Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 17 oktober 2020

Mellan raderna: en förfärande defaitism

"De anställdas kompetens är viktig när Sverige ska konkurrera om arbetsplatser och produktion. Ska företagen välja vårt land måste arbetskraftens kunskap vara det tyngsta argumentet."
(mina betoningar)
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/e82LLM/passiva-arbetsgivare-slosar-bort-tillfallet

Så här skriver en journalist som ska föreställa en förespråkare för Aftonbladets "obundna socialdemokratiska hållning".

Men utöver den korta lovsången av regeringens snabba stöd till företagen under corona passar skribenten på att helt ställa sig på kapitalismens sida, vilket i och för sig är typiskt för våra dagars socialdemokrati.

Men meningarna är faktiskt anstötliga och reducerar i mina ögon Ingvar Persson till en av gårdagens människor med gårdagens käpphästar som styr världsbild och de tankemönster som går att tänka inom denna bild. Gårdagens skandal - de utländska it-jättarnas kalkylerade utnyttjande av de korkade svenska politikerna för att etablera sig - är återigen något landet behöver: mer företag som väljer Sverige för sin produktion. 

Rimligen tänker Persson rimligen tänker på utländska företag som förlägger sina skitjobb till Sverige eftersom "arbetskraftens kunskap" bara är nonsens. Alla vet att företagen idag kan sparka folk och kalla de "omorganisation" eller "tillfällig slimning" och sedan spara pengar genom att anställa ny personal som redan har nya kunskaper redan inhämtade. Simsalabim, företaget slipper köpa studietimmar för personalen. 

Det är förstås möjligt att även svenska arbetsgivare blivit sådana avskum, men min sista gnutta fosterlandskärlek värjer sig mot tanken att landet sjunkit så lågt och att både stat och dess propagandaorgan - medierna - kommit att acceptera den globala rovkapitalismen så förbehållslöst.

Persson verkar av sina kommentarer faktiskt gilla låtsatsfajten mellan fack och arbetsgivare när de ska löneförhandla. Det här återkommande inslaget i den "svenska modellen" kan bara en slav eller stukad människa gilla. Det betyder ju att Persson underdånigt accepterat Arbetsgivare som en oomkullrunkelig överhet och lever kvar i en obsolet om den tid på 1900-talet så arbetaren tjurigt höll emot det utnyttjande han utsattes för. 

Teknologi löper så snabbt att Persson gjorde väl i att rensa ut hela den världsbild han levt med så länge. Det är ett blodigt krig på gång och inte fortsatt liv för den svenska förhandlingsmodellen. Men AB är tidningen som med enstaka undantag skriver texter för en underklass som inte bör väckas. Det skulle inte den kapitalistiska tidningsägaren Schibsted gilla. Och så får läsaren all denna förfalskade socialism. Jag borde sluta titta till denna typ av texter för man mår bara illa av att se hur overkliga de är!

Den här skribentens horoskop och "andliga flexibilitet" kommenterades för fyra år sedan: Aftonbladets lögnspridning och välmenande folk som missförstås.

Det kan räcka med att reprisera kartan och bildtexten:

I princip samma val mellan pest och kolera,
Mörker eller Passion, som moderaternas gamla
språkrör Sofie Arkelsten - hon med den mest
tragiskt underhållande okunskap om hur progressivt
hennes parti tänkt genom 1900-talet.


Jag använde 2016 hypotetisk tid 16.00 för att närma psyket till Satansstjärnan som gärna spelar förrädiska dubbelspel, ungefär som det som anades i den aktuella politiska kommentaren. 

En exakt fullmåne, tecken till tecken, mellan Måne och Sol ger därtill en förödande defaitistisk variant på den sataniska principen (Mån-Oxe/Sol-Skorpion) som enbart spinner runt den materiella illusionen och frågan hur gott ställd den andra parten har det. (Klassiska "gräset hos grannen ser grönare ut".)

Om Persson innerst är en genuin socialist och inte bara materialist vet han tydligen hur man måste hora för att få behålla sitt skrivarkneg. Venus i härskarläge i Vågen ger en balansmästare som både lyckas ta arbetsgivarens och arbetarens parti, är kanske inte en odelat bra placering för moralen! 

Osäkerheten om Månens tecken får det att verka meningslöst att avgöra om denna Venus är en hora för pengarna, dvs. fortsatt anställningskontrakt (Vågen är kontraktens och avtalens tecken). Men tänker man en gång extra så är faktiskt Venus "verksamt ond" oavsett om månascendenten eller hus 1 går i Vädurens eller Oxens tecken. Implikation? Aftonbladets politiska krönikor skrivs inte till läsarnas uppbyggelse utan för att krönikören ska säkra en lön. Sverige är verkligen landet som bara erbjuder EN VÄG som alla har att rätta sig till. När i landets historia uppstod denna väl maskerade diktatur?


PS. AB:s Lena Mellin, som verkligen inte är socialist, uppvisar liknande karaktärssvagheter: Solen i Skorpionen för en dos avund mot de materiellt nöjda Oxarna samt Venus-i-Vågen för att diplomatiskt söka sitta på alla stolar. De två inlägg hon förunnats genom åren, (2011 och 2015) innehåller den första och min justerade version av den vitruvianska människan dubbelexponerad på de fyra elementen.

Bokförfattaren David Fideler hade felaktigt kastat om ordningsföljden mellan Luft och Eld i originalillustrationen. En topplacering av Eld är inte fel (tänk den brinnande eldslågan på toppen av Buddhas huvud), men han verkar ha försökt inkludera två oförenliga perspektiv eller modeller i samma illustration. 

Min senare ändring och inklusion av planeterna Månen för den begärsfyllda irrationella själen i människans skrev, Solen vid hjärtat för den irrationella men livskraftiga själen (med pathos!) och Saturnus för den distanserade rationella själen som en kröning av den färdiga människan gör full rättvisa åt den senantika modellen. Troligen var inte ens Fideler medveten om att hans lilla montage försökte berätta olika historier med samma bild.

Minst sagt nedstämmande är att finna att en man som både utgivit en användbar textbok med pytagoreiska textfragment och en med hellenistiskt smått och gott (bl.a. figuren med den vitruvianska människan) senare går över till Satan och blir riskkapitalist! Jag trodde knappt mina ögon när jag upptäckte detta på Wikipedia. 

Vid återbesök åtskilliga år senare har hans personliga artikel försvunnit och allt som återstår är små hänvisningar till verksamheten som publicist, som mannen bakom Phanes Press. I en annan artikel där namnet förekommer länkas till ett dokument på Fidelers sajt, som också den försvunnit från nätet: http://www.davidfideler.net/files/epistemological-pluralism.pdf. 

Tråkigt, eftersom det varit spännande att studera horoskopet för någon som störtdyker från högsta intellektuella verksamhet till sjaskig pengaförmering. Fast, Sverige bjuder många sådana fall, särskilt f.d. politiker som överlöpare till näringslivet. Detta, om något,visar att Syndafallet alltjämt existerar (på lägre nivå), trots att religionen anses ha förpassats till den svenska historiens sophög.

 

Inga kommentarer: