsposten efter bara ett år. Det sades att hon till och med spionerade på de anställda, oförmögen att lita på dem. Chefen från helvetet, med andra ord. Ändå var hon inte alls obegåvad, Einstein hade också Tvillingascendent med ascendenthärskaren i försonliga Fiskarna (och problem att hålla ihop sitt familjeliv).

Men här fanns också något annat: kvinnan var född steril (Saturnus!), utan inre fortplantningsorgan. En sådan sällsynthet serveras inte varje dag, och jag har ingen aning om det är Saturnus på den fysiska ascendenten ensam eller i kombination med den svaga Merkurius som gjorde det här tricket. 

För moderskap blir det än värre eftersom olyckan Mars är fallen (en till!) i Krabban, moderskapets tecken och till råga på allt är dessutom Månen fallen (!) i Skorpionen. Allt kring moderskap följd av onda omen med andra ord. Jag har gissat att det fanns en underliggande neuros och bristande självkänsla som fick henne att gå i taket jämnt och ständigt. Hon överkompenserade genom att kräva perfektion av alla anställda och brände inom ett år ut sig helt.

Vad beträffar vårt första möte och den underliga psykologiska reaktionen kan det mycket väl vara så att jag hade bättre "telepatisk" förmåga vid tjugo och snappade med min stabila Merkurius upp hennes ångest och skräck knuten till alla de astrologiska problem som noterats. Och om inte det räcker, så visar sig våra Solar stå gradexakt i opposition så att min Våg-Sol (underbyggd av den verksamma välgöraren Venus) ser in i hennes själ, och i hennes Sol inte hittar mer än den veka och kalla Mars-Kräftan. (Jfr. Stefan Löfven eller Kapten Klänning för andra problematiska uttryck när Vädurs-Solen, det starka barnet, får en sviktande bas i Mars-Krabban.)

Här måste sägas att atma karaka - själens signifikator - är en lärosats från Jaimini-traditionen, ett helt annat hinduiskt system än det läroböcker brukar utgå från. Men jag ser ändå många sajter nämna Solen som en mer generell symbol för själen för att sedan inkludera AK som en mer specifik indikation om individen. 

Solen i Väduren med svag Mars blir förvisso ännu ett omen om att Barn (Väduren) är en källa till dold sorg (Vatten = sorg, istället för den glädje Eld representerar). Så det kan vara det jag "telepatiskt" såg i den nya arbetsgivaren långt innan hon vid ett senare tillfälle berättade om sig själv.

Väljer man att söka chefens själ via hennes AK, är denna punkt tyvärr Jupiter i 29e graden Jungfrun och därtill en "verksamt ond" Jupiter, en Jungfru-från-helvetet som lägger sig i arbetsgruppen stup i kvarten med mikrostyrning. Jungfrun och dess intresse för detaljer tillhör med rätta tjänarna, ledaren måste kunna delegera och lita på att arbetet blir väl utfört.

Jupiter är aldrig illvillig ens som verksam illgörare - se Sverigehoroskopet - men det blir inte rätt ändå, och de grandiosa gåvor Jupiter har i sig upplöses i tomma luften eller tillfaller inte de som borde ha fått varit med om dess rikedom av många slag. Ta (åter) Sverigehoroskopets "verksamt onda" Jupiter, den bröstar sig om jämlikhet och andra sociala välfärdsfunktioner i Vattenbärarens/Folkets tecken. Men det är i accelererande grad bara Eliten - stockholmarna med rätt inkomster - som får del av det jupiteriska välståndet. 

Hos den här arbetsgivaren befinner sig Jupiter i 4e huset för Hem och det privata välmåendet och disponerad av en fallen Merkurius (och i opposition till den) är inte allt väl med det mentala. Vad jag hörde bytte kvinnan sedan jobb till en enklare syssla utan ledaransvar och mådde genast mycket bättre.

*****

Att både chefens Måne och Sol - generellt uttryck för livslinjen - är beroende av "fallna" Mars bekräftas av skådespelaren Liam Neesons hustru Natasha Richardson. År 2009 körde hon ihjäl sig i skidbacke. Det är det enda celebritetshoroskop med klockslag utöver chefen-utan-äggstockar jag hittat som har dessa tre planeter i samma tecken.

Richardson hade en lugn Vågascendent men härskaren Venus stod riktigt illa i 6e olyckshuset och dessutom tillsammans med den fartglada Jupiter (särskild i ystra Väduren). För Vågascendenten är Jupiter en verksam illgörare och här således i opposition till kroppen. En prominent men dålig Jupiter blir fartglad, tillväxtvänlig (ekonomisk dårskap) och i detta fall alltså bristfällig kontroll över kroppsekipage i nedförsbacke. Jupiter, chanstagaren och lycksökaren ligger sannolikt bakom idrott som fenomen. Saturnus, det strävsamma arbetet, bryr sig inte om prispallen och guldmedaljen.

Tidens gång - Saturnus - opponerade sig hos Richardson mot olyckans försvagade Mars (gissningsvis dog hon av hjärnblödning i krock med träd - Mars "är" skalle och hjärna). Hon hade också rörlighetens och dagturernas Merkurius i 8e dödshuset - baserad på den olycksmärkta Venus. Totalt en rejäl samling medfödda olycksvarningar. (Jämför med uppfinnar-geniet Itzhak Bentovs i Visionär, sammanhang och slutsats.)

*****

Det andra horoskop jag hittat med samma fenomen: en kvinna född utan inre könsorgan (bara noterat "saknad livmoder"). Här var dessutom kroppslängden ännu mer neddragen än i fallet med chefen. Kartan kommenterades redan 2012, ur något annorlunda perspektiv än följande genomgång.


Solen i passionerade tecknet Krabban ger en naturlig dragning mot moderskapet (eller barn, om man fokuserar Solen istället för tecknet). Men Sol-barnet disponeras här av Månen/matrisen som står i Olyckans 6e hus. Och Olyckan understryks genom att Månens disponent är Jupiter som för en Vågascendent är en verksam illgörare, i världsligt svagaste position i väster och dessutom i labil opposition med en svag och verksamt illgörande Mars i kvinnans biologiska första hus. Vågascendenten och Jupiter ger vissa paralleller med Natasha Richardson.

Det tycks som den överdrivna Rajas eller Passionen (sorg i Krabban, vrede i Väduren) utlöses av att "botten gått ur" soltecknet Krabban. "Viljan att uppnå", Rahu, saknar dock passionerad kraft. Rahu i Stenbocken opponerar Krabban men "förstoringsglaset" Rahu har inget att förstärka i Stenbocken: Saturnus har ställts åt sidan i 12e huset för världsliga förluster. Saturnus, den sterila, opponerar dessutom Månen i 6e hälsohuset. Det är en särdeles uppsättning negativa omen kring ämnet "moderlighet", precis i det första fallet.

Man kunde ha trott att den ringa kroppslängden hade med Saturnus att göra, men den är inte en ledande planet här, förutom att den "vägrar" spela med i 4e huset för livmoder och biologisk mognad. 

Frågan är om atma karaka kan inverka på kroppslängd? (Jag har aldrig sett ett ord om den saken.) AK blir i 30e graden den intellektuella Merkurius (i Krabban en mindre logisk och mer drömmande), men den har klent svagt stöd från sin disponent Månen i Olyckans sektor, och en Måne som därtill "dras ned" av Saturnus i "förlusthuset". 

Eftersom AK ockuperar det högst synliga eller offentliga 10e huset bar kvinnan sina särdrag med stolthet, en "Yes we can"-attityd som inte lät sig nedslås. (Se också det äldre inlägget om Venus styrka i detta horoskop.)


Inga kommentarer: