Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 15 oktober 2020

Sanningen på glid? Vad är en tidsanda?

Varför ändras det vi uppfattar som rätt och sant? Är vi bara böjliga barn av vår tid? Sånt måste man ta ställning till när man läser Lena Andersson.


https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/dlOPgO/att-vaxa-upp-i-ett-folkhem-pa-glid


Recensentens fråga besvarades för 2500 år sedan av Konfucius: "När vinden blåser, böjer sig gräset"

Vind är en utbredd metafor för anden (t.ex. Bibeln) och inte minst tidsandan som skiftar med årens gång och ibland snabbare än så. I konfucianismen var vinden det medium i vilket härskarens dekret hördes, idag mediernas envägskommunikation. Gräset är förstås småfolket: grässtråets natur är att böja sig i vinden och foga sig.

Kort sagt: de medier (vind) du läser stukar din förmåga att verkligen förstå en annan värld än den rådande makten vill sprida som "sanning". Kunskap ligger bortom det stoff som bjuds de breda massorna, även de lite mer "medvetna" och "kräsna" konsumenterna. Det är därför Bill Gates och andra superrika teknikentreprenörer inte låter sina barn använda smartphones och annan it-smörja. Den rikaste delen av Elitens barn fostras till att bli mer än konsumtionsslavar med huvudet proppfullt av schabloner.

I Sverige är det tydligt: medierna reducerar folkets medvetanden till billiga stormarknadskopior på ett genuint intellekt och folkets extrema konsumism är en följd av att Operatörerna byter ut modet för att folk som betingats att enbart slita för det materiellt goda. Landet är så ur fas med verkligheten att de gamla grekernas käbbel om vilket människans telos var (meningen med livet). 

Känner man bara till statens "arbetslinje" (basunerade via fler spaltmeter från båda höger och vänster än något annat tills Corona knackade på dörren) och "prylar", är man inte ens i position att först den vitala grekiska minoritetsståndpunkten: målet för en människa består enbart i att bli mer lik gudarna. Enligt den filosofiska linjen var materiellt gott överhuvudtaget inte värt att beakta. I varje fall inte om man gjorde anspråk på att vara en intelligent människa. Lämna materialismen till slavar och de med verkligt låg begåvning. Traditionen med att skola sinne och tanke och blir alltmer gudalik kom ibland farligt ära en naziliknande elitism: vissa människor är inte ens födda med en själ som går att träna till nobless. Vissa är bara här på Jorden för att "vara kropp"!

Den antika grekiska filosofin nådde dock aldrig den svenska och senare nazityska botten: sterilisera eller rent av avliva det som samtiden betraktar som underlägset. Svensk rasbiologi firar återigen oerhörda triumfer, och Nobelkommittén visade att detta land inte kommit någonstans i tankeutvecklingen genom att ge "gen-saxens" skapare ett Nobelpris. Fritt fram att på genetisk nivå skapa den gamla nazisvenska & -tyska" drömmen om en felfri Övermänniska.

*****

De gamla babylonierna listade ut ett sätt att kompensera för att samma skiftande tidsanda som förklarar att människornas åsikter byts ut även gör att mätinstrumentet förlorar kalibreringen. Man säkerställde periodiskt hur stjärnhimlen verkligen stod i förhållande till jordisk tidräkning (de fyra solstånden). Flera kilskriftstavlor visar att man periodiskt uppdaterade de skenbara astronomiska förändringarna, en följd av jordaxelns wobblande som syntes universums fasta zodiak och var i Väduren vårdagjämningen inföll.

Vad som hände i västerlandet när astrologin importerades är ett mysterium. Egyptiern Ptolemaios på 100-talet fastslog att han för astronomiska studier använde det sideriska perspektivet men att för astrologi han förordade den tropiska zodiaken med dess årliga omstart vid Vädurens första grad vid vårdagjämningen.

Före Ptolemaios var västerlänningarna mindre säkra på sin nya teknik för att bedöma tidsanda och öde. Kunskapsöverföringen från Babylon måste ha varit glappig för att en så viktig sak tappades bort, som behovet att räkna om zodiakens positioner med jämna mellanrum. Kanske tyckte de få västerlänningar som ägnade sig åt astrologi att den ytterst långsamma glidningen var en småsak (om de ens kände till fenomenet). Men i romaren Manilius diktverk om astrologin (kanske skriven redan runt år 10-20), har den engelska översättaren en lång utvikning på flera sidor om situationen i romarriket vid den här tiden. 

I Väst rådde oenighet om hur det astrologiska verktyget fungerade. Många bör ha varit medvetna om glidningen men kunde ändå inte bestämma sig! Greken Hipparkos (100-talet fvt) hade redan påvisat vårdagjämningens precession genom zodiaken, men olika astrologer höll sig ändå med olika zodiaker! Några ville starta zodiaken i 0° Väduren vid vårdagjämningen (likt Ptolemaios), andra följde en (troligen äldre och nästan säkert babylonisk) tradition där 8e eller t.o.m. tionde graden motsvarade vårdagjämningen.

Just dessa divergerande ståndpunkter är spår - inte längre förstådda i Väst - av Babyloniernas flytande kompensation för tidsandans förändring här nere i den oprecisa sublunära sfären. Alla klängde fast vid sin metod eftersom de inte visste att värdet bara var ett i serien av babyloniernas kontinuerliga mätningar och justeringar. (Idag gör ett datorprogram justeringen snabbare än man hinner blinka.) 

Paradoxen är, som bloggen tidigt skrev, att för att hålla referensramen konstant (och åtminstone rädda astrologin från västerlandets värderelativism), måste man paradoxalt hålla referensen i rörelse! Bara så behåller zodiaktecknen sin förmåga att tala symboliskt över tid. Först med ett stabilt verktyg kan man börja diskutera olika flyktiga tidsandor och deras högre eller lägre kvaliteter.

Babylonierna kanske inte listat ut att fenomenet berodde på jordaxelns stilla krängande, men de fattade så mycket att universum är måttet och förutsättningen för sanningen, inte enskilda människors åsikter eller de synliga fenomenen i den sublunära världen. Allt under månen är föränderligt och i varierande grad felaktigt eller rent defekt i jämförelse med originalet i Idévärlden. Därav de grekiska filosofernas ständiga uppmaning att flytta sig från sinneskonsumtionens förvrängda data till den rationella själen som förmår genomskåda Mayas alla illusioner och relativ kunskap.

Människor långt före sin tid lever sannolikt merparten av sina liv på den medvetandenivå Platon beskriv som Idévärlden. Här nere i sörjan har vi massmedier och indoktrinerande konsumenter, Platons kända fångar i sinnevärlden enbart (grottliknelsen), de breda massorna ges inte ens chansen att träna sig leva på Bill Gates och den styrande Elitens nivå. 

Ja, i Sverige finns inte ens en genuint medveten Elit, landets historia är sådan att vilka opportunister som helst kan bli politiker för att bakslugt förbereda en framtid i inom näringslivet. Det här går tillbaka på att svenskarna historiskt varit så fattiga. Att se svenska Antikrundan är ett skämt i jämförelse med BBC-originalet och en sorglig påminnelse om detta hur lite vikingarna lyckades föra hem av världens skatter. Förmodligen för att deras primära strategi var Tjuvens och bara inför överlägsna kulturer bytte strategi och agerade Handelsmän.

Margit Richert i AB rörde sig i samma marker och i tankemönster som påminde om den här bloggen, låt vara att det är allmängods, men t.o.m. samma exempel, den korrupte Jan Emanuel Johansson, som bloggen några dagar tidigare använt i ämnet svensk korruption. Man måste uppskatta en människa som rör sig från skriveri åt en borgerlig tidning till en mer socialistisk-realistisk ståndpunkt, även om det i personalnedskärningens och hyvlandets tid är av ren självbevarelsedrift...

Förmodligen är det vetskapen i den svenska folksjälen hur långt efter man är de verkliga kulturländerna som i modern tid lett till landets nästa misstag: försöket att kompensera en torftig folksjäl med teknik för teknikens skull och export av formgiven materia - gärna formade till kanoner och andra stridsvapen. Den gamle vikingen är seg att byta mot något mer dugligt! Man gräver sig ännu djupare ner i det materialistiska paradigmet i en tid när Zeit Geist pekar med hela handen mot Vattenbärarens tidsålder, den tid när människan verkligen måste lära känna sig själv. 

Detta blir en ny variant på den gamla grekisk-stoiska positionen: hitta din inre gud och strunta i det materialistiska utanpåverket. (Att människans genom nu är kartlagt kommer snarast att stimulera de verkliga frågorna om vilka vi är och varifrån vi kommer!) Det materialistiska är inte ens gott i relativ mening, det distraherar enbart, menade stoikerna. Är det detta Corona söker få människan att förstå genom att först påverka staterna att försöka isolera medborgarna från varandra?

Naturen kommer sannolikt att lägga in en högre växel framöver och närmast permanenta var individ i en isolerings- eller munk/nunnecell. Där ges förutsättningarna att påbörja förgudligandet, Stoic style

Men räkna med strid intill det bittra slutet på den utgående tidsordning, Fiskarnas era eller det grundläggande valet mellan Ljuset och Mörkret. Kapitalismen, tills den rasar ihop helt, kommer att fortsätta anpassa sig och vräka ut produkter för konsumtion hemma i isolation och bojade vid sinnesretningar, vid storbilds-tv:n, läsplattan eller - för de fattigaste förlorarna - den pyttelilla smartphoneskärmen (de senare har ibland inte ens ett hem men smartphonen kan genialt nog tas med i jakten på överlevnad).

Bara det faktum att kapitalismen numera jobbar med överföring som i möjligaste mån undviker skriven text varslar om hur lågt mänskligheten kommer att ha sjunkit i egen kommunikationsförmåga innan Befrielsen slutligen anländer, och den nya tidsandan tar skruv i världspolitiken. Vid den tiden kommer människan ha ha degenererat till stumma konsumister, som dessa aliens som avvecklat munnen och har jättelika ögon till följd av för mycket skärmtid!

Aliens utan mun tillhör f.n. gårdagens fiktion.
Man måste kunna identifiera sig åtminstone
en smula med utomjordingen! Men framtidens
it-trälar är närmast mutister (det började med "sms",
sedan följde telefonfobi). Typen utan mun kommer
garanterat att relanseras och den tidens kidds gilla.


Not. För Konfucius om vinden, se I-Ching kapitel 20, Wilhelm/Baynes översättning.

Inga kommentarer: