Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 9 oktober 2020

Glitzy Ditzy och mer om Platons tredelade själ

Johanna Frändén har betalt för att vada runt i den kvinnliga influencervärldens gyttja. Det är jag tacksam för eftersom hon rapporterar fakta utan att jag behöver exponera mig för allt det toxiska. Frändén påminde om att även politikern Annie Lööf minglat med "Blondinbella" förutom den verkliga skandalen där Ebba Busch blev grundlurad av opportunistiska kapitalisten Margaux "Glitzy" Ditzy. 

Frändén har rätt i att Ditzy gjorde lönsam produkt av sin s.k. vänskap med Busch men sanningen är att hon likt den sell-out från Solsidan hon är, även monetariserade sin vagina genom att streama sitt barnafödande i någon social kanal. Stackars Bianca blev så distanserad att hon apade efter och glappade att hon skulle göra samma sak, tids nog.

Har Ebba Busch fått sin födelsedagskarta granskad en gång extra, är det inte mer än rätt att Ditzys karta också redovisas (dag enbart, inget klockslag). Kvinnan ser ut som en ordinär dotter till någon direktörsfamilj, stel och korrekt och i behov av ett ton smink för att simulera utstrålning. Horoskopet bekräftar bristen på en sprittande ande och bloggen konstaterar åter att det går tretton på dussinet av det utpräglade lergrötsfolket (Jord + Vatten och ingen väg angiven ut på himmelen) när man börjar granska slasknyheterna.

Ditzy har ett lika ointressant och ytligt horoskop som Ebba Busch vilket åter visar att lika barn leker bäst. Det är något med Vattenelementet och "tajt mingel", trots att egentligen bara Fiskarnas tecken ger bilden av ett stim vajande sin Venus i upphöjt läge.

Influencern och politikern skiljer sig dock på en avgörande punkt: Ditzy har en sociopats samvetslöshet AKTIV i 9e huset för samvete eller individens "högsta goda". Det är den stora rikedomens Jupiter som har med sig halshuggningens Ketu. Dvs, stor känslighet och empati med andra vänds via Ketu till en närmast kallsinne och Krabbans goda kvaliteter trycks tillbaka. Det kanske måste vara så för att komma på idén att tjäna pengar medan man krystar ut ett barn inför massorna. Sjukt.

Och sinnelagets Måne är en ökänd problemskapare i Skorpionen och på den här punkten delar hon influencern Isabella Löwengrips "dåliga blod", det orena sinnet i Skorpionen under attack från dess egen disponent Mars, i pengarnas tecken Oxen. (Löwengrip, född tre veckor senare, har också välviljans Jupiter i Krabban undertryckt av Ketu!) 

Lägg ihop bara de här få pusselbitarna och historien är närmast färdigskriven. Den "sataniska axeln" mellan Oxe och Skorpion ger ett närmast kriminellt sug efter det materiella goda.

Att också Solen i Jungfrun primärt är ett Jordtecken intresserat av materiell nytta är därmed den aktiva drivkraft som villig arbetar för sin privata framgång och sammantaget står det Svikare skrivet över hela denna himmel. Månen i Skorpionen kommer inte att nå Venus höga 29 grader så det blir den verksamt onda Venus (närmare prostituerad än älskare) som tar rollen som själens signifikator (atma karaka). Ingenting talar för denna ordinära kvinna med pervers hunger på att bli någon utan att ha mer än sitt underliv (Skorpionen) och förlossning att sälja.

Det hade väl ingen kunnat ana som följer den bankrutta västastrologin där alla är så himla bra, hej och hå. Hinduisk astrologi kanske är onödigt pessimistisk om den mänskliga arten, men det mesta tyder på att den har rätt. Som vi ska se längre ner än två av människans tre (!) själar dödsdömda.

Ditzys två "ömsesidiga oppositioner" motsvarar två konjunktioner, två krafthärdar men oppositionen mellan Månen och dess disponent avviker från den allmänna modellen. Här handlar det snarare om en kollaps in i världslighet, ett självförvållat Twin Towers som faller samman pga. dåliga omdömen (jämför Ebba Busch omdömeslöshet som också kan kopplas till Skorpionens preferens för mörker och det sönderfallande).

Influencerns andra "ömsesidiga" binder ihop just den dagaktiva Solen och  kommunikatören Merkurius (en influencer men utan kåtheten på att bli känd och tjäna pengar). Men här uppstår problem eftersom Jord och Eld hatar varandra (eld står för det absolut fria och jord för absolut bundenhet). 

Eftersom Merkurius-i-exhibitionistiska-Lejonet här är ett ytligt salongslejon (10e huset: det offentliga och makthavare) ser man direkt vilket elände Ditzy - hönshjärnan - försatt sig i. Ingen i den VERKLIGA ELITEN kommer att vilja - eller bör vilja - ta i henne med tång. Utan att ens ha någon planet i kontakt med Satans stjärna (Algol i Oxens 3e grad) har hon här lyckats agera som Frestaren och förstört Ebba Busch trovärdighet som politiker (nog för att hon skulle slutat som en Mona Sahlin tids nog, Busch är som borgerlig politiker naturligtvis inte av det rätta virket).

*****

Bloggaren vill föreslå några lämpliga horoskop ur det magra svenska utbudet av befintliga eller potentiella makthavare. Medlemmar i ett framtida Platons visa råd, okorrumperbara medlemmar eftersom de lever torftigt (men njuter livet ändå), stadigt förankrade i sin högre rationella själ (precis som Ebba Busch enbart simmar runt nere i den begärsfyllda och ombytliga lägre själ). 

Det handlar således att överlåta ledarskap till i huvudsak om Eld- och Luft-dominerade horoskop. Visserligen säger romaren Manilius att Eld- och Luft-trigonen är fientliga mot varandra, men han följer en avvikande tradition som innehåller utdöda lärosatser. Han gör för övrigt så mycket tankefel i sin text (och ibland tycks ha tappat bort delar av det han söker förmedla) att texten "Astronomica" mest är av historiskt intresse. 

Det är sant att det blir "hetluft" eller brinnande eldsjälar av människor som mixar dessa element i sina horoskop. Kreativiteten kan bli nästan manisk och Mars destabiliserar och Saturnus bidrar med sin ihärdighet. (På andra sidan av extremt överkreativa väntar förstås pendelsvängningen till depression och absolut tomhet - allt den supralunära kraften är som bortblåst och individen känner hur det är att vara ett dött skal av "bara kropp" - den där kylslagna upplevelsen som driver Ebba Busch att krama kreti och pleti.)

Men ett kan Manilius ha rätt i. Platonismen laborerade både med en bild av själen som tvådelad och tredelad och under läsning i veckan blev jag förvånad att se hur platoniker några hundra år efter mästarens död var rörande eniga om att enbart Luftelementet representerade den mänskliga själ som till skillnad från djuren har "spetsats" med en dos från Nous, den gudomliga Intelligensen. Djur är inte självmedvetna som människor är, och den som förstår se sig på lite distans kan därför pusta ut. Du är inte bara ett själiskt djur med primitiva eller t.o.m. rätt raffinerad förmåga att styra din väg genom livet enbart på sinnesdata. Du är dessutom delmängd av den Intelligenta själstypen. 

Det är möjligt att den i vår tid så häcklade filosofen Descartes var inne på rätt spår i sin dualism: "Jag erfar, alltså är jag." Detta ÄR adelsmärket för en verklig människa, utrustad med ett evigt intellekt (den dödliga själens odödliga essens). Den som inte kan uppbåda ens en rudimentär självinsikt han antingen ha haft otur med hårdvaran - det kan vara en kongenital hjärnskada - eller vederbörande faktiskt en djursjäl som tillbringar sitt första liv i en människokropp. Av dem kan man inte förvänta sig speciellt mycket. Ditzy och Ebba kanske var sluga rävar i sitt tidigare liv? Men djurens listighet är en munsbit för den med högfungerande rationella själar.

Den översiktliga bok om hellenistiska föreställningar av David Fideler från vilken jag lånade hans collage och färglade det, kan nu preciseras ytterligare en smula. Platon talade om det men Aristoteles formaliserade läran om att ytterligheter inte kan mötas utan kräver en tredje part återfinns här som de delvis överlappande cirklarna, men nytt är att Månen - begäret (sexualdriften) - placeras som motpol till det gudomliga Intellektet representant i människan: Saturnus och Måne. 

Och, tyvärr alla Väduren, Lejon och Skyttar. Eld må representera livskraften och utgå från hjärtat: lejonets rytande passion, livet i dess naturlighet - men även detta är fortfarande en medvetenhet som faller kort om den Rationella Själen, som helt korrekt ska korreleras med människans huvudkrona och inget därunder. Både Eld- och Vattensektorn i bilden tillhör således den Irrationella Själen (Materia eller Jord som vanligt utanför själen).

Märkligt nog stämmer denna platoniska modell med den annars suspekta romaren Manilius som ger Luftelementet en positiv särbehandling för att alla tre tecknen är mänskliga (tvillingarna, mannen som håller vågskålarna, mannen som bär vattenkruset). Man måste naturligtvis ta sådana här svepande omdömen med viss distans!

Det högheliga lila-blå - där är människan verkliga medvetandenivå - men animerade eldsjälar som kan uppleva sig som en delmängd av något annat, det är den bästa läsarten av hinduismens begrepp "jiva-atma" - levande själar.

På botten av skalan finns män som tänker med kuken eller nymfomaniska kvinnor som ibland överför sin drift på prylar (tänk: influencers som tar mutor), dessa och folket som tjurrusar på reapriser och lätta börsvinster kommer restlöst att skickas till soporna på "andra sidan" och återanvändas för nya födslar. 

Bara de som börjar ta sin gudomliga Saturnus i anspråk kan göra anspråk på representera den "den eviga själen", men här är alltså ordet "medvetande" bättre. Det är en soppa alla dessa ord för människans olika delar och medvetandekomplex, sidor som knappt låter sig röras av dagens omhuldade dna-saxar!

Jag vet inte hur många tankar Fideler lade in i sitt lilla arrangemang men intressant är att Medvetandet/Saturnus cirkel också löper genom den vitruvianska människans knän - just den kroppsdel där Saturnus sägs råda över i sitt negativa, materialistiska tillstånd (Stenbocken).

Illustrationen beskriver därför representanterna för den sublunära och den supralunära sfären och deras respektive motpol Saturnus ur antingen andligt eller materiellt perspektiv. Det är här som t.o.m. de mest världsbejakande tänkarna inom platonismen var eniga om att det finns ett större Gott än denna värld, här representerad av Saturnus-i-Luft, vilket i sin tur för tankarna till Vattenbärarens symbol, babyloniernas "Den Väldige" (den kosmiska människan, jordmänniskans sanna jag). Det är intressant att Saturnus fått beteckningen Den Stora Illgöraren och Döden i astrologisk tradition. 

Skälet är förstås att människor alltid varit djupt fallna själar och mer intresserade av att bevara sina jordiska liv än bygga sin blå luftkropp som en dag ska bli deras (närmast) permanenta hydda. Korttänkt studsar normalmänniskan runt mellan Jord-Saturnus och Vatten-Månen i ständiga återfödslar tills enstaka tidpunkter och ett vägval plötsligt visar sig. Fel val och det blir ett varv till i lera och löneslaveri (eller vad som vid den tiden representerar ofriheten i det fysiska).

En önskeregering - eller de vises råd - skulle innehålla Håkan Juholt med bisittare Suhonen (Eld och Vatten, men skarpare än "fenomenet" Löfven). Juholt bevisade, innan kuppen mot honom, utmärkt fungerande Eld och Luft. Karismatisk och tydlig i tanken. Sjöstedt finns också med, massor av Eld och en petig Jungfru för att inte fladdra bort i verklighetsfrämmande svada! Det handlar i vart fall om själar som förstått att "de mångas väl gör före enskilda parasiter som berikar sig", dvs. om en enkel men sund socialistisk grundhållning. Dessutom står ELD ofta för visionära gåvor. Tiden kräver ett brott mot de djupa kapitalistiska hjulspåren. Tyvärr förblir det här en dagdröm eftersom hela världen tillsammans måste nå brytpunkten, krisen, sammanbrottet.

Gick det att återkalla själar som redan levt och visat prov på sin förmåga borde den syriske platonisten Proklos - horoskop här - eller hans nutida motsvarighet ingå i ett vist råd. Hans horoskop är ett perfekt prov på extrem Luft och Jord - idealistisk tänkare men en överväldigande dragning åt organisation av det jordiska - en bra pragmatiker som får saker ur händerna. 

Platons och Aristoteles födelsedagar är inte kända, men de vore också givna i den idealistiska resp. praktiska gruppen i en framtida världsregering eller de klokas råd. Det finns säkert kvinnliga kandidater till det också, men födelsedatum saknas tyvärr för kvinnliga neoplatonisten Hypatia som dödades av en retlig kristen och kvinnohatisk mobb i Egypten på 400-talet. Ett komplett horoskop (med klockslag) kan verkligen antyda om det är en politiker värd namnet. Trumps galenskap står skriven över hela hans himmel och Hitlers karta var en ren katastrof. Det är faktiskt inte så ofta astrologin grundluras.


2 kommentarer:

Havsörnen sa...

Utanför ämnet, men tyckte detta var en intressant karta.

Gitarrikonen Eddie Van Halen (rating AA), med transiter för dödsdygnet:

https://postimg.cc/gwbRGQjz

Död i strupcancer, spridd till bl a hjärnan.
Cancer i tungan 2000, tredjedel bortopererad.
Höftledsbyte november 1999.
Alkoholism, nykter sedan 2008.
Rökare, men förknippade själv cancern med plektrum av koppar (Venus) och mässing (Solen) som han ständigt hade i munnen när det begav sig.

Sol- och Måndisponent samt atma karaka = Saturnus, som dessutom står i första huset. Transiterande Månen och Rahu i Oxen åttonde huset. Horoskophärskaren Venus i andra, Saturnus transit fjärde (Kantaka Shani). Mars i Fiskarna i sjätte. Sedvanlig rundgång mellan illgörarnas transiter och födelsepositioner.

Jupiter i Kräftan i tionde och hur den kopplar till ett par av de andra hörnhusen, vad kan man säga där? Både Jupiter och Saturnus i upphöjt läge och i övrigt mycket som är neutralt?

Seaward sa...

En lettisk (eller är det rysk?) sajt med vedisk astrologi har helt andra kopplingar mellan planeterna och de metaller du listar, men det är en sådan ormgrop att jag inte fäster mig vid den här typen av listor. Länkens metaller är i vilket fall samma som den faktaspäckade boken LIGHT ON LIFE listar.

http://www.vedastro.eu/Grahas-qualities

Ibland hittar man hårresande diskrepanser mellan väst- och östtraditioner, och så tillkommer frågan från vilket århundrade man "gör" sin astrologi från. Den här listan placerar bly under Rahu och Ketu, men alkemisterna i Europa såg alltid Saturnus som bly (och så har jag slarvigt flyttat in den västerländska uppfattningen i ett eller annat inlägg, inser jag nu)... Solen som guld och månen som silver är ju annars en uråldrig koppling, men uppenbarligen inte för hinduerna.

I övrigt ett träffsäkert horoskop, med Saturnus på "trekvart" och utfyllnad av divsere transiter. Men din fråga kan jag inte besvara, främst för att jag bara gjort några få dödshoroskop (av nyfikenhet) Celldelnning (frisk eller sjuklig) ligger under Jupiter och Karkata (Krabban sankrit) ligger rysligt nära cancer på grekiska: karkinos. Tecknet är sedan antiken associerat med sjukdomen, grekiske medicinaren Galenos hade studerat platonisk filosofi, i vilken förstås astrologi (eller rättare den antika kosmologin) utgjorde en bas.

Att transiterande Saturnus därför opponerar Jupiter i Krabban kan nog ses som en stimulerande effekt på Krabban och Månen - den senare med Saturnus som fundament och under attack från elaka Mars i 6e sjukdomshuset - just det du pekat på. Månen är dessutom planeten för munhålan och problem relaterade till munnen enligt LIGHT ON LIFE och tumörer under just Jupiter.

Men som sagt, den här bloggen sysslar inte med medicinsk astrologi då jag inget kan om den. Det vore oansvarigt att spela kunnig om man inte är tränad i ett ämne som är viktigare än frågor om Gud och själens eviga öde för många människor...