Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 26 oktober 2020

Clownen Steven Pinker används av SVT som norm för svensk allmänbildning

Vetenskapens värld i SVT sände nyligen ett avsnitt om människan och våldet. Relativt oemotsagd fick ateist-psykologen Steven Pinker fortsätta orera om att evolutionen gör människan allt fredligare, något han hävdade redan i fotnoter i genombrottsboken "The Blank Slate" i början av det nya millenniet. Som ateist och jude borde han hålla sig för gud för att stjäla från religionen på detta sätt och vetenskapligheten i det han sysslar med är det si och så, lärde jag mig snart på nätet.

De tidiga minuterna innehöll poänglös sifferexercis om artens minskade bruk av dödligt våld (skoningslöst slaktad som rent flum av en av världens viktigaste matematiker, enligt den följande upptäckten). Även roliga exempel på mikroevolution, där domesticerade hundraser fått antingen mindre utstickande nos vilket direkt knöts till människans kranium som tycks ha undgått mindre förändringar genom historiens lopp och anfördes som bevis på att "mer fredlighet märks i genetiken". Visst är det frenologi vad än någon ung forskare sökte fastslå i ett tomt hävdade att detta handlade om påvisbar vetenskap.

Allt detta är evolutionsbiologisk spekulation och egentligen bara värdelöst kvasivetande eftersom forskarna ägnar sig åt efterrationaliseringar - ser ett snarlikt fenomen och sluter sig till att det är samma förklaring till båda. Evolutionen är något standardsvar på allt dessa överkokta hjärnor förnimmer som mönster. Det är faktiskt lika mycket eller lite övertygande än den här bloggens jakt på "look-alike"-fenomenet via planeternas positioner.

Till heder för de ateistiska evolutionisterna hör att man tycks ha slutat svara kritikerna i de svåra större frågorna (de saknade skeletten som överbryggar evolutionens stora språng och bevisar deras teori). Den här gruppen nöjer sig nu tydligen med fynd lämpade för underhållnings-tv, som att inom ramen för slumpmässiga små förändringar av skelettet driva tesen om mänsklighetens utveckling mot det bättre. Sicken saga.

För att få bort den pinsamma masslakt mänskligheten sysslat med på sig själv under 1900-talets början, passar Pinker förrädiskt på att introducera analogin till kapitalistens sätt att smita från effekterna av sitt folkföraktande system genom att helst vilja tala om "relativ fattigdom". I Pinkers värd blir det istället för de kapitalistiska samhällena i modern tid som världens folkmördare Djingis Kahn som får skiten som värstingen. För att fixa det påståendet (som passande går hand i hand med det skitskraja Västs nylanserade Kina-hat) lägger Pinker in en osäker extra variabel: det var ju så mycket färre människor på jorden när Djingis härjade, så asiaten måste vara mördare nummer 1, inte Europa och USA!

Men efter denna fascinerande inledning med idel dålig vetenskap, bryts programmet i två. Det som nu följer är samma gamla socialreportage som setts tusen gånger förr. Här är det våldsbenägna Baltimore i USA och socialarbetare som söker intervenera i en amerikansk skitstad som exponerats för hårt av kapitalismens sätt att förstöra allt den rör vid. 

Problemet med dokumentärens övergång från knasteori till demonstration av praktiska motåtgärder för det våld som ännu vidlåter människan, är att den försöker fånga in två tittartyper samtidigt. Men den så svagt begåvad att den inte fick något ut av den teoretiska inledningen (varken på nominell nivå eller den nivå där man hör vilken smörja det är),  lär ha bytt kanal före den enkla och praktiska delen. Detta var helt klart populistisk tv och inte ens speciellt välgjord. Den tilltalar inte tittare med den minsta föregående bildning. Dåligt inköp där, SVT.

Men man kan inte stanna med det. Det är märkligt att public service sänder denna gamla skåpmat och dåliga propaganda. Pinkers kunnande ifrågasattes starkt redan för 20 år sedan (han skulle ha stannat kvar i sin språkforskning istället för att prostituera sig). Jag började googla och upptäckte snart att han är gunstling hos diverse ateistiska associationer, han och senaste frun båda är rabiata scientister (förvandlingen av vetenskaplig metod till trosåskådning). 

Hittade en totalsågning i New Statesman av hans bok ”Upplysning nu” från 2018. Den var författad av en spränglärd människa och gav det man behöver veta om vilken roll (politisk!) Pinker fyller i dagens västerland. Jag minns att boken sågades av många internationella röster när den kom, sparade en svensk skärmdump där "religionskritiska" (=ateistiska) DN naturligtvis valde att fokusera Pinkers försvarstal. Jag återkommer till varför.

 




Varför SVT gör Pinker till norm för svenskens tänkande i enbart ”biologiska termer” (Pinker är inte ens psykolog som hans titel säger, han är biologist = att göra biologiska data till sin religion eller gränserna för hela sin värld). Tidningskritikern John Gray skriver långt och bildat om hur Pinker konsekvent förvrider den västerländska lärdomshistorien och som den kapitalismälskare han är – reducerat sig från vetenskapsman till simpel agitator och pamflettskrivare. ”Upplysning nu” är på 500 sidor, vem som nu orkar en så lång pamflett.

Läs gärna artikeln i New Statesman, intellektuell och komplex text av den typ som inte skulle kunna publiceras i Sverige för att publiken skulle vara alldeles för liten, men vansinnigt avslöjande om Pinkers förfall till en tönt och parodi på en verklig vetenskapsman. Jag förmodar att kritikern är troende av något slag men hans höga bildning och den intelligens som hörs i texten visar att rationalitet och den kvalitativt högst presterande människotypen inte står i logisk motsats (en kommentar som bara kan fällas i Sverige utan att låta helt patetisk, men är i landet har vi allmänt fastnat i småskolans "antingen-eller"-tänkande). 

I danske filosofen Kirkegaards triad Esteten-Moralisten-Den Troende, motsvarar den ateistiska vetenskapsmannen den enkla Esteten som frossar i det sinnen (även det inre räknenissiga sinnet). Esteten ser inte och skiter fullständigt i ev. högre verkligheter. En del av danskens esteter överlappar dock med den moraliska nivån. 

Det är typiskt att en av atombombens fäder, Heisenberg, förfärades av insikten om vad han skapat och klädde denna moraliska rysning i en förskräcklig bild på väldig förstörelse från hinduiska skriften Bhagadvad Gita. Han hade sympatier med hinduismen och tillhörde den illustra grupp som kan kallas verkliga genier (andar) och naturligtvis istället gränsar Moralisten och Den Troende, den "kvalitativt högst presterande typen". (En spännande text i New Scientist från 1992 berättar att Heisenberg m.fl. hemlighöll atombomben för naziledningen. Raka motsatsen till en ateist som av sin natur rusar direkt till riskkapitalisterna för pengar att kunna utveckla sin förmodade dunderframgång på "marknaden".)

Föga förvånande är upptäckten att gamla vapendragaren för Ateismens sak och förläggaren Christer Sturmark har sett till att Pinkers fåniga pamflett givits ut på svenska.

Genom att sända Pinker företräder SVT svenska statens nuvarande defekter: landet "har inte råd" med intelligent diskussion utan de rådande makterna väljer att enbart servera tittarna en officiell linje, händelsevis den som väl svarar mot vad svensk forskning kretsar kring och staten räknar med inkomster från: i biokemi, social ingenjörskonst, evolution, genforskning, med mera.

Det skulle aldrig ske att Vetenskapens värld tog ämnet psykologi på samma allvar som antikens tänkare och sände något som berörde de tänkare och kanske forskning som rör vid frågan om medvetandet är en autonom storhet. Idag kräver dessutom vårt vinstlystna ekonomiska system synergi – alla måste "vara ombord" och säga samma sak. TV sänder program där biologister får uttala sig istället för verkliga psykologer (de som verkligen tror på en själ, ordet psykologi betyder ju egentligen logiken bakom själen). En hel generation förväntas formas och styras mot att viga sina liv åt den döda materien och reducerar mysteriet människan till materiella processer. För SVT, det är ju bilden av vad som finns "där ute".

Det enda märkliga är hur sent SVT var med det här programmet. Synergieffekten med Sturmarks förlagsutgivning missades med två år. Men det är klart, med Pinker som riktmärket för vad svensken ska bringas att tro om sitt psyke, köper väl SVT in allt där han pladdrar på om sin fantasiversion av evolutionen.

Tydligen har en av världens skickligaste matematiker och författare till "en av det senaste kvartsseklets 12 viktigaste böcker" fullständigt krossat Pinkers tabelltrams. Tyvärr har den egensinnige Nassim Taleb för vana sprida godtyckliga födelsedatum omkring sig! När jag utöver det vanliga "1960" rätt och slätt hittat fyra olika födelsedagar (alla året 1960) gav jag upp. Det är inte värt tid och möda att sitta och spekulera över vilket av dessa som bäst passar in på det som är känt om mannen. Alla fyra är förmodligen uppdiktade. 

Fascinerande livsöde i vilket fall: Slumpteoretiker och tidigare hjälpinsatser åt både USA:s regering och som rådgivare till premiärminister David Cameron. Ett naturligt geni i vår tid som flyger så högt upp att de dödliga utanför ekonomin och matematiken troligen aldrig hört talas om honom. Jag hade det definitivt inte. Hittade en kort intervju med honom i samma New Statesman (som verkar vara en mycket bra tidning, magnituder över DN:s nivå).

*****

Inför upptäckten att den uppenbart svåra Pinker gifte om sig för tredje gången 2007, nu med en sekulär judinna, en "stolt ateist", måste denna judenhetens sorgliga bottenkänning diskuteras ur med uppmärksamhet efter ateistiska tendenser i horoskopet. (Naturligtvis höjs ateister till skyarna av det kapitalistiska systemet, som helt enkelt inte skulle överleva om det innehöll en gnutta moral. Det som idag passerar för rationalitet är dessutom bara en sorglig travesti på det de gamla grekerna menade med ordet. 

Ordet var förr inte fanatiskt uteslutande som hos vår tids sämsta tänkare när de bröstar sig om sin fantasilösa empirism som den enda vägen till kunskap. För en äldre tids mer intellektuella uteslöt förnuft inte som i Sverige den osynliga delen av de båda världar människan är har del i, den djuriska/biologiska och den helt andliga/noetiska (rent medvetandeartade). 

Det är typiskt att svenskan inte ens har ett ord för den engelskspråkiga filosofins "intelligible". Ordet har kommenterats på bloggen men det är en böjningsform som svenskan saknar. Suffixet anger att detta är hur något är till sitt väsen (jfr. "dirigible", styrbar farkost. Och svensk ateist-biologism förbjuder naturligtvis ett intellekt som är sådant i sig själv, bottnar i sin egen essens. 

För det rävgift svenska staten serverar genom t.ex. aktuellt avsnitt av Vetenskapens värld är intellektet bara något som råkat poppa upp till följd av blind evolution och som evolutionen på något sätt fattat (fast den är blind) att det var en lyckad mutation. Människan i ateistländer som Sverige verkar rädd för sig själv och vad hon innerst inne är. Precis som med kapitalismen skulle kanske svaret ställa hela hennes livsföring i fråga. Bäst hålla folket på rät linje, Etablissemanget behöver sina tjänare...

Det blir också en minimal äktenskapsjämförelse mellan Steven Pinker och Rebecca Goldberg för att se om det bara handlar om att två ideologiska fanatiker möts pga. gemensamma tankar eller om det finns några djupare band. Bristen på kända födelseklockslag gör dock övningen väldigt löslig. Det förblir en astrologisk sanning att den enes Sol, Måne eller Venus på den andres ascendent ger både attraktion och ett starkt band. 

Om Pinker och Goldberg hade någon initial kick går inte att säga utan klockslag och ascendent, men vad värre är har de inte ens några energiska samkörningar mellan himlarna om man håller sig till sol-, mån- och venustecknet... Ja, den partnerjämförelsen blev kortare än kort.

Möjligen ser man en liten sexuell tändning i Jungfrun (mycket cerebral!) men egentligen inte ens det, för kvinnans Mars i Jungfrun är "avknäppt" av halshuggna Ketu och Mars svarta passion blir därmed närmast obefintlig i detta tecken och kan inte tända ordentligt på mannens Sol-i-Jungfrun. 

Men det ser ut att vara ett möte i Jordelementet som yttrar sig som två ateister som helt stryker allt utom det jordiska ur sina tankar men talar desto mer om det. Att båda har så många placeringar i Jord stärker ytterligare någon slags ljummen samstämmighet - de är på samma "existensplan" - utanför själen enligt Platons tredelade modell av den senare. De tenderar avgjort mer mot Jorden än mot det himmelska.


STEVEN

 

Pinker är psykolog och månascendenten säger något i den stilen. Månen ÄR psyke eller mind - den dödliga delen som skapas på nytt för varje ny kropp den rationella själen tar plats i. Det roliga med Pinkers psyke är att förstås att Oxen ger en första antydan om en materialistisk syn på sin egen "själ" men att disponenten, den verksamt onda Venus (ond för att antiken såg en identifikation med det materiella som ett stort misstag som tillfälliga människa).

Här understryks misstaget genom att Venus befinner sig i Olyckans sjätte hus, och även om Venus är länkad till den eviga högre själen, perfekt placerad i Vågen, tolkas alltså detta av Pinkers sinne som en "olycka", Här kraschar alltså hans förmåga att ta till sig läran om en högre och odödlig själ. Det var väl dåliga gener, kan tro... 

Dessutom ser man av tredje intellektshuset att filosofiska Jupiter också den är verksam illgörare och i Krabban (sublunär och materialistisk) helt terminerar det här livsödets förmåga att ta in högre sanningar. Evolutionsbiologi är precis den "filosofi" man kan räkna med av denna placering.

Och den vanliga lersörjan av Jord och Vatten indikerar, för vilken gång i bloggens långa serie stickprov?, födelsen av en inpiskad materialist. Det är mer regel än undantag och Platons tredelade själsschema håller sträck. Vatten drar nedåt mot det själlösa materiella substrat dagens forskare gräver i som grisar trynar i sitt eget träck.

Med bara en sinnelagsascendent är det svårt att säga hur allvarligt Pinker är "störd" av äktenskapets och samarbetsviljans Vågen i 6e fiendehuset, men tre äktenskap antyder att vi tittar in i hans psyke här! Lika hemsk blir då den aggressivt förstärkta Mars (med Rahu) i härsklystna Lejonet men i 8e dödshuset. Detta kan förmodligen kopplas till judarnas trauma under Andra världskriget så att Pinkers sorgliga fantasier om en förbättrad och mer "upplyst" (=ateistisk) mänsklighet är hans eget dåliga karma (8e är ett hus för dålig karma), men här då karma som drabbat hans psyke.

I 8e syns alltså en parodisk dagdröm om den segrande juden som reser sig ur nazisternas brännugnar, men nu så traumatiserad att tro på en Gud inte kommer i fråga. För dem som inte kan tänka både stort och alltjämt intellektuellt blir då Ateismen den enda religion som återstår. Men ateisterna missar att det finns något bortom "bara" emotionell tro. Den högre verkligheten säljer sig inte billigt till negativa människotyper. Den väntar diskret på dem som vill upptäcka.

Förstod dagens vetenskap vad astrologin alltid vetat, då kunde man sortera bort annars perfekt begåvade människor för att man kan förutse att de inte är färdiga att bli normgivare eller folkbildare. SVT har naturligtvis inte de instrumenten. Den som bara går på landets egna Nobelpriser och allmän opinion förblir oförmögen till egna bedömningar. (Ja, som redan sagt finns inget intresse att annat än presentera en masspåverkan eller ensidig syn på vetenskapen som går hand i hand med statens önskemål om var Sveriges styrkor ska ligga.)


REBECCA


En mer spännande himmel eftersom Jord och Vatten motståndslöst kollapsar ner i materialism och antingen blir ren konsument eller en som snickrar med befintligt material. Eld och Luft däremot, särskilt i den här kartans intressanta opposition, är kreativ lämpa för Aha-upplevelser som tillför världen helt nya tankar. 

Men den närmast gudomliga intellektuella tankehöjden i Eld/Luft-oppositionen verkar snarast beskriva kvinnans judisk-ortodoxa barndomshem (djupt religiöst) och första äktenskap till en ortodox jude! Den spännande spänningen mellan Sol ("här och nu") och traditionens Saturnus beskriver alltså männen i hennes närhet, far och blivande man. (Det finns hinduiska regler hur man lokaliserar signaler för en serie äktenskapspartners för den som vill gräva i ämnet. Som det mesta i hinduisk astrologi krävs horoskop med känd födelsetid.)

Men ser man till en kvinnas sätt att följa sin jordnära Måne är Väduren bara ett barn, och dess härskare hamnar i konflikt med vad än hon gör. Mars står sjunken i Jord och i Olyckans och Fiendens 6e hus så att hennes känsloliv protesterar mot det mesta. Hon lämnade sin ortodoxa make för att slippa "besväret" med religion.

Men astrologin hade från hennes födelse nästan kunnat förutsäga att hon hade dåligt gry i sig. Detta barnasinne har världslig makt och position i sitt sinne, Det tionde huset är Jord och hamnar därmed direkt i konflikt med Saturnus-auktoriteter i Eld. Men hennes "halshuggna" Mars nedsätter förmågan att omedelbart bryta upp från det saturniskt färgade fädernet (judisk ortodoxi i detta fall). 

Konflikten med sitt barndomshems religion är tydlig genom traditionens Saturnus i Eld och hennes fantasier om materialistisk makt (saturniska Jord-Stenbocken i 10e). Det är mot sekularism hennes sinne har sin håg, även om psykets defekta bas (Mars) ger slitningar (Eld och Jord, fungerar inte och ibland dödar materialismen Eld-anden). Hon har beskrivit hur "lättad" hon var den gången hon vågade hävda sig mot familjen och vandrade bort. 

Det är typiskt Barnet (Väduren) att välja låga ämnen, eller rättare inte välja sina strider alls. Vad som än gäller i miljön ska Barnet göra annorlunda. Nu finns tallösa horoskop av denna typ och fler kommer till varje dag. Det verkar inte som att mänskligheten i första taget kommer att befria sig från den värsta tro den här arten någonsin skapat sig: Ateisten som lär ut den patenterade bluffen att människan är skapelsens krona (en myt de snott från de abrahamitiska religionerna och perverterat genom att lyfta ut tanken ur sin kontext).


Inga kommentarer: