Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 31 oktober 2020

Bitter äldre svensk känner inte längre igen världen eller dess behov

Det finns en tragisk logik i att unga Klimat-Greta inte bara hatas av privatbilister som sätter de egna behoven främst utan också väcker vrede hos åldrande kvinnor som f.d. SVT-reportern Elisabet Höglund. Henne minns jag nu bara för sitt gnäll att arbetsgivaren (staten) inte lät henne bli en journalistikens superstjärna hon tyckte sig förtjänt att bli. Det finns redan från början en nyansbrist och tendens till hybris hos den åldrande arbetsmarknadsreportern... 

Åren har nu gått och hennes uppkastningar över DN som låter Klimat-Greta vara DN-redaktör för en dag, denna Greta som "tänker kullkasta hela världsekonomin" och förordar - och här hallucinerar Höglund: påtvinga "Håret" och alla oss andra något i stil med gammal rysk planekonomi.

Höglund 2013 som nyttig propagandist som försäkrar
svenskarna om att våra myndigheter alla är jättebra

Höglunds omedvetna är ett borgarskrälle som låter som hon inte lärt sig någonting under sina många aktiva år som journalist om världens orättfärdighet eller vad som är sanning eller bara maskerats som sanning. Nu när en fas av mänskligheten måste lämna något gammalt och oanvändbart bakom sig, inser hon att hon måste dö hon också, med den vansinniga värld hon var med så länge och rapporterade om. 

För denna kvinna med Lejonman ("Håret" Höglund) - född som kung över de enbart djuriska typerna enligt zodiaken, är döden så outhärdlig att hon projicerar all sin protest i ett hatstycke mot i lika delar DN:s populistiska beslut och Gretas egen klarsyn om framtiden. Expressen publicerar förstås detta åsiktsstycke, ovärdigt en senior journalist, med samma horaktighet som kollegan Aftonbladet. En text med Anti-Greta-spinn ger klick och annonsintäkter. Höglund har ännu en gång låtit sig luras av det eländiga system hon klänger sig fast vid. Tidningen tjänar förmodligen mer på klicken än det honorar (om något) Högberg fick för texten.

Höglund - gammal idrottare - har just den typ av vitala horoskop som inte klarar åldrandet väl. (Tänka hundra och en alkoholiserad ex-idrottare som alltför sent inser att de har vett som småbarn om man tar deras yrkesfärdigheter från dem. Många är de som för sent insett att kapitalismen bara använt dem som clowner för att förnöja och pacificera det förslavade folket så att det inte fixerar sig vid att de också reducerats - till kugghjul i den Rike Mannens Maskineri.) 

Hon visar sig tillhöra Eld-elementets värsta urspårning, värre än alla den staten sätter i ungdomsidrott för att kanalisera energin som annars skulle kunna ge kriminell ungdom och. Hon låter som Elden som extremist och kanske till och med våra dagars spöke att skrämma barnen till lydnad: en terrorist!

Idéhistorien knackar på och kräver några korta stycken: Inte ens Solen i ett Eldtecken symboliserar en evig själ enligt Platons schema om den tredelade själen. För den genuint eviga andesjälen finns bara där Eld och Luft bildar en delmängd (se ringarna i bilden nedan) - först när livet (Eld) drivs inifrån av det metafysiska intellektet (Luft) står den jordbundna livssjälen i tid tidlösa intellektet (där astrologins förlaga residerar). 

Även om kroppen åldras, dör och ramlar av som ett färdiganvänt skal lever den medvetna varelse vidare på det metafysiska planet. Dem som bara lever i delmängden mellan grön vegetativ drift och den djuriska passionen är ännu inte människor. Vem är jag att säga vad som händer dessa efter döden? Detta är dock bara en antik modell, och en av flera. 

Enligt Demokritos (atomteoretikern) blir allt svart eftersom hela resonemanget om Intellektet som först tänker Liv och Liv sedan tänker ur en fungerande reproduktionsprocess (eller flera) i Naturen, har fel. Typiskt för Väst är att kapitalismen suddat ut den högsta pyramiden för att slippa etiska invändningar mot vårt destruktiva system (Höglunds artikel når inte ens upp till etiskt resonemang, det bara fylllnadssmörja i en kvällstidning.) 

Dagens härskare låtsas som modellen inte motsvarar verkligheten men avslöjar sitt brott genom att själv träda in i den blå toppyramidens ställe... Samtida västsamhällen är alla en perversion av västerlandets stora tänkare Platon, i synnerhet Pappa Staten i Sverige (se nationalhoroskopets myckna blå Luft i härskarpositioner men var finns filosofin och religionen i detta land? Sverige "tappade andan" efter att härskarna ritade regler för samhällsmaskinen....


Platons analogi mellan samhällsklasser och
själens nivåer. Alla svenska löneslavar kan
lätt placeras som näringslivets arbetare,
både metallarbetare och pr-byråns kontorsråtta.
Alla kommer att förlora på att klänga vid
och suga ut naturen. För att rädda människans
passion för liv, måste den blå pyramiden återta
kontrollen från de destruktiva kapitalisterna
på lägsta själsnivån.

Höglund har Saturnus (Luft) välplacerad i ungdomliga Tvillingarna (Luft)  - samma som Sverigehoroskopet ett saturnusvarv tidigare - men Höglund förefaller aldrig ha frigjort några högre tankar som den här placeringen möjliggör. Istället har hon fastnat på den lägre "livstrippen" och hon är inte större än den förvisso vittberesta Mån-Skytten (utrikesreporter under många år) vilket leder tillbaka till Skyttens härskare Jupiter i konjunktion med Solen i Lejonet: det ger det ansikte i tv-rutan som alla av viss ålder fått innött. 


Egentligen råder ingen konflikt mellan Tidens herre Saturnus och Storstilaren Jupiter, men ur sinnelagets perspektiv (månascendenten) föredrar tydligen Höglund att spinna på sin Storhet och Sina åsikter. Högdragenhet och hybris resulterar eftersom Månen i Skytten är ett äldre sublunärt sinne än vad oppositionstecknet Tvillingarna representerar. (Man kan se cirkeln som ett åldrande med start i Barnet/Väduren och Fiskarnas som långvården eller liknande slutstation där det biologiska Vatten-livet tajmar ut.)

Tydligen tycker Höglund att hon inte behöver lyssna på ålderdomens och vishetens planet. Hon är förlorad i sitt famlande efter ett liv (Eld) som dock till sist Fader Tid råder över. Det är ett tragiskt förhållande och bryter mot bloggens tidigare tankar om att oppositioner mellan Eld och Luft är kreativa och leder tanken framåt medan dem mellan Jord och Vatten, leder till gegga eller via den sataniska typen (Oxe/Skorpionen) kan se en kollaps av det egna ("materialsvaghet" auto-toxisk njutningsnatur och en mängd andra yttringar).

Men Höglunds sinnelag är helt uppfyllt av framgång, rika människor och tillväxtekonomi (Jupiter i nära samråd med Sol-chefen) och fladdrigt och sneglande åt höger och vänster som ett universellt orienterade Skytt-psyke är, tycks det hålla Saturnus - makten - i ungdomens tecken Tvillingarna på armslängds avstånd. Mån-Skytten är via sitt fundament för högfärdigt för att vilja assimilera det som utgår från motpolen Tvillingarna. Den senare är förstås en sinnebild av den välinformerade Klimat-Greta (Saturnus = fakta!), en ny sorts kvinna som aldrig Höglund fick lov att vara. (Den här oppositionen tyder på att hon bara högläste sina rapporter, aldrig tog dem till sitt sol-hjärta. Det var bara hennes egen storhet som spelade någon roll under åren som reporter). 

För att sluta cirkeln: kan det vara gnället att SVT missunnade henne en egen talk-show (eller vad det nu var) som ligger bakom ilskan över Gretas framgångar hos naturvännen Björn Wiman på DN?

*****

En kort rond till med detta svårbegripliga horoskop som ändå visar sig så simpelt när man skrapar på ytan.

Hon har Bill "jag hade aldrig sex med DEN DÄR kvinnan" Clintons otrogna mix av Mars och Venus (där hat och kärlek rör ihop sig) i naturnära tecknet Jungfrun och därtill i 10e makttoppen. Det kan också vara så att det lunära sinnet uppfattar att naturfrågor numera rankar högre än hon själv, som "bara" befinner sig i 9e huset, när solen redan kulminerat och börja röra sig mot dagens slut. Detta är förstås som en psykisk, inre upplevelse - var planeterna fysiskt står på himlen kan avgöras enbart med födelseklockslag.

Det är ett märkligt horoskop eftersom 9e huset är horoskopets bästa, och hos nobla människor betecknar samvete, religion och filosofi. Men Håret föddes i Sverige och i Göteborg, ett hjärtligt (Solen) men knappast filosofiskt hörn av landet, gammal hamnstad och bräddfylld av krämare och kapitalister som rikets andra stad nu är. 

"Naturnära" Jungfruns överhettade Mars-Venus tecknar förstås också denna låga och själviska jakt på vinster - och stora sådana också, eftersom Jungfruns härskare, räknenissen och handelsmannen Merkurius ännu ligger kvar i Lejonet och vill mingla med det stora och förnäma, och rika (den gamla kapitalistiska världsordningen, helt klart). Kvinnan är lika korrupt som Sverigehoroskopet, med samma tre planeter i det Vattenbäraren, som via opposition kompletterar Höglunds "centrala" Lejon. 

Kan man anta att tecken i Mörkrets kvaliteter som inte tänker framåt, trots att Eld och Luft har den tendensen? Mörkrets kvalitet är istället det koagulering som uppstår när konservatism börjar dominera. Ljusets kvalitet (Månen i Skytten, Ljus planet i Ljust tecken) är bara falskt ljus (kunskap/kunskapssökande) - i själva verket betjänar hennes psyke bara den rådande ordningen (koagulerat ljus blir till mörker, Sol och Jupiter i det mörka tecknet Lejonet).

I den meningen strålade Höglund som en sol i sin krafts dagar (det uppburrade Håret var solens strålar), men därbakom kunde anas en verklig mörkerman. I ett annat land kunde det här ha blivit en tvättäkta fascist. Centralmaktens universella utbredning (sol- och måntecknet), det är så fascistledares profil brukar se ut. Så klart även ur detta perspektiv att Höglund får hitlerska vredesutbrott av att se sitt gamla favoritsystem vittra under fötterna.

De mest berömda (båda folkmördare):

  • Hitler: Eld-Sol+MarsVenus i Väduren, Eld-Måne i universalistiska Skytten
  • Lenin: Eld-Sol i Väduren, Eld-Måne i Väduren, Mars/Jupiter i universalistiska Vattenbäraren

Slutord: där Jan Guillou leddes av "rent Ljus" visar Högbergs horoskop Ljus smittat av Mörkrets värderingar på samtliga punkter. En falsk vägledare.

Inga kommentarer: